Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Rotela i B&W

luk2305

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Szukam dobrych kabli głośnikowych do Rotela RA-02 i B&W 602 S3. Obecnie mam Van den Hula Clearwater, ale nie jestem z niego do końca zadowolony. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim połączeniem? Z wyszukiwarki korzystałem, ale dużo mądrzejszy po tym nie jestem ;). Kabelki chciałbym podłączyć w bi-wiringu - może polecicie 2 różne - na górę i dół?

Dzięki z góry

• 4 lata później...

podbijam

szukam kabelków do RA-971 + B&W 601 S2

na poczatek bede miał jakies najtansze i najprostsze jakie mozna dostać, ale docelowo chcialbym cos lepszego, ale tez bez przesady - jestem totalnie początkujący ;)

te kolumny można w bi-wiring, zatem 2 komplety potrzebuje bo ponoć góra inaczej a dół inaczej się podpina.. czy warto? czytałem że jednym pasuje dzwiek po bi-wiringu, innym nie, wiec sam musze przetestować.

ale na poczatek jakieś normalne to jakie kupić?

może ktoś doradzić?

pozdrawiam

dzięki za odpowiedź, fajny nick ;)

po sprawdzeniu mniej więcej ile kosztuje kabel AQ type 4 (50pln/mb) to trochę zwątpiłem i stwierdzam że mój budżet jest bardziej niż stosunkowo niski ;) no chyba że type 8 jest tańszy to może..

z firm kablowych znam tylko Klotza który jest właśnie w miarę tani..

Klotz jak dla mnie jest tylko bardzo solidnie zbudowanym kablem. W sprzęcie budżetowym nie wprowadza praktycznie żadnych zmian i nie służy do wprowadzania zmian w charakterze dźwięku.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

luk2305, 24 Kwi 2005, 20:43

>Witam wszystkich,

>

>Szukam dobrych kabli głośnikowych do Rotela RA-02 i B&W 602 S3. Obecnie mam Van den Hula Clearwater,

>ale nie jestem z niego do końca zadowolony.

Jestem więcej niż przekonany, że powodem niezadowolenia są kolumny B&W 602S3.

Jak dla mnie i wielu innych to nie są dobre kolumny do słuchania muzyki.

Twój VdH jest bardzo dobrym kablem !!!!!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 7 Mar 2010, 19:41

>Klotz jak dla mnie jest tylko bardzo solidnie zbudowanym kablem. W sprzęcie budżetowym nie

>wprowadza praktycznie żadnych zmian i nie służy do wprowadzania zmian w charakterze dźwięku.

dzieki za info.

czyli gdybym jednak znalazł budżet to AQ Type-4 bedzie ok?

widze ze 4-żyłowy czyli od razu moge opcjonalnie do bi-wiringu go uzyc, tak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podzro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszesz,że BW 602S3 nie są dobre do słuchania muzyki.To w takim razie z jakim przeznaczeniem producent je wyprodukował? One muszą z jakąś elektroniką i przewodami się zgrać.Chociaż... u kolegi też nie grały z NAD 320bee i cd HK970.Nie był zadowolony z brzmienia przede wszystkim w hard rocku a takiej muzyki przede wszystkim słucha.Odsprzedał te kolumny za 1100,oo i zbudował sobie/ktoś mu zbudował/ konstrukcję zamkniętą/nie bass refleks/ -duży monitor-na bazie 30cm basowego ALPHARD i wstęgowej wysokotonówki.Głośniki nabył tak trochę w ciemno ze sklepu internetowego tak samo zwrotnicę i zaciski.Skrzynki zrobił u stolarza za 600 zł.Całość wyniosła go ok 1200 zł.Po wygrzaniu kolumn na wspólnym odsłuchu 3 osobowym wszyscy stwierdziliśmy,że konstrukcje zrobione brzmią zdecydowanie lepiej niż firmowa kolumna B&W 602S3.Przede wszystkim lepsza rozdzielczość i plany w głąb za kolumnami,lepsza reprodukcja i czytelność basu/już przy cichym odsłuchu/ a także bardziej przyjazne górne pasmo/w B&W kopułka aluminiowa męczyła na gorszych realizacjach płyt i przy dłuższym odsłuchu/.Konstrukcje zrobione grają jak monitory studyjne i przede wszystkim wreszcie nie męczą na żadnych płytach.Można słuchać każdego gatunku i jest dobrze.Może jakieś pomiary fachowe wykazały by wyższość kolumn B&W na podstawie osiągniętych wyników pomiarowych ale co z tego jak konstrukcje własne okazały się lepsze-przyjemniejsze w odsłuchu? A przecież ostatecznie odsłuch własny i zadowolenie z brzmienia jest najważniejsze.Do tej pory wierzyłem,że konstrukcje fabryczne muszą brzmieć lepiej od amatorskich konstrukcji bo tam pracuje sztab fachowców od dżwięku ale teraz muszę zweryfikować swoje poglądy.A może po prostu przepłaca się za konstrukcje firmowe? Może z lampą dobrze by się zgrały B&W602S3? Bo nie chce mi się wierzyć,żeby firma wypuściła nieudaną konstrukcję.Koledze nie grały ale... z elektroniką jak wyżej.Pozdrawiam pasjonatów hi-fi

Mirekjon., 8 Mar 2010, 05:14

>-duży monitor-na bazie 30cm basowego ALPHARD i

>wstęgowej wysokotonówki.

To średnica chyba była w lesie z takiego połączenia. Tu by trzeba było dołożyć głośnik średniotonowy, a nie odtwarzać całą średnicę z paskudnego 30cm woofera, który się do tego celu nie nadaje.

>Głośniki nabył tak trochę w ciemno ze sklepu internetowego tak samo

>zwrotnicę i zaciski.

Gotowe zwrotnicę do niczego się nie nadają.

Jozefkania.Wiesz,że tej średnicy aż tak nie brakuje.Kolega trochę wysokotonówkę wstęgową"zamaskował" cienką folią,bo miał wrażenie,że trochę jest za jazgotliwa.I w ten sposób jakby nastąpiła poprawa w odtwarzaniu całego pasma.Ale masz rację,że średniotonowy głośnik powinno się dołożyć.Nawet jest miejsce na ściance przedniej kolumny koło głośnika wstęgowego i kolega ma zamysł ,żeby wywiercić otwory i je tam wstawić.Tylko pewnie trzeba będzie nową zwrotnicę kupić.A według Ciebie jaka konstrukcja jest lepsza bass refleks ale w oparciu o mały głośnik nisko-średniotonowy powiedzmy o średnicy 16 cm czy konstrukcja zamknięta w oparciu o głośnik basowy 30 a nawet 38 cm? Bo z dużej membrany bas chyba jest bardziej naturalny.Nie wiem dlaczego ale z tych B&W 602S3 przy cichym odsłuchu basu całkowicie brakowało,średnica była sucha a góra męcząca przy dłuższym odsłuchu.Ciekaw byłbym opinii uzytkowników tych B&W jakie mają spostrzeżenia.Tak jak pisałem wczesniej może elektronika była nie najlepiej dobrana albo przewód głośnikowy Kimber 4PR coś knocił.

Mirekjon., 8 Mar 2010, 21:47

>Tylko pewnie trzeba będzie nową zwrotnicę kupić.

Nie tyle kupić, co zaprojektować. Pomierzyć. Bądź zrobić to bez pomiarów, ale z głową. Gotowce do kosza !

>A według Ciebie jaka konstrukcja jest lepsza bass refleks ale w oparciu o mały głośnik nisko-średniotonowy

>powiedzmy o średnicy 16 cm czy konstrukcja zamknięta w oparciu o głośnik basowy 30 a nawet 38 cm? Bo

>z dużej membrany bas chyba jest bardziej naturalny.

To zależy od głośników, ich parametrów. Głośnik o średnicy 30 czy 38 cm (szczególnie jeśli tani o słabych parametrach) będzie wymagał dużej, jeśli nie ogromnej obudowy do prawidłowego działania. Z mniejszym wooferem nie ma tego problemu, bo łatwiej zadbać o odpowiedni, optymalny litraż. Tutaj mniejszy a lepszy głośnik da lepszy bas. Duży woofer będzie pozbawiony najniższych częstotliwości, biorąc pod uwagę taki sam litraż. Taki paradoks (dla laika). Mniejszy zagra niższym basem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.