Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner - co się mogło stać?

Delirium

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tuner Sony 590ES. Wszystko było ok do momentu, gdy podpiąłem antenę pokojową ze wzmacniaczem. Ponieważ rzeczywiście sygnał był mocniejszy, ale wzmacniane były również zakłócenia, dałem sobie spokój z anteną i podpiąłem się tymczasowo do długiego kabla (czekam na antenę zewnętrzną).

Od temtego czasu zaczęły się problemy. Co jakiś czas pogarszał się odbiór (jakieś dziwne przydźwięki, falowanie dźwięku, poważny spadek jego jakości), przy okazji tych objawów mrugał wyświetlacz. Teraz dzieje się to niemal cały czas. Tuner od czasu do czasu wyłącza się i w ogóle nie gra na jednym z wejść antenowych do którego podłączona wcześniej była antena ze wzmacniaczem.

Pomóżcie, co się mogło stać?

Czyżby należałoby się trzymać z daleka od wzmacniaczy antenowych? Pamiętam, że jeden z uczestników forum napisał, że u niego zanikło w ogóle stereo po podłączeniu anteny ze wzmacniaczem.

Pozdrawiam,

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/18695-tuner-co-si%C4%99-mog%C5%82o-sta%C4%87/

Prawdopodobnie poprzez podlaczenie anteny ze wzmacniaczem uszkodzila sie glowica.Cala elektronika jest oparta na "szynie SDA"przez ktora plyna informacje z wszystkich blokow do procesora.Uszkodzona glowica moze wrowadzac zamet w roznych postaciach nawet w takich jakich opisujesz.Masz bardzo dobry model tunera,wiec warto zainwestowac.Na poczatku wymien glowice,musisz rozkrecic i zobaczyc jak wyglada i co jest na niej napisane i takiej szukac....

Załamałem się, bo sprzęt kupiłem dosłownie pare dni temu. :(

Zrobiłem zdjęcie głowicy - jest tylko napis ALPS i jakieś cyferki.

Czy moglibyście pomóc znaleźć miejsce, gdzie mogę zamówić taką głowicę? Byłbym wdzięczny.

Ile taka głowica może kosztować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem ten tuner. Zamówiłem sobie serwisówkę, więc mam schemat tunera. Głowica ma tylko jedno wejście. Przełącznik wejść antenowych jest przed głowicą. Jeśli usterka występuje tylko na jednym z wejść, to głowica jest w porządku. Uszkodzenie nastąpiło w przełączniku wejściowym.

Może opiszę dokładnie co się dzieje. Na wejściu B zakłócenia są nonstop (i tam była podłączona antena ze wzmacniaczem).

Przy wejściu A jest już różnie - czasami działa w miarę dobrze do jakiegoś czasu, czasami trzeba wyłączyć ANT ATT (do czego służy ta funkcja? pewnie jest to jakiś "oprawiacz" sygnału), aby cokolwiek było słychać, bo przy włączonej funkcji wyraźnie spada poziom sygnału (np. z 52 do 30 db).

Wcześniej było tak, że jeśli tuner zaczął szfankować wystarczyło go wyłączyć i włączyć i mógł sobie chodzić spokojnie. Teraz jednak nic nie pomaga wyłączanie. Cały czas występują takie objawy jak opisałem.

Dziwne jest te mruganie wyświetlacza (jest lekkie, ale jednak widoczne) i samoczynne wyłączanie i włączanie się tunera od czasu do czasu. Wygląda na to, że występuję po tym jak już sobie trochę pochodzi. Wraz z czasem pogarsza się również jakość dźwięku.

marek.pap -> Czy masz jeszcze tą serwisówkę i czy jest Tobie potrzebna? Czy istaniałaby możliwość odbicia, przesłania mailem, czy w ogóle odkupienia oryginału? Oczywiście nie za darmo :)

Może rzeczywiście jest to tylko wina przekaźnika, ale może też głowicy. Może oprócz przekaźnika poszło coś w samej głowicy. Pewnie nie jest naprawialna, dlatego prośba o podanie namiarów na jakieś źródło, gdzie mogę ją dostać jest aktualna.

Wcześniej pisałeś, że zakłócenia są tylko na jednym wejściu antenowym. Jeśli występują na obu to już gorzej. Może być uszkodzona głowica lub jeszcze gorzej procesor sterujący. W obu przypadkach odradzam samodzielne naprawy. Masz sprzęt dobrej klasy i szkoda go (możesz uszkodzić całkowicie). Najlepiej autoryzowany serwis. Jednak jeśli chcesz sam spróbować, musisz mieć schemat. Mogę odstąpić Ci serwisówkę. Zwrócisz mi kosz zakupu i przesyłki. Masz tam podany typ głowicy. Zamówić możesz w autoryzowanym serwisie podając numer katalogowy części. Ja tak robię. Jest drożej niż w internecie, ale mam pewność kupna oryginalnej części. Przy tej klasie sprzętu nie warto wstawiać byle czego. Ewentualnie możesz również zamówić w klar-elektronics.

Funkcja ANT ATT jest tłumikiem antenowym. Jeśli przy odbiorze silnej lokalnej stacji jest zbyt duży sygnał, następuje przesterowanie wejścia w.cz. głowicy. Tuner wyświetla wówczas strzałkę skierowaną do góry przy wskaźniku poziomu sygnału. Należy wtedy włączyć tłumik antenowy. Przy normalnym odbiorze powinien być wyłączony.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ANT ATT to tłumik antenowy, służący do obniżenia sygnału z anteny o 20dB. Jak zachowuje się ten tuner, przy całkowicie odłączonej antenie? Czy wyświetlacz również "mruga"?

GM

Napisałem tak, bo rzeczywiście zaraz po włączeniu na jednym wejściu gra w miarę ok, a na drugim już na początku są zakłócenia. Pewnie świadczy to również o uszkodzeniu samego przekaźnika.

Tuner pochodził sobie teraz trochę dłużej i wygląda to tak - na jednym wejściu nie gra w ogóle (chociaż pokazuje, że poziom sygnału jest wysoki), na drugim jest dźwięk, ale w ogóle nie da rady tego słuchać.

Podjąłbym się zrobić tuner samemu, ale jeśli miałbym pewność, że uszkodzona jest tylko głowica. Gorzej jeśli będzie również przekaźnik albo procesor.

Jak myślisz - warto zaryzykować?

Mogę również zanieść po prostu sprzęt do serwisu u mnie w Zgorzelcu, ale nie wiem czy nie lepiej będzie od razu wysłać do jakiegoś autoryzowanego, a jeśli tak to do którego (masz jakiś adres)?

Jeśli zdecydowałbym naprawić się we własnym zakresie to gdzie mogę zamówić części?

Zadałem trochę sporo pytań, ale widzę, że jesteś zorientowany w sytuacji :)

Oj niedobrze. Pokazuje sygnał a nie gra, wyświetlacz miga, odbiór niestabilny - daj sobie spokój z samodzielną naprawą. Po naszej korespondencji widać, że jesteś słabo zorientowany w temacie sprzętu. Podaje Ci namiary na autoryzowane przez Sony serwisy:

Ukryta Zawartość

Moja oferta odstąpienia insrukcji serwisowej jest oczywiście aktualna.

Ukryta Zawartość

To prawda, specjalistą od sprzętu nie jestem. Raczej zajmuję się amatorsko, chociaż mam już za sobą modyfikację cd (taką głębszą).

Na liście widzę, że jest jeden serwis w Jeleniej Górze - całkiem niedaleko ode mnie. W poniedziałek zadzwonię do nich i zobaczę co powiedzą. W takiej sytuacji z instrukcją na razie się wstrzymam, ale dziękuję za chęci.

Przysłuchałem się jeszcze tunerowi.

Zakłócenia brzmią jak przydźwięk sieciowy. Po zbliżeniu ucha do obudowy słychać wyraźne buczenie transformatora. Może właśnie przez to lekko mruga wyświetlacz.

Jak myślicie, może jest coś uszkodzone w cześci zasilajacej i po zagrzaniu się sprzętu powoduje to pogorszenie się odbioru, a czasami samoczynne wyłączenia?

Może.

Co dziwne, wziąłem lutownicę i poprawiłem luty przy stabilizatorze, transformatorze i części zasilającej. Najlepsze jest to, że w tej chwili zaraz po włączeniu gra jakby nie było samego dołu, tylko dźwięk przebijał się w górnych rejestrach.

Hehe, jestem mile zaskoczony. :D

Już miałem nagraną sprawę z serwisem, ale wszystko jeszcze chciałem poskręcać. Wziąłem jeszcze raz lutownicę i cynę do ręki i poprawiłem wszystkie luty wokół transformatora, stabilizatora, głowicy i paru kondensatorków, i... zaczęło normalnie działać!! :)

Tuner chodzi już sobie pare godzin i nie ma żadnych złych objawów.

To się nazywa złośliwość rzeczy martwych. Być może wyszedł jakiś zimny lut, sądzę, że gdzieś na zasilaniu, skoro mrugał wyświetlacz. Teraz brak wszystkich objawów o których wcześniej pisałem.

Ufff... aż mi kamień spadł z serca :D

• 1 rok później...

Kupiłem na allegro tuner Kenwood KT 7020 i wszystko byłoby ok. gdyby nie pewien problem. Otóż tuner gra dźwięk mono, chociaż na wyświetlaczu sygnalizuje "stereo". Nie wiem, czy tuner jest uszkodzony, czy tez problem ma inne przyczyny. Może ktoś z obeznanych z tematem może mi coś podpowiedzieć? A przy okazji, czy jest we Wrocławiu serwis godny polecenia w kwestii ewentualnej naprawy tunera?

Czy stereo oznacza tylko załączenie tego trybu pracy czy faktycznie wykrycie sygnału mpx i działanie stereodekodera i generatora z pętla PLL?

Stereodekoder może być uszkodzony, może też być to zwarcie między kanałami - czy zmienia się poziom szumów przy przejsciu z mono w stereo?

Może trzeba wyregulować jego punkt pracy.

Ewentualna wymiana stereodekodera jest raczej prosta i tania.

Inna możliwość to rozstrojenie toru FM, ale najbardziej prawdopodobna jest usterka stereodekodera lub jego rozregulowanie.

Co do jeleniej góry - to ostatnio oddałem do jednego gościa swojego marantza 2110 - nie dzialał dekoder stereo, oraz były popalone żarówki - wszystko zrobił za 50 pln - dekodera nie wymieniał - zrobił orginalny. Podobno bardzo sprawny fachowiec i uczciwy!

więc w razie czego mogę podać na niego namiar.

Dziękuje za rady dotyczące tunera. Mam pewne kłopoty, żeby jasno i precyzyjnie odpisać Molibdenowi, bo słuchać lubię ale co w srodku, to klapa. W paragrafach siedzę i na technice się znam niewiele. W każdym razie, przy przełączaniu przycisku mono/stereo, nie ma żadnej różnicy. Dźwięk bez zakłoceń, ale monofoniczny. Zacząłem się zastanawiać, czy to nie wina zbyt słabego sygnału, chociaż środkowy słupek poziomu sygnału wskazuje - max. Wprawdzie zdążyłem sie zorientować, że są jeszcze 2 słupki po bokach (rysunek w instrukcji), ale te się nie wyświetlają, jak sądzę powodem jest słaby sygnał ( a może też usterka?). Chociaż teorii zbyt słabego sygnału przeczy informacja na wyświetlaczu, w postaci wyświetlonego napisu "stereo". Natomiast do pozostałych kwestii dotyczących stereodekodera itp. to nie potrafię się sensownie odnieść, bo mam blade pojęcie.

A jesli chodzi o namiar na fachowca z Jeleniej Góry, to chętnie skorzystam. Od Wrocławia niedaleko, a i okolica śliczna. Będę wdzięczny za numer telefonu, adres czy inny sposób kontaktu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.