Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO 474 + DALI CONCEPT

mammut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam amplituner Onkyo 474, nie jest to może szczyt nowoczesności, ale chcę zakupić kolumny Dali Concept 6 +1 + cent, + sub. Prosze o wasze opinie Czy głośniki te zagrają dobrze z tym ampli, zależy mi na stereo, oczywicie będę również używał tego to kina. dzięki za wszelkie opinie

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18907-onkyo-474-dali-concept/

Też jestem ciekaw opinii. Również jestem na etapie robienia planów zakupu wymienionego przez mammut'a zestawu kolumn z ekeltroniką Onkyo tylko już z ampli 502 i DVD 502. Próbowałem zainteresować tym tematem w wątku 9945 : "DVD/SACD do 4000 zł" - ale bezskutecznie. Tym bardziej, że w fachowej prasie jest mało o elektronice Onkyo. Dobrze by było, gdyby na ten temat zabrali głos uzytkownicy tego sprzętu (zarówno zadowoleni i zdegustowani).

> mammut

A teraz Twój ampli Onkyo 474 gra z jakim DVD i na jakich kolumnach?

Witam

Kiedyś już pisałem o Dali Concept. Dość długo i namiętnie odsłuchiwałem ich z Yamahą 650 i Denonem 2105 oraz ich odtwarzaczami odpowiednio: S1500 i 1910. W pewnym momencie byłem już na nie prawie zdecydowany - zresztą i z Denonem i z Yamahą grały b.dobrze.

W zakresie cenowym za zestaw 5.1 w cenie do 3-3,5 tys. nie słyszałem nic lepszego (a odsłuchiwałem kilkadziesiąt modeli kolumn albo i więcej). Bardzo uniwersalne kolumny. Potrzebują jednak przestrzeni - do pokoju poniżej 20 m2 nie ładowałbym ich. Istnieje bowiem niebezpieczeństwo, że się nie "rozwiną". Bas gdzieś ginął, była ładna przestrzeń, ale przede wszystkim ten bas. Po przeniesieniu do większego pomieszczenia odsłuchowego te kolumny dopiero dały "popis"- przestrzeń, szcegółowość, bas gdzie miał być to był.

Z tegoż powodu u mnie one nie grają (mam 18m2):(

A jest ważne przecież, by odsłuch miał miejsce w pomieszczeniu możliwie jak najbardziej podobnym do tych w naszych domach, nieprawdaż? Ale z tym akurat, to zawsze jest problem;)

Jak zagrają z Onkyo?

Hm - tego modelu nie znam (474), ale Onkyo generalnie mają nieco wyeksponowane górne pasmo, tak więc proponowane są do nich kolumny raczej "cieplejsze". Takie są właśnie Dali Concept. Oczywiście nie jest to żaden high-end, wiele kolumn jest od nich lepszych. Ale stosunek jakość/cena mają b.dobry.

Sam obecnie mam zestaw Onkyo (A 602 i DVD 502) z zestawem Tannoy Fusion (oparty na "czwórkach").

I nie żałuję, gra to wszystko b.ładnie, bas jest odpowiednio kontrolowany.

A głównym powodem, dla którego kupiłem ten zestaw to cena - 20 % niższa od ceny dystrybutora.

W tym momencie moje poszukiwania (półroczne) zostały zakończone:)

Pozdrawiam

Adam

Witam adam_m'a

Od dłuższego czasu śledzę wpisy na forum. Czytałem z zainteresowaniem wpisy adam_m'a, zawsze były rzeczowe i zawarte było w nich zaangażowanie. Teraz kilka pytań do adam_m'a :

> Dali w 18m2 nie grały (je też mam taki pokoik, dlatego mnie to trochę zaniepokoiło) Było brak basu, w wspomaganie subem nic nie dało?

> jak sprawuje się DVD 502 jeżeli chodzi o głosność napędu? Kilkakrotnie ten problem był podnoszony, a z interesujących mnie modeli krytykowany za głośna pracę był Onkyo 402, Denon 1710.

> gdzie był wyprodukowany zestaw Onkyo, Chiny, Malezja, czy ...?

> jeżeli można spytać to jaka była cena całego zestawu z Tannoy'ami i gdzie kupione? Też rozważałem ten zestaw, ale odpada bo głośniczków efektowych nie można powiesić, a mnie na tym zależy ze względu na rozmieszczenie w pokoju.

Marek

słuchałem trochę tego suba, ale stanowczo za mało jak dla mnie i w warunkach różnych od domowych. Zadaję sobie pytanie czy da sobie radę w 18 m2 ? Aby coś konkretnego powiedzieć to w tych samych warunkach należałoby posłuchać kilku i to w muzyce jak i przy efektach w filmie, a przy tym wiedzieć jak ustawione są jego parametry.

Ponadto AW8 jest czarny, mnie to przeszkadza w wystoju pokoju, ale myślę, że gdy się na niego zdecyduję to trzeba będzie go okleić tapetą samoprzylepną. 2850 zł to dobra cena, bo przecież oficjalna to prawie 3200 zł.

Witam ponownie

mamarek>

Pisałem, że do 18m2 Concepty nie do końca się nadają, gdyż potrzebują trochę więcej przestrzeni - tak mi się wydaje (odsłuchy dokonywałem głównie w pomieszczeniu 14-16m2, ale wysokim na ponad 3 metry).

Na ponad 30 m2 grały po prostu lepiej, dźwięk tak się nie kumulował, nie był jakby stłumiony - co nie oznacza, że w 18m2 zagra źle, nie chciałem ryzykować:)

Po prostu musisz koniecznie dokonać odsłuchu w jakimś pomieszczeniu zbliżonym wielkością do Twojego pokoju.

Onkyo DVD502 - produkcja Malezja:(

Napęd może nie tyle chodzi głośno, ile nieraz dość długo się zastanawia, ale raczej jedynie na płytach CD-R - z MP3 i DVD+R z filmami DVD (płyt DVD-R nie posiadam). Generalnie niezły odtwarzacz. Formatów DVD-A i SACD - jedynie sprawdzałem w sklepie, to raczej na przyszłość. Divx raczej też mnie nie interesuje (i tak nie czyta txt).

Zestaw wyniósł mnie ok. 5500, ale otrzymałem kilka interkonektów gratis wartych dobre kilkaset złociszy:)

Sklep to EMAR w Bydgoszczy, szczerze polecam, sympatyczni, pomocni, nienachalni. Wg ich relacji - zestaw ten cieszył się dość dużym wzięciem. Mogli mnie mieć już dosyć, bo męczyłem ich różnymi odsłuchami wielokrotnie - może dlatego otrzymałem taki upust?

Co do Fusion R to się mylisz - można je zawiesić.

A'propos - zdaje się, że ten zestaw zniknął z oferty EIC, ciekawe dlaczego?

Mam nadzieję, że z powodu popytu:)

Pozdrawiam

Adam

Witam ponownie adam_m'a

Dziekuję za uwagi i wskazówki

Czy odsłuch Conceptów w pomieszczeniu 14-16m2 odbywał się z subem. Może zastosowanie suba porawiłoby wrażenia w zakresie wspominanego braku basu?

DVD 502 nie czyta txt?, czy można wgrać oprogramowanie usuwające tą dolegliwość?

Czy sklep EMAR w Bydgoszczy posiada stronę internetową, a co za tym idzie i oferty?

Rzeczywiście nie wiedziałem, że Fusion R można powiesić na ścianie. Aktualnie na stronie maxaudio zestaw głośników Tannoy'a Fusion 4, R, C i sub TS8 jest za 2999 zł, a przy zamianie R na 1 juz za 4199 zł. Dlaczego?, to z pewnością wie tylko dystrybutor. Ponadto zestaw Onkyo ampli 502 i DVD 402 z zestawem głośników Tannoy'a Fusion 4, R, C i sub TS8 kosztuje 4999 zł. To przedstawione 5500 zł za ampli 602 z DVD 502 z Tannoy'ami było rzeczywiście dobrą ceną.

Ja negocjowałem możliwość kupienia zestawu Onkyo ampli 502 i DVD 502 z Conceptami za 4800 zł, a dodatkowo z subem AW 8 za 5300 zł.

Teraz wchodzi na rynek nowa seria Onkyo z końcówką "3". Pojawi się ampli TX 303 z 5.1. Do naszych małych pokoików to zupełnie wystarczająco. Producent doszedł widocznie do wniosku, że nie każdy mieszka w domku ma salon, aby istalować 6.1, 7.1. To na pewno krok w dobrym kierunku.

Z pozdrowieniami Marek

Witam! Znam 474 a obecnie używam 484. Dali nie miałem okazji słuchać ale odsłuchałem Tannoy Fusion 4. Powiem tak, kolumny te to minimum klasy dla Onkyo ( 6 lat doświadczeń z Onkyo ) do kina będą właściwe ale w stereo Onkyo może pokazać więcej. Tyle że źródło to CD połączony dobrym interkonektem ( u mnie Van den Hul D- 300 III, głośnikowe Black Rodium AST- 75 ) i kolumny mojego wykonania na przetwornikach Vifa serii XT (tylko przody ). Moim zdaniem Onkyo jest w brzmieniu super (lider jakości przekazu ), potrafi się odwdzięczyć właścicielowi gdy ten zadba o właściwą jakość elementów współpracujących. Jeżeli zaistnieje potrzeba, pytaj. Ukłony, Jarek 5.

dzieki za wszystkie uwagi.

odsłuchałem Concepty 6 napewno co moge powiedzieć że nie są natrętne i nie męczą dźwiękiem, pomieszczenie odsłuchowe dość małe, Nawiązujac do tego co pisał adam_m, wydaje mi się że rzeczywiście nie rozwinęły skrzydeł jeśli chodzi o bas :). I bardzo ważna rzecz PODOBAJĄ SIĘ ŻONIE !!!

Chcę je połączyć Sonic LInk AST75 (niec nie wygórowanego) ale myślę że na poczatek wystarczy, nawiązujac do opisu dzwięku :) nie bardzo umiem przedstawić walorów ,ale na pewno są jak juz wspomniałem nie meczące, jedyne obawy mam co do wysokich tonów czy nie były zbyt "rozlazłe" ;)

Witam

mamarek>

To nie kwestia braku basu, a raczej wielkości pomieszczenia, miałem wrażenie, że rozmiar pokoju spowodował, że basy gdzieś "ginęły". Z drugiej strony - na forum HiFiM jest trochę opinii osób, które zakupiły Dali Concept do 16 m2 i są zadowolone.

Z subem AW8 oglądałem film - sprawował się poprawnie, z tym, że wówczas Dali były podpięte do Yamahy i trochę sobie "grzebałem" w jej ustawieniach raczej, w subwooferze trochę mniej.

Generalnie - żadna rewelacja, ale dopłacając do zestawu z subem masz go w końcu tylko za 700 zł - tak więc "cudów" nie ma co oczekiwać.

Fusion 1 i R to w zasadzie nie aż tak wielka różnica, ale EIC wpakowało tu modele "R", gdyż mimo wszystko więcej osób wolałoby jednak typowe monitorki od surroundów (vide odsłuch SACD czy DVD-A). Te "R" zapewne zalegałyby w magazynach, a tak - taki element jak ja je kupił;)

EMAR - póki co nie mają swojej strony www. Na odległość razcej nic nie utargujesz:)

Z divixem się specjalnie nie bawiłem, raz próbowałem - oczywiście 502 pliku txt nie widzi, pewnie trzeba wrzucać mu filmy z wklejonymi napisami.

Co do 303 - też ją widziałem na stronie Onkyo, ciekawe ile w Polsce będzie kosztować - coś czuję, że w okolicach 1500 zł.

Może warto wówczas "wyrwać" np. 601 - widziałem w sklepach internetowych za 1700-1800 zł.

Mimo wszystko polecam bardziej Concepty niż Tannoy'e. Gdyby nie promocja i wygląd Dali, który domowemu architektowi wnętrz (żona;)) nie podobał się (kolor), to miałbym te kolumny zamiast Fusiony. Niemniej nie jest to powalająca różnica.

Jarek 5>

W zupełności się z Tobą zgadzam. Sam miałem pewne obawy co do Fusionów, ale nadal modyfikuję różne ustawienia kolumn i w amplitunerze, a ponieważ sporo pracuję na te przyjemności nie zawsze starcza czasu:)

Wiadomo, że najczęściej przy droższych kolumnach ampli dopiero potrafi rozwinąć skrzydła.

Słuchałem np. Onkyo z Kefami serii Q (Q5) - brzmienie klasa, tym bardziej, że - według sprzedawcy - kolumny już były wygrzane.

Onkyo (601 i 602) słuchałem również na JBL E 60 i 80 (nie za bardzo mi to brzmiało), Avance (bodajże modele 503 i 509, a na pewno 670 - ten ostatni to super).

Nie zdołałem odsłuchać ich na Mimasach lub Phoebe firmy AudioAcademy (tym barzdiej, że mają teraz b. ciekawą promocję cenową) - a w paru sklepach takie zestawienie często mi polecano - ale jak były kolumny, to nie było amplitunera i na odwrót.

Sporo jeszcze by wymieniać, ale tak jak jest napisane w "o mnie" - bardziej ze mnie podróżnik i kinoman, niż meloman, o audiofilu nie wspominając:)

Przepraszam za nieco przydługi post

Pozdrawiam

Adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.