Skocz do zawartości
IGNORED

JBL 4412

rafal_radom

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy później...

Od blisko 5 msc-y jestem posiadaczem omawianych monitorów.

Wszelkie dane na ich temat można odszukać na stronie jbl.pro

Natomiast moja subiektywna opinia: kolumny grają z olbrzymią energią oferując dużą ilość selektywnego i analitycznego dżwięku bez minimalnych skłonności do upiększania (a to może być dla niektórych pewną wadą).

Nie interesują mnie historie typu " czymś tam ochłodzimy, interkonektem ocieplimy" natomiast oczekuję dźwięku podanego zgodnie z zamierzeniem realizatora/producenta (choć owszem, czasami jakże niedoskonałego)

i te monitory spełniają moje oczekiwania w 100 %. Dodam tylko że z powodzeniem nagłaśniaja 30m2.

W docelowej grupie odsłuchiwałem m.in. Dynaudio 82, B&W CDM7, no a wybór i konkluzja j.w.

Kilka krótkich uwag

- monitory nie są niestety oferowane w sieciach (również audiofilskich) detalicznych

- inny dystrybutor w stosunku do "domowego" sprzętu JBL (zastrzegam iż nie zajmuję się ich dystrybuowaniem :)

- nazwa "Monitor Studio" może budzić obawy ale zdecydowanie nie są to monitory bliskiego pola

- produkowane od blisko 25 lat (praktycznie bez najmniejszych zmian) i wyłącznie w USA

- niestety nie można się liczyć z tym iż "upiększą" pomieszczenie - ich wygląd jest delikatnie mówiąc mocno surowy

Tyle uczciwej opinii użytkownika

https://www.audiostereo.pl/topic/1956-jbl-4412/#findComment-95237

Rozmawiałem niedawno z redaktorem AudioVideo, Panem Igielskim i po długiej rozmowie na temat oczekiwań dźwiękowych polecił mi 4412A jako te najbardziej właściwe dla muzyki lat 70 i 80 a także jako alternatywę tańszą - Northridge E 90 ze swoimi niedoskonałościami. Oczywiście zakup poprzedzony odsłuchem !!! Dodam, iż dla jazzu i klasyki mam już audiofilskie monitory i w systemie podłączone będą naprzemiennie. Wzmak 2x150W NAD 372. Ale co znalazłem ciekawego !....cytat [""Ponieważ używałem poprzedniego modelu (bez literki A) to pozwolę sobie na drobne uwagi.

Głośniki te są reklamowane jako monitory bliskiego lub średniego pola.

Z moich doświadczeń wynika, że jako monitory bliskiego pola spisują się

dość słabo (z powodu dużych odległości pomiędzy przetwornikami).

Jako odsłuch główny w 30. metrowej reżyserce też spisywały się słabo zwłaszcza,

że stały tam już Lockwood Major E. Dopiero ustawienie ich w 12. metrowym

"pokoju przegrań" dało dobre rezultaty. Podejmowaliśmy także próby w 20. metrowej

reżyserce. Było znośnie, ale nie tak dobrze jak w 12. metrach. Ogólnie nie są to

głośniki do dużych pomieszczeń. Grają efektownie, zawsze dobrze i rzeczywiście

wytrzymują potworne moce. Jak to JBL. A ja i tak wolę moje Tannoye ..........] koniec cytatu !!! A co na to wszystko Pan RAFAŁ , który jest w temacie i może już słuchać swoich JBL - ek ? Co prawda z literką A. Zgoła dwie odmienne opinie - zresztą jak zwykle na forum, bynajmniej nie krytykuję tego absolutnie ! A może E 90 ? Teraz to już nic nie wiem póki nie odsłucham. ( polaudio, w Warszawie - 4412a i detal e90 ) - pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/1956-jbl-4412/#findComment-95562

jak wspomniałem w poprzednim wpisie opinia moja jest stricte subiektywna a wnioski podyktowane blisko półrocznym użytkowaniem monitorów.

Poniżej link do recenzji (miejscami mocno zdawkowymi) posiadaczy oamwianego modelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/1956-jbl-4412/#findComment-95597

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.