Skocz do zawartości
IGNORED

DVD- nagrywarki górą?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Research and Markets opracowała analizę rynku stacjonarnych nagrywarek DVD. Jak się okazuje, nagrywarki DVD stają się jednym z produktów napędzających sprzedaż sprzętu elektronicznego.

Sprzedaż nagrywarek DVD (z pominięciem komputerowych) w roku 2004 uległa podwojeniu. W tym roku ma wzrosnąć aż o 87%. Co ciekawe, równocześnie słabnie zainteresowanie odtwarzaczami – np. w ubiegłym roku w Japonii ich sprzedaż spadła, przy równoczesnym wzroście sprzedaży nagrywarek o przeszło 100%.

W roku 2004 na całym świecie sprzedano 9,4 mln sztuk nagrywarek DVD podłączanych do telewizora.

https://www.audiostereo.pl/topic/19217-dvd-nagrywarki-g%C3%B3r%C4%85/

Jak na razie w RPRL ceny dvd rekorderów sa zaporowe (dla przeciętnego użytkownika rzecz jasna) - 1500 zł za DVD-R/RW i 700 zł za DVD RAM to za dużo. Zresztą ludzie nie kumają tych formatów. + czy - , dvd audio, SACD, 5.1, DPL, plazma, lcd czy inne to czarna magia dla moich znajomych - dość młodych ludzi z wyższym wykształceniem posiadających komputery i jakiś sprzęt grający ...

Wg. mnie to moda, ktora niedlugo pominie. Wiekszosc ludzi zmienia VHS na nagrywarke DVDz powodow przekonania, ze otrzyma wyzsza jakosc obrazu. I tak rzeczywiscie jest - dopoki niezachce sie na jednowarstwowa plyte nagrac wiecej jak okolo 80-90 min. Przy pierwszym tygodniowym wyjezdzie i probie nagrania dwoch-trzech filmow podczas nieobecnosci nadchodzi wytrzezwienie i wkurzenie, ze niekupilo sie jednak nagrywarky z dyskiem twardym. I wlasznie "magnetowidy" z dyskiem twardym zamiast taszmy wczesniej czy pozniej wezma gore.

• 1 miesiąc później...

witam

podlacze sie pod watek i spytam o opinie na temat rekordera Sony RDR-HX710 (z dyskiem 160G) posiadaczy tego sprzetu.mam zamiar go kupic, jakiej jakosci jest obraz nagrany na dysk,na plyty i ewentualnie zgrywanie z kamery cyfrowej na plyty DVD z gory dzieki i pozdrawiam

Rafał

Znajomy ma HX900, ja mam Panasonika EH50. Wydaje mi się, że Panasonik ma lepszą jakość przy takiej samej kompresji, ale też jest to nowszy model w porównaniu z tym SONY i ma jakieś ulepszenia. Jednak ogólnie jakość bardzo zależy od żródła i jakości sygnału. Bardzo dobrze wypadają filmy DVD zgrane na dysk (w LP jest super), gorzej wypada obraz z kamer DV (nawet tych lepszych) (w SP jest....różnie w zależności od ruchomości scen) a najgorzej wypada słaby sygnał z anteny TV. Zawsze jest do wyboru kilka stopni kompresji przez co można sobie dopasować parametry tak aby było możliwie najlepiej.

(dodam swoje 3 grosze).

Popieram w 100% "post IvanM".

Mialem do zabawy nagrywarkę DVD i juz wiedziałem, ze jedyny rozsądny zakup to DVD z HDD .

Ceny tez "idą w dół mocno" i to nie tylko na zachodzie...więc mam Pioneera DVR-520Hs (przeciętniak, ale bez podstaw do narzekania i za sporo mniej niż 2000zł).

Teraz moje spostrzeżenia( wybiórcze).

1. - 90% nagrań domowych tylko na HDD i...kasacja.

2. - 99% wszelkich nagrań też przez HDD , bo zanim trafią np. na DVDR możliwość bezstratnej edycji

(b.ważny punkt jakości nagrania , którego nie zapewni tylko DVD).!!!!!!!! (mogę rozwinąć ten wątek)

3. - modele nagrywarek sobie nierówne (nawet edycyjnie) - spokojnie doczytać, bo np . u mnie po edycji na HDD

mam zawsze szybkie kopiowanie na DVDR ( 7min przy *8 nawet na HAWKu

i inne DVD klopotu z odczytem nie mają) a juz doczytalem, ze np LG serii RHxxxx po edycji juz nie mają

dostępu do szybkiego kopiowania????( kolejne godziny...) - tak z innego forum "wzięte".

4. - sprawdzać rodzaj wejść i wyjsć ( poprawa itp.) , gdyż np. jak zepnę po RGB Xboxa z zapuszczonym

wzorcowym Xvidem, to na np. "SP" próbka DVD wychodzi b.dobrej jakosći, czasami nawet lepszej niż

przeciętnie zrobionego DVD5 z DVD9 ( czy "gazetowego DVD").

5. - sporo PCtowi pracy ubywa, bo funkcji edycyjnych na HDD sporo i przy wprawie, to nagrane kino nocne

z reklamami na HDD mozna w parę min. juz przygotować bez reklam itp do czystego DVDR..

(w zadanej kompresji=bez straty jakości, bo na HDD ograniczenia do 4.5GB brak)

6. - itp. itd. ( magnetowid "poszedł w kąt")

Pozdrawiam. :)

Nagrywarki DVD a raczej HDD-2-DVD zaczną robić karierę w momencie pojawienia się DVB-T w Polsce. Zaraz po ruszeniu multipleksów cyfrowej telewizji naziemnej okaże się, że można nagrywać sygnał z TV w bardzo dobrej jakości. W końcu DVB-T nadaje w MPEG-2 i można od razu zapisać sygnał w postaci cyfrowej bez konieczności konwersji poprzez analog.

Również zwiększona liczba kanałów spowoduje zwiększoną chęć na korzystanie z usług typu "time shift" (przesunięcie w czasie odtwarzania), bądź "pause live".

Oczywiście 90% nagrań to po prostu nagrania w celu jednorazowego odtworzenia i np. ominięcia reklam.

Nie widzę raczej sensu nagrywania czegokolwiek na DVD z TV analogowej choćby ze względu na słabą jakość sygnału antenowego czy z kablówki, a także brak choćby fonii w formacie Dolby Digital.

Może jednak okazać się, że większą karierę zrobią tunery DVB-T z funkcją zapisu na HDD i łączem Ethernet, aby zapisany program można było przetransferować do PC w celu dalszej edycji niż nagrywarki DVD+-R/RW.

"Nagrywarka DVD dobra rzecz,lecz jakosc nadawanych programow w polskiej telewizji jest tragiczna wiec kupilem nowy magnetowid za 250zl :)"

Nie jestem fanem TVP - wrecz mowiac: nietrawie - bo w tej chorej firmie troche popracowalem i jezeli ci chodzi o tresc, to zagdzam sie, ze bardzo czesto to tragedia. Jezeli jednak mowisz o czesci technicznej, to musze troche protestowac. Jakosc obrazu - oczywiscie przedewszytkim wlasnej produkcji jest bardzo scisle kontrolowana i pracuje sie na w pelni profesjonalnym sprzecie, ktory jest standardem w wiekszosci telewizji swiata. Obraz podawany do nadawania jest zyleta. Inna sprawa jest to, co do nas dociera z pojedynczych nadajnikow naziemnych, kablowek itp. i co robi nasz odbiornik z obrazem maskujac slabsza jakosc odbioru. Ja naprzyklad bylem zaskoczony, ze signal regionalnej tv i drugiego programu podawany z tego samego zrodla w odbiorniku niesamowicie sie rozni i na cyfrze+ oczywiscie wyglada jescze inaczej... Niestety - tego nie da sie przeskoczyc - nie jest to jednak wina telewizji.

Inna sprawa jest oczywiscie jakosc zakupionych filmow...

witam

dziekuje za zainteresowanie i wypowiedzi,jednak sie zdecyduje na zakup tego rekordera,ten model ma funkcje poprawiajace jakosc nagrywania ( nagrywanie w trybie HQ+ oraz kopiowanie za pomocą funkcji Dynamic VBR przy użyciu dysku twardego i układ redukcji szumu D-Matrix ) przyda sie do kopiowania z kamerki DV i zobaczymy jak szybko beda wdrazac DVB-T w Poznaniu

pozdrawiam all:))

Rafał z Poznania

....Barthezz a co to ma do magnetowidu a nagrywarki? (dla ułatwienia dodam, ze nową nagrywarkę DVD z gwarancją "można trafić" za mniej niż 400zł)....do tego ceny nośników, wygoda itp....(jeśli się nie myle produkcja magnetowidów już się kończy..na całym świecie...- mogę się mylić)

mycha222 - jak cię stać, polecam (z HDD...) - mam kablówkę (chyba dobrej jakosci) i ciężko zauważyć róznicę nawet przy "SP" przy oglądanym obrazie (już po nagraniu - oczywiście i mam np. kanał regionalny, co "szum" ma cały czas...bo daleko nadajnik naziemny).

Kupiłem nagrywarkę w miejsce magnetowidu HiFi, bo układ mechaniczny wymaga (chyba) wymiany i pora zgrać domowe materiały na cos bezpieczniejszego... . :)

Ps - samo HDD też ma swoją wadę...czasami na nim wszystkie dane można stracić.....tak...że na dzień dzisiejszy...??...każdy wybierze, co mu pasuje.... . :))))

hojlo 1 - stać nie stać , w MM raty 0% wychodzi 10 x 249 zeta , na allegro 1950,00 ale ju trza miec gotowke i tak jak piszesz videjo HI-FI pojdzie nie w kąt ale do dziecinnego hehe,

ElFi - pisze ze filmy DVD zgrane na dysk wypadają dobrze ( podobno nie idzie skopiowac oryginałów) a co do kamery DV troche mnie to dziwi ze z dobrej kablOwki obraz OK a z DV kiepski, teraz robie to na PC i 1 godz materialu przerabia na DVD w 4 godz a z ta utratą danych to tak jak na PC :(((

pozdro :)))

Rafał

hojlo1

>Kupiłem nagrywarkę w miejsce magnetowidu HiFi, bo układ mechaniczny wymaga (chyba) wymiany i pora

>zgrać domowe materiały na cos bezpieczniejszego... . :)

Znając niską trwałość nośników CD i biorąc pod uwagę, że nie bardzo wiadomo jak płytki DVD będą zachowywać się po kilku latach, mam wrażenie, że taśma VHS jest o wiele bezpieczniejszym nośnikiem... przynajmniej po kilku latach nie okaże się, ze cały zapis jest nieczytelny.

- Robert

od kilku miesięcy używam tunera combo (DVB-S/DVB-T). Niestety jakość obrazu tv naziemnej cyfrowej (TVP1,2,3) jest u mnie gorsza niż przy odbiorze analogowym. Mam wrażenie, że nawet w wersji cyfrowej - satelitarnej jest lepiej. Z pewnością wszystko zależy od jakości - ilości programów 'upakowanych' w cyfrowym multipleksie, ale spodziewałem się, że przy DVB-T powinno być lepiej niż z pakietu SAT....

Marek - nagrywarki cyfrowe wypierają magnetowidy, czy to się komuś podoba ,czy nie ;) (czytałem gdzieś o końcu produkcji magnetowidów VHS.... no i widac w 1wszym "poście").

Kasety VHS nadal mam, ale "układ prowadzenia..." zaczyna je niszczyć (sewis drogi, jednak rezerwa jest).

Z płytami CDR nie ma przykrych doświadczeń (po latach - powody rózne).

Jednak do domowych DVD wybieram "markowe" nośniki i zrobienie kopii z takiej kopii to ok 15min (bez obecności komputera).

Co do sygnału cyfrowego (co opisujesz) to zauważyłem ,że w pakiecie pewnej "rodzimej" firmy DVB-SAT, są tak skompresowane ciasno kanały( niektóre), że ( powtórzę się z góry...) "...np. jak zepnę po RGB Xboxa z zapuszczonym wzorcowym Xvidem, to na np. "SP" próbka DVD wychodzi b.dobrej jakosći, czasami nawet lepszej niż..." nawet taki skompresowany kanał DVB.

Dla mnie to wstyd taką cyfrówkę "ludziam dawać" (kupiłem dekoder DVB teściowi i zszokowała mnie część kanalow...niską jakością) . :(

Widac, że największy wpływ ma - wzorzec na wejściu (niezależnie , czy to "cyfra" , czy "analog").

Czy plyta DVDR ma się okazać mniej trwałym nośnikiem od kasety VHS?...dowiemy się po latach..., ale prawdopodobnie do tego nie dojdzie...bo nowe technologie cyfrowe/??? ...znowu nośnik zmienią. :)

mycha222, 8 Sie 2005, 14:54

>co do kamery DV troche mnie to dziwi ze z dobrej kablOwki obraz OK a z DV kiepski, teraz robie to na

>PC i 1 godz materialu przerabia na DVD w 4 godz a z ta utratą danych to tak jak na PC :(((

Cos jest nie tak - robiłem próbkę z DV i zero zarzutu!

hojlo1

Nie twierdzę, że nagrywarki DVD to zły pomysł, sam pewnie prędzej czy później taką kupię (na razie korzystam z komputerowej), magnetowidu nigdy nie miałem, więc nie mam problemu z taśmoteką ;-) zastanawiałem się tylko, czy warto przegrywać taśmy na DVD - wiadomo że zapis analogowy ulega powolnemu niszczeniu, a jak "zardzewieje" DVD to już się z tym niewiele da zrobić... Miejmy nadzieję że płytki markowych producentów wytrzymają choćby 1/2 deklarowanej trwałości, możliwe, że technologie zostały udoskonalone. Mam kilka płytek CD-R marki BASF (i póżniejsze EMTEC) niestety 'srebrna' warstwa staje się coraz bardziej brązowa. Zaczeło się to już po kilku miesiącach od nagrania i od tego czasu zwracam uwagę na rzeczywistego producenta płyty w ATIP.

Marek>

Nie mam pojęcia jak jest w Polsce, ale w UK DVB-T ma dobrą jakośc. Nagrywarka zapisuje dobrze i karta z tunera tak samo.

Myślę, że jak wejdą w normalną produkcyjną emisję to się poprawi.

Marek...... -

......właśnie jednym z tych powodów, ze nie narzekam na CDR od lat (troszkę tego mam od ok 1999go roku) jest fakt, że z BASFA/Emteca zrezygnowałem błyskawicznie...(przypuszczam, że nie reguła, ale....) .

Miałem wrażenie, że same podróbki kupuje i ...od kilku lat nie mam ani jednego nosnika tego producenta.

Wiem, że to troszkę totolotek ale ...resztę wszyscy znamy.... :))))))))))))

Ps - PCta z z nagrywarką DVD też mam sporo czasu, ale stacjonarna DVD to (dla mnie) czysty magnetowid cyfrowy, gdzie pilot w garści i "zero wiedzy komputerowej" (no i instrukcja = 200 stron :)))))))) ).

Pozdrawiam.

Ja robię kilkugodzinne materiały i raz jest lepiej raz gorzej - zależy od tego co i w jakich warunkach nagrasz. Próbkę mogę nagrać w ładnym słoneczku z kolorowymi nieruchomymi kwiatkami i bedzie super - ale wejdę do pomieszczenia i coś nagram np: kilku ruszających się ludzi - co będzie po zgraniu na DVD - kiepścizna (musiałbym teren oświetlić tak jak w TVP chyba;)

--> ElFi

Czy Twój EH-50 w czasie edycji na HDD po wybraniu kilku scen i zgraniu ich na DVD ma przerwy w obrazie? Czy przerwa w dźwięku jest w tym momencie długa? Jaki jest czas startu do nagrywania na HDD?

Nie mogę dowiedzieć się nic na ten temat, dlatego proszę o info. Ponieważ trochę off topic ewent. my mail: [email protected]

A w związku z tematem: -jeśli nagrywarka, to tylko z HDD.

pozdr.

Na mojej nagrywarce EH-50 po edycji na HDD i przegraniu na DVD w miejscu edycji dzwięk jest wyciszony ok. 0,5 sek. natomiast przerwy w obrazie nie ma.Czas startu HDD od zał. do rozpoczęcia nagrywania ok.2 sek.

Pioneer DVR-530H-S został na EISA nagrywarką cyfrową roku 2005- 2006.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i kliknąć na logo EISY.

Opisuję .... bo jest ciekawostka:

W nowych nagrywarkach zastosowano wysokiej jakości koder mpeg2, a to daje do 13godzin nagrania na DVD 4,7GB, a 24godziny na Dual Layer.

(!!!!! - mpeg2 "prawie jak" mpeg4!!!!!!).

Ps - Pioneer zdobył takze inne nagrody ( Amplituner i Plazma).

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Odświeżam wątek. Mam pytanie do wszystkich znających to urządzenie: FERGUSON DVD RW-660. Czy jest ono warte zainteresowania jako następca magnetowidu ?

Ukryta Zawartość

post-7066-100009121 1170281346_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zygmunt55, ElFi:

Też posiadam EH50 i jest to samo - chwilowy zanik dźwięku przy np. wyciętej reklamie. Co ciekawe, materiał tak zgrane na DVDR zachowuje się tak samo tylko.... w EH50! Puśćcie tą płytkę DVD na innym odtwarzaczu (u mnie jest to "Yadumo DX4") a przerw nie ma! Tak w dźwięku jak i w obrazie.

Dodatkowo - w EH50 stworzenie rozdziałów powoduje chwilowe wstrzymywanie obrazu i dźwięku na EH50 - tego efektu również nie mam na Yakumo.

Ciekawe teraz, czy Yakumo (jakby nie patrzeć tani model) ma lepsze "coś" w odczytywaniu płyty DVD-R niz Pioneer? Aż dziwne, lecz prawdziwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.