Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrac JBL XTi 100 czy JBL E 100 ?

dray

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam, zdecydowanie XTI 100 - tylko nie łączyć z Creekiem 4330 - on ich nie uciągnie, za to zwyczajny amplituner Yamaszki 630 dawał radę, myślałem że z krzesła spadnę, od tego czasu znienawidziłem 4330-tkę ;-) Facet przytargał Creeka do MM - kazał podłączyć do XTi 100, a tu taki wstyd ;-)

XTi 100 nie są tańsze od E100. Pewnie widziałeś na allegro cenę ale ona jest w przypadku XTi100 za 1 sztukę a E100 jest cena pary:(

Jeśli chodzi o coś innego to od razu podaj namiar bo jeśli są do kupienia za np.3tyś to dziś mogę jechać kupić....

stryjek 18 Maj 2005, 17:12

Nie mam wątpliwości - XTi. Tylko, że 100, to raczej do naprawdę dużych pomieszczeń

Hmm a 16 metrow wystarczy ?

norwidos 18 Maj 2005, 22:08

XTi 100 nie są tańsze od E100. Pewnie widziałeś na allegro cenę ale ona jest w przypadku XTi100 za 1 sztukę a E100 jest cena pary:(

Jeśli chodzi o coś innego to od razu podaj namiar bo jeśli są do kupienia za np.3tyś to dziś mogę jechać kupić....

Hmm no ok skoro tak twierdzisz.... podaj namiary na siebie zalatwie te kolumny powiedzmy za 2800 i jeszce cos dla mnie zostanie :-)

widziałem właśnie oficjalną cenę dystrybutora 4200zł więc rzeczywiście możliwe że kosztują one mniej niż 3kzł od ludzi z allegro co oznacza że dla mnie w tej chwili warte są jakieś 2200zł w używkach i takich wolę szukać bo papiery na nic mi nie są potrzebne. Bedę chyba szukał takich kolumn albo E100/90 bo ja mam pokój 26m2 i tu będą się nadawać choć w przyszłości mogę mieć większą salę odsłuchową więc zagrają jeszcze lepiej:) Co do Twoich 16m2 to wątpię aby był sens kupowania tak dużych skrzyń. W takim metrażu to one nawet ładnie nie będą wyglądać a co dopiero grać. Radzę kupić XTi 60 a resztę przepić, kupić kable czy co innego bo te 60 w takim pokoju zagrają lepiej niż 100. Co do JBL E100 to brzmienie mają super, tylko są za drogie a do tego okropnie brzydkie bo wyglądają jak wyrośnięte altusy ( ta szerokość w tych czasach to archetyp). Do rocka są genialne. XTi raczej do jazzu...Całą serię E polecam do rocka bo w innych gatunkach brzmią przeciętnie...jednak ta perkusja i te wysokie-w rocku lepsze od Paradigma:)

Gość

(Konto usunięte)

Mam XTI 100 w 20 m2 i jest ok ( zatkałem jeden bassref. gąbką)

>norwidos, 19 Maj 2005, 00:02

XTi 60 a resztę przepić, kupić kable czy co innego bo te 60 w takim pokoju zagrają lepiej niż 100

Jednak nie.

W 100 jest inny przetwornik niskotonowy , a to już nie to samo.

norwidos,ja słucham na typowo nie rockowych kolumnach według opini innych ludzi i jakos to dynamicznie i z jajem gra;) moze to zasługa wzmaka ale słuchac Paradise Lost czy Dream Theater na Kef Q1,kto by pomyslał ze tak fajnie perkusja gra która tak bardzo lubie;)wiec do rocka nadaje sie jak widac nie tylko paradigm i JBL;)A JBL słuchałem z serii XTi tylko tych 60 i basisko to miały ale reszta to było słabo.Ale to moje zdanie na ten temat.

Pozdrawiam

dobra, dobra nie atakujcie tak...ja nie mam takich kolumn wiec już się nie wypowiadam. Jak pomyślę sobie jednak że ktoś upycha kolumny E100 do pokoju typu 20m2 albo jeszcze lepiej 16 to śmiać się chce i tyle. Elfan ma pokój 12m2 i małe kolumny a jak słyszycie dla niego jest miodzio. Ja już przerabiałem wielkie kolumny w 23, 26 m2 i powiem szczerze że ani to nie będzie wyglądać ani grać. Moi rodzice mają salonik 48m2 i tam rzeczywiście fajnie jest jak gra coś dużego ale to co wypisujecie to jest raczej pocieszanie samych siebie. Z resztą łatwiej kupić duże kolumny niż zmienić mieszkanie i może dlatego tak piszecie bo nie słyszeliście swoich kolumn w dużym pomieszczeniu. Ja obecnie mam Tannoy M2 i sub Tannoy M10 w pokoju 23m2 i jak dla mnie to jest nawet za duże uderzenie. W innym pokoju-26m2 mam kolumny Tannoy M5 które podobno nie są obciążalne, do tego mało dynamiczne-wg niektórych na tym forum- a mimo to nie czuć ograniczeń dynamicznych...na maniaków nie ma bata ale kolumny muszą być dopasowane do pomieszczenia i tyle...przerost formy nad treścią!

ja raczej zastosuję w pokoju 26m2 zamiast Tannoy M5 JBL E90 ale aranżacja akustyczna jest teraz dosyć daleko posunięta więc nie jest to typowo mieszkalne pomieszczenie. Czekam jednak na jakąś używaną okazję a już niedługo pojawi się dużo takich kolumn na rynku wtórnym bo ostatnio impotrerzy zalewają rynek nowych:)) JBL-ami co jest chyba spowodowane ich dobrą prasą-ale czy uczciwą? sami wiecie jak się robi recenzje w naszych magazynach( a reklam R.Bałtys dużo zamawia:DDDDD

Pozdrawiam.

P.S na serii XTi orientuje się sporo mniej niż w serii E( która bardziej mi się podoba brzmieniem-basik:)

Gość

(Konto usunięte)

>norwidos, 19 Maj 2005, 10:19

Z resztą łatwiej kupić duże kolumny niż zmienić mieszkanie i może dlatego tak piszecie bo nie słyszeliście swoich kolumn w dużym pomieszczeniu.

Mnie nie interesują jak one grają w dużym , czy małym pomiesczeniu , tylko jak grają w moim:)

I po co mam sprzedawać mieszkanie skoro wpierw je miałem , a potem dobierałem kolumny.

A skoro mowa o potężnym basie , jak tam gałeczki reg. barwy :))

jasne jasne jacch! Ciebie nie przekonam ale innym napiszę mały apel:

Nie kupujcie za dużych kolumn bo nie ma sensu ładować wielkich skrzyń do kanciapek gdyż dźwięk z mniejszych kolumn będzie lepszy (prawa fizyki) a do tego mniej wydacie lub wydając tyle samo kupicie lepszej klasy przetworniki...

Ja myślę że bezsensowne przesadzanie to kolejna typowo polska cecha...Nawiedzonych i tak nie powstrzymam ale napisać musiałem...:(

Zgadzam się z zyziem - Creek biedaczek ani XTi 100, ani XTi 80 nie udźwignie. Sam próbowałem i było katatrofalnie, a pożyczyłem od kolegi, u którego grają z Yamahą 630 i dają sobie świetnie radę.

Gość

(Konto usunięte)

>norwidos, 19 Maj 2005, 21:28

Tu przekonywanie nie ma nic do rzeczy , trzeba przytachać pudła do domu i posłuchać.

W tej materii prawd uniwersalnych nie ma, wszystko zależy sprzętu :) i Twoich pref.

Odsłuchiwałem kilka kolumn (w domu rzecz jasna) między innymi Elac 510 i xti 60 , a ponieważ muzyki słucham dość cicho , to jak dla mnie , wypadły one blado ( bas właśnie , a regulatorów nie używam ).

Także apelujcie o odsłuchy , nawet wbrew "prawom fizyki" :)))

tu się z Tobą jacchu w pełni zgadzam!

Życzę miłych odsłuchów i pozdrawiam...

P.S. jeśli słuchasz cicho to Twoj problem raczej leżał we wzmacniaczu który nie potrafił przy cichym graniu wydobyć odpowiednio natężonch niskich częstotliwości. Duże kolumny raczej mają sens gdy słuchamy głośniej i w większym pomieszczeniu... a przy cichym słuchaniu będą zwyczajnie gubić informacje zapisane na płycie i poza tym będą wolniejsze.A co Ty chcesz od tych regulatorów barwy?...ja nie jestem audiofilem więc mnie one nie przeszkadzają. Żeby było mało to ja wszędzie muzyki słucham na subwooferach tak w systemie KD jak i tym do komputerka:) Teoria a praktyka jak sam zauważyłeś w sprawie wielkości kolumn czasem się nie pokrywają....

Gość

(Konto usunięte)

>P.S. jeśli słuchasz cicho to Twoj problem raczej leżał we wzmacniaczu który nie potrafił przy cichym

>graniu wydobyć odpowiednio natężonch niskich częstotliwości

Jeśli chodzi o wzm. to raczej jest ok:) - w "o mnie"

A jeśli o kolumny to przy cichym , a raczej niezbyt głośnym słuchaniu , w małych kolumnach jest słabiutko z basem , a duże mają go pod dostatkiem.

A co do gubienia inf. zawartej na płycie - to używając reg. barwy jedne "podkręcasz" a inne właśnie ty gubisz!

I chyba cztery przetworniki potrafią przekazać więcej informacji z większą swobodą , niż dwa ?

Lepiej troche posłuchaj , a nie gdybaj.

Gość

(Konto usunięte)

norwidos , ty chyba mnie nie rozumiesz :(

Cytat ten nie pasuje do kontekstu.

Zarzucasz mi że zaniżam poziom naszej dyskusji , a potem ten cyt. ?

Nie wiesz w jakich okolicznościach on był wypowiedziany?

Przecież nie tak dawno to była Twoja lektura ! :)))

ten cytat był wykorzystywany jeszcze niedawno jako apel do Leszka Millera kiedy ten nie chciał oddać władzy (odejść) i właśnie w tym znaczeniu napisałem te słowa bo mam wrażenie że twoje wpisy nic już nie wnosiły więc lepiej byłoby abyśmy pozostali na niewątpliwie mądrej konstatacji że najlpeszy będzie odsłuch i rozwiąże on nasze przepychanki. Co do oryginału to jeszcze pamiętam kontekst ( chyba? chodzi o trylogię Sienkiewicza?-Kmicic prosi Wołodyjowskiego o rozwiązanie sprawy?) jak się mylę to znaczy że 5 z matury z języka polskiego była na wyrost....?

Pozdrawiam już mniej bojowo:) ładny mamy dzień:D

Gość

(Konto usunięte)

No właśnie.

Ale on to mówi do Wołodyjowskiego i znaczy to tyle żeby Jemu oszczędzić wstydu.

Dlatego napisałem że źle użyłeś ten cyt.

5 było rzeczywiście na wyrost , chyba że nie było czytania tekstu ze zrozumieniem na tej Waszej maturze :))

Pogoda zaiste ładna.

Jesteś złośliwy i uwierz mi że rozumiem o co się czepiasz ale nie wydaje mi się abyś był odpowiednią osobą do robienia tego typu uwag zwłaszcza że dyskusyjne są twoje uwagi...swoją drogą czytania tekstów ze zrozumieniem mam obecnie na studiach pod dostatkiem bo studiuję dzienne prawo na UW więc jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące świadomości przy posługiwaniu się językiem ewentualnie inne to możemy podyskutować...

Jesteś złośliwy i uwierz mi że rozumiem o co się czepiasz ale nie wydaje mi się abyś był

>odpowiednią osobą do robienia tego typu uwag zwłaszcza że są dyskusyjne...swoją drogą

>czytania tekstów ze zrozumieniem mam obecnie na studiach pod dostatkiem bo studiuję dzienne prawo na

>UW więc jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące świadomości przy posługiwaniu się językiem

>ewentualnie inne to możemy podyskutować...

Mam nadzieję że zakończymy naszą dyskusję ad personam bo wchodzimy na bocznicę i w związku z tym zrealizuję swoją deklarację o opuszczeniu tego wątku. Żegnam pana panie jacch!

No to ciach!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.