Skocz do zawartości
IGNORED

Thule Audio Spirit CD100

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak co niektórzy wiedzą, od niedawna cieszę się nowo nabytym, pierwszym własnym zestawikiem stereo. Kolumny Mission m33i napędza wzmacniacz Mission Cyrus Two (PSX już w drodze), jako źródło działa kontrowersyjny odtwarzacz Samsung HD745.

Mam okazję nabycia za kwotę 1650 zł odtwarzacza Thule Audio Spirit CD100. Teoretycznie, opierając się na obiegowych opiniach na jego temat, powinien "przypasić". Aktualnie systemik gra bardzo zwiewnie i lekko i trochę "mięsa" jak na mój gust przydałoby mu się, a ponoć Thule takowe wnosi.

Mam możliwość odsłuchu tego sprzętu, ale na zasadzie gentleman's agreement - człowiek wystawi sprzęt na Allegro, ja wygram aukcję, wpłacę pieniądze a później w razie wtopy dostanę (hopefully ;-)) kasę z powrotem. Na pewno skorzystam z tej opcji, ale w pierwszej kolejności chcę poznać Wasze opinie na temat takiego zestawienia oraz odtwarzacza jako takiego. Z góry dzięki i pozdrawiam gorąco.

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/18401-thule-audio-spirit-cd100/

Na forum już kiedyś była mowa o Thule Spirit 150B. Nie jest to szczyt detaliczności ale jest bardzo muzykalny i wprowadza brzmienie, jak to niektórzy pisali, romantyczne i analogowe.

Kilka dni temu na Allegro został sprzedany Spirit 150 B za 870 zł. Był w pełni sprawny ale bez pilota.Mała niedogodność ale za to jaka cena!

Kilka opinii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanów się tylko czy w razie awarii ktoś to naprawi, bo polski dystrybutor zignorował moje male z pytaniem o możliwość kupna samego pilota.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena powalająca, można się za takie pieniądze przemęczyć bez pilota ;-) Czy mam rozumieć, że to Ty stałeś się jego szczęśliwym posiadaczem?

Słyszałem, że od CD100 różni się w pełni zbalansowanym torem i osobnym zasilaniem sekcji analog i digital. Ciekawi mnie, na ile wpływa to na odsłuch przy korzystaniu wyłącznie z niezbalansowanego wyjścia analog (bo tylko tak mogę i chcę go podłączyć do mojego wzmacniacza).

Pozdrowienia!

Znalazłem jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby cena była trochę niższa to może bym kupił ale mam już CD więc byłby to drugi.Tak więc nie kupiłem.Jednak cały czas mam obawy co do możliwości ewentualnej naprawy w Polsce.

Z tego co czytałem również Rega Planet ma bardzo podobne analogowe brzmienie. Można znaleźć za około 400 Euro.

Nowa rega planet jest za ciepla! Takze rega jupiter. Obie te nowosci graja zdecydowanie za relaksowo i z brakami tak dynamiki jak i szczegolowosci. Dziwna zmiana zwazywszy Rega planet 2000, ktora byla bardzo swieza.

Jezeli ma byc wiecej 'ciala' to dobre sa starsze wersje Audio Analogue Paganini (nowa chyba przekracza budet) i o dziwo NAD 54x - wlasciwie bez znaczenia jaki model. NAD 500 zas gra zupelnie inaczej i nie muzykuje za bardzo. Dobry jest takze stary model rotela z serii 900.

pzdrw

soso

Podobno ten CD100 ma transport Philips'a, ale ma też pilota w komplecie. Zdecydowałem sie i kupiłem - jutro powinien być już u mnie. Stwierdzilem, że za 1500 zł nie kupie równie dobrego (mam nadzieję) źródła, które jest jeszcze na gwarancji. Poza tym skontaktowałem się z poprzednim właścicielem, jest to Pbor z naszego forum, więc jestem spokojny o stan techniczny urządzenia. Dam znać jak się podoba.

Pozdrowienia,

Olo

Kupiłem...

Jestem bardzo zadowolony, gra dokładnie tak, jak się spodziewałem. Po podłączeniu do mojego kompletu dodał dźwiękom wypełnienia a bas zszedł w nizinne rejony (czego odrobinkę mi brakowało), co najważniejsze - bez utraty kontroli nad nim. To "analogowe" brzmienie jest dokładnie tym, o co mi chodziło. Teraz już tylko słuchać, pewnie na kilka tygodni wystarczy, później zacznie się zabawa z kablami, zasilaniem, etc.

Tak na marginesie: ostatnio dostałem w prezencie od mojej kobiety kabel zasilający Neel'a - byłem i nadal jestem w szoku, wzruszyłem się szczerze. Wszystkim życzę tak wyrozumiałych partnerek.

Eh, fajny ten virus audiofilus... ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.