Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki wysokotonowe-ranking

henrykpiątek

Rekomendowane odpowiedzi

Baza głośników wysokotonowych- modele, parametry-testy,warianty i metody aplikacji itd-itp.

Proszę o wpisy ściśle na temat i nie mieszać poszczególnych rodzajów głośników.

Pozdrawiam - H.P.

Na początek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A więc wstęgi dostają baty jeżeli tylko próbujemy zejść poniżej 5kHz. Może Raven jakoś lepiej sobie radzi, ale ze względu na jego cenę nieprędko ktoś go obmierzy i udostępni wyniki.

• 1 miesiąc później...

Chcialbym zwrocic uwage na wstegi z Megaline Dali. Sa dlugie wchodza 3 na kanal tworzac linie dlugosci 240cm?

ale graja super. Porownywalem je z diamentowymi b&w i wypadly lepiej. Sa bardzo dokladne i nie maja kompresji dzwieku dla niskich sygnalow tak typowego dla kopulek. W przypadku zwyklych glosnikow to warto zwrocic uwage na podzial f dla wysokotonowca. Jesli jest wysoki np. 4-6khz to wiele glosnikow dobrze sie sprawdzi ale jesli jest niski 1-2khz to juz jest trudniej. Tak niski podzial powoduje prace glosnika w poblizu rezonansu wlasnego i podbarwianie dzwieku tym sygnalem. Ja bym preferowal focale ale juz ich nie mozna kupic. Chyba najlepszym wyjsciem to sa wstegi. Ale i one lubia platac figle. Dlatego warto obejrzec widmo wodospadowe i wybrac takie w ktorych sygnal szybko zanika. Mozna tez obejrzec odpowiedz na impuls na oscyloskopie i wybrac te ktore maja male wyciagniecie sygnalu. Oczywiscie najlepiej podlaczyc i sluchac ale kto sie na to zgodzi ze sprzedawcow. Dlatego warto ogladac rezultaty pomiarow niezaleznych autorow bo te fabryczne czesto sa zbyt naciagane.

Mozna tez dobudowac do zwyklego taniego tweetera system mfb i zaoszczedzic sporo kasy.

Pozdr. Senicz

• 5 miesięcy później...

Czy znacie to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co robic rankingi,przecież wszyscy wiedzą że najlepsze od zawsze są Scan Speaki a potem Vify,potem można dopiero spróbować stworzyć trzecią dziesiątke,ale głośniki z trzeciej dziesiątki to już chyba nie dla audiofili.

Focal podaje inne parametry TC120TD5. Przebieg ch-ki częstotliwościowej jest inny - widoczny nieciekawy 3dB strzał na 3.5khz. W tych pomiarach go niema. Tu widać, że T330D ma korzystniejszy przebieg odpowiedzi impulsowej. Napęd ma mocniejszy. Rezonans niższy. Już mój Dynaudio D28/2 lekko dorównuje topowym ScanSpeak Rev. czy Morel. TC120TD5 niedawno sprzedałem, teraz zakładam Dynaudio Esotar T330D i liczę, że skończą się dylematy z górą. Nie mniej Focal i tak pozostaje świetnym głośnikiem, szczególnie 120TDX. Accuton brzmi też znakomicie, teraz gdy nie ma Focal ani Dynaudio to bezdyskusyjnie jedne z najlepszych.

tu autorytety nie sa potrzebne wystarczy przecietny sluch. Wielu audiofili ma slaby sluch czasem wrecz sa glusi. Ja np. sluch badam dosc czesto nadal slysze od deski do deski. No i myjcie czasem uszy.

To ciekawe . Ja słysze np tylko do 12 kHz dźwieki podawane z płyt testowych ( z róznych wysokotonowych więc to nie sa ograniczenia sprzętowe ) . Większe znaczenie ma dla mnie średnica i bas . Często słysze róznice miedzy gł. wysokotonowymi tylko w bezpośrednich porównaniach. Najciekawsze wysokotonowe jakie słyszałem to ;

- ,,wstęga " ETON'a

- Scan Speak pierścieniowy

Chociaz np bardzo myzykalny jest SS 9300 .Obecnie stosuje kilka kopółkowych i wstęgę G2Si Aurum Cantus- powyżej 3kHz mój faworyt na rynku hobbystycznym . Focale wydaja mi sie zimne i ich dźwięk jest jak pojedynek na szable - co nie zmienia faktu ,że obecnie poszukuje parki wysokotonowych focali tioxidowych (np.90).

...there is no spoon...

>Senicz

którym rzędem filtujesz wysokotonówki że grają dopiero od 4-6 kHz? To trochę wysoko. Bo jak pierwszym to rozumiem... w takim wypadku potrzebny jest układ 3-drożny albo głośnik niskośredniotonowy o średnicy 13cm (albo nawet 2). Tak wysoko to tnie się Tonsile i Tesle, dobre zachodnie kopółki grają już od 1.52.5k z filtrem II rz. Obecnie dąży się do jak najniższych podziałów w granicach rozsądku, by unikaś skupianiadzwięku na dużej membranie; przy odstępie 1- 1.5 okt. od fs gł. wysokotonowego można uniknąć zniekształceń spowodowanych za niskim podziałem. Pozostałe zniekształcenia będą obecne w całym wyższym paśmie w ilości zależnej od klasy głośnika i to jest decydującym kryterium - nikt nie spodiewa się códów w pobliżu rezonansu własnego kopółki.

mialem okazje porownac kilka dobrych glosnikow ze swoim systemem mfb na cobrze - teraz juz mam mfb na miekiszu tez - i musze powiedziec tak - dla niskich podzialow cobra lala je wszystkie ale dla wysokich 5-6k roznice byly prawie pomijalne i system mfb nie byl prawie potrzebny. Przewaga mfb+taniocha cobra to ze za pare zl mozna grac jak hiend. Mfb mial ta jeszcze przewage ze mozna z niego puscic naprawde duze poziomy na wysokich bez znieksztalcen.

Że jak ?? wysokotonowiec kopułkowy od 1,5kHz 12dB/okt ?? łał ... chyba jak sięma A klase 10W :)

Wstęge powinno sięciąć w okolicach 5kHz ... 4,5kHz to takie fajne potimum, bo niskośredio grałby do ok 3,5kHz i wszystko ładnie nałożyłoby się ze spadkiem. A 3,5Hz nie jest szczególnym osiągnięciem dla dobrych głośników więc spokojnie wstęge w 2 drogi aplikowac można. Co jednak nie świadczy o tym że jest lepiej ... 3 drogi dla wstęgi to optimum, ja tak uważam.

wovo - znam takich, co tną 120tdx'a przy 1,8kHz 1 rzędem. Uwierz mi, że gra przepięknie i nie zniekształca. Oczywiście Morele i inne Vify by kiedyś szlag trafił...

A jak ktoś się boi o kopułkę to polecam np. takiego BMS'a. 2 cale, 150W RMS od 400Hz/2ord. 1kW peak.

Tania i super jest Vifa D25AG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możecie mi nie wierzyć, ale większosć Vif nie "zagra" poniżej 2,5khz. Trudo je scalić wtedy z pasmem niskotonowca. Wykresy i symulacje sa ok. ale w odsłuchu czegos brakuje w wypełnieniu ich dolnego skraju pasma.

>wovo

Seas 27TBFC/G H1212 od 1500Hz, 90W RMS przy filtrze 3kHz i 12dB/okt. Free air resonance 550Hz. Nie mówię że da radę tak nisko przy słabej filtracji, ale chyba zejdzie < 2kHz bezpiecznie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.