Skocz do zawartości
IGNORED

CYKANIE NAPĘDU - POMOCY

Piwman

Rekomendowane odpowiedzi

otwórz obudowę i posłuchaj co dokładnie cyka. Może kółko dociskowe ociera o mocowanie, może tacka drży i stuka...Spróbuj jak płytka będzie chodzić delikatnie podociskać poszczególne elementy napędu, może coś znajdziesz.

Jeśli nie to albo przykryj sprzęt kołdrą :)) albo wpakuj do środka jakieś maty bitumiczne.

BeerfaN

Moze skorzystam tez z twoich rad ale na razie nie bede rozbieral swojego Onkyo 402 bo jest na gwarancji :-(

bikoz

Nie wiesz czemu w moim onkyo 402 mam podobny problem co zalozyciel watku a inny urzytkownik onkyo 502 pisal na forum ze u niego git przeciez 502 ma wiecej bajerów typu dvd audio i pare jeszcze a naped chyba ten sam.

Piwman Sory ze sie wbilem w twój temat :-)

g0_black

O wreszcie sie odezwal posiadacz mojego modelu :-) bo juz myslalem ze jestem sam z tym problemem a swoja droga gdzie kupowales allegro czy sklep i ile masz jeszcze gwarancji bo ja to jeszcze z pól roku :-( .

Moze cos wykombinujemy trza byc dobrej mysli :-) A jak wpiszesz w wyszukiwarke "cykanie w dvd" to znajdziesz opis jakie plytki jak u mnie chodza.

pozdro.

onkyo yamaha jeden kit :p bo cykaja. Niech mi tylko ktos wytlumaczy, czemu w tanich shitach np boomboxach thomsona itp naped chodzi cichutenko a w sprzecie w moim mniemaniu jak yamaha itp cyka?? czy moze ktos mi to wyjasnic?? Szlag czlowieka moze trafic. Pianocraft do mojego malego pokoiku jest sprzetem wymarzonym, wytmuilem obudowe matami ale wiele to nie dalo, moze zle to zrobilem?? HELP!!!!!!

Tez chcialbym to wiedziec :-)

boomboxy to moze zly przyklad bo to sa odtwarzacze CD ale jakies Manty czy inne tanie dvd do 300 zl nie cykaja a w moim mniemaniu onkyo czy yamaha to lepsze firmy niz belwood, kiss czy jakis grundig :-(

problem tkwi nie w mechanice tylko w kosci DSP obsługujacej serwo ..te typy tak maja poprostu zaoszczedzili (znowu) na układzie naprowadzania zrobili aproksymacje,wymuszenia...zadługi musiałbym tu wywód napisac..ale sie spodziewałem ze w koncu tak zaczną robic..wyobrazcie sobie ze yamaha zaoszczedziła po kilka dolców na sztuce a rocznie produkuje kilka milionow...KOSZTY IM SPADŁY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To ciekawe, sadzilem, ze to poprostu mechanika i nic wiecej. Czyli nie da sie tego wyeliminowac/zniwelowac domowymi sposobami?? bo jak tak dalej bedzie, dvd schowam gdzies w szafce albo cos :/ a szkoda bo to ladny sprzet :(

Pozdr.

U.T soorrrry ale ma lenia do stukania w klawiaturke...

Jedno popieram twoje słowa przesmarowac smarem na bazie silkonu warto napewno pomoze..warto tez dobrze sie przyjrzec talerzykowi dociskowemu i to jak łapie płyte cd bo podejrzewam ze płyta "pływa"i laser pod nia tancuje w gore w dół..w góre w dól i stad wydziela sie odgłos ksyk ksyk ksyk ksyk

Możesz użyć zwykłego towotu, jak do łańcucha w rowerze.. Syczenie niestety nie minie, jeśli chodzi o cykliczne przeskakiwanie to tak, smarowanie pomaga. W tym wypadku najłatwiej rozjaśnij diode lasera, bedziesz miał spokój o ile ośka nie jest zwichrowana.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

czyżby wątek umarł śmiercią naturalną?? :( skoro już piszę to ponawiam pytanie co oznacza "rozjaśnij diode lasera" ?? i prosze o dalsze wpisy bo chyba nie tylko ja mam problem z cykaniem ale tez wiekszosc posiadaczy pianocraftow :/

Pozdrawiam

Nie rob "rozjasniania lasera".Oznacza to podkrecenie lasera na potencjometrze przy laseru.Kazdy laser wychodzacy z fabryki jest ustawiony za pomoca specjalnej aparatury.Jakakolwiek regulacja moze spowodowac spadek zywotnosci do kilku dni:((.Srobuj sciagnac czarna oslonke na laserze i delikatnie przesmaruj scianki zawieszenia soczewki.Sprobuje znalesc jakies zdjecie lub rysunek i ci odesle.Ale wstrzymaj sie z jakakolwiek regulacja...

"..regulacja moze spowodowac spadek zywotnosci do kilku dni.." - Nieprawda

"..delikatnie przesmaruj scianki zawieszenia soczewki.." - Przepraszam ze głupio pytam, po kiego grzyba?

GM, Nie mówimy tutaj o odkręcaniu pr "do oporu" tylko o delikatnej regulacji, w takim wypadku nie zaobserwujemy absolutnie żadnych efektów ubocznych. Chociaż niektóre lasery (np Sanyo SF-xx) świetnie znoszą pracę nawet na max podniesionym prądzie diody, (odczyt starych, tandetnych i porysowanych płyt RW).

Nowe Philipsy lubią czasem szeleścić, cykać itp. wtedy delikatnie rozjaśniamy LED-a i jest cisza. Ja osobiście spotkałęm 3 nowe fabryczne egzemplarze które wymagały korekty prądu. Reklamacji mi nikt nie uwzględni na głowicę bo czyta wszystko. A jak komuś wymieniam laser w CD to nie oddam mu z szeleszczącym napędem.

pozdrawiam

no ok, ale w jaki sposób tego typu regulacja niweluje "cykanie" napędu? jak to wygląda w praktyce??

Poradziłem się również znajomego elektronika, którego słowa pozwolę sobie zacytować:

"1. zmiana pradu lasera jest wysoce niewskazana, jesli nie ma sie pod reka multimetru, schematu elektonicznego i CHARAKTERYSTYKI LASERA - w najlepszym przypadku nie zmeini sie nic, w gorszym moc propagowana bedzie zbyt slaba do detekcji kropek, w najgorszym zjarasz sobie laser (za duzy prad)"

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I wszystko jasne :-) Taka regulacja jest jak najbardziej dopuszczalna. Jak zapewne wiesz, niektórzy jednak potrafią przesadzić i tak "wyregulowany" laser umiera prędko.

Pozdrawiam serdecznie,

GM

Dlaczego przesmarowac?Dlatego gdyz te cykanie wynika z poruszaniu sie soczewki na zawieszeniu i uderzenia o scianki lub gorna nakladke zaslaniajaca cale zawieszenie.Oczywiscie to nie jest normalan praca ze tak stuka,ale uklad korekcji odczytu i regulacji zawieszenia wymusza taka prace i dobrym odczycie informacji.A przy wymianie lasera nie jest w pelni dobra praca odtwarzacza to nie zawsze jest wina po stronie lasera(chyba ze jest podrobka).Czasami jest tak ze wina jest wysychanie kondesatorow najczesciej smd,ale jest to daleko idacy temat wiec koncze.

manyzg, soczewka z elektromagnesami nigdy nie dotyka ścianek, jeśli zbliza sie do granicy swojego wychylu, zostaje przesunięty caly mechanizm tak aby znowu miała mozliwość manewrowania. Tam na cewki nie wolno niczym paćkać.

Co do upalenia lasera podczas podkręcania, to jesli robi się to stopniowo, nie da się go zniszczyć. W pewnym momencie dojdziemy do miejsca, w ktorym dalsze rozjaśnienia będzie powodować coraz gorszy odczyt płyt tłoczonych, a coraz lepszy płyt o malym wspolczynniku odbicia, czyli RW. To jest znak ze przekroczylismy pewien próg, dla którego znak 0, coraz częściej jest rozpoznawany jako 1, duza ilość błędów wymusza ciągła prace układów korekcji. Czyli dla płyty tłoczonej fotodioda rejestruje tak wysokie promieniowanie odbicia ze dla układów logicznych coraz trudniej jest odróżnić jej zbyt wysoki, elektryczny stan, czyli wartość czytaną. Jednak kazdy laser taki stan wytrzyma, przynajmniej nie spotkalem takiego zeby w tym momencie padł.

cyk cyk cyk... tyle ze cykanie jest zarowno w tloczonych jak i cd-r/dvd-r niektore tloczone nie cykaja ale wiekszosc cyka, cd-r cykaja wszystkie, tylko kilka z nich cyka bardzo cicho. To zalezy od plyty...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.