Skocz do zawartości
IGNORED

Car audio a zestawy domowe...

seba404

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od razu chcialbym zaznaczyc ze jesli chodzi o audio to jestem kompletnym laikiem .Moje pytania moga draznic niekturych znawcow banalnoscia i naiwnoscia,prosze jednak o wyrozumialosc.No... to zaczynamy

Pierwsza pytanie na ktore chcialbym uzyskac odpowiedz.Porownujac ceny subwoofreow samochodowych a tych z przeznaczonych do zestawow domowych niesposob zauwazyc ze to do samochodow sa kilka razy tansze.Chcialbym sptyac w takim razie jaka jest roznica miedzy takimi subami do auta a tych domowych,oraz czy istnieje mozliwosc podlaczenia suba samochodowego do zestawu domowego.

Druga sprawa dotyczy firmy kbrx a scislej ich kolumn np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie kolumny sa w stanie wygenerowac w miare czysty o mocny dzwiek?

Jak gralby zestaw zlozony z 4 wyzej przedstawionych kolumn i suba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tego jakis w miare tani wzmacniacz (powiedzmy ze za uzywany jestem w stanie dac 800zl).Zestaw funkcjonowal by podlaczony do komputera,tak ze nie potrzebne sa radio czy odtwarzacz CD.Generalnie chodzi o to zeby sprzet gral głośno i zeby dzwiek nie byl znieksztalcony.

Jeszcze raz przepraszam tych u ktorych te pytania wzbudzily niesmak oraz dzienkuje tym ktorzy zdecyduja sie w na nie odpowiedziec.Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17904-car-audio-a-zestawy-domowe/

>Pierwsza pytanie na ktore chcialbym uzyskac odpowiedz.Porownujac ceny subwoofreow samochodowych a

>tych z przeznaczonych do zestawow domowych niesposob zauwazyc ze to do samochodow sa kilka razy

>tansze.Chcialbym sptyac w takim razie jaka jest roznica miedzy takimi subami do auta a tych

>domowych,oraz czy istnieje mozliwosc podlaczenia suba samochodowego do zestawu domowego.

Pierwsze

Ten subwoofer samochodowy jest pasywny, a do zestawów domowych zwykle sa aktywne.

Poczytaj artykuł Xajasa koniecznie.

Ukryta Zawartość

Drugie

Wpisz KBRX w wyszukiwarkę forumową.

Ukryta Zawartość

Takie 4 smoki w pokoju to zabiją Ciebie basssem. :D. Chyba że masz duużo metrów kwadratowych.

A tak w ogóle to poczytaj archiwum forum - kilkudziesięciu godzinach będziesz mniejszym laikiem i sam znajdziesz odpowiedzi na większość pytań.

I generalnie pamiętaj - cudów nie ma, producenci/handlarze nie prowadzą działalności charytatywnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to juz wiem czym sie rozni sub pasywny od aktywnego :).Dziux ppred.

Swojego czasu chcialem kupić zestaw Logitch z5500,niby najlepszy w ofercie logitecha,ale czesto spotykam sie z opinia ze komputerowe glosniki to bzycza a nie graja.Tak wiec chcialbym sie dowiedziec czy lepiej jest kupic zestaw skladajacy sie 4 wspomnianych juz kbrx czy moze kupic takie wlasnie komputerowe bzyczki.Slucham glownie new rocka, techno.pozdro

Ja Ci za dużo nie pomogę, ale określ chociaz ile pieniędzy chcesz przeznaczyc na sprzęt i jakiej wielkości masz pokój. I czy nie boisz się sprzętu używanego/DIY.

Poza tym

Ukryta Zawartość

A musisz miec 4 głośniki ? 2 nie wystarczą?

Jest zakładka obok. "Stereo" się nazywa - ale zanim zaczniesz zakładac tam nowe wątki poczytaj stare (wyszukiwarka + "tani wzmacniacz", "niedrogie kolumny" itp.)

Ukryta Zawartość

po pierwsze :

żaden tani wzmak nienapedzi Ci tych dzikusów, o których myslisz. One wymagaja porzadnego kopnięcia żeby zagrać jako-tako.

po drugie:

kup dwie pary używanych TannoyM2 albo nawet M1,(albo KEF Q15, Koda 7, albo te małe B&W ) a oszczędzone pieniążki przeznacz na sub. Może być tani japończyk. Sam grałem przez kilka lat na Pioneerze S100 (dałem za niego jakieś 400zł) a grał jak za 4000 ;))

Poważnie 30 cm. głośnika + bas refleks, moze narobić dużo chuku. Do kina domowego albo do techno w sam raz :-)

po trzecie:

wzmacniacz. Ostroznie. Pogrzeb w wyszukiwarce i wybierz mądrze. Może jakiś stary pioneer, albo Marantz.

Pochodź po komisach i lombardach, czasami można kupić coś fajnego.

powodzenia

>Ja Ci za dużo nie pomogę, ale określ chociaz ile pieniędzy chcesz przeznaczyc na sprzęt i jakiej

>wielkości masz pokój. I czy nie boisz się sprzętu używanego/DIY.

Na sprzęt jestem w stanie wyłożyć ok. 1500zł, pokuj ma 16m^2 ,nie boje sie sprzedu z drugiej ręki :)

>A musisz miec 4 głośniki ? 2 nie wystarczą?

Chodzi o to ze ten zestaw ma również służyć jako kino domowe(z tąd pomysl na 4glosniki)

Chcialbym jeszcze zapytać o jedną rzecz.W z5500 subwoofer ma 188watt ,satelitki po okolo 60.Czy jest to w ogóle realne zeby takie gownienka mialy taka moc?Bo slyszalem ze niby sub ma te niby 188W ale nijak sie to przeklada na cisnienie dzwieku (czy jakos tak :)) i ze sub od KD łyka go bez wysiłku.

seba404

wejdź na ten wontek i będziesz wszystko wiedział o "pierdziawkach" komputerowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.