Jump to content
IGNORED

Wzmacniacz WS 442 (DIORA)


kubajak

Recommended Posts

Witam.

 

Co może być powodem małej wydajności wzmacniacza.

Mam do niego podłączone 2 kolumny 50W 6OHM i dopiero coś słychać jak potencjometr dam na max.

Ponadto jeden z kanałów się "nie odzywa". Co może być tego powodem?

 

Z góry dziękuję za pomoc.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Czy posiadasz korektor FS-042, i czy jest właściwie podłączony (wejście z wejściem, wyjście z wyjściem)

Jeżeli nie masz korektora, to czy masz włożone zworki w gniazda korektora w wzmacniaczu?

Kolumny głośnikowe nie mogą mieć niższej oporności niż wzmacniacz !!! Gdyby było odwrotnie to OK.

PS.- Nie popełniłem błędu - ma być wejście z wejściem oraz wyjście z wyjściem (tak właśnie podłącza się korektor diorowski z wzmacniaczem)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Posiadam korektor FS 041. Nie wiedziałem że trzeba tak podłączyć korektor. Ale podłączyłem i działa - dzięki.

A co do głośników to na wyjściu wzmacniacza jest 8 OHM a głośniki mam 6 OHM-owe.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Kasjel ---> Masz racje ale są wyjądki, a konkretnie wzmacniacze, które są robione z pewnym zapasem i mają dobre chłodzenie oraz wydajność zasilacza.

 

Druga sprawa,że impedancja kolumny potrafi się znacznie obniżyć i kolumna 8 omowa może przez pewien czas być obciążeiem 4 czy 3 omowym.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Link to comment
Share on other sites
  • 1 month later...

Witam , od niedawna stałem się ( nie ) szczęśliwym posiadaczem Diory WS 442 i mam ten sam problem co Kubajak ...

Niestety u mnie jest o tyle gorzej , żę ten wzmaczniacz wcześniej działał dobrze ... W jakich cenach są korektory? Aha i podejrzewam iż mogły się spalić końcówki mocy , ale niestety moja wiedza na tyle duża niejest i niewiem jak się sprawdza czy są dobre...

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

>Vigor_PL > Jakie kolumny podłączyłeś do tej diory? Może te mają inne parametry ( oporność, efektywność). Żeby sprawdzić wzmaka nie podpinaj na razie przez żadne korektory, tylko bezpośrednio. Czy z głośników w ogóle wydobywa się jakiś dźwięk? Acha i sprawdź jeszcze żródło, może to Cdek, czy tuner robią taki numer. Swoją drogą końcówki tak nagle same się nie spaliły i raczej od razu byś to zauważył. Miałem kiedyś taką Diorkę i faktycznie bez korektora to ona nie gra. Dźwięk jest słabiutki, dużo zniekształceń. Jeśli będzie to jakaś poważna awaria to daj sobie z nią spokój i poszukaj innego wzmaka.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Vigor ! A czy ty czasem nie zapomniałeś włożyć zworki w gniazda korektora (we wzmacniaczu), skoro go nie posiadasz.Jeśli chodzi o korektor FS-042 to na "Allegro" kupisz za 50zł, a może nawet taniej.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Hmm hmm , może wyda się to śmieszne dla was , ale ja niewiem gdzie jest ten korektor a niewidze jakoś na płytce wzxmacniacza żadnych "wejść" gdzie możnaby zworki włożyć.. Swoją drogą ten wzmacniacz mam od kumpla a jak u niego kiedyś byłem to grał ładnie. A jeżeli chodzi o głosniki które podłączyłem to były to dwa głośniki Alphardu LW1000 które są 8 Omowe i mają 100 Wat . Aha i ostatnia rzecz , nieważne czy podłączam przez Dyskofon , Tuner , czy inne wejście ciągle jest to samo - "działa" tylko prawy głośnik "A" a i tam musze rozkręcić na maksa głośność , a jak włącze "B" to już nic niesłychać... W niedzele pojade na Wolumen z tym wzmaczniaczem i zobacze czy on będize dziłał z tym korektorem ....

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Eeee....no...chłopie !!! Gniazda korektora znajdują się zaraz przy gniazdach sieciowych.

Chodzi o to że jeżeli nie używasz korektora to w te gniazda muszą być włożone specjalne zworki które są w zestawie razem z wzmacniaczem.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • 1 year later...

WITAM WSZYSTKICH FANÓW AUDIO MAM WZMACNIACZ DIORA WS 442 . MÓJ PROBLEM POLEGA NA TYM ŻE DWA WYJSCIA GRAJA NORMALNIE NATOMIAST DWA NASTEPNE GRAJA ALE BARDZO CICHO .CO MOZE BYC TEGO POWODEM?PROSZE O POMOC MÓWIE Z GÓRY ZE ZA BARDZO SIE NA NAPRAWIE NIE ZNAM ALE CHCIAŁBYM WIEDZIEC JAKIE JEST USZKODZENIE I ZANIOSĘ GO DO NAPRAWY POZDRAWIAM ;)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Cześć magik,napisz może coś bliżej na ten temat,co i jak podłączyłeś,o jakich wyjściach mówisz,że dwa grają, a dwa nie.Czyzbyś podłączył cztery kolumny?Używałem takiego wzmaka przez 10 lat i coś tam o nim wiem.Może ci doradze,ale rozpisz sie troche.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Siemka no to odpowiadam : Cicho gra Lewa strona miałem do niego podłaczone 2 kolumny Schneidera x 100watt i tube 100 watt kupiłem grało jakiś czas a potem przestało na jedną strone tam gdzie miałem podłaczone kolumny nie wiem co sie stało bo sie na tym nie znam za bardzo ;(Jk mógłbyś pomóc było by ok PS Nie uzywaj dziwnych zwrotów bo za bardzo ich nie rozumiem Wiem na pewno ze jest spalony w nim rezystor ale to nie to jest chyba powodem tego uszkodzenia Pozdrawiam

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Spalił sie rezystor bo uwaliłeś też tranzystor(y) w końcówce mocy jak podłączyłeś 2 głośniki równolegle. "Tubę" podłącz pod osobny wzmacniacz bo ta Unitra nie uciągnie takiego obciążenia, jak właśnie się przekonałeś.

Hm myślę że nawet Graaf padnie na kolana wobec takiego ustawiena - jakby to nazwać - Monolith?!

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Hej magik-faktycznie kolega Molibden ma rację.Narozrabiałeś z tym podłączeniem głośników.Diora to nie kombajn,spaliłeś końćówkę mocy.Naprawa nie powinna być jednak droga,te tranzystory z tego co wiem są dostępne, a ich cena nie jest wysoka.Pozdrawiam i życzę trochę rozsądku na przyszłość.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Allegro lub

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.