Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć kolumny - cztery zaciski (

markusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie stałem się posiadaczem Amplitunera Yamahy RX-V450 (moc znamionowa 6x85W oraz kolumn podłogowych JBL E-60 90W (muzyczna około 175W). Ponieważ planuję kupić przewody beztlenowe o długości 4 m każdy – co polecacie i czy średnica przewodów 2,5mm2 będzie ok. czy lepiej dać 4mm2.

Drugie pytanie dotyczy się podłączenia kolumn. Do kolumn dodano również poniższy obrazek mówiący jak się powinno podłączyć kolumny do wzmacniacza.

Na tyle kolumny sa 4 zaciski, parami zmostkowane, czyli + i -. Rozumię to że osobno sa wyprowadzone zaciski dla czestotliwości wysokich + średnich a osobno dla niskich. Na logikę chyba takie podłączenie ma sens jezeli wzmacniacz ma osobne wyprowadzenia dla niskich i wysokich czestotliwości.

Lecz z tego rysunku rozumie ze z elektrycznrgo punktu widzenia mostek zostal zrobiony przy wzmacniaczu a nie przy kolumnie - macie jakies wytlumaczenie dla takiego połączenia ?

Jeżeli powyższe połacznie ma sens to jakie przewody dać dla wyskoich i średnich częstotliwości a jakie dać dla niskich (chodzi o średnice i jakość przewodu).

pozdrawiam

[email protected]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Sorry, że odświeżam topic, ale mam pytanie - chcę połączyć sprzęt na bi-wiringu i mam problem. Mam kable z wtykami bananowymi, o ile z podłączeniem tego do kolumn nie ma problemu to jak to podłączyć do wzmaka? Mam osobno wyjścia na kanały A, B oraz A+B. Mam podłączyć kable pod wszystkie wejścia wzmacniacza ustawiając na kanały A+B?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na początek proszę zacząć odróżniać bi-amping, od możliwości podłączenia do wzmacniacza, dwóch par zestawów głośnikowych. To nie jest to samo. A najlepiej jest, przeczytać instrukcję obsługi posiadanego wzmacniacza.

To co chcesz zrobić, to krótka droga do uszkodzenia. Albo zestawów głośnikowych, albo wzmacniacza.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Scout, 1 Kwi 2009, 19:55

>http://www.audioton.republika.pl/bi.html

W takim razie proszę zapomnieć o czym napisałem wcześniej. :-)

To są totalne bzdury, bo nie uwzględniłem konstrukcji zwrotnicy w zestawie przeznaczonym do połączenia dwoma kablami.

Przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd.

GM

Ukryta Zawartość

tu masz linka do opisu kabli Procab ls 40 i ls15 w bi-wiringu na start to bardzo dobry wybor w stosunku jakosci do ceny

Ukryta Zawartość

Kable już zakupione, przynajmniej jedna para - Van Den Hul Snowline z wtykami Nakamichi. Do tego wybiore jeszcze jakiś drugi komplet. Z podłączeniem do kolumn nie ma problemu. Najlepiej będzie jak cyknę fotę panelu tylnego wzmacniacza i wtedy mi powiecie co i jak bo nie chce nic uszkodzić.

Dziękuję za powyższe linki, o to mi właśnie chodziło!!! A teraz druga kwestia - Van Den Hula dać na wysokie tony czy niskie? I jakie kable dokupić do kompletu? Sprzęt jaki na razie posiadam to:

- Wzmacniacz Sony F319-R

- CD Denon DCD-825 20BIT

- Kolumny Jamo Prestige 190

- interkonekt Van Den Hul C5 Bay Halogen Free

Na razie nie chcę zmieniać nic ze sprzętu, pokombinuje z kablami ponieważ moc jest dla mnie wystarczająca, chodzi mi raczej o wyciągnięcie maksymalnych możliwości z tego sprzętu.

należy pamiętać że czasem mozna przez zastosowanie biwiringu w integrach uszczuplic bas. Podejrzewam że chodzi tu o małą wydolność prądową niektórych integr. Moze być tak że najlepszym rozwiązaniem bedzie poprostu wywalenie zworek i zastąpienie ich jakimś fajnym kabelkiem.

Zobaczymy jak to będzie, jak do tej pory miałem bi-wire, ale na zwykłych kablach Monster'a. Bas był w sam raz, ale myślę, że wystarczą lepsze kable, żeby go poprawić. Wzmacniacz będę zmieniał dopiero za jakieś 2-3 miesiące. Kable kupiłem teraz, bo nadarzyła się akurat okazja.

• 2 tygodnie później...

Kable już są i powiem, że różnica w dźwięku jest ogromna! Za jakiś czas planuję wymianę wzmacniacza. Co byście mi mogli polecić? Kwota do wydania to jakieś 500-max 600 zł. Oczywiście sprzęt używany.

Jaki konkretnie model masz na myśli? Mój Sony na 2x50 W przy 8Ohm, niestety nie wiem ile ma przy 4, a właśnie kolumny mam 4Ohm. Chciałbym żeby był te 10-20W mocniejszy od Sony, więcej mi nie potrzeba. Chociaż Waty Watom nie równe.

Ps. Wymagania "zewnętrzne" co do wzmacniacza - musi być koniecznie w kolorze czarnym oraz musi posiadać podwójne wejścia dla kolumn, żeby zastosować bi-wire. Jeśli chodzi o dźwięk to lubię raczej stonowany, z lekko wysuniętym basem na pierwszy plan, dynamiczny, ale też szczegółowy. Nie słucham zbyt głośno i baaardzo rzadko zbliżam się do połowy skali.

np ra-935

2x40 watt przy 8 ohm i wystarczy, pewnie ma więcej bo Rotel zaniża moc.

Jeżeli chodzi o głośność to trudno wytrzymać przy nim w 19m2 {volume na 12h}.

Po co mieć więcej watt? po to żeby grało wybitnie przy cichym ustawieniu.

Myślę że zmiana na rotel będzie dużym skokiem na przód.

ps. to jedna z bardziej udanych konstrukcji rotela z tamtych lat, wyrzucono tam niepotrzebne potencjometry, jest czarny ma 2pary terminali. Do dostania za 500-600 na alledrogo, są i mocniejsi bracia. Bodajże 971 różni się charakterystyką brzmienia i wyostrza, reszta jest w podobnej tonacji różnica w mocy, ale zaręczam że 2x40watt w Rotelu spokojnie Ci styknie.

pozdr.

Właśnie dość ciężko je dostać w dobrym stanie. Jestem cholernie przywiązany do swojego "Soniaka", jest w rodzinie już ponad 10 lat i dostałem go rok temu w spadku od brata :-) jest w idealnym stanie, dlatego "nowy" wzmacniacz musi być w podobnym stanie. Pewnie i tak zostawie sobie Sony, nawet po kupnie nowego wzmaka. Sentyment weźmie górę, a szkoda go sprzedawać za 150 czy 200 zł. Co jeszcze można polecić obok Rotela? Jestem jak najbardziej za nim, ale chciałbym poznać również inne propozycje.

Szczerze to Rotel będzie najbezpieczniejszym zakupem, a jak się upierać na coś innego to może NAD albo CA. I tak z tej 3ki bym wybrał Rotela. A jak nie to może narazie zostać przy soniaku i pozbierac wiecej piniondzów. Swoja drogą Soniak może nie taki zły...

A orientujesz się drogi Kolego na czym polega przegląd wzmacniacza i gdzie go można wykonać? Ile coś takiego możesz kosztować i co wykonują w trakcie takiego przeglądu? Może rzeczywiście dozbieram trochę kasy na Rotela...

Na wymianie zużytych elementów ;-),ponoć elektrolity w kondziorach mogą po tych nastu latach nie trzymać jak powinny, konserwacji np potencjometrów.. A kto ? Sam się zastanawiam komu można by powierzyć. Jeśli jesteś Kraków, okolice to jest zakład na zamojskiego albo na limanowskiego przy matecznym komis ze sprz. audio i widziałem zaplecze że tam majstuja mozna zapytać. Ale najlepiej forumowiczów ze swoich okolic.

ps. Ale może nie konieczne to bedzie na samym początku.

ps2 Odwracając kota ogonem to może zmienić najpierw glośniki? jak czytam to byłby bodajże najwiekszy skok jakosci dzwięku, a powstrzymał bym się nad wydawaniem na 2gi zestaw kabli. Chyba że juz kupione ;-)

Drugi zestaw już zakupiony :-) za grosze właściwie więc nie ma czego żałować. A kolumny...to swojego rodzaju "rarytas". Mają już chyba z 10 lat, ale wciąż grają i wyglądają bardzo atrakcyjnie, a na allegro w życiu takich nie widziałem, zresztą nie tylko na allegro tylko nigdzie :-) Też mam do nich sentyment, także nie wchodzi to w grę. Prędzej bym się zgodził na wzmacniacz :-)

Dozbieram kasy po prostu na lepszy wzmacniacz :-) a kasa wydana na kable to dobrze wydana kasa. Kolumny i ogólnie cały sprzęt złapał jakby "drugi oddech" i gra naprawdę ładnie. O wiele wiele lepiej niż na Monsterach Xp.

• 2 lata później...

Ja w swoich kolumnach Pure Acoustics Supernova 8F mam taki układ zacisków.

Góra: plus-minus, dół: minus-plus i są ze sobą połączone mostkiem /plus z minusem/.

Nie wiem czy tylko nakrętki na zaciskach są złe, czy producent coś źle zamontował - spotkał się ktoś z takim przypadkiem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.