Skocz do zawartości
IGNORED

DVD Cambridge Audio 540D

slst67

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szanse kupic okazyjnie ($300) w USA ww odtwarzacz. Sprzet bedzie uzywany w Polsce. Problem z innym napieciem mam rozwiazany (transformator), a odtwarzacz jest "region free". Czy istnieja jakies inne przeszkody, ktore moga uniemozliwosc mi korzystanie, ze wszystkich mozliwosci tego urzadzenia? Oraz drugie pytanie, byc moze naiwne, wybaczcie - jestem laikiem. Odtwarzacz polacze ze wzmacniaczem "zwyklym" interkonektem, ale nie mam pojecia jakiego kabla uzyc do polaczenia z telewizorem (klikuletni Sony). Bede bardzo wdzieczny za ewentualne wskazowki. Pozdrawiam forumowiczow, jestem pod wrazeniem Waszej wiedzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/18901-dvd-cambridge-audio-540d/

Aha, i jeszcze jedno pytanie: czy mozecie potwierdzic negatywne opinie na temat awaryjnosci tego urzadzenia? Nizej link do bardzo wymownych wypowiedzi uzytkownikow. Dziekuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AZUR 640D, DVD-player / 24 bit 192kHz multi-DAC / Progressive Scan NTSC & PAL /

taką informacja wyskoczyła w googlu, być może ktoś ją omyłkowo zamieścił

Pytanie jak dobry jest ten model 77 (kosztuje tylko 150 GBP), może on by wystarczył?

Ad rem, ad rem...

-> Jakew

ok, odpowiem na pytanie slst67.

Na pierwsze, nie wiem.

Na drugie, NIE ŁĄCZ DVD INTERKONEKTEM ANALOGOWYM Z AMPLITUNEREM!!!!!! pozbawisz sie radości odglądania filmów w np. Dolby Digital, DTS i wszystkich tego typu systemach kodowenia dźwięku przestrzennego. DVD z Amplim powinno łączy sie kablem cyfrowym, najlepiej Coaxialem eventualnie optycznym.

TV z DVD możesz połączy kablem SCART (Eurozłącze) ja tak mam.

to tyle.

Usef - dziękuję w imieniu kolegi autora tematu i swoim własnym. Pytanie dodatkowe jeśli łaskawyś odpowiedzieć: jeśli we wzmacniaczu nie ma wyjścia o pięknej nazwie coaxial (jest wyjście video i pare innych) to jakim kablem łączymy DVD z tym wzmacniaczem?

Dziekuje za informacje. Jakew: DVD bedzie podlaczony do Nad C370 co skazuje mnie na sluchanie w stereo. Czy Twoje uwagi odnosnie kabla maja w takim ukladzie zastosowanie? Tak czy inaczej odtwarz jest kupiony i w srode zacznie sie zabawa. Na razie za wielka woda. 1 lipca bede juz w Polsce (radosc, radosc i euforia jeszcze) i watpliwosci , o ktorych wspominam w watku same sie wyjasnia. Jesli ktokolwiek bedzie zainteresowany chetnie podziele sie uwagami. Nie jestem pewny ale prawdopodobnie amerykanska wersja odtwarzaczy DVD nie ma wyjscia SCART w opcji. Jezeli sie okaze, ze to w Polsce "nie zagra" to modlcie sie za mnie - zona mnie zabije. I tym optymistycznym akcentem pozegnam sie na razie z Panstwem zyczac dobrej nocy.

ok.

Z przyjemnością przeczytam twoje odczucia związane z 540D, sam sie na niego powoli czaję :)

Nie wierze aby wersja z USA nie miała wyjścia SCART, więc nie ma co sie o to martwić.

A odnośnie pytania.

Jeżeli DVD będzie łączone ze wzmacniaczem stereo teoretycznie wszystko jedno czy będzie to przewód cyfrowy (coaxial, optyk) czy interkonekt bo dźwięk i tak będzie stereo (co nie oznacza że w KD nie będzie bawił).

…jest jedno ale.

Łączenie interkonektem oznacza że dźwięk z postaci cyfrowej na postać analogową będzie konwertowany w źródle! A DVD raczej do dobrych dekoderów w przeciwieństwie do odtwarzaczy CD nie należą.

Sygnał z DVD z natury jest wysyłany w postaci cyfrowej i dekodowany na postać analogową już w amplitunerze. Powód jest prosty, ampli ma zazwyczaj lepszy przetwornik Cyfrowo -> Analogowy.

W twoim przypadku bez dwóch zdań łączyłbym DVD z NAD-em kablem cyfrowym, aby to NAD zajmował się tłumaczeniem z postaci cyfrowej na analogową.

Ale jest to tylko moje subiektywne zdanie.

NAD C370 to nie jest amplituner KD - tylko wzmacniacz stereo. Żadnych przetworników cyfrowo-analogowych nie posiada. Nie da się go podłączyć do DVD inaczej niz zwykłym analogowym interkonektem. Łącząc go z DVD swiatłowodem albo kablem koaksjalnym da się usłyszec ino "cyfrową" ciszę ...

>nie spotkałeś sie ze wzmacniaczami stereo mającymi wejście Coaxialne?

Spotkac się osobiście nie spotkałem - wiem że istnieją, natomiast ten NAD czegoś takiego nie ma.

Fakt, mój automatyczny skrot myslowy, wejscie cyfrowe - > ampli KD.

Ale skoro ten wzmacniacz nie ma wejścia cyfrowego to chyba nie warto o tym pisać ;)

W DVD rzeczywiście, nawet w modelu amerykańskim, jest SCART z RGB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.