Skocz do zawartości
IGNORED

Fizyka standow

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

Wielokrotnie na tym forum byly prowadzone rozwazanie na temat wyzszosci standow X nad Y (w X i Y prosze wstawic granit, drewno stal itp. :). Bylo dyskutowane jaki material przenosi/tlumi drgania, potrzeba stosowania kolcy, podkladek, podstawek granitowych itd.

Chcialbym abysmy tutaj rozwazyli, jak idealny stand powinien sie zachowywac. Jaka role graja poszczegolne elementy?

Wiedzac jakie wlasnosci fizyczne powinien posiadac stand a moze raczej uklad kolumna-stand, latwiej bedzie szukac i zrozumiec stosowanie odpowiednich materialow, ich laczenia sensu stosowania kolcy blutaca itp.

Moze zaczne od kilku IMO "prawd":

1)Glosnik dzialajac jak tlok wypycha do przodu mase powietrza. Zgodnie z zasada zachowania pedu, kolumna jako calos musi zareagowac ruchem "przeciwnym" wpadajac w drgania. Podobnie jak wylatujaca z karabinu kula powoduje uderzenie kolby o ramie - odrzut

2)Nie wszystkie drgania mechaniczne mebrany zostana wytlumione przez resor glosnika na ktorym jest zawieszony co powoduje przenoszenie drgan na obudowe

3)Nastepuja rowniez zmiany cisnienia w komorze kolumny (wiemy jak basreflex dmucha :)->kolejne drgania obudowy

4)Drgania fali powietrznej w pokoju pod wplywem wyemitowanego dzwieku rowniez beda wprawialy w drgania kolumne.

****Ktore z tych zjawis powoduja rozlazenie sceny i brak szczegolowosci dzwieku?

****Ktore rozlazly itd. bas?

Jak zaradzic tym niekorzystnym zjawiska?

a) IMO wieksza masa standu i sila/stabilnosc polaczenia stand-kolumna "w calosc", powoduje wykluczenie zjawisk z pkt 1) i 4)

b) pkt. 2) i 3) ??????

Idac dalej w celu zniwelowania pkt 2) i 3) Co jest prawda? Czy powinismy dazyc do:

A) jak najlepszej transmisji-odprowadzenia szkodliwych drgan od kolumny przez stand i rozproszenia jej w standzie?

Wtedy szukamy takiego polaczenia/materialow, kolcow, ktore najlepiej zapewni przenoszenie/transmisje drgan mechanicznych kolumna-stand

B) jak naslabszej transmisji na polaczeniu stand-kolumna

Wtedy szukamy takiego polaczenia/materialow kolcow, ktore najlepiej odizoluja polaczenie kolumna-stand

Polaczenie stand podloga... do czego powinnismy darzyc?

AA) przeniesienia drgan do podloza gdzie ulegna rozproszeniu?

BB) wytlumienia drgan?

CC)odizolowania standu od drgan podlogi?

Bardzi ciekawa opinie (ktora daje odpowiedzi na pkt A, B, AA i BB), wyrazil kiedys Ururam Tururam na temat kolcy-chodzi o to, ze w zaleznosci w ktora strone ustawiony jest kolec, ma on wlasnosci tlumiace lub przenosi drgania.

Co Wy na to? A moze istnieja jakies inne zjawiska fizyczne wystepujace w ukladzie stan-kolumna?

Na koniec moja opinia o idealnym standzie:

-jako uklad kolumna stand powinien byc jak najciezszy -> LICZY SIE PO PROSTU CIEZAR-wykluczenie zjawisk 1) i 4)

-jak najwiecej drgan powinno byc przenoszonych na stand i tam powiny byc jak najlepiej ropraszane-nie powinny wracac z powrotem na kolumne i powodowac dodatkowych rezonansow -> RODZAJ I SPOSOB POLACZENIA STAND KOLUMNA (BLUTACK KOLCE ITD.) I MATERIAL PODSTAWEK I NOGI STANDU

-zadne drgania nie powinny przenosic sie ze standu na podloge-szczegolnie niskie czestosci, jak rowniez zadne drgania wywolane fala dzwiekowa nie powinny "wchodzic" przez podloge na stand-POLACZENIE STAND PODLOGA - > KOLCE; MATERIAL PLYTA POMIEDZY STANDEM A PODLOGA; DODATKOWO POLACZENIE PLYTY Z PODLOGA (widzialem ze wklada sie tam absorbery)

Pozdrawiam!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/

Ad 1) Sama membrana (+ruchome cewki itp) też coś waży i powoduje zjawisko odrzutu. Prawdopodobnie większe niż wynikające z masy wypchniętego powietrza (litr powietrza to 1 gram).

Ad 2) Na szczęście siła działa tu w kierunku przeciwnym do 1)

Ad 4) Moim zdaniem można bezpiecznie pominąć.

Co do trzech wniosków końcowych - podpisuję się pod nimi :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-318931

UT

Moglbys cos napisac na temat "kierunkowosci kolcow". Kiedys wyrazilem odmienne do Twojego zdanie ale pozniej po namysle (jako fizyk nie moglem tego tak zostawic:) i rozmowie ze znajomymi zaczalem watpic.

W ponizszym linku podaje jak powinien wedlug mnie wygladac idealny stand tylko "martwia" mnie te absorbery pomiedzy granitem a podloga. Czy nie powoduja kolysania sie calego standu co powoduje efekty z pkt 1 i 4?

No i mamy tam kolce na polaczeniu kolumna - stand, co jest w opozycji do opinii Dyzmy z forum hifi ze lepiej gra kolumna polozona plasko na podstawce standu. No i czy te kolce nie powoduja "odciecia kolumny od standu"... i tu wracamy do kierunkowosci kocow :) i wyborem miedzy pkt . A) i B)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolejno klikamy: polski/produkty/np. pro-line/zobacz galerie i dalej nazdjecia i parametry

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-318937

Drogi Adamo_0,

polecam Twojej uwadze pogląd Goldmunda na te sprawy:

Ukryta Zawartość

Podpisuję się pod tym poglądem obiema rękami. Goldmund to dość renomowana firma. Chyba wiedzą co robią i co piszą.

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-318945

->graaf

Z tego co zrozumialem to najlepsze ustawieniem np. wzmacniacza to twarde nozki przenoszace drgania przez stolik do ziemi. Pojawia sie tu problem odwrotnego kierunku drgania z ziemi na wzmacniacz.

A moze lepiej kiedy drgania sa przenoszone do duzej masy stolika a ten jest tak ustawiony (np. kolce, zeby "nie lapal drgan z podlogi) - tak sie montuje np. mikroskopy skaningowe.

Ale to brzmi jak herezja do wszelkiej masci podkladek absorbujacych wkladanych meidzy wzmak/Cd a stolik.

A moze wogole pozbyc sie nozek w celu lepszego uziemienia?

I tak samo w stosunku do standow kolcow miedzy gorna podstawa a kolumna?

Wtedy stand ma byc przewodnikiem i masa ktora bedzie pochlaniala drgania (uziemiaczem drgan kolumny)

A co z blokiem np. granitu pod stand.

Idac dalej przedstawionym na www tokiem rozumowania stosowanie absorberow pomiedzy tym blokiem a podloga bedzie bez sensu.

P.S. Piszcie prosze jakie macie standy (jak stoja kolumny) jak wygladaja wasze polaczenia kolumny z ziemia

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-318956

Drogi Adam_0,

piszesz: "Idac dalej przedstawionym na www tokiem rozumowania stosowanie absorberow pomiedzy tym blokiem a podloga bedzie bez sensu"

Tak, dokładnie tak. Z tego co piszesz wnioskuję, że tak samo rozumiemy podejście Goldmunda. Taka właśnie jest konsekwencja podejścia Goldmunda.

Mikroskop skaningowy to nie jest najlepszą analogią do zespołu głośnikowego, lepszą do np. gramofonu.

W przypadku zespołów głośnikowych drgania z ziemi do sprzętu to może jest problem jeśli ktoś mieszka w sąsiedztwie trasy tirów, linii kolejowej, tramwajowej, jakichś ciężkich robót albo w strefie sejsmicznej ;)

Myślę, że o co innego chodzi w przypadku standów pod elektronikę czy zespoły głośnikowe a o co innego w przypadku standów pod precyzyjną mechanikę (jak gramofon, napęd cd). W pierwszym przypadku zasadniczym problemem są drgania powstające w urządzeniu - jest konieczność ich minimalizacji, odprowadzenia tej energii na zewnątrz. W drugim przypadku problemem są i drgania powstające wewnątrz i przede wszystkim drgania oddziałujące od zewnątrz.

Zresztą kolce w koncepcji Goldmunda zapewniają, jako 'mechaniczne diody' także izolację od drgań z zewnątrz. Lepiej 'przewodzą' drgania na zewnątrz niż z zewnątrz. Także jako izolatory mają być skuteczniejsze od absorberów. Może dlatego referencyjne gramofony Goldmunda też obywały się (chyba) bez absorberów a stabilność miała zapewniać konstrukcja 'mechanical grounding' i ekstremalna masa.

Ale jak jest w istocie?

Polecam Twojej uwadze wątek z zaprzyjaźnionego forum HiFiM, który dotyczy standów i który założyłem jakiś czas temu. Temat fizyki też tam podniosłem, ale jakoś nikt nie chciał go podjąć :(

Sam niestety jestem tylko humanistą ;)

pozdrawiam,

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319009

No coz wciagnela mnie fizyka standow i szperam po www chociaz przede wszystkim bede musial poszperac w podrecznikach z mechaniki.

A tu pierwsze ciekawe liniki ktore byc moze zaprzecza utartym poglada.

Az sie boje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319021

Cóż,

autor pierwszego tekstu sam chyba się boi ;), bo pisze dość mętnie, natomiast drugi tekst - bardziej naukowy - miejscami jakby wyjęty z broszur Goldmunda, nie sądzisz Adam_0? Jest nawet metafora 'uziemienia' i wywody o izolacyjnych właściwościach kolców, które to właściwości wynikają z asymetrii i są efektywne dla f>50 Hz, a dla niższych częstotliwości w ograniczonym zakresie.

pozdrawiam,

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319184

Absorbery między stadem a podłogą nie szkodzą - ewentualne częstotliwości rezonansowe leżą na pewno poniżej 16 Hz.

Przy kolumnie płasko na standzie może wystąpić brzęczenie. Taki układ moze mieć częstotliwość rezonansową w zakresie akustycznym. Kolce to zjawisko moga zredukować dzięki spreżystości metalu. Ja jednak preferuję kitowanie kolumn do podstawy. Moje monitory Quada są przykitowane do 3cm kamienia. Pod nim są filcowe podkładki i całość stoi na zwykłych drewnianych podstwakach.

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319203

Jeeeezu -> jakie przenoszenie drgan? Jaki kierunek drgan? Transmisja drgan? Drga caly uklad. Harmoniczne wymuszenie powoduje odpowiedz ukladu niestety zazwyczaj niejednorodna w calym spektrum. Jesli nie ma wymuszen harmonicznych to dostarczanie energii do ukladu moze wzbudzic drgania o czestotliosciach rownym czestotliwosciom rezonansowym.

Idealny stand powinien wiec zapewniac:

1. Nieskonczona sztywnosc ukladu stand-kolumna, kable, albo zerowa sztywnosc tego ukladu (tylko jak zmusic kolumny do lewitacji??):

2. Tlumienie nadkrytyczne w calym spektrum.

Mamy 2 parametry mierzalne, ktorymi mozemy sterowac przy budowie standu a ktore wplyna na to, jakie beda czestotliwosci rezonansowe i jaka postac rezonansow:

1. Rozklad masy:

2. Rozklad szytwnosci.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319207

Drogi Qb_1,

napisałeś: "harmoniczne wymuszenie powoduje odpowiedz ukladu niestety zazwyczaj niejednorodna w calym spektrum. Jesli nie ma wymuszen harmonicznych to dostarczanie energii do ukladu moze wzbudzic drgania o czestotliosciach rownym czestotliwosciom rezonansowym" itd. uff! ;)

Wnioskuję, że masz sporą, a przynajmniej podstawową (nie potrafię ocenić ;) ) wiedzę na interesujący nas temat.

Piszesz "idealnego standu nie da sie skonstruowac"

Nikt z nas nie poszukuje jednak idealnego standu :)

Czy korzystając ze swojej wiedzy mógłbyś mnie, humanistę, poinstruować co do realnego a optymalnego standu i łopatologicznie wyjaśnić na czym polega jego działanie. W końcy to forum audio - szukamy odpowiedzi na pytania, dzięki którym mamy nadzieję lepiej wybrać z oferty rynkowej lub wybrać właściwą drogę rozwiązania określonych problemów przez DIY. Ci którzy szukają pytają - Ci którzy wiedzą odpowiadają :)

Osobiście chciałbym tylko potrafić odróżnić pośród tego co wciskają mi marketingowcy różnych firm standy które zbilżają się do idealnego, od tych które się oddalają od tego ideału :)

Czy byłbyś tak uprzejmy :)

pozdrawiam,

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319218

Drogi Ururam Tururam,

jak najściślejsze przykitowanie kolumn do standu, czego i ja jestem zwolennikiem, nie kłóci się z koncepcją Goldmunda i stosowaniem kolców pod standami, chyba :)

pozdrawiam,

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319219

graaf -> przepraszam za ton wypowiedzi, jesli Cie urazil, po prostu wydaje mi sie, ze wiele osob albo nie posiada wiedzy na tematy zwiazane z mechanika albo probuje uprawiac jakies voodoo.

Z tym idealnym standem to oczywiscie byla ironia.

Generalnie - zahaczajac o pewna ilosc podstaw. Kazdy uklad mechaniczny odpowiada na wymuszenia, tzn. jezeli dzialasz na np. kawal utwierdzonej w scianie jednym koncem belki okresowo zmienna sila na jej koniec (prosopadle do belki) to zauwazysz, ze belka ta bedzie sie okresowo uginac. Zalozmy, ze amplituda sily jest taka sama, zmieniasz natomiast czestotliwosc. Zuwazylbys wtedy, ze przy pewnych czestotliwosciach belka ugina sie zdecydowanie 'latwiej'. Tak sie wlasnie dzieje w okolicach rezonansow. Problem polega na tym, ze dla roznej belki beda one rozne - decyduje o tym stosunek sztywnosci do bezwladnosci (rozkladu masy). Tlumienie gra role jednak malo wplywa na zmiane czestotliwosci rezonansowych (chyba, ze jest na tyle duze, ze tlumi odpowiedz belki tak, ze nie uzyskamy ruchu okresowego). Mozna przeprowadzic prosty eksperyment - wez 2 linijki (rozne), przytrzymaj koniec linijki reka na stole, ugnij 2-gi koniec i pusc. Obie zadrgaja, z rozna amplituda i czestotliwoscia - to bedzie prawdopodobnie najnizsza czestotliwosc rezonansowa tej linijki. Teraz kolumna jest oczywiscie ukladem mechanicznym, ktory rowniez odpowie na wymuszenia tyle, ze w bardziej skomplikowany sposob niz belka czy linijka. Rowniez posiada pewien rozklad rezonansow, tyle, ze w zaleznosci od jej konstrukcji rozny. Dobry stand, to taki, ktory po 1sze popozwoli nie wzbudzic za mocno wlasnie odpowiedzi kolumny w okolicach rezonansu. Po 2-gie dobrze, gdyby odpowiedz w calym zakresie czestotliwosci (jakos obudowa kolumny zagra - nie ma sily) byla mniej wiecej wyrownana, tak zeby podbarwienia byly male, oraz w miare rowno rozlozone (pewnie wiele osob bedzie miec inne zdanie, uwazajac, ze lepiej ograniczyc podbarwienia do malej czesci pasma). Widac stad, ze dla 2 roznych kolumn optymalne moga byc rozne standy - nie ma wiec chyba standu uniwersalnego).

Generalnie - podobnie jak przedmowcy optuje za standami mozliwie ciezkimi (glownie, zeby zapobiegac przesuwaniu standu po podlodze). Poza tym uwazam, ze powinny byc sztywne. Czesto jednak mozna znalezc standy, w ktorych sztywnosc uzyskiwana jest malym kosztem tzn. mamy spore przekroje nozek itp. ale puste w srodku z cienkimi sciankami - chyba jednak optuje za pelnymi nogami podstaw standow. Przytwierdzanie glosnikow do standu - nie jestem przekonany , widze za i przeciw. Generalnie mamy 2 wybory - uklad stand - kolumna o dobrym tlumieniu i mocowanie na stale np. kitem, oraz brak stalego mocowania za to wlozenia miedzy stand a kolumne dobrych tlumikow (ale nadal trzeba zapobiegac przesunieciom kolumny na standzie). Sadze natomiast, ze jesli uklad kolumna stand bedzie zbyt wiotki i kolumna zostanie przytwierdzona na stale czyms co nie tlumi za dobrze, efekt bedzie gorszy niz nie przytwierdzenie kolumny.

Nie za bardzo wiem niestety jak sie odnosic do pomyslow typu stand - sztywne kolce - granitowa plyta na kolcach i podloga. Spodziewalbym, ze po prostu podbarwienia wystapia przy wyzszych czestotliwosciach, ale pare takich zestawien dalo straszny rozrzut moich obserwacji.

Niestety moja konkluzja jest malo oryginalna - kazdej (lub prawie kazdej) konfiguracji trzeba dac szanse i posluchac. Problemy eliminacji drgan mechanicznych nie zostaly jeszcze dostatecznie dobrze rozwiazane w zadnej dziedzinie techniki wiec i audio nie jest tu wyjatkiem.

Pamietajmy rowniez, ze drga caly uklad mechaniczny a wiec drgania podlogi nie sa odizolowane od drgan kolumny i na odwrot...

Jeszcze raz przepraszam za ironie i ton poprzedniego postu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319237

Prosze jeszcze przejrzec linke:

Ukryta Zawartość

->qb_1

"jakie przenoszenie drgan? Jaki kierunek drgan? Transmisja drgan? Drga caly uklad."

Jezeli mamy uklad w ktorym dwie czesci sa ze soba polaczone a jedna z nich drga, nastapi przeniesienie-transmisja drgan do calego ukladu. Analogicznie bedzie kiedy polaczymy ze ze soba dwa pojemniki z woda a najlepiej dwa metale o roznych temperaturach. Jestem tutaj zwolenikiem "mechanicznego uziemienia".

Teraz, prosze zwrocic uwage na pierwszy link w poprzednim moim wpisie...

W skrocie... uzywamy kolcy poniewaz pomagaja nam one na lepsza transmisje energii pomiedzy nigdy nie idealnie plaskimi powierzchniami kolumna-stand i stand-podloga.

W takim razie (co widac w niektorych modelach) warto stosowac TRZY kolce. Wiadomo taboret o trzech nogach nigdy sie nie kiwa.

Wracajac do "mechanicznego uziemienia". A co zrobic z kierunkiem drgan podloga->stand.

Jezeli przyjmiemy kierunkowosc kolcy (na razie nie mam na temat kierunkowosci wyrobionej opinii) to sprawa jest rozwiazana. Podlozenie plyty pod stand powoduje to samo co duzy blok pod mikroskopem skaningowym. Zreszta jak pisal Graaf mozna chyba pominac drgania przenoszone z podlogi chociaz ja do konca tego nie wiem.

Moim zdaniem stand powinien jak najlepiej transmitowac energie do ziemi i sam nie wpdadc w rezonanse

zobaczcie link podany na poczatku, gzdie sa rady jak sprawdzic czy stand jest dobry.

Chociaz jeseli zwrocimy uwage ze dobry stand powinien tak samo drgac jak kolumna (drgania wewnetrzne obudowy a nie jako calej kolumny) to idealem bylby stand i kolce z takiego samego jednolitego kawalka drewna jak kolumna-co wiem ze tez sie robi i ma swoich zwolenikow.

Graaf... moze wiesz cos o budowie standu/kolumny ktora pokazywana jest na podanej przez Ciebie stronie?

I na koncu wydaje mi sie ze sila odrzutu i drgania standu pod wplywem fali dzwiekowej pkt 1 i 4 sa mniej szkodliwe niz drgania obodowy pkt 2) i 3).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319240

adamo_o -> "jezeli mamy uklad w ktorym dwie czesci sa ze soba polaczone a jedna z nich drga, nastapi

>przeniesienie-transmisja drgan do calego ukladu. Analogicznie bedzie kiedy polaczymy ze ze soba dwa

>pojemniki z woda a najlepiej dwa metale o roznych temperaturach. Jestem tutaj zwolenikiem

>"mechanicznego uziemienia". - znow przyklad z belka - 2 razy ta sama belka przytwierdzona 2 koncami do sciany. Za pierwszym razem wmuruj ja, za druga polacz przegubami. Zapewniam, ze otrzymasz zdecydowanie rozne postacie wlasne. Wez pierwszy rezonans dla kazdej z belek i porownaj miedzy soba. Jeden bedzie przy wyzszych czestotliwosciach. Pytanie tez, w ktorym przypadku drgania scian lepiej 'przeniosa sie' na belke?

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319248

Swietny temat.Sam jestem na etapie poszukiwania standów.Dzis oglądalem z dzieckiem Shreka i zauwazylem ze rozterka osla jak ulal pasuje do tego tematu: kolumny ,stand i kolce, kolumny , stand i kolce - byloby prosciej gdybym nie byl audiofilem.

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319262

Drogi Qb_1,

broń Boże nie żywiłem ani przez chwilę żadnej urazy, tylko hermetyczność Twojej wypowiedzi mnie onieśmieliła trochę.

Teraz jestem pod wrażeniem Twojej uprzejmości :), musiały Cię palce rozboleć od pisania tak dlugiej i wyczerpującej odpowiedzi dla laika :) Wielkie dzięki.

Pytałem o to już na forach, ale jakoś się nasze klawiatury nie zeszły się wówczas, więc korzystam z okazji. Jak uważasz, czy warto wypróbować gruby, lity słup kamienny np. granitowy jako stand w takim układzie, gdzie podstawkowy monitor jest przytwierdzony na całej powierzchni podstawy jakimś kitem, blu-tackiem czy czymś, do tego słupa i dodatkowo może dociążony z góry a sam słup spoczywa na podłodze na kolcach? Z twojej odpowiedzi wnioskuję, że dopuszczasz trafność takiego rozwiązania - jest masa i jest sztywność układu kolumna-stand. Jak uważasz? Zależy mi na zdobyciu opinii zorientowanych osób zanim "wtaham" takie wielkie kamienie na trzecie (wysokie) piętro bez windy ;) Jeśli to by nie wypaliło to nawet nie mógłbym ich przez okno wyrzucić bo nie sposób podnieść coś takiego na poziom parapetu :)))

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319265

Drogi Adam_0,

chodzi o Goldmundy?

Jeśli tak, to są to kolumny w całości metalowe, z wykorzystaniem chyba elementów odlewanych z aluminium, a także mosiężnych i stalowych, bardzo ciężkie i sztywne: "construction of brass and aluminum, with internal steel bracing is used to capture the vibrations and evacuate them to the center Mechanical Grounding evacuation bar". Opis jest na stronach Goldmunda pod linkiem "products". Nic więcej nie wiem - Goldmund raczej nie wstawia swoich produktów do recenzji w popularnych czasopismach a posiadacze Goldmundów raczej nie udzielają się na forach, brak także dystrybutora w Polsce - ta firma i jej klienci to nie poziom czasopism i internetowych list dyskusyjnych - to finansowa stratosfera ;)

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319277

Niestety nie do konca chyba zrozumialem Twoj wywod :( ale postaram sie jakos ustosunkowac.

Czy mowiac przeguby masz na mysli rodzaj polaczenia materialow: sciana-belka o roznym dopasowaniu impendancyjnym.

Dla wyjasnienia dopasowanie impendancyjne a raczej jego brak powoduje ze energia nie przechodzi z jednego osrodka do drugiego-powstaje fala odbita np. swiatlo: powietrze-woda, dwie struny o roznych drganiach wlasnych, prad na zlaczu interkonektu np.kabel-wtyk.

Mozna temu zaradzic stosujac medium posrednie np. blutack????

Stad moj pomysl aby laczyc drewniane kolumny z takimi standami.

Prosze ustosunkuj sie do tego:

Stand transmituje energie dragan mechanicznych do ziemi gdzie ulega ona rozproszeniu. Czesc fal o czestosci bedacych w rezonansie z falami stojacymi jakie moga powstac w standzie (wymiary, material) wzbudza go -jest to niekorzystne.

Moze najbardziej szkodliwe sa fale stojace w scianach kolumny (nie w jej objetosci!!!)-nie ma przekazu energii!!!. Moze wlasnie sztywne polaczenie kolumna-stand oslabia/rozprasza fale stojace na bardziej korzystne drganie calego ukladu o wiekszej masie-to masz na mysli?

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319278

->graaf

Wlasnie-wczoraj myslalem dlaczego nikt nie robi kolumn metalowych!!?? Az balem sie zapytac :)

Piszesz blok marmuru? A co wtedy z uziemieniem. Zobacz co jest napisane o waznosci polaczenia (transmisji energii kolumna stand) Jak ma sie do tego blutack i zdolnosc do odprowadzenia drgan przez marmur?

->qb_1

w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ok 10 wersow od dolu na czarno

najlepszy stand to taki ktory drga tak samo kolumna-co mozna sprawdzic dlonmi kladac je na standzi w srodku i kolumnie-jest to chyba zgodne z tym co myslisz?

P.S Uwaga!!!! (z poprzedniej linki):

In some recent issues of the audio magazine, ‘Hi Fi News’ [ref 1], Keith Howard used an accelerometer to measure the levels of vibration in various objects. When he tried measuring the vibrations produced in a loudspeaker stand by playing the speaker he found a result that surprised him. With the speaker unit sitting on cones the level of vibration of the stand was over one hundred times greater than if the cones were replaced with small rubbery feet. This indicates that cones are of doubtful use if the intention is to stop vibrations passing from the speaker to the stand, or to any other solid objects against which the speaker may sit.

Kolce nie tlumia drgan!!!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319297

Drogi Adamo_0,

kto pyta nie błądzi :)

robią i inni, ale najczęściej z najwyższej półki cenowej - teraz przychodzi mi na myśl Krell (LAT), TAG MacLaren i YG Acoustics (zdjęcia Anat Reference wkleiłem kiedys do wątku "najpiękniejsze kolumny...").

Piszę o słupie granitowym na kolcach, ponieważ spotkałem się z opinią zorientowanego we właściwościach skał człowieka, że "jeżeli chciałbym wyprowadzić z jak najmniejszą stratą drgania z punktu A do punktu B to użyłbym granitu. Kolce stanowią w tym przypadku "element diody".

Blutack i dociążenie ma wg tego mojego pomysłu pomóc w tym, aby kolumna i kamienny stand zostały mechanicznie jak najściślej związane (analogia z tym dociskaniem maszynki do golenia w marketingowej metaforze Goldmunda), aby z punktu widzenia drgań powstających w kolumnie kamienna podstawa stała się jej integralną częścią zwiększając masę i sztywność układu. Może dobrym rozwiązaniem byłyby też kolce (ostrzem oczywiście w dół) i docisk z góry kolejną płytą kamienną.

graaf

ps.

co do cytatu z HiFi News - oczywiście, że nie tłumią - wg Goldmunda bardzo efektywnie przekazują energię drgań w jednym kierunku, ale mniej efektywnie w przeciwnym (dlatego mają pewne właściwości izolacyjne jako "mechaniczna dioda")

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319305

qb_1

Mysle ze tkwi blad w Twoim przykladzie z belka uderzana mlotkiem z roznymi czestosciami i linijkami.

Dlugosc fali dzwiekowej to lamda = predkosc/czestosc (L = V/f) v~ 340 m/s

Stand ma przyjmijmy 1m

Jak myslisz jak duze amplitudy beda mialy dragania o czestosciach akustycznych?

Dla 50 Hz zmiescisc sie bedzie musialo ok. 7 dlugosci fali. Nie ma mowy o czyms takim jak ugiecie. W twoim przykladzie na belce mamy polowke fali. Twoja belaka to tak jak kolysanie kogos na hustawce.

Wiadomo tez, ze mniej sztywna struna bedzie drgac z wieksza amplituda - powstaja oprocz tonu podstawowego tzw. alikwoty?

Zauwazmy tez standy poprawiaja stereofonie a podobno odbior stereofoni jest chyba "pilotowany" przez duze czestosci (stad chyba tendencja do wysokotonowcow powyzej 20kHz).

Jak myslisz czy na metrowym standzie powstanie fala stojaca o tej czestosci-fala podluzna?

Raczej fala poprzeczna w "strukturze materialu" bedzie sie propagowac-stan bezdzie sie "kurczyl i rozszerzal" a nie wyginal jak struna.

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319309

Sorry za blad... w 1 m standzie "zmiesci sie" 1/7 fali 50 Hz

Dla 2000Hz bedzie ok 5 dlugosci fali.

Wiec chyba dla 340 Hz 1 metrowy stand bedzie wyraznie drgal w srodku dlugosci.

Zwracam honor :)

Dla niskiej srednicy kiepski stand bedzie podbarwial.

Ale czy myslisz ze np. stal nie jest juz wystarczajaco sztywna zeby nie propagowaly sie w niej takie jak piszesz drgania?

fale podłużne - gdy drgania odbywają się równolegle do kierunku rozchodzenia się fali

fale poprzeczne - gdy drgania odbywają się prostopadle do kierunku rozchodzenia się fali

Aha struna i belka taka jak w Twoim przykladzie to drganie poprzeczne-znowu sorry za blad :)

Tak wiec wysokie tony moim zdaniem beda rozchodzily sie poprzez drania podluzne.

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319314

rysunki :)

Ukryta Zawartość

post-6463-100006428 1170270031_thumb.gif

post-6463-100006429 1170270030_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319320

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18638-fizyka-standow/#findComment-319322
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.