Skocz do zawartości
IGNORED

OpusAudio- czyli bardzo budżetowy system

kuni??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów. Jestem tu nowy i to mój pierwszy wpis .

Pragnę podzielic się z Forumowiczami moimi wrażeniami i przeżyciami z kompletowania pierwszego "poważnego" zestawu stereo.

Sądzę , że jestem to winiem Forumowiczom , bo o wielu sprawach własnie stąd się dowiedziałem- byłem przez długi czas biernym uczestnikiem ( czytaczem).

Jako młody człowiek nie mam zbyt duzo kasy na tego typu inwestycje- zestaw jest baaardzo budżetowy. Niemniej końcowy efekt jest....Ale o tym na koniec!

Za pośrednictwem Forum dowiedziałem się o istnieniu polskich niezaleznych producentów i to w moim mieście!

Po wyliczeniach i długim oszczędzaniu stwierdziłem , że mój budżet który na ten moment mogę przeznaczyć na zakup systemu to ok 2000 - 2200 PLN . Wiem , że to niedużo Ale początki bywają trudne.

Zacząłem od serca systemu - czyli wzmacniacza. Tu sytuacja wyjaśniła się dość szybko - po okazyjnej cenie wpadł mi w ręce Pioneer A400X - za 450PLN !! Uznałem go za dobrą podstawe do budowy systemu.

Kolejnym krokiem było dobranie do tego wzmacniacza i mojego pokoju ( 20m2 ) odpowiednich kolumn . Odtwarzacz CD i kable postanowiłem zostawić na koniec.

Byłem skłonny przeznaczyć na kolumny około 1000-1500 PLN . Rozpocząłem wędrówkę po bydgoskich sklepach ...a nie ma ich wiele. Na wyjazdy i odsłuchy gdzie indziej nie bardzo mogłem sobie pozwolic.

Zacząłem od Gale3020 . Nie powiem - podobalo mi się . Dzwięk raczej ubogi - ale poprawny i dobrze wywazony. Niezły kompromis i balans między wadami a zaletami.Przyzwoite stereo , ale dzwięk lekki , taki "narysowany" a nie wypełniony

Natępnie "pod nóż" poszły Eltaxy Liberty5+ - miałem możliwość nabycia w granicach mojego budżetu . Ale i one nie do końca mnie przekonały - mimo że w wielu aspektach wyraźnie lepsze od Gale Barwy były jakieś zbyt "puste" Bas zbyt jednostajny , monotonny . Zresztą całość jakaś monotonna i niezróżnicowana. Zacząłem wątpić czy aby nie mam zbytnich ambicji w stosunku do budżetu.

Potem moje kroki skierowałem do Minima Audio. Trafiłem na modele Basic2.2 i 3.2 (Te drugie j juz ponad budżet) Te ostatnie zostały mi doradzone jako bardziej nadające się do mojego pomieszczenia.

Pomimo solidności wykonania , niezłej stereofonii - nie bardzo przypadły mi do gustu . Zbyt miękkie i ciepłe ,bez dynamiki Góra zbyt wycofana. Pan z Minimy argumentował że do tanich wzmacniaczy to jest najlepsze i proponował korekcję kablami. Bez większego rezultatu. Małe Basic 2,2 bardzo podobne do "większych braci" . Czyli ta sama "szkoła" ale ograniczenia w dynamice i w prezentacji basu zdyskwalifikowały je ostatecznie.Po prostu nie wpasowały się w mój gust. W Minimie nie do końca podobało mi się też podejście sprzedawcy - mocno krytykującego konkurencyjne firmy ( Avance , Mission, Gale itp). Jesli ma się dobry produkt to przecież obroni on sie sam - bez przekonywania na siłę !

Kolejny bydgoski producent - BMN . Monitory na Tesli . W HFiM posano że wysokotonówka to jest Vifa PL a tu niespodzianka ... Tesla! A cena bez zmian!. Tym podejściem ( w moim odczuciu nierzetelnym)zrazili mnie do siebie i dlatego firmę tą zostawiłem na boku...

Zachęcony opiniami na Forum trafiłem do kolejnego bydgoskiego producenta - Opus Audio( obecnie Argos) .Wiedząc że panowie na codzień zajmują się drogimi kolumnami zapytałem czy wogóle zajmują się sprzętami budżetowymi i uprzedzilem o stanie moich finansów

Bez zbędnego gadania udostępnili mi ( dowieźli sami ! ) na odsłuch w domu prototypowe dwudrożne kolumny podłogowe .Ponadto pożyczyli mi odtwarzacz CD Philips CD820 oraz kabel cinch Albedo Blue.

Miłem posłuchać i powiedzieć czy to jest ten typ dzwięku , którego szukam .Do tego monentu

wogóle nie było mowy o finansach - panowie powiedzieli że jesli się spodoba to na pewno się dogadamy !

CO dostałem do odsłuchu?

Prosta ale solidna ( ciężka ! ) skrzynia ( a'la ProAc) , naturaly fornir egzotyczny . Głośniki -18cm Tesla i Vifa DX25. Jakość wykonania bardzo OK.

Przywieżli , postawili i zagrało! Bez wielich problemów z ustawieniem , bez specjalnego jeżdzenia po pokoju. Dzwięk - żadnego ale. Sugestywne stereo ( Waters czy Deep Foret - dzwięki za głową ! słynne psy z Watersa na godz.16 !) Sampler Naima z HFiM - zgodnie z okładką !. Mnóstwo powietrza wokół instrumentów. Usłyszłem co znaczy akustyka sali. Barwy - dobre. Płyta Marsalisa - duzo instrumentów dętych - każdy gra w swoim miejscu i swoją barwą .Bas - Bardzo dobry. Marcus Miller , Stanley Clark- bez problemów. Czysto , szybko ale i ze stosowną masą. Jeśli trzeba- kolumny potrafia "przywalić" -StAnger Metallici robi kolosalne wrażenie.Niskie dzwięki elektroniczne ( Massiv Atack) bez spowolnien czy rezonansów ( co prawda panowie z Opusa kręcili nosami że kolumny są "dziurawe" znaczy się bas -refleks :-) ale dla mnie było OK !

W spokojniejszych klimatach ( Diana Krall, Angelique Kidjo , Kari Bremnens zestawy pokazały dużą klasę . Budowanie nastroju , klimatu robią naprawdę spore wrażenie. Jest mnóstwo szczegółów , słychac najdrobniejsze uderzenia np. w talerze ,słychać ruch palców po strunach gitary.

W klasyce - dobrze rozseparowane np wiolanczele od kontrabasów i to z dobrym rozlokowaniem w przestrzeni!

I tak sobie słuchałem i słuchałem... Nie spieszyłem się z oddaniem dema - grało super ( jak na mój gust)

no i balem się zapytać o cenę .. Jednak ta straszna chwila nadeszła -panowie po 2 tygodniach sami upomnieli się o swoje kolumny. I tu spotkało mnie największe zaskoczenie ! Cena tych kolumn to 1000 PLN ( słownie - jeden tysiąc złotych!)

Decyzja była oczywista. Nie mam najmniejszych wątpliwości że tak dobrze wydałem pieniądze jak tylko było to mozliwe. Panowie zasugerowali mi zakup do mojego systemu odtwarzacza PhilipcCD820( ponoć na jakimś dobrym przetworniku ) Odkupiłem go za 100 PLN. Albedo też u mnie został!

Podsumowując wydałem 1800PLN i mam system z którego jestem bardzo zadowolony.

Drugi powód do zadowolenia to jakość obsługi. Jako kolejna osoba na tym forum potwierdzam Opus/Argos to firma zapewniająca naprawdę niesamowitą obsługę. Nie dziwiłbym się gdyby wokół mnie skakali gdybym chciał kupić ich wielkie Alfy za 8tys. Ale z moim budżetem ?? Każdy klient lubi się tak czuć.Rzetelna , rzezczowa informacja- bez wciskania na siłe . Tak trzymać.!!!

Z pozdrowieniami

Darek

Kuniś

Gratuluję zestawienia, mam prośbę, czy mógłbyś wrzucić zdjęcia kolumn, które zkupiłeś ? Cena jest bardzo interesująca, a mój znajomy szuka porządnych kolumn do 1000 zł. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdr.

• Redaktorzy

kuniś - dokładnie, wrzucaj fotki, bo dostać skrzynki podłogowe w tej cenie grające na opisywanym przez Ciebie poziomie to sztuka.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Argos:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Minima Audio:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Kilka słow wyjasnienia z naszej strony. Podstawowym profilem naszej działalności jest marka ARGOS. Jednak Opus od którego zaczęliśmy po moim odejściu z Minimy nadal funkcjonuje. Jest to marka zarezerwowana dla kolumn tańszych - bardzo często robionych na indywidualne zlecenia. Często tez pod tym szyldem pracujemy "sobie a muzom" - by sprawdzić jakieś rozwiązanie , przetestować jakąć kombinację czy głośnik. Tak powstało m.in kilka "dziwnych"rzezcy - takich jak mikromonitorek na Peerlesie HDS134 +XT 19 - jako efekt prac nad sekcją średnio-wysokotonową do ARGOSA SIGMA .

Czasami są m.in takie konstrukcje jak ta o której w tak miły sposób napisal kol. Kuniś. A że człowiek sympatyczny - nie mieliśmy serca zbyt duzo "przyciąć" :-)

Skoro ta konstrukcja wzbudziła Państwa zainteresowanie- postaramy się o szybką aktualizację strony . Poki co nie mysleliśmy o produkcji takich kolumn ale....

Pozdrawiam

Waldek Klawikowski

Uszanowanie!

Właśnie wróciłem z pracy i patrzę a mój temat "żyje" !!

Przykro mi ale nie mam aparatu cyfrowego by wkleić zdjęcie.

Może panowie z Argosa mają?

Z pozdrowieniami

Darek

"Przykro mi ale nie mam aparatu cyfrowego by wkleić zdjęcie."

Trza przyczyć komórkę z aparatem od sąsiada (albo pewniej - od jego dzieci).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

kuniś - ja też nie, ale istnieje coś takiego jak skanownie negatywów. Robisz fotki (zwykłym SLRem), zanosisz film do labu i prosisz o wywołanie + skan (wsio za ok 20PLN). Nawet przy KITowym szkle i podstawowym modelu jakiejś lustrzanki (nie mówiąc już np. o Practice + Fujinon 50) skany (jeśli lab nie spier...) są o niebo lepsze od tego co można uzyskać syfrakami pon 1,5 -2kzł.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam

Zatem my wkleimy nasze zdjątko .

Kilka danych :

Wymiary 100*20*27cm ( wys*szer*głęb)

Impedancja 8Ohm

Efektywność 87dB

Układ może pracować jako obudowa zamknięta ( można zatkać BR lub wogóle go nie instalować)

Za wysokotonówka i u podstawy jest komora balastowa do zasypania piaskiem/śrutem.

Pozdrawiam

Waldek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Od wczoraj dostalismy ładnych kilka maili i telefonów w sprawie niedrogich budżetowych konstrukcji.

Sytuacja wygląda następująco : od jakiegoś czasu eksperymentuję z niedrogimi głosnikami sprawdzając m.in wypływ sztywności obudowy . W chwili obecnej "na tapecie " mam 18 cm Vifę TC w połączeniu z DX-em.

Obudowa jak na zdjęciu wyżej ( ofsset wysokotonówki ) . Zdjęcia póki co nie mam - do prób nie fornirowaliśmy obudów :-)

Skoro jest zainteresowanie takimi niedrogimi konstrukcjami to co Państwo by powiedzieli na przewidywaną cenę 1600 PLN/para za układ TC/DX ?Czy warto coś takiego wdrażać na rynek ?

Pozdrawiam

Waldek

Vifa TC18 w bassrefleksie ma niedostateczną kontrolę basu, nie wiem jednak jak wypadnie w obudowie zamkniętej, chętnie bym tego posłuchał, bo ten głośnik w dobrej aplikacji ma całkiem niezłą średnicę. Cena obejmuje obudowy w fornirze? W takim razie jest bardzo OK.

• 4 miesiące później...

Po przestudiowniu tego wątku również skierowałem się do panów z Argosa/Opusa.

Panowie dokonali świtnej roboty - para podłogówek z tylnym reflexem. Góra - Seas, dół - Tesla + fornir i kolce. Kolumny grają bardzo szczegółowo. Nie jest to oczywiście poziom Alf i Bet które miałem niewątpliwą przyjemność odsłuchiwać, ale i też poziom cenowy jest osio krotnie niższy.

Bas jest twardy, szczegółowy. Świetnie słychać gitarę basową. Schodzi nisko. Góra szczegółowa. Na pierwszy plan wysuwa się srednica (ale tylko ćwieć kroczku). Z moim Cd (Denon DCD-520) jest trochę zbyt rozjaśniona, jednak na innym źródle jest wyśmienicie.

Głośniki pokazują źle zrealizowane płyty (czarnej Meatllicy nie da się słuchać) za to np: Apocalyptica - miodzio.

Cena jak za taką jakość - śmieszna. Nie podaję konkretów - proszę o kontakt z Argosem. Cena zależy m. in. od przetworników. Obódowa jak to Argosie - solidna 32mm dechy (MDF). Ciężar to około 25-30 kg (sztuka)

Wielkie brawa za profesjonalne podejście do klienta i przyjacielską atmosferę odsłuchów i transakcji. Przy okazji - będąc tam koniecznie trzeba posłuchać Alf i Bet. Ja już kombinuję pieniążki (trochę mi to zajmie ale co tam - za taką jakość dźwięku...)

Fotki wrzucę później ale wyglądają podobnie do tych wyżej. Tylko Bas refleks na tylniej ściance.

Ocena jakość/cena: 5/5. Polecam.

Witam.

Mnie równiez zraził swoim zachowaniem sprzedawca z Minima Audio w Bydgoszczy.

Kiedy po odsłuchu stwierdziłem,że -jak na mój gust- kolumny Minima mają niedostatki w dynamice i mocno

wycofaną górę i ich brzmienie zupełnie mi nie odpowiada na jego twarzy pojawił się głupkowaty uśmieszek

i wręcz z pogardą zaczął krytykować inne firmy.

• 2 tygodnie później...

A oto moje kolumny. W przyszłym tygodniu postaram się opisać bardzej szczegółowo jak grają.

Ukryta Zawartość

post-5581-100002529 1170275902_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W pełni zgadzam się z kolegami kunisiem i indyvidualem. Panowie z Argosa zrobili i dla mnie podobne kolumny, z tym, że na 2 Vif-ach, a nie na Vif-ie i Tesli (zgłosiłem się zresztą do nich w wyniku m.in. wpisów ww. kolegów na forum) i musze powiedzieć, że był to strzał w przysłowiową 10 :). Po przesiadce z B&W 602 S3 na kolumny Opus Audio dopiero tak naprawdę słychać klimat i barwy muzyki, a nie klinicznie zimne i szczegółowe dźwięki. Stereofonia jest naprawdę bardzo dobra, dźwięk w końcu oderwał się od głośników, zarówno na boki, jak i w tył. Kolumny mają obudowy zamknięte i bardzo dobrze, bo inaczej w moim pomieszczeniu (ok. 25 m2 - pokój z aneksem kuchennym) bas by mnie chyba zabił ;). A w ten sposób jest naprawdę głęboki i bardzo dobrze kontrolowany, aczkolwiek taki powiedziałbym "jazzowy", a nie "rockowy", czyli dokładnie to o co mi chodziło. Średnica lekko wyeksponowana, góra w sam raz - słyszalna bardzo wyraźnie i dźwięcznie, ale nie nachalna. Stolarka b. solidna i perfekcyjnie wykonana (ścianki 3 cm grubości, 3 komory wewnątrz), kolor forniru pod meble ;), porządne terminale głośnikowe. Kolumny b. łatwe do ustawienia, chcociaż głośniki są tak precyzyjnie zfazowane, że słychać praktycznie każdą zmianę pozycji kolumn. Do tego p. Bartek przyjechał z nimi z Bydgoszczy do Gdańska osobiście, pomógł we wniesieniu (każda waży bagatela ok. 30 kg.) i ustawieniu oraz udzielił fachowych rad co do ustawienia i wytłumienia pokoju. Po prostu rewelacja - i to wszystko za cenę poniżej 1500 zł!!! Załączam fotki do wglądu i polecam Argos-a tym, którzy chcą dostać za małe pieniądze ok. dwukrotnie "droższy", czyli lepszy dźwięk. Polskie firmy rules ;).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-7178-100001970 1170276753_thumb.JPG

post-7178-100001971 1170276752_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

patrząc na zdjęcia jestem w szoku. Takie skrzynki w takiej cenie? Przecież to prawie dumping! Tak trzymać.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Z niekłamanym smutkiem i zazdrością muszę stwierdzić, że Opusy luk2305'a od moich Audio Academy Hyperion II jeśli chodzi o jakość wykonania (opieram się jedynie na zdjęciach Opusów) dzieli...... przepaść :-((

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Też mam takie odczucia porównując swoje Phoebe i kolumny Luka. Tzn skrzynki AA zewnetrzenie też nie są brzydkie, ale cała idea konstrukcji skrzynek Argosa jest znacznie solidniejsza i to za te same pieniądze.

• Redaktorzy

Coś mi się widzi, że jak tylko znajdę wolne środki to będę się usmiechał do Opusa w celu wykonania takich skrzynek pod Cykadę Moth'a (tani i z tego co czytałem całkiem niezły szekoropasmowiec)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

_Cypis_ : możesz sprecyzować co masz na myśli z tym Avensisami, Corollami i Yarisami? nasze założenie jest takie, że Argos to taki Lexus, zaś Opus Audio to taka Corolla czy Yaris :)

Pozdrawiam!

Bartek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.