Skocz do zawartości
IGNORED

Używa ktoś Yamahy RX-V620?

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Od nie dawna posiadam ten amplituner i jestem ciekawy jak brzmi w innych systemach kina i stereo. Jeżeli ma ktoś jakieś doświadczenia z tą maszynką, to może napisać jak ocenia jego brzmienie, funkcjonalność itp.

Nie znalazłem wielu informacji na temat tego amplitunera, a uważam że jest to całkiem ciekawa konstrukcja yamahy.

Słyszałem też opinie, że brzmienie starszych modeli yamahy (2-3 letnich) jest lepsze niż ekonomicznych, najnowszych modeli.

Ciekawe co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18568-u%C5%BCywa-kto%C5%9B-yamahy-rx-v620/

ja miałem taki amplituner ale szczęśliwie się go pozbyłem...jak mam napisać coś dobrego to niestety nic nie napiszę a dołować dalej to nie mam zamiaru. Jeśli Tobie pasuje to najważniejsze. Szkoda tylko że Audio testując ten model ewidentnie dało d..y bo nic się z tym testem nie pokrywa ale to inna historia. Radzę Ci tylko nie słuchać innych sprzętów bo możesz się nieźle zasmucić...

Słuchałem Y640, niestety na syfiastym zestawie głośników Onkyo 5.1 - było fatalnie, ale to ewidentnie wina głośników, bo Y350 na Jamo E310PDD była lepsza, co jest przecież wbrew logice.

Ale ja w sprawie tego testu w starym AUDIO: nie wypowiadam się na temat testowanej Yamahy, bo jej w ogóle nie znam, jeśli to przekręt a nie test, to z podobną sytuacją mamy do czynienia w najnowszym numerze H-FiM, gdzie autor "testu" stawia pomnik amplitunerowi Panasonica. Tego akurat słuchałem i z czystym sumieniem też mogę powiedzieć że nic się nie zgadza. :) Nie twierdzę, że ten Panasonic nie bije testowanych jednocześnie Kenwoodów (mnie się ta marka kojarzy z mikserami i z car-audio chłopaków w Golfach II) ale robienie z tego amplitunera ósmego cudu świata przypomina mi sprawę sławetnego Sphinxa Myth 8 który potem w hurtowych ilościach lądował w ogłoszeniach.

Dobrego sprzętu stereo raczej nikt się po roku nie pozbywa... ;)

Swoją drogą, drogi norwidosie, ta Yamaha NIE MOŻE być aż tak zła, jak ten Panasonic. :))))

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

• 2 tygodnie później...

Zaciekawiony tak rozbieżnymi zdaniami, co do brzmienia tej akurat yamahy, postanowiłem sprawdzić jak to jest w innych topowych modelach yamahy. Sprawdziłem znalezione schematy kilku modeli i zauważyłem, że yamaha stosuje bardzo podobny typ konstrukcji samej końcówki mocy, regulacji wzmocnienia i barwy. Słucham dvd audio poprzez wejście analogowe 5.1 i pomijam w ten sposób tor dsp i przetworników c/a. Konstrukcyjnie inżynierowie z yamahy dali regulację barwy tonu (bass i sopran na pokrętłach) za regulacją wzmocnienia i bez ingerencji w środku amplitunera nie dało się tego ominąć. Zrobiłem obejście tej regulacji (direct) i już zauważyłem poprawę w stosunku do poprzedniego brzmienia. Nie wiem czemu nawet w takich modelach jak rx-v1400 i rx-v2400 w torze sygnałowym wszędzie cisną elektrolity. Na razie planuję wymianę tych kondów na mkt, a część wywalę w ogóle, jak nie będzie trzeba odciąć składową stałą.

Norwidom> pisałeś kiedyś, że używałeś yamahy również jako przedwzmacniacz i grało beznadziejnie. Na pewno nie wiesz, że wyjście na inne końcówki jest prowadzone z samego wyjścia na głośniki poprzez zwykły dzielnik napięciowy i sygnał idzie praktycznie przez cały amplituner ;-) Nie wydaje mi się aby w ten sposób można by poprawić dźwięk poza mocą.

„Powalczę” jeszcze z tym amlitunerem, bo w porównaniu do clona na lm’ie nie wiele mu brakuje. Myślę że dużo zależy również od głośników i tu już zauważyłem, że nie gra ze wszystkimi jednakowo.

panerai_47>Nie mam schematu od 640-tki , ale może być podobnie. Nie musiałem nic lutować ani tym podobne. Cały układ regulacji znajduje się na osobnej płytce, która znajduje się za panelem frontowym. Potencjometry wychodzą bezpośrednio na panel frontowy. Płytka łączy się z główną płytą za pomocą taśmy, która jest łączona na szybkozłącze. Wystarczy wyciągnąć taśmę i krótkimi odcinkami przewodu zrobić mostki z wejść i wyjść na regulację. Na płycie jest ładnie opisane, więc nawet bez schematu da się to prosto zrobić.

Jak byś miał problemy napisz.

Oczywiście mostki robi się w samym gnieździe taśmę trzeba zaizolować aby nie zrobiła nigdzie zwarcia. Zyskuje się w ten sposób ominięcie dwóch wzmacniaczy operacyjnych, wielu elementów w torze audio i samego badziewnego przewodu taśmowego ;-)

Jeżeli chodzi o brzmienie to nie różnica nie rzuca na kolana, bo nawet yamaha zrobiła by dla wszystkich direct, ale jest zauważalna nawet na niskim poziomie głośności. Szczególnie zauważyłem poprawę w odtwarzaniu wokali i od razu przypomniało mi się brzmienie clona :-)

Dla mnie słuchanie muzyki w stereo na amlitunerze to nieporozumienie, co innego kino domowe,ja do swojej Yamahy 730 podłączyłem wzmacniacz Technisca (stary i dobry model,nie to co późniejsze 500,700 itp) do wyjść pre-out .do wzmacniacza podłączyłem przody i odtwarzacz CD a do amplitunera pozostałe kolumny i odtwarzacz DVD, dla mnie brzmienie muzyki w stereo i filmów w takiej konfiguracji jest o wiele lepsze niż z samego amplitunera, dlatego jeśli amplituner posiada wyjścia pre-out moim zdaniem nie trzeba go wymieniać.Wzmacniacz kupiłem za 300 zł i naprawdę brzmienie jest całkiem,całkiem.

darek2>

Zalezy jeszcze jaki mamy amplituner. Te z gornej polki maja juz naprawde niezle koncowki i moga zagrac zdecydowanie lepiej niz jakis technics z moca 45W na kanal.

W moim rx-ie w zasilaczu sa dwa kondesatory ELNA 12000uf for audio i spore ekranowane trafo. (foto nizej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mimo to ten rx- gra FATALNIE. Ja się przesiadłem z niego na Denona 3802 który gra gdzieś na poziomie wzmacniacza stereo do 2kzł co i tak jest wynikime znakomitym...Owa Yamaha to wielki niewypał bo brak jej mocy a sekcja przedwzmacniacza jest katastrofalna. Zobacz jaki ma s/n 78? Moc przy 5 kanałach wysterowanych: 28Watów co jest wynikiem kompromitującym!!! Pobór prądu ma mniejszy niż 300W więc jak na 5 kanałowy piecyk to żenada...Na szczęście nowsze modele trochę podrasowali zwłaszcza w zasilaczu....

norwidos,powiem Ci ze odsłuchałem 3805 i w porównaniu do NAD 352 grał duzo słabiej,a na allegro mozna NAD za 1700zł kupic nówke:).Ja bym porównywal ten ampli do NAD 320 BEE za 1200zł ;) .I bez obrazy,ale tak było w moim przypadku.Ale pociesze Cie,KD na denonach 38-- jest SUPER:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.