Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz polcecacie?

comandor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Postanowilem wywalić mój stary wzmacniacz i kupić coś nowego. Przeznaczam na ten cel 400zł (maksymalnie 500zł i ani jednej złotówki więcej). Posiadam dwie duże kolumny Tonsila Altus 300W 8ohm (150W na wejściu). Nie znam się za bardzo na wzmacniaczach, więc proszę Was o radę. Chcę aby wzmacniacz dobrze grał, rzeby nic nie pierdziało, charczało, syczało itp. Zależy mi na dobrej jakości dźwięku (choć wiem, że suma jaką na to przeznaczam nie jest jakaś olbrzymia...). Przede wszystkim mam zamiar używać go do słuchania muzyki z płyt oraz po podłączeniu do komputera do słuchania mp3, i tworzenia muzki. Posiadam jeszcze mniejsze głosniki (muszę się im przyjrzeć, bo teraz nie pamiętam ile mają watt) i fajnie by było (choć nie jest to konieczność) jeśli wzmacniacz miałby możliwość podłączenia 4 kolumn z możliwością dostosowania mocy tak aby te mniejsze się nie zjarały :) Mam nadzieję, że pomożecie mi w podjęciu decyzji.

Kuba

PS. Wzmacniacz może być używany (pewnie można będzie znaleść lepszy za tą cenę niż ze sklepu)

https://www.audiostereo.pl/topic/17742-jaki-wzmacniacz-polcecacie/

Akurat tego Technicsa nie opłaca się kupować. Gra zupełnie przyzwoicie, ale ceny Technicsa w Polsce są poważnie zawyżone i za porównywalne pieniądze można kupić coś lepszego. Za około 500 zł możesz kupić porządny, mocny japoński wzmacniacz np. Pioneera A-616 lub coś podobnego.

Ja popieram propozycje kolegi: Technics SU-VZ320. Bardzo przyzwoity wzmacniacz za taka cene (na allegro 200-300zl). Sam mialem kiedys taki model i musze powiedziec, ze pozostawil bardzo dobre wrazenie. Mocy ma wystarczajaco, chyba, ze masz jakies bardzo trudne do wysterowania kolumny lub naprawde duzy pokoj.

pokój jest raczej mały, tylko nie chce aby mi sie takie kolumny marnowały :) czasami przenosze je do większego pomieszczenia. Chodzi mi o to abym mógł w miarę komfortowo i bezstresowo słuchać muzyki, mam jakiś stary wzmacniacz (unitra chyba albo coś tej 'klasy') i jak chcę trochę głośniej coś załączyć to mi się dźwięk przesterowuje (!) Mam już tego dosyć... Obawiam się, że jeśli kupię słaby ale dobry wzmacniacz to problem nie zniknie...

• 2 tygodnie później...

A co sądzicie o tych wzmacniaczach? Opłaca się kupić któryś z nich?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czytałem w archiwum pochlebne recenzje o wzmacniaczach firmy Luxman. Znalazłem kilka na allegro. Może to któryś z nich będzie najlepszym wyborem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

według mnie najgorsze u ciebie są te altusy. Cieszą się powszechnie dobrą opinią ale powszechnie to znaczy wśród ludzi którzy nie mają bladego pojęcia o dobrym brzmieniu. Jeśli jednak uparłeś sie na wymiane wzmacniacza to ja obstawiałbym tego ostatniego luxmana. Słyszałem pare razy pioneera z altusami u kolegi i gra to fatalnie. o wzmacniaczach luxmana mam jak najlepsze zdanie i mysle że jego charakter skorygowałby troche dudniąco-gwiżdżącyco-syczące altusidła. o ile oczywiście cos zdoła poprwić brzmienie tych potworków.

Comander -Widzę,że nie jesteś w gorącej wodzie kompany.I bardzo dobrze.Uzbrój się w cierpliwość i znajdż(choć będzie bardzo trudno) Rotela RA-840BX3 lub BX4.To zupełnie inna bajka niż te wzmaki które wymieniłeś. Dzieli je przepaść,a cena najwyżej ciut wyższa.Powodzenia.

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ile to ma wat? Uciągnie moje altusy?

Ukryta Zawartość

Comander-Rotel RA-840 którego znalazłeś tak się ma do Rotela RA-840BX3 jak garbaty do ściany.Nie dość,że wygląd ma całkiem ale to całkiem inny to parametry techniczne bez porównania gorsze.Czy pociągnie twoje altusy-nie wiem.Powiem ci tylko,że firma Rotel uczciwie podchodzi do podawanych parametrów technicznych.Bywa i tak,że skromne 30W Rotela brzmi znacznie mocniej niż 100W Sony,Technics,Pioneer itp.

Posłuchaj dobrego systemu za kilkadziesiat tys.ZŁ i bedziesz wiedział co możesz osiagnąć za swoje pieniążki....

Na forum niepytaj...bo dostaniesz rozdwojenia jazni....

Młodzi gadaja czy tez polecaja Technicsy... Rotele..Creek'i....

Może posłuchaj sobie Reloopa 200... tani i rozwala wiekrzośc niby audiofilskich budżetowców... polecam na początek.

z czym szacunkiem dla szanownych Przedmowcow... Ale wrzucanie creeka do jednego worka z technicsami za 200 pln to chyba jednak jakas paranoja

(zeby nie bylko watpliwosci, oczywiscie jestem wlascicielem creeka)

A co do tematu, to jaki wzmacniacz masz aktualnie?? moze jednak lepiej wymienic kolumny. Przypuszczalnie nie bedziesz mial problemow ze sprzedaniem altusow.... dokola roi sie od ich "wyznoawcow" (nie ze na forum, ale wogole..)

>A co do tematu, to jaki wzmacniacz masz aktualnie?? moze jednak lepiej wymienic kolumny.

>Przypuszczalnie nie bedziesz mial problemow ze sprzedaniem altusow.... dokola roi sie od ich

>"wyznoawcow" (nie ze na forum, ale wogole..)

Aktualnie mam starą i dobitą unitre i już nie wytrzymuje z nią psychicznie. Altusy pójdą w odstawke za kilka miesięcy ponieważ planuje kupno nowych kolumn, wtedy sprzedam wzmacniacz który właśnie próbuję kupić (i kupię coś specjalnie pod nowe kolumny). Wiem, że jak kupię używany sprzęt to na tym nie strace bo sprzedam po podobnej cenie. Muszę poprostu przeżyć bez większego stresu w słuchaniu muzyki (i jej tworzeniu) przez kilka miesięcy. Sam już nie wiem co wybrać, każdy poleca coś innego... Narazie mam na uwadze: luxmana l-215, Rotela RA-840BX3 lub BX4, Reloopa 200 (choć o nim nic nie wiem i nigdzie w necie nie widziałem do kupienia...).

Witam kolegów fachowców w tym bardzo trudnym temacie .Odpowiem na temt tych "slawnych kolumn",drogi kolego

proponuje zakupic na allegro badzo interesujaca plytke testowa .Trzeba poszukac i to mocno .Jest badzo interesujaca

Chodzi mi o test na odtworzenie w miare poprawnie wszystkich zawartych w niej czestotliwosci .Bedziesz musial co

jakis czas czas ja przepuszczc przez caly system odsluchu .Nie chce cie pognebiac ale sprawdzilem na dobrej yamasze

wiekszosc kolumn niestety bylem w szoku nie moc ,lecz pasmo sie tu liczy .Z tym jest bardzo zle.Polecam Yamache

z allegro czasem sie zdarzy w tej cenie co wymieniasz.Troche sie rozpisalem Przepraszam,ale powtarzam to jest

nieslychanie trudny temat i bez kasy konkretnej niema efektow .Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.