Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 350, 450, 457, 5657, denon 1705

studnia_nieczystosci

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! Byłem dzisiaj w sklepie nie dla idiotów, chcialem odsłuchac wspomniane wyzej sprzety w stereo(bo do tego równiez mi sie przyda amplitunerek), filmy oglądam równie czesto jak słucham muzyki.

ZASTANAWIAŁEM SIE NAD TANSZYM SPRZETEM BO AUDIOFILEM NIE JESTEM i nie lubie płacic za zbedne bajery dodawane do podstawowego modelu, a podnoszące jego cene o 20 - 30 %,

Yamahy akurat były w zestawie z eltaxami universe za dosc małe pieniądze.

Najpierw wziąłem sie za Y 350 i musze przyznac, że porazka, dzwiek bardzo sztuczny!

o dziwo Y 450 wogóle nie reagowała!! (sprzedawcy głupio sie zrobiło i powiedział, zebym sie nie dziwił, bo Yamahy są robione na tanich podzespołach Philipsa i są bardzo awaryjne nie wspominając juz o ich DVD!)

Kolejnym sprzetem był Denon 1705 z jakimis równie tandetnymi głosikami, no tu było odrobine lepiej, ale tez dnooo. szczególnie podgłasniając!!!

na koniec posłuchałem sobie z czystej ciekawosci pionieera 814 z kolumnami podłogowymi JBJ nie pamietam modelu, w kazdym bądz razie jedna kolumna kosztowała około 1800 zł, i ładnie grały..., do czasu kiedy odrobinę..... nie podgłosniłem dzwieku, ...po tym zabiegu wszystkie dzwieki zlały sie w jeden.

No i sie rozczarowałem i zraziłem!!

O co tu chodzi?? Yamaha sie zepsuła, zestawy amplituner +5,1 za 3000 - 4000 tysiące grają gorzej w stereo niz zwykłe mini wieże za 800 zł!! (wiem , że amplityner nie jest dobrym wyborem do stereo ale jestem zmuszony go do tego uzywac!)

Byłem w 100% zdecydowany na yamahe 450 ale po tej wpadce juz sam nie wiem!!!

Czy to prawda, że podzespoły Philipsa tam montują??

czy faktycznie te słabsze modele yamahy to porazka??? (wierzę, że nie wszystkie sie sypią)

Powiem odrazu, że nie jestem audiofilem, w kompie mam audigy 2 zs i zwykłą zintegrowaną karte i róznicy nie słysze na moim stereo podłączonym do kompa, a doradzano mi ją barzdo, ale to bardzo na forum.

...ale za to widze wielką róznie słuchając wyzej wspomnianych amplitunerków ( na ich nie korzyść wzgledem zwykłej wiezy) rozumiem , że pewnie 80 % winy lezy w głosnikach no ale przeciez ten pionieer powinien wymiatac na jbl.

I na koniec mam pytanie?? czym sie róznią nowsze modele Yamahy 457 od 450 i 657 od 650 ? bo nie moge znalesc na forum!

czy dokładając kase do yamaszki 657 poczuje juz róznice w stereo?? Czy moze wpakować całą kase w głosniki ? kasa sie znajdzie!! moze najpierw na dwa a potem na wiecej! az uzbieram na całosc (ale w rozsądnej cenie)Z drugiej strony nie chciałbym aby było tak jak w przypadku pioniera i JBL, albo niedaj boze tak jak w przypadku mojej audigy i zintegrowanej, gdzie róznice poczuje tylko w braku kasy!

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17754-yamaha-350-450-457-5657-denon-1705/

wydaje mi się, że miałeś po prostu pecha. O ile 350 nie można nazwać amplitunerem, to od modelu 450 w górę jest zdecydowanie lepiej (oczywiście biorąc namiar na to, że na rynku jest jednak kilku producentów lepszych od Yamahy w stereo). Co do różnic to trochę znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi się, że model 650 jest już przyzwoitym wyborem, którego nie będziesz żałować (sam używam 550 i nie mogę powiedzieć, że stereo to dno - jest po prostu dobre). Jeden warunek: do każdego z nich nalezy dobrać dobre kolumny i nie żałować na nie pieniędzy. Lepiej kupić gorszy amplitunerem kosztem lepszych głośników.

PS. A nie myślałeś o Onkyo?

Ukryta Zawartość

>studnia_nieczystosci, /.../I na koniec mam pytanie?? czym sie róznią nowsze modele Yamahy 457 od 450 i 657 od 650 ? bo nie moge znalesc na forum! /../

Różnią się numerkiem i trochę ceną. ;)

A na poważnie - tutaj masz wyszczególnione różnice 450/457:

Ukryta Zawartość

Twoje rozczarowanie tanimi amlitunerami jest IMO wynikiem złych warunków prezentacji w MM i podłączenia marnych kolumn. Zainteresuj się raczej bardziej specjalistycznymi sklepami z salą odsłuchową, profesjonalnym sprzedawcą i możliwością podłączenia różnych zestawów głośników. Niestety z tanimi kolumnami tak bywa, że stosunek jakości do ceny mająbardzo różny. Nie są en masse guzik warte, bądź doskonałe. Po prostu trzeba trochę pogrzebać w ofercie by dokonać dobrego wyboru.

Teraz kwestia odsłuchu stereo - wybacz ale nie rozumiem tego. Po kiego Ci młotkośrubokręt? Moja rada:

1.Kup sobie dowolny amplitunerek z wyżej przez Ciebie wymienionych - kino zawsze będzie OK, bo tak to już jest - tam się liczy czad a nie kontrola basu, wypełnienie środka i perlistość wysokich... ;).

2. Zadbaj o porządne kolumny na przód - odsłuchuj je NIE na amplitunerze tylko w specjalistycznym sklepie na niedrogim wzmacniaczu stereo.

3. Kino masz z głowy - teraz zajrzyj na Allegro i za 300-500 złotych kup używany wzmacniacz stereo (to teraz niemodne więc ceny są niskie ;) ).

4. Jesteś posiadaczem fajnego kina na prawdziwym dużym amplitunerze a gdy najdzie Cię ochota na słuchanie muzyki - odpalasz swój zacny stary wzmachol kupiony za grosze - i po herbacie! :) Kwestię źródła pomijam, bo w budżetowych systemach można już bez bólu słuchać CD na odtwarzaczu DVD - np. Philips 963SA.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Mam yamahe 457 i nie nazekam.

Sprzedawca udzielił mi informacji jaka jest róznica miedzy modelem 450 ,a 457:

Jego słowa:

"457 ma wyswietlanie funkiji na ekranie tv"

oraz "tuner ma wieksza clulosc i wiekszy odstemp szum sygnal"

To prawda ,ze radio odbiera perfect. Opis mojego modelu 457 znajduje sie na innych moich postach.

Witam.

Jestem tu nowy i przepraszam jeżeli jestem nie w tym miejscu gdzie trzeba z moim problemem.

Chciałem poradzić się jaki amplituner: Denon 1705 lub 1905

Yamoha 350 lub 450

Pionieer 514, 714

będzie najlepiej współpracował z kolumnami podstawowymi JAMO CLASIC 4 (4ohm 100/140 W)

Czy te kolumnu (które dostałem) "zagrają tak jak trzeba" z którymś z w/w amplitunerem.

Moje możliwości finansowe są ograniczone jedynie o tego sprzętu który wymieniłem wyżej.

Osobiście po czytaniu i oglądaniu internetu skierawany jestem na Pioniera 714 lub 814.

Chcę wybrać się do sklepu aby posłuchać jak co gra ale czytająć przygody opisane wyżej nie wiem czy jest to sens ponieważ nie miałem styczności z takim sprzętem (obsługa i ustawianie to dla mnie czarna magia).

Witam. Dzięki za odzew.

Rozumie że kolumny będą "chodzić" we wszystkich wymienionych wyżej amplitunerach (chodzi mi o te omy i waty) co do reszty to zależy co mi bardziej będzie odpowiadać.

Tak na marginesie czemu wyłącznie Pionieer 814.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.