Skocz do zawartości
IGNORED

Czy preamp wplywa na dynamike??

Jasku

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam gramofon Pro-ject Debut 3 z wkladka GRADO BLUE i preamp Pro-Ject Phono Box. Moje pytanie brzmi czy wymiana preampa na inny (moze byc nawet drozszy) wplynie na bas i dynamike tego zestawu ? brakuje mi powietrza w muzyce. Gramofon gra ze wzmakiem maryad mi120 i kolumnami B&W 604 s3.

Jesli tak to prosze o rady, jakie polecacie, co by wprowadzilo troche zycia do muzyki. Jestem zielony w sprawach analogu.

Z góry dziekuje za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/17959-czy-preamp-wplywa-na-dynamike/

sensowna rada? wyrzuc caly tor analogowy na smietnik i kup sobie jakied taniego np. nad albo marantza. bedziesz o wiele bardziej zadowolony. to cie uchroni przed frustracja i niepotrzebnymi kosztami, ktore w innym przypadku poniesiesz tylko po to, by sie zorientowac, ze... gdzie rzym, a gdzie krym. gdzie analog, a gdzie czerwona ksiazeczka

czyli ze wywalic ten gramofon co mam i kupic drugi?

hmmm... ja chce tylko troche poprawic dynamike bo reszta mi pasuje i myslalem ze zrobie to przez wymiane preampa poniewaz tego zakupilem przed czterema dniami i mam jeszcze tydzien na ewentualna wymiane. Powiedzcie co zagra z mocniejszym basem i z ciut leprza dynamika?

majo > Czy ktos ci kiedys powiedzial zebys zmienil leki na mocniejsze? Jezeli nie to w twoim przypadku jest potrzebne dlugotrwale leczenie w rejonie niekoniecznie z dobrym skutkiem:(

Jesli chodzi o przedwzmacniacz to lampowy Abraxas poprawi wszystkie walory brzmieniowe ale przekroczy cena twoj patefon poniewaz ceny wachaja sie w granicach 1200-1700 zl i wiecej ale warto.

rada majo prowadzi dokładnie w odwrotnym kierunku do właściwego - bo w poszukiwaniu "powietrza" albo wydasz dużo dużo więcej na tor cd niż na analogowy, albo będziesz miał powietrze ale oprócz niego niewiele muzyki.

Z Abraxasem sprawa nie jest taka oczywista ponieważ sam z siebie gra on dość ciemno i dostojnie (przynajmniej w porównaniu do QAudio czy RiAudio), co prawda Project Phonobox SE (tego najtańszego nie słuchałem) też do jakichś przejrzyście brzmiących nie należy, ale jednak zachowałbym w tym przypadku ostrożność. Myślę, że za taki stan rzeczy może odpowiadać więcej elementów niż tylko preamp - np wkładka. Wkładki Grado nie uchodzą za szczególnie otwarte brzmianiowo, tak jak piszesz mają niezłą dynamike i barwę ale może owego powietrza brakować - ponoć to jeden z powodów dla których dystrybutor Projecta zajął się dystrybucją Sumiko. A propos sumiko gdybys wchodził w nie to raczej w MC niż w MM bo może się niewiele zmienić w porównaniu do Grado. Nie chcę Ci dawać jakichś jednoznacznych wytycznych bo nie wiem jak by to mogło zagrać przez Twoje kolumny, które po prawdzie średnio trawię - jednak dopuszczłbym ruchy nie tylko w obrębie preampu.

• Redaktorzy

majo nie poradził ci zmiany gramofonu, tylko wyrzucenie gramofonu i nabycie odtwarzacza CD. Niestety majo generalnie jest zdania, że jak nikt go nie widzi, to może pisać byle co, w związku z tym nie ma żadnej gwarancji, że naprawdę tak myśli. Wracając do pytania. Phonostage OCZYWIŚCIE wpływa na dynamikę, i na wszystko inne. Wkładka też wpływa, i gramofon wpływa i ramię. Jeśli szukasz większego kopa dynamicznego ze swojego systemu, to może wypróbuj jakąś wkładkę MC wysokopoziomową, z serii Ortofon MC Turbo lub Sumiko BP. Co do pre gramofonowego, nie bardzo wiem co ci doradzić, bo w tym zakresie cenowym dawno nie bywałem. Może uda ci się kupić phono Qaudio z drugiej ręki, powinieneś zmieścić się w zakresie 500-1000 pln, zależnie od modelu. Z rzeczy sklepowych może kto inny poleci coś dobrego?

zecz sie ma tak ze cd juz posiadam ale uzekla mnie plyta winylowa ikupilem sobie okazyjnie wlasnie gramofon debut 3 ( za 750 zł z gwarancią) wkladke dokupilem zaraz po zakupie adapteru i niestety nie moge juz jej wymienic wiec musi zostac taka jaka jest. Zostaje mi wiec wymiana preampa. Dziekuje wam wszystkim za rady daliscie mi kilka konkretnych wpisów. Cenowo chcialbym wlasnie sie zmiescic do 1000 złbo wiecej chyba nie ma sensu placic za preamp do tego gramofonu.

Co myslicie o Pro-Ject phono box se czy jest on leprzy od mlodrzego "brata" ktorego wlasnie posiadam? zmiescilbym sie z nim w okolo 850 zł

Mile widziane inne propozycie

Grado Blue jak pamiętam to wkładka grająca suchym dźwiękiem z ograniczonym basem,dośc stereofonicznie ,ale dźwięk jest taki "skrępowany" i ma wbrew pozorom mało powietrza.Dobry preamp Ci nie pomoże przy tej wkładce,ale wymienić go na lepszy nie zaszkodzi.Jest jeszcze wyjście takie że można kupić z drugiej ręki jakiś japoński preamp z MM i MC i używać go tylko jako gramofonowy.

>vinyldemon

a jak taką konfiguracje podpiąć - wyjście pre do końcówki pod wejście aux wzmaka? Trudno przypuszczać, aby konstruktorzy tych pre przewidzieli taką opcje, stąd moje wątpliwości, czy da się takie pre wówczas wpełni wykorzystać i czy to ma wogóle sens, bo nigdy nie próbowałem, może ktoś ma za sobą takie eksperymenty?

> vinyldemon

to jest jakieś rozwiązanie, poleciłbyś jakiś producentów z tamtego okresu, którzy robli dobre phono w pre? Inna sprawa, ze takie phono można by chyba także wymontować i na jego bazie zbudować preampa, ale to już zabawa na innym poziomie...

Zegarmistrz

Musze całkowicie zrewidować Twój i wczesniejszy moj pogląd na temat Abraksasa że gra ciemno.Otóż już gra tak jak trzeba poprostu spiewa. Wygrzał się,Jasku, jesli Ci brakuje dynamiki to wkroczyc musisz do klubu MC,a jeśli chcesz bładzić , ale nie całkiem po omacku to uwaznie czytaj wpisy Vdemona.

pozdrawiem

• Redaktorzy

Porada ogólna: jeśli czujesz się lekko zawiedziony dźwiękiem twojego systemu (w tym wypadku analogowego), nie zamieniaj go na coś z tej samej klasy albo o pół klasy lepszego, bo prawdopodobnie będziesz zawiedziony, że nie pomogło. Sądzę że wymiana PB na PBSE będzie właśnie tego rodzaju zamianą. Jak zamieniać phonostage, to na coś lepszego co najmniej o klasę. Pooszczędzaj trochę jeszcze, i poszukaj czegoś w cenie 1000-2000.

Jasku,

koniecznie posłuchaj RiAudio PH1, w porównaniu z Phono Box i wersją SE jest o zdecydowaną klasę lepszy, miałem te trzy pre ampy w domu. Cena nowego to około 1200 zł, ale można się targować :) i poszukać używanego, kiedyś widziałem używany za 650 zł. No i mamy jescze Black Cube'a, któy w wersji podstawowej kosztuje w RCM około 1700 zł. Gra zdecydowanie lepiej niż PH1 wzmiankowany wcześniej. W stosunku do Twojego pre ampa to jest już ze dwie "klasy" róznicy i przede wszystkim poprawiają się te parametry dźwięku, o których pisałeś.

yolaos - wszystko jest względne - jak podłączyliśmy u mnie wzmak Amplifona to absolutnie nie było ciemno, z kolei jak porównywałem u siebie preampy QAudio, Deltę Studio (lampowa) i Abraxasa to ten ostatni był najciemniejszy z tej trójki, za to w porównaniu do Musicala (taki jak pożyczony przez Jaska) i Nuda Veritas był nieco jaśniejszy. Z tych wszystkich pre gdybym miał wybierać jeszcze raz wziął bym Abraxasa. RiAudio znam tylko ze spotknia i w sumie musze przyznac że całkiem miło go zapamiętałem, tyle że to trochę małe doświadczenie aby go jednoznacznie polecać - wiecie jak było. Jasku wział ze sklepu Musicala - u mnie Musical zagrał lepiej niż phono wbudowane w integrę Arcama i nieco tylko lepiej wypadł na spotkaniu preampowym w Delta Studio od Projecta SE. Jasku - moja rada - przekop jeszczez kilka preampów zanim podejmiesz decyzję (u mnie Abraxas zagrał o wiele lepiej niż Musical, a jest chyba nawet nieco tańszy), weź jeszcze na tapetę przynajmniej RiAudio.

Pozdrawiam

Janusz

Zgadzam się z Toba Zegamistrz, że wszytko jest względne. od wczoraj grzeje nowe trzecie kolumny i rece mi opadaja z tym całym audio, chyba z Robixem zaczniemy brać jakies leki ,aby całkiem nie zwariować

Najważniejsza jest cierpliwość, metodyczność i... luzik - tego ostatniego Wam, nie brakuje tak ze spoko! będzie dobrze:))) A tutaj ponieważ pamięć jest zawodna - historyjka jak to ja wybierałem swojego preampa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo pouczajaca lektura. Hehe ja wybrałem w ciemno Abraxasa zawierzając Piotrkowi z Vizatexu nawiasem mówiąc jeszcze nigdy mnie nie wkręcił , a znamy sie pare lat. Moj ma opisane wejscia)). Co do NV to równiez miałem go w domu i to lepszy niż ten który ty testowałeś niestety nie moge go ocenic ponieważ juz wtedy fiksowała mi wkładka, ale różnica w cenie była dość spora w porównaniu do Abraxasa

...a jak go kupowałeś, to nie pytałeś może co zrobić gdyby Ci Abraxas klęknął? Wiesz może czy jest jakiś serwis autoryzowany czy cuś? W ferworze walki jakoś o tym nie myślałem, poza tym sądziłem, że tyle tu w okolicy ludzi siedzących w temacie wzmaków lampowych:))) W sumie dobrze byłoby wiedzieć co by było gdyby... przyznam że lekki niepokój we mnie drzemie i to jest oprócz brak możliwości pracy z MC największa wada Abraxasa.

dostalem dzisiaj na odsluch crek obm8se jest szybszy i ma ciut ladniejszy bas niz mf x-lp.

O Abraxas i RiAudio nigdzie tu nie slyszeli (Niemcy Dusseldorf). Na odsluch moge jeszcze dostac crek-15 i crek tube box ale ten drugi to juz inna klasa cenowa. Powiedzcie prosze czy warto za ten drugi doplacac (jest dwa razy drozszy od obm8se) zwazywszy tez na to ze mój gramofon to zadna rewelacia (debut 3 z wkladką grado blue)

Zegarmistrz

Latwo mozemy dopasować nasze pre do MC dostawiajac trafo, tylko dlatego się zdecydowałem na niego poniewaz wiem ,że tak grają ludzie i efekt jest spektakularny, moglem wziąść MM MC za 1400 , ale zapronowano mi samo MM za 1200 jak wiesz z osobnym zasilaczem, nie wiem czy u Ciebie też jest lampa w sekcji zasilacza , ale podobno wymiana jej z wersji podstawowej daje niezłe efekty. Tak wiec mamy wiele możliwosci, a o szczegółach dowiesz sie od Piotra w Vizatexie, hm napisales kiedyś ,że to dziwny koleś , może ,ale jak Mu zaufasz zawsze wrocisz do niego czy to po klocek czy po porade uwierz mi

pozdrawiam patefoniamaniaków

ps, o serwis również nie musisz sie martwic[pomoc jak wyżej]

trafo jako head MC to taki półśrodek,pewnie że będzie grało ,ale to taki sam problem jak transformatory wyściowe w lamowych wzmacniaczach albo i większy ,bo musi przenosić liniowo w bardzo szerokim paśmie takim jakie dają dobre wkładki MC ( powiedzmy 10-40.000 Hz),perfekcji nigdy nie będzie.Lepsze rozwiązanie to jednak wejście MC zrealizowane drogą elektroniczną.

• 2 tygodnie później...

Jeśli ktoś jeszcze to czyta to postaram się oświecić;

1.preamp dobiera się do wkładki (droższe modele) i ew.gramofonu z jego własnościami.

2.wkładka to osobny i niezależny element (MC góruje nad MM - choć są odstępstwa).

3.stosowanie okablowania to także osobny problem i nie idący w parze z kablami(typowanie) do CD.

4.w sytuacji stosowania trafa zachodzą zjawiska podobnie jak w mechanice - dzwonienie.

Dobierając obciążenie trafa -lub jego brak- doprowadz się do takiego efektu , a dodatkowo z konkretnymi kablami

dochodzi efekt rezonansu elektrycznego ( pojemność kabla-impedancja po stronie wej/wyj-indukcyjność trafa).

Poza tym jeszcze zachodzi efekt impedancji AC/DC z uzwojenia in/out i szeregowe połączenia poprzez kable.

pozdrawiam i mam nadzieje że wpis się przedostanie bo ostatnio coś nie wypaliło.

jeszcze dość istotny fakt; na walory soniczne i tzw.wykop na basie decyduje preamp,wkładka,gramofon,WZMACNIACZ,KABLE,GŁOŚNIKI. Na koniec ;pomieszczenie i ustawienie kolumn.

Dziś nikt do końca nie stara się dobrać pod vinyle tyle warunków za wyjatkiem Vinylowców i...DJi grających w klubach na przemysłowym nagłośnieniu .Jeśli ktoś żle dobierze preamp i...całą resztę to wkladka za 2500zł nie da zadnej satysfakcji.Kolumny muszą przenośić do 20kHz(a nie na papierze) a preamp przewidywać stałą korekcji z uwzględnieniem górnego zakresu do 50-60 kHz .Klocki dobrać to ....niestety sztuka.

I wracając do zapytania Pana na wstępie ;jakich płyt i gatunki muzyczne Pan posiada i słucha na tym systemie?

Jeśli rozrywka to szkoda inwestycji.Na płytach Vinyl - smaczki to nagrania kameralne. Nawet te z ..Polskich Nagrań.

pozdrawiam .....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.