Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Philipsa CD951

Bromba

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam

Na pewno mozesz wymienic op-ampy tam są prawdopodobnie LM833 wstaw tam OPA2604,OPA2134 lub inne podwójne ewentualnie pojedyńcze ale na przejściówce. Możesz również wytłómić obudowe poszukaj na forum było coś na ten temat. A dalej to gniazdo zasilania z filtrem, kondensatory na lepsze, no i jakiś zegar.

Pozdrawiam Romek

Za pewną szorstkość dźwięku tego odtwarzacza są odpowiedzialne niskiej jakości kondensatory, i to nie tylko elektrolityczne. Trzeba je wymienić, i trzeba wiedzieć na co. Warto mu zrobić tuning od samego zasilania po wyjście, przy czym wymianę opampów i maty bitumiczne należy traktować raczej jako ostateczny szlif, a nie jako podstawowe czynności tuningowe.

Witam

Akurat nie miałem doczynienia z tym modelem ale zawsze kojażył mi się z czymś wartym zabawy ma dobry mechanizm i specyficzną stylistykę. Ale wydaje mi się że na początek wymiana op-ampów powinna poprawić znacznie a te opampy co wymieniłem nie są aż tak wybredne co do zasilania a wymiana poprawi w znacznym stopniu brzmienie i zacheci do dalszych prac.

Pozdrawiam Romek

Akurat znam ten model, miałem kilka egzemplarzy. Wierzcie mi, wymiana opampów jest czynnością daremną jeżeli nie wykona się nic więcej. Potencjał tego CD zostanie niewykorzystany, a kasa wydana na opampy zostanie zmarnowana.

• 11 miesięcy później...

Tylko że to nie są maty bitumiczne, a paski twardego, sztywnego tworzywa przyklejone na "suficie" pokrywy. Tłumienie toto daje śladowe. Poza tym w innych newralgicznych miejscach wytłumienia brak. Więc nawet gdyby były to w istocie maty, to byłoby tego zdecydowanie za mało.

• 8 miesięcy później...

nie polecam nawet na transport a jeśli chodzi o tuning to łatwiej inne modele przerabiać, ten ma wady zbyt trudne do usuwania

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.