Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wyobrażacie sobie życie bez muzyki ?

crimson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postawie to pytanie na ostrzu noża, bo kiedyś przyszło mi to do głowy.

Czy wolelibyście oślepnąć czy ogłuchnąć?

Kiedy sobie to pytanie zadałem, tak się przeraziłem, że postanowiłem nigdy sobie na nie nie odpowiadać. To trochę jak z Maldorora Lautreamounta.

Pozdrawiam Stempur

Once upon a time...miałam możliwość obserwowania niewidomych dzieciaków, które uczyły się języka angielskiego. Jeden chłopiec powiedział- "try to describe colours". Dzieci zadawały pytania typu " What colour is the wind?".." How can you see a big mountain through a small window" etc.. Myślę,że podobnie jest z muzyką,dźwiękami...Stempur zadał pytanie na które lepiej nie odpowiadać. Smutne,że nie każdy ma możliwośc delektowania się na przykład muzyką.

Ja również zastanawiałem się nad tym pytaniem. I po długich przemyśleniach stwierdziłem, że wolałbym ogłuchnąć. A to dlatego ,że nie mam żadnej gwarancji fascynowania się muzyką do końca życia. Co będzię jak stwierdzę , że już mam dość tego audiofilstwa. Wcześniej się interesowałem astronomią i hobby umarło śmiercią naturalną. Wtedy wolałbym stracić słuch, teraz wzrok, a póżniej co, wzrok czy słuch? Biorąc pod uwagę hierarchię ważności zmysłów wolę pozostawić u siebie wzrok :)

Gdyby jej nie było, to ludzie i tak by ją wymyślili.

To jest jedno z pytań typu: co było pierwsze jajko, czy kura?

Podobno skłonności muzyczne zaczęły się objawiać już u jaskiniowców.

Zawsze jest jakaś muzyka, śpiewają ptaki, a nawet wieloryby i człowiek miałby pozostać na to głuchy?

Bardziej interesująca kwestia : co nas pcha do poszukiwania wciąż nowych, muzycznych wrażeń ?

Mam prawie 1000 płyt w płytotece głównej. Oprócz tego kilkaset kopii na cdrach. Na pewno kilku płyt z głównej płytoteki jeszcze nawet nie przesłuchałem. Co najmniej 100 cdrek też. A wciąż zamawiam nowe tytuły i wciąż się wymieniam kopiami. Aż jestem tym czasem zmęczony :))

Marek68 > "Wyluzuj... i posłuchaj ciszy oraz tego co w głowie Ci gra." a może byc to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak dokładnie... jednak orkiestra składająca się z 3 litrów gra znacznie lepiej niz pozostałe... hmm ale " co za duzo to niezdrowo" ! 3 litry wystarcza w zupełności, no może jeszcze jakis bass... :)

Najpiękniejsza muzyka to Deszcz, Wiatr ,Odgłosy Burzy,jest cała paleta dzwieku od sopranów po niskie dzwięki. A ta DYNAMIKA. NIe ma takich głośników które by oddały taką stereofonie i dynamike dzwięku!!! A co do niewidomych to ponoć mają bardziej wyostrzony zmysł słuchu!!! CO do samej muzyki to jest z nami przez całe życie i codziennie czy tego chcemy czy nie!!! Nawet po śmierci grają nam Chopina!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.