Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna z subem GDN18/50+18/60+10/80/7

Moshe

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zrobiłem kolumny na GDN 18/60 - subwoofer, GDN 18/50/1 + GDWK 10/80/1.

Rzućcie okiem na przebieg fazy, czy on jest O.K.? Wszelkie uwagi mile widziane.

Kolumny grają ze wmacniaczem (amplituner) Onkyo Tx 500E i dlatego ten sub. Sub jest zasilany przez wzmacniacz na LM3875. Graja troche jazgotliwie co nie jest zbyt dobre. Moze jakieś inne głosniki powinne byc. Ta górna komora zamknieta 10L, dół 10L z otworem 5cm na 30 cm, taki wygiety. Chętnie wysłucham wszelkich uwag, w tym rad.

pozdrawiam Moshe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5223-100008127 1170267544_thumb.JPG

post-5223-100008128 1170267543_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17816-kolumna-z-subem-gdn1850186010807/

No to tak ...jest kilka uwag....

1. Jeżeli chcesz żeby móc coś powiedzieć na temat fazy to potrzebne będzie zamieszczenie przebiegu fazy poszczególnych głośników..., także z zaznaczeniem częstotliwości podziału

2. Pasmo przenoszenia +/- 4 (5) dB ?? A ten tweeter nie gra za ostro? >>> proponuję:

- zabezpieczyć przed spaleniem wysokotonowca rezystorem

- ponadto rezystor pomoże wyrównać charakterystykę i wtedy powinno być jakieś +/- 3dB (jak się postarasz - możliwe że będzie potzreba wymiany elementów zwrotnicy na inne) i wtedy jakoś to by nawet ciekawie wyglądało...

- a ten rezystor w torze niskośredniotonowca 24 łomy? nie za dużo?, poza tym cewka w tym samym torze 820uF - chyba warto się zastanowić czy aby wszystko ok....

3. Co do suba, to przydałaby sie zmiana zwrotnicy na wyższy rząd a pzrynajmniej już dodanie kondziora

4. a propos jeszcze strojenia B-R ... ta rura.... przy fi 5cm aż 30 cm? a czym to symulowałeś? jakim programem?

5. Swoją drogą fajnie by było gdybys zamieścił także dane producenta tj Tonsila (wykres SPL) i parametry T/S do tego niskotonowca, może możnaby było coś więcej wtedy powiedzieć

6. i tutaj prośba związana z punktem wyżej...skoro masz już układ pomiarowy to pliss zrób to dla kilku forumowiczów i podaj także zmierzone przez SW parametry T/S oprócz tych danych katalogowych

Myślę że wtedy dyskusja na temat zestawu ruszy poważnie do przodu

pozdro

No to tak ...jest kilka uwag....

1. Jeżeli chcesz żeby móc coś powiedzieć na temat fazy to potrzebne będzie zamieszczenie przebiegu fazy poszczególnych głośników..., także z zaznaczeniem częstotliwości podziału

2. Pasmo przenoszenia +/- 4 (5) dB ?? A ten tweeter nie gra za ostro? >>> proponuję:

- zabezpieczyć przed spaleniem wysokotonowca rezystorem

- ponadto rezystor pomoże wyrównać charakterystykę i wtedy powinno być jakieś +/- 3dB (jak się postarasz - możliwe że będzie potzreba wymiany elementów zwrotnicy na inne) i wtedy jakoś to by nawet ciekawie wyglądało...

- a ten rezystor w torze niskośredniotonowca 24 łomy? nie za dużo?, poza tym cewka w tym samym torze 820uF - chyba warto się zastanowić czy aby wszystko ok....

3. Co do suba, to przydałaby sie zmiana zwrotnicy na wyższy rząd a pzrynajmniej już dodanie kondziora

4. a propos jeszcze strojenia B-R ... ta rura.... przy fi 5cm aż 30 cm? a czym to symulowałeś? jakim programem?

5. Swoją drogą fajnie by było gdybys zamieścił także dane producenta tj Tonsila (wykres SPL) i parametry T/S do tego niskotonowca, może możnaby było coś więcej wtedy powiedzieć

6. i tutaj prośba związana z punktem wyżej...skoro masz już układ pomiarowy to pliss zrób to dla kilku forumowiczów i podaj także zmierzone przez SW parametry T/S oprócz tych danych katalogowych

Myślę że wtedy dyskusja na temat zestawu ruszy poważnie do przodu

pozdro

Witajcie,

pyt 1: zamieszczam ch-tki głosników przez zwrotnicę. "Gołe" tez są dostepne. Podział ok 3200.

pyt 2: Rzeczywiscie kolumna gra jazgotliwie. Jest do duzy problem dla mnie. Nie lubie tak. Próbowałem rezystor ale on rozwala całą ch-tkę. Trzeba to jakos inaczej, moze l-padem, ale licze na zmiany w zwrotnicy, tak wiec moze problem zniknie.

pyt 3: Sub. Filtr jest we wzmacniaczu 80/100/120 do wyboru. problem zaistnieje przy podłaczeniu do "normalnego" wzm. a ten juz jest na ukończeniu (GC).

pyt 4: BR dobrałem na podstawie pomiarów. Patrz ch-tka. ten czarny wykres to głosnik, a czerwony dziura. Wiecie jaki to problem zrobic wygieta dziurę 30 cm długą.

pyt 5. Dane producenta tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dodam że cena GDN10/50/1=80 zł, GDN18/60=90zł, a GDWK10/80/7=60zł, tak wiec budzet dla kazdego. Teraz tylko zrobic z tego cool kolumnę.

pyt 6: Parametry T/S wyszły oczywiscie z pomiarów, ale czy one są ważne skoro mamy ch-tki ampl/fazowe oraz impedencji. Jeszcze je sprawdzę i dopiero podam.

pozdrawiam Moshe

post-5223-100008093 1170267601_thumb.JPG

post-5223-100008094 1170267599_thumb.JPG

post-5223-100008095 1170267597_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak dla mnie to wysokotonowiec powinien być filtrowany dużo wyżej - może stąd ten jazgot

było zdaje się już kilka wypowiedzi że ta kopółka powinna być ucinana powyżej 4 kHz i to dużo powyżej

Witajcie,

Ja nie rozumiem dlaczego tak wysoko ciać ten GDWK. Powiedziałbym raczej dlaczego nie niżej.

Załaczam przebiegi "gołe" i przez zwrotnice.

Ukryta Zawartość

post-5223-100008086 1170267611_thumb.bmp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze drugi obrazek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o tego suba .... sam robiłeś wzmak na tym układzie? jakiej jest on mocy? może pojawiają się zbyt duże zniekształcenia...

Cięcie wydaje się być ok, natomiat zauważyłem inną kwestię dosyć nieciekawę - przebieg fazy...

Coś mi się wydaje że w okolicy częstotliwości podziału różnica faz wysokotonowca i niskotonowca wychodzi ok 140 stopni, a wobec tego mamy wielką pupcię... >> a ścianka jest prosta.... jaka jest odległość centrów obu głośników od siebie?

Pogrzeb trochę przy symulacji tego układu w zwrotnicy, jak masz pomiary zrobione w SW to już pół biedy...

Napisz skąd jesteś... chętnie pomogę przy kończeniu Twojego projektu (np ze zwrotnicą)

Pomiary poszczególnych głośników jak i ich parametry T/S chciałem żebyś podał, bo jest takie dziwne mniemanie o Tonsilach, że rozbierzności między nimi w znaczny sposób odbiegają od rzeczywistości, a te wykresy właśnie pokazują że to nie do końca prawda. Każdy przedmiot ma pewne pole tolewrancji z jaką może być wykonany, i tak samo jest z Tonsilami, to po prostu jakiś głupi przesąd o Tonsilach.... no chyba że ktoś kupuje głośniki podrobione z niewiadomego źródła.....

Częstotliwość podziału - 3200 Hz wydaje się być ok, ciąć w okolicach 2700-2800 nie polecam

pozdro

Wielkie dzieki,

chetnie wysłucham wszelkich rad i wprowadzę je w życie, to znaczy w kolumny.

pyt o wzmacniacz. Jest to podstawowy układ Gain Clona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie słyszę zadnych zniekształceń.

Parametry T/S.

Nawet z tych parametrów T/S, które teraz mam moge powiedzieć, że te podane w kartach katalogowych są O.K.

Podam parametry T/S z pomiarów w weekend, chcę je jeszcze raz zmierzyć. Mierzyłem je na poczatku, teraz mam troszeczke wiecej doswiadczenia, no igłośniki już graja jakis czas i chce powtórzyć. Tak wiec w weekend.

Faza, z tym nie umie sobie poradzić, myślę, że tam są jeszcze duże rezerwy.

Odległosc centrów głosników = 176mm/2 + 104mm/2 + 10 mm (miedzy gł) = 150mm. O ile o to ci chodzi a nie o jakies metafizyczne centrum z pomiarów akustycznych czy innych tam.

dołaczam jeszcze zdjecia góry, dołu czyli suba i obudowa od tylca, ale jeszcze bez otworu na głosnik suba.

Jestem z Lublina i Warszawy. Mój adres e-mail w o mnie, tak wiec wal śmiało.

pozdrawiam Moshe.

post-5223-100008051 1170267669_thumb.jpg

post-5223-100008052 1170267667_thumb.jpg

post-5223-100008053 1170267665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moshe

W "o mnie" nie ma Twojego maila....

Prześlij mi na [email protected] charakterystyki impedancji i SPL obu głośników ( pomiary bez zwrotnicy !!!) pogrzebię w tym troszkę, zobaczymy co da się uzyskać...

w Wawie gdzie urzędujesz? Ja też spędzam tutaj większość czasu, to jak coś to możemy się spyknąć

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.