Skocz do zawartości
IGNORED

TV 25 ( 28)- jaki wybrać

Andrew126

Rekomendowane odpowiedzi

Andrew126, 30 Cze 2005, 20:04

>Jaka jest Wasza opinia na temat : który z TV , 4:3 czy 16:9 jest lepszy do oglądania programów TVP.

Jeżeli tylko do oglądania TV, a w szczególności audycji TVP to najodpowiedniejszy byłby 4:3. Dlatego, że póki co TVP (i inne polskie stacje tv) nie oferują obrazu panoramicznego. Czasami się zadrza, że TVP puści jakiś filmik w 16:9, przeważnie leci 4:3 wiec, jeżeli chcesz oglądać tylko tv to kup 4:3.

Pozdrawiam!

Ze wszystkich wymienionych przez Locolo tv tylko JVC AV 28X4 jest wart uwagi za cenę 2.150 zł. Spokojnie będziesz mógł oglądać TVP b.dobre formatowanie obrazu 4:3 do 16:9 lepsze niż w Panasonicu gdzie występuje tzw. efekt pompowania, kto ma panoramę Panasonica wie o czym mówię, no i do KD będzie lepszy bo to panorama i 100Hz. W 25" cali się nie pakuj bo ta wielkośc kineskopu obecnie nie jest już produkowana. A więc tv z tą wielkością kineskopu to tzw. "półkowniki"czyli modele z przed 2-3-4 lat. Jeśli już chcesz koniecznie tv z formatem obrazu 4:3 to tylko 29 cali z 100 Hz.

Wiem, bo ma taki sam tylko 32 cale, kineskop oryginalny JVC (sprawdziłem naocznie) no i składany w Anglii :)))

A co do trybu w formacie obrazu najlepiej wybrać w opcjach format obrazu AUTO- Automatycznie sam formatuje obraz z formatu 4:3 do 16:9.

Nie jestem pewien czy tak jest do końca bo w moim JVC 32d25 pod tryb auto można podpiąc z menu ustawienia dodatkowe -auto rozmiar albo 4:3/16:9/panoramiczny i własnie to panoramiczny jest najwłaściwszym ustawieniem

32 d 25 - to jeden z najlepszych telewizorow jakie kiedykolwiek ukazały się na rynku. Ale cena była wysoka 10.999 - obecnie 5999.

28 X 4 - i 32 x 4 to extra klasa . Formatowanie najlepsze na rynku . Montowane w Anglii i sprzedawane w Całej Europie. Nie ma podziału jak u innych producentów. Zachód extra - wschód - niekoniecznie.

Zasada właściwego formatowania przy 4:3 . Wciskasz zoom na pilocie - wybierasz auto i przyciskami góra dół wybierasz odpowiednią pozycję na ekranie.

Oczywiście polecam 16:9.

Jeśli czegoś nie jesteś pewny daj znać na gg 2868228

Dzięki za pomoc . W najbliższym czasie pojadę jeszcze raz do MM i sprawdzę te ustawienia . Czy Wy również mieliście " opory " przy zmianie swoich TV z 4:3 na 16:9 i po jakim czasie przyzwyczailiście się do tego formatu ?

JVC ma stosunkowo naturalne "sztuczne rozciąganie obrazu" i mi np wcale nie przeszkadzała przesiadka z formaty 4:3 po 2 dniach nie dostrzegałem już różnic - dziś jak widze w sklapach tv 4:3 to dziwie sie co to za nienaturalny format

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.