Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy do Luxmana i Kefów?

Pablo232323

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Poszukuje jakiegos niedrogiego kabla do połączenia Luxmana L-215 z Kefami C20. NIe wiem czy szukac wsrod tanich kabli z allegro np: Nakamichi z miedzi beztlenowej czy w ogole zainteresowac sie innymi? Nie wiem tez jakiej srednicy kabel bylby odpowiedni? Chciałbym podniesc nieco wysokie tony oraz nieznacznie zmiekczyc bas. Ogolnie dobrze by bylo aby calosc zagrala z wieksza glebia muzykalnoscia i dynamika. Z gory bardzo dziekuje.

Mialem te kolumny, hmm no to jest obudowa zamknieta wiec bas bedziesz mial krotszy i twardszy z samej "natury" takiej konstrukcji kolumny, mi to bardzo pasowalo. Napisz tez o metrazu pokoju i o CD.

Poza tym mysle ze modelowanie dzwieku kablami glos. przy tym pulapie nie bedzie jakos specjalnie efektowne (ale to tylko moje zdanie) Mozesz np. ujac ciut materialu tlumiacego z okolicy tweetera by "podniesc nieco wysokie tony".

Generalnie warto pokombinowac z wytlumieniem (rodzajami wytlumiania) tych kolumn bo sa bardzo na to podatne.

Warto przy okazji wymienic okablowanie w kolumnie (kondesatorow nie ruszalem), o ile zwrotnica na tle dzisiejszych monitorkow wyglada naprawde bardzo sensownie tak kable juz srednio (ja wsadzilem oelhbacha 1,5mm^2) dzieki temu troche wysokie tony sie uspokoily (nie jazgotaly juz tak). Z kabli to uzywalem na nich cordiali i oehlbacha, cordial chyba ciuut lepiej gral, ale to raczej na granicy sugestii. Generalnie z tanszych polecaja tu dosc czesto Jamo Flat, ów Cordiala, ale zelaznej reguly nie ma. Warto poszperac w wyszukiwarce.

Dzieki, szczerze mowiac to masz racje w takim budzetowym systemie jakiejs duzej zmiany sie nie zauwazy. Jednakze obecnie gra mi to ze zwykłymi kablami miedzianymi 1,50zł za metr o przekroju bodajze 0.75mm(to chyba troche kiepsko) Coz na tym basie az tak bardzo mi nie zalezy bo ten ktory oferuja te Kefy jest calkiem mily i raczej dobrze kontrolowany przez mojego Luxmana. Wydaje mi sie jednak ze mozna by zainwestowac w jakies choc troszeczke lepsze kabelki bo obecne to chyba raczej porazka! Co do Kefow to nie rozbieralem ich i nie wiem kto moglby mi je stuningowac?! Moze wymiana na nico lepsze kabelki podniesie troszeczke walory dzwiekowe tego zestawu. Moze stanie sie on bardziej muzykalny? Luxman 215 gra raczej zdecydowanie, czysto i dynamicznie, Kefy natomiast maja dobra srednice wszystko to bardzi mi sie podoba i lubie taki dzwiek jednak co jeszcze moze wniesc wymiana kabli? Pokoj to 20m2 acha i narazie uzywam DVD Panasonica S35 - porażka:(

Do wymiany okablowania to wystarczy poslugiwac sie w miare lutownicą i ciut cierpliwosci :-)

kable to kup co najmniej 1,5mm moze najlepiej bylo by 2mm^2.

Pobaw sie jak pisalem wytlumieniem, one generalnie sa bardzo silno wytlumione, jak troszke ujmiesz tego materialu pojawi sie pewniej wiecej dynamiki, tylko zwroc uwage by nie zaczely zbyt jasno grac no i na bas by sie za bardzo w tym momencie nie zmniejszyl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzieki wielkie zapytam jeszcze jaki interkonekt proponujecie z tych tanszych raczej? Chociaz do tego panasonica to nie wiem czy jest jakis sens kupowania solidniejszego interkonekta niz obecny za 2zł chiński:), a raczej przydalo by sie wymienic go na jakies przywoite CD co niedlugo zrobie wiec interkonekt zawsze moze zostaci i sie przydac:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz procaba. Wystarczy LS25. Ja mam polaczone LS25 i LS15 (nie mieli LS40), ale po tygodniu słuchania dzisiaj odlacze LS15 (za duzo niskich tonow).

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o IC to poczytaj w watku 12400

Moze bedziesz juz wiedzial co zrobic, teraz ladowanie sie w drozszego kable chyba nie ma sensu, lepiej te pieniadze doloz do lepszego CD, wiecej na plus uslyszysz. Jak mniej wiecej skompletujesz system i bedzie Ci malo to zaczniesz zabawy z drutami wyzszych lotow :-)

Miałem płaska plecionke Jantzen 2,5mm na poczatku wydawalo mi sie, ze jest calkiem fajny, gdyz w porownaniu do tego co mialem przed nim wygladzil mi dzwiek z tym, ze zbyt mocno. Mialem gorsza dynamike i dzwiek za mocno stlumiony. Wydaje mi sie, ze sprawdzilby sie w jasnych systemach.

Mi jednak nie chodzi o przytlumiony dzwiek, oczekiwal bym raczej dobrej glebi, dynamiki, czystosci przekazu, przestrzeni, muzykalnosci z wyselekcjonowaną górą. Czy mozesz mi powiedziec jak zachowuje sie ten Procab? i z jakim sprzetem u ciebie wspolpracuje?

Wlasnie to co mowisz odnosi sie do procab'a. Z tym, ze teraz mam za duzoniskich tonow, co chce zmienic wywalajac kabelek LS15. Ja mam dosyc maly pokoj jak na moje kolumienki i stad tez moze sie brac nadmiar niskich tonow. A zeby zerknac z czym to u mnie gra kliknij na "o mnie" przy moim nicku

Kurde zeby to jeszcze mozna bylo cos kupic na tej stronie SWRTVIS!!! Po trudnym zalogowaniu kiedy juz chce cos kupic caly czas wyskakuje monit o podanie meila i hasla kiedy to juz zrobie wystepuje ponownie!!! Nie wiem czy cos ze strona maja czy co???

Ja ich wytropilem na allegro, a poniewaz sa z mojego miasta to sie do nich przeszedlem. Nie logowalem sie na ich stronie, wiec nie znam tych problemow :-) A zadzwon do nich po prostu, albo napisz maila.

zrób sobie cableclona ze starych 300omowych kabli do anteny dipolowej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm... ciekawe to ale raczej marny ze mnie majster elektronik:) a jesli ktos zajmuje sie tym profesjonalnie i potrafi sklecic jakies fajne kabelki to chetnie skorzystam.

Moi mili a co myslicie o takim IC:

Ukryta Zawartość

i np. o takim kabelku:

Ukryta Zawartość

???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.