Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze prototypy i konstrukcje rozwojowe

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i zapraszam do pogawędki na temat Waszych zabawek, ale od podszewki. Interesuje mnie i chyba nie tylko mnie jak powstają Wasze dzieła od zarysu ogólnej koncepcji i wstępnych szkiców poprzez prace nad projektem aż po efekt finalny. Nie rzadko można spotkać się na tym forum i nie tylko na tym z opisami błędów popełnionych przez niedopatrzenie, pośpiech czy czasem niewystarczającą znajomość tematu i ich fatalnymi skutkami. W końcu skopiować popularny schemat znaleziony w sieci potrafi chyba każdy, ale schody się zaczynają kiedy się okazuje, że nasze dopieszczone cudo nie działa tak jak zakładaliśmy i ... ręce wtedy opadają a na poprawki jest juz za późno i w ruch idzie siekiera ;-) Sam właśnie cos tam rzeźbię, ale tak sobie pomyślałem, że zanim zmarnuję pół roku pracy i wszystkie oszczędności to warto ze śmieci znalezionych w piwnicy wykonać prowizorkę i na niej przećwiczyć temat zanim się zabiorę za właściwą robotę.

Tematy wątków z gatunku "Najpiękniejsze ..." chyba już się wyczerpały, więc dla odmiany proponuję "Najochydniejsze..." lub, żeby nikogo nie urazić może niech będzie np. "Najdziwaczniejsze ..."

Kto pierwszy na ochotnika?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

w kategorii 'najdziwacznejsze" chyba moje ,jak to ktos nazwał, "audiobetony" z wątku "kolumny marvena" (pare linijek nizej) chy sie nadawały. Ale do "najochydniejszych" nie zglaszam nominacji...

Najohydniejsze mogą być moje. Pisałeś tam o technice wykonania tej obudowy. Fajny ten opis, tylko jak ktoś ma takie pojęcie o konstrukcjach betonowych jak na przykład ja ;-) to może sobie co najwyżej wyobrażać jak cały proces przebiegał. Oczywiście fajnie jest popatrzec na gotowy wyrób w lśniącym fornirze na złotych kolcach (i trochę pozazdrościć he he) ale myślę, że równie ciekawe może być spojrzenie na temat, że tak powiem "od dupy strony" czyli jak to wszystko powstawało krok po kroku, co nie wyszło i dlaczego. Oprócz tego pewnie każdy ma jakąś tam własną szkołę i różnymi metodami dochodzi do pożądanego efektu niekoniecznie tymi znanymi z podręczników czy stron www. Na przykład obudowa wykonana według wszelkich prawideł sztuki wcale nie musi zagrać tak jak tego się spodziewaliśmy i wtedy mamy piękne skrzynki, które buczą i nie bardzo wiadomo dlaczego ani co z tym fantem teraz zrobić. Oczywiście doświadczony konstruktor pewnie ma własne sprawdzone rozwiązania, ale ktoś kto dopiero raczkuje w temacie DIY będzie błądził po omacku i popełniał szkolne błędy z których być może nawet nie zdaje sobie sprawy. No nie mówcie, że każdemu zawsze wszystko wyszło bo i tak nie uwierzę ;-))

A teraz czas na przedstawienie czyli przypnijcie sie mocno pasami do krzeseł bo parantulla prezentuje swoje najnowsze dziecko a właściwie embrion czyli wersję eksperymentalną kolumn, które w założeniu maja powalić na kolana wszystko co do tej pory powstało buhahaha!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6358-100007231 1170268820_thumb.jpg

post-6358-100007232 1170268819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

I już "grające"

Ukryta Zawartość

post-6358-100007228 1170268824_thumb.jpg

post-6358-100007229 1170268823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam przepis na mieszanke betonową musi byc dosc dokladny. Proces wibrowania tez zoptymalizowany (zbyt krotki nie zawibruje, zbyt długi rozwarstwi frakcje). Do tego dochodzi tzw. "optymalny stos okruchowy" czyli % udzial poszczególnych frakcji kruszywa + pyłów wielkopiecowych tak aby szczelnie wypełniły wszelkie "jamy", cement klasy 52 ( ciezko go dostac), opoźniacze (redukują wydzielanie ciepła, zmniejszają skurcz, wydłuzają wiazanie betonu), superplastyfikatory (zmniejszają ilosc wody potrzebnej do otrzymania własciwej knsystencji - w efekcie daje sie tylko tyle wody, ile potrzeba do wiązania co poprawia wytrzymalosc, porowatość)- jak widzisz to dosc skomplikowana sprawa wiec sie nie zaglebialem w proporcje skladnikow i takie tam. Tym bardziej ze jak narazie nie moge polecic tego rozwiazania z czystym sumieniem...

>marven

Muszę przyznać, że zaciekawił mnie twój pomysł betonowych kolumn. Kiedyś zastanawiałem się nad tego typu obudową, ale problemy ze znalezieniem materiałów dotyczących betonu (składniki, proporcje) skutecznie odwiodły mnie od tego pomysłu. Gdybyś mógł udzielić szczegułowych porad byłbym bardzo wdzięczny.

Dlaczego ? Wybuchło by mu w dłoniach ? ?

Ciekawi mnie jak wplywa na akustykę pomieszczenia drewno na ścianach lub panele. Jak je połozc żeby nie było rezonansów ? Może nie ma rezonansów lecz przeciwnie wręcz. Może drewno na ścianach dobrze tłumi ?

mahler, 10 Maj 2005, 19:51

Nieskromnie powiem, że własnie na taki efekt końcowy liczę ;-)

Dlatego chcę przećwiczyć różne sztuczki najpierw na tym białym czymś co tam widać. Może i faktycznie te głosniki do ultra najlepszych nie należą, ale ja tam nie aspiruję do nie wiadomo czego bo klimaty muzyczne, które mnie akurat kręcą też do najwyższych lotów w kategoriach audiofilskich nie należą. Ot po prostu ma być czysto i mocno. Jakies tam skrzypki czy pianinka to nie dla mnie, więc i sprzętu z kosmosu nie potrzebuję.

wernen, 10 Maj 2005, 20:26

"Ciekawi mnie jak wplywa na akustykę pomieszczenia drewno na ścianach lub panele."

Drewno to nie wiem a panele... Nie pytaj!!!

" Jak je połozc żeby nie było rezonansów ?"

Oto jest pytanie ;-) Ja nie znam odpowiedzi dlatego po zakończeniu zabawy z kolumnami biore sie za remont. Na ścieny planuję położyć jakiś fajowy tynk strukturalny. Mam takie cos w jakiejs gazecie co wygląda po wyschnięciu jak wnętrze jaskini czy coś takiego. Ekstra bajer wizualny a biorąc pod uwagę strukturę powierzchni akustyczny chyba te nie zgorszy. Ten bajer.

Mahler

A mnie ciekawi z kolei czy grubość przedniej ścianki w Twoich kolumnach wynika z doświadczeń czy, że tak powiem wziąłeś poprawkę na zapas? Taka ścianka to chyba ze 30kg waży jak nie lepiej :-))

TL to obudowa otwarta i nie jest potrzebne dodatkowe dokładanie masy ponad to co jest konieczne.

Grubość wynika głównie z tego, że wewnątrz mieści się komora dla midrange i tweetera. Wygląda to dokładnie tak samo jak tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aaaa... Teraz kumam. Bo gdzieś tam wyczytałem jak to konstruktorzy z A&H po wielu eksperymentach doszli do tego, że optymalna grubość przedniej ścianki to w okolicach 7cm powinna mieć, tymczasem gdzie indziej znowu znalazłem, że takiej długości tunel za głośnikiem nie najlepiej mu robi a zwłaszcza ciasna szczelina między krawędzią otworu pod głośnik a jego magnesem. W zasadzie można to rozwiązać, ale tak sie zastanawiam czy to warte zachodu w ogóle. Teoria teorią a życie i tak swoje.

No tunel tunel. Wiem o co chodzi. Tylko jak je zobaczyłem na fotkach przed malowaniem to tak sobie pomyslałem czy ta grubość z czegos wynika czy tylko tak "na wszelki wypadek". Teraz juz wiem, że wynika, ale nie z tego o czym myślałem na początku.

Nietypowe a zarazem ciekawe/Obudowy/. , oczywiście to nie moje;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jest problem - szczególnie przy duzych napędach... Dlatego wlasnie frezowalem obudowe od wewnątrz ( a wlasciwie wycinalem wieksze otwory pod glosnik w 2 wewn. warstwach mdf przed sklejeniem. Ktos wyzej chcial szczególy - zadzwonie do brata do betoniarni pozniej to podam dokladne proporcje mieszanki.

ok mam te proporcje (na 1 metr szesc. betonu):

kruszywo (frakcjami):

0-2 (piasek) 625 kg,2-8 325kg, 2-8 (grys bazaltowy) 850kg , popiół lotny 70kg

cement marki 52 (ew 42,5) -485kg

superplastyfikator MCBauchemia FK400/30 7,5 litra

opóźniacz MCBauchemia (typu nie pamietam) 1 litr

włókno rozproszone Fimermesch 0,9 kg

woda (wagowy stosunek wody do cementu):

w/c=0,25

Wode dodajemy na końcu po wymieszaniu na sucho.

awaria

Konstrukcja teoretycznie idealna (można dodać jeszcze kilka wariacji wewnątrz) wzorniczo nie banalna (Amati Homage się kłania ;-) a najciekawsze jest to, że nie wymaga żadnych wymyślnych i skomplikowanych zabiegów technologicznych!

"I to jest bardzo słuszna koncepcja" warta przemyślenia. Dobrze, że nie zobaczyłem tego wczoraj bo nockę miałbym z głowy :-))

marven

No tak też własnie kombinowałem, że większe otwory w kolejnych warstwach rozwiązują ten problem, ale czy w ten sposób nie osłabia się newralgiczny punkt oparcia głośnika na ściance? No i czy takie rozwiązanie zapewnia dostatecznie swobodny przepływ ciśnienia za głosnikiem. Jak wypadły testy "macankowo odsłuchowe" juz z grającym głośnikiem?

Pewnie troche osłabia ale w nieznacznym stopniu. Pamietaj ze wiekszość napręzen przejmują przekroje sztywniejsze (tak jest w budownictwie wiec pewnie ogolnie w fizyce tez:) ( w "teorii płyt" to również ma zastosowanie)) więc ew. zwiekszenie naprezeń przejmie plyta troche wyzej i niżej glosnika (na tej samej zasadzie, na ktorej najmniejsze naprezenia bedą w gumowej nodze krzesła a w pozostalych -drewnianych- beda wyzsze) . Co do testów to nie zauwazylem kompresji (bo niby jak mialem to zobaczyc? to nie sa rzeczy "namacalne":))...

Wiecie co? Cały dzień w robocie myślałem nad tymi wycinankami z linka powyżej i muszę przyznać, że choć bardzo się starałem to nie znalazłem słabego punktu tego rozwiązania. No, może finansowo trochę nie teges bo tak pi razy drzwi to mi wychodzi na oko za sam materiał gdzies tyle co na 8 par standardowych skrzynek! W dodatku większość materiału i tak idzie na straty. No, to jednak słaby punkt sam się znalazł, ale myślę, że to jest do przejścia. W końcu chodzi o to, żeby to zwalało z nóg a nie "tylko" grało ;-))

parantulla ,

jak Cię takie rzeczy ciekawią to masz/no chyba że go już znasz/ jeszcze jednego linka .

A przyznam sie że myślę o czymś takim i jak skończę subka i parę innych rzeczy które mam w planach to sie za coś takiego biore .W pierwszej kolejności będe chciał wykonać monitorki i jak wyjdzie wszystko oki to później wysokie podłogówki.

parantulla =>

Skoro pytasz o najochydniejszy prototyp to bardzo proszę :

Na początku miał to być prototyp przedwzmacniacza, potem w praniu okazało się , że doskonale spisuje się również jako prototyp wzmacniacza słuchawkowego, obecnie testuję TO jako prototyp stopnia analogowego do przetwornika TDA1541AS2. Czyli jest to prototyp uniweralny, rzekłbym ponadczasowy :-)

Cały czas bez ładnej obudowy, z trafo na wierzchu, ale za to gra ....... i to jak pięknie ( miłośnicy tranzystorów proszeni są o nie komentowanie ;-)))

Na zdjęciu występuje w roli wzmacniacza słuchawkowego i przygotowuje się do pojedynku na brzmienie.

z lampowym pozdrowieniem

Arkadix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arkadix mógłbyć coś więcej napisać na temat tego wiecznego prototypu ? Jakie lampy i w jakim układzie zastosowałeś. Z tego co widzę na 'pierwszy' rzut oka to są 2xEL84 + ECC83, ale to zgadywanie po wielkości bańki i nic więcej ;-)

hififreak.wordpress.com

Bryan =>

No prawie trafiłeś. Na wejściu oczywiscie ECC83 która wzmacnia sygnał napięciowo, a za nią 2xEL83 które wzmacniają sygnał prądowo ( wtórniki katodowe ).

pozdr.

Arkadix

Staje w szranki z najohydniejszymi i najbardziej porabanymi projektami DIY: dzielo WitkaJ (na moje jednakze zamowienie) - podwojny bufor lampowy na ECC83, czesc liniowa zasila GC i gore Phonarow P20s, niedokonczona czesc nieliniowa zasila przez wyseparowana koncowke Luxmana LV-113 ich dol (filtry, przerobki zwrotnicy - na razie w fazie rozmyslan :)

Ukryta Zawartość

post-2015-100007121 1170268962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

parantulla, a wdziałes te Esa ? masz te same modele SS ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mahler, 13 Maj 2005, 17:56

Nie wiem czy takie same. Na ich stronie już tego Minotaura nie ma. Mam takie: SS D2905-9700 , 18W/8535-00 , 21W/8555-00. A skrzynki skleję z takich paneli jak ten na fotce. Oczywiście co któryś będzie z poprzeczkami, ale na razie zrobiłem sobie taki szablon i tak to mniej więcej będzie wyglądać. 55 takich sklejonych ze sobą do 110cm wysokości i lekki pochył do tyłu całości. Taki jest plan a co to z tego mi wyjdzie to już inna para kaloszy :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.