Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory w sprzężeniu zwrotnym ..

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest kawałek preampa Levinsona, czy te AD797 mają w sprzężeniu WIMY MKT 470nF ?

Ukryta Zawartość

Patrząc na wielkość i pojemność to raczej nie jest to FKP lub MKP. Nie weszłyby do takich kubków. Pewnie to MKT. Natomiast nie wydaje mi się aby były one umieszczone w sprzężeniu zwrotnym. Odsprzęgaja raczej zasilanie. Natomiast te zielone to mogą być FKP o pojemności max 10nF.

Mówisz o kondensatorach w sprzężeniu zwrotnym ? Używa ich się w celu korekcji a właściwie ograniczenia wzmocnienia dla wysokich częstotliwości. Zwykle daje się je równolegle do rezystora w sprzężeniu. Zgodnie ze wzorem na reaktancję Xc=1/2*Pi*f*C wraz ze zmianą częstotliwości zmienia się ich reaktancja a więc i wypadkowa impedancja połączenia RC w sprzężeniu stąd ograniczenie wzmocnienia. To tyle teoria a jak je dobierzesz zależy od tego jak wysoko chcesz częstotliwość ciąć. Nie należy dawać jednak za dużych pojemności ponieważ powodują one przesunięcia fazowe. Może ktoś kto ma duże doświadczenie w tuningu Ci bardziej pomoże.

Matthew, a spróbuj wylutować te kondzie i posluchaj AD797 ma akurat bardzo "analogowe" brzmienie i może tłumienie góry nie będzie potrzebne. Taki npOPA627 ma góry dużo więcej. Znajomy ma tuningowanego Philipsa, po podmianie z OPA627 na AD797 słychać to wyraźnie. Dla mnie wersja z AD797, chociaż ma mniej góry i tak bardziej przekonuje. Tylko napisz co słychać:)

ok dzięki panowie ;) ale miałem odpocząć po excesach z iskrami w dacu i spaleniem układu mutującego hehehe ...hmm... czyli jakie kondensatorki proponujecie? jakie pojemności i jakiej firmy?

Jak masz oversampling, to możesz dać dużo mniejszą wartość rzędu właśnie 30pF.

>lancaster

Z teniskiem to nie żartuję. Właśnie zapakowałem rakietę i idę się trochę pomęczyć. Z lunchem bym nie przesadzał - ostatnie 5 dni stołowałem się w lokalnej restauracji i... wolę jednak domowe specjały. Ambasadę możemy odwiedzić, tylko którą? Niestety nie mam smokingu, więc dupa z kolacji, ale kominiarka się znajdzie ;)

nie no mam schemat !! a pozatym u mnie na płytce widać !!! co idzie i gdzie do opampa, wbrew pozorom Azur jest niezły jesli chodzi o tuning, w dacu zostały mi tylko gniazda i płytka i na niej ścieżki (choć nie wszędzie)z oryginała hehe

Ja mam u siebie w przetworniku I/V 68pF ,też AD797 ale zgodnie z notą katalogową szeregowo z nim rezystorek 100 Ohm ale ja mam w sprzężeniu ok 7,5kOhm w gałęzi głównej (wewnętrzny rezystor sprzężenia zwrotnego Rf DACa ),szczerze mówiąc nie sprawdzałem co by się działo bez tego rezystora szeregowego asekuracyjnie zastosowałem się do datasheet'u :-)

no hehe, wylutowałęm kondy ze sprzężenia zwrotnego ad797 i ... tak zostaje ;) liczy się pierwsze wrażenie.. aksamit płynie z głośników, zrobiło się milej jakby, ale zauważalna jest różnica... super te kości są..

spora wartość ta 680pF i pewnie to kondensator filtru dolnoprzepustowego - proponuję wymianę na dobry polipropylen tej samej wartości lub przesunięcie czestotliwości filtru w góre i wtedy trzeba zmniejszyć wartośc pozostałych kondensatorów w takim samym stopniu, np obydwa dwukrotnie ale warto sprawdzić na oscyloskopie czy filtracja jest wystarczajaca . Jako kondensatory w sprzężeniu najlepiej u mnie spisywały sie Silver Mica 22pF, w stosunku do ceramików jest duża poprawa .

W trakcie usuwania konta.

Mam pytanie czy ktoś porównywał jak brzmiały ad797 w stosunku do ad825. Wiem, że to naiwne pytanie bo w każdym układzie może być inaczej ale jestem ciekawy nawet wrażeń pobieżnych bo stosowałem tylko ad825 i te są super jednak można popróbować również ad797.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

JA, mam ad825 i ad797 zostały... dużo bardziej mi podpasowł 797... , 825 zagrał mi jakoś tak płasko...

idąc za ciosem zmieniłęm kondy za stabilizatorami na uwaga... Panasonic FA 680uF/16V !!!!!!!! (wcześniej były FC 47uF/16v), odrazu jest różnica słyszalna, mimo że nie wygrzane... może Piotrek608 miał racje co do tych Panasoników FA

Ukryta Zawartość

ciekawe porównania....

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.