Skocz do zawartości
IGNORED

Granie końcówką - bez przedwzmacniacza

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę przez przypadek zamiast intergry mam końcówkę mocy. Zaczęło się od tego, że kupiłem benchmarka, który jest przetwornikiem z przedwzmacniaczem. Podłączałem to cudo na końcówkę nad-a 350 (można rozłaczyć zworki), którego szybko sprzedałem i zacząłem szukać końcówki. Mój wybór padł na Arcama. Ponieważ nie mogłem słuchać radia kupiłem pasywkę val-a za 100 zł. Ku kojemu zdumieniu dźwięk z Benchmarka przez pasywkę jest lepszy niż z użycie wewnętrznego pre Benchmarka (pre można odciąć przełącznikiem). Wydaje mi się, że niejedna końcówka zagra lepiej niż integra, a wydatek 100 zł. na pasywkę to tyle co nic. Dochodza kabelki jednak. Spotkałem się ze stwierdzeniami (pan Andrzej ze sklepu Audiofil, czy Kulpa z A-V w recenzji north star design), że pre to często najsłabszy punkt systemu wprowadzający najwięcej brudu. Co Wy na takie zestawienie ?

Każdy element może "brudzić" (fajne stwierdzenie:) ) co do przedwzmacniaczy ich głównym zadaniem jest dopasowanie (najmniejsze straty sygnału) między wyjściem źródła a wejściem końcówki mocy a charakter brzmienia przedwzmacniacza to jest już druga strona medalu (w zależności od konfiguracji albo kwestie dopasowania biorą górę albo sam charakter przedwzmacniacza determinuje brzmienie systemu a najczęściej każdy z tych czynników po trosze), tym samym jeśli w danej konfiguracji "przedwzmacniaczem" będzie sam IC (ma określone parametry ) to to też może grać.

po moim nadzie 350 słuchanym z pre i bez pre tak mi się urodziło i zostało, że pre wprowadza dużo zmian, szczególnie ten tani, odłączenie pre w 350 zmieniało wymiar dźwięku, usuwało "zatłuszczenie" - też moje :)

Polecam połączenie końcówka+CD z regulowanym poziomem sygnału wyjściowego. Obecnie korzystam z integry Yamahy AX-550rs lecz Cd podłączone jest prosto do sekcji koncówki mocy. Głośnośc reguluję z CD. A brzmienie w porównaniu do konwencjonalnego podłączenia jest w każdym aspekcie lepsze, ale przede wszystkim poprawie uległą stereofonia i kontrola basu (dostał również jakby większego powera :) )

Pozdrawiam

Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.