Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre jakościowo tranzystory

RAF

Rekomendowane odpowiedzi

Tranzystory unipolarne,bipolarne ich symbole oraz docelowe zastosowanie tzn. stopień mocy, preamp,itp.Prawdopodobnie będą to tranzystory z serii SA...SC...(bipolarne), oraz IRF...(unipolarne).Kto miał styczność z tym problemem?

https://www.audiostereo.pl/topic/1957-dobre-jako%C5%9Bciowo-tranzystory/

Pół roku temu zbudowałem wzmacniacz w klasie A na schemacie Nelsona Passa - ma w końcówce MOSFETY IRFP 044.

Przed nim były bardzo różne konfiguracje - włącznie z nieśmiertelnym

2N 3055 lub czeskim KD 502.

I do dziś nie mogę powiedzieć które najlepiej nadają się do zastosowań

audiofilskich.

Zgadzam się z moim poprzednikiem: wszystko zależy od aplikacji

i od konkretnych parametrów .

Jeśli chcesz budować wzmacniacz zaczynając od doboru tranzystorów do końcówki mocy to musisz wpierw obierzeć karty katalogowe dostępnych tranzystorów. Jeśli już wybierzesz sobie o teoretycznie najlepszych parametrach tranzystor to decydujesz w jakiej klasie powinien pracować z jakimi sprzężeniami, dalej dopasowujesz już wszystko do tego tranzystora a nie na odwrót, że tranzystor końcowy do przedwzmacniacza - no chyba, że masz już coś gotowego.

tranzystory na stopień mocy już mam.W Hi-Fi i M publikują opisy rozbebeszonych wzmacholi i czasem nawet coś napiszą o tranzystorach,niestety zwykle tych, które pracują na stopniu mocy.Wiem, że szef kuchni niechętnie daje swoje przepisy, ale od czasu do czasu mogliby coś napomknąć.Co do "dobrych" parametrycznie tranzystorów to nie zawsze dobre parametry idą w parze z dobrym brzmieniem.

Jasne Bambusku że mogę powiedzieć - sample a jak :)

OnSemi - kiedyś Motorola o ile pamiętam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rejestrujesz się i wybierasz to co Cię interesuje. Uwaga - z tymi MJL1302A i MJL3281A może być ten problem że często ich nie ma na składzie i długo sobie poczekasz zanim przyjdą - ale cóż - za free to nie można narzekać. Jeśli interesują Cię inne flatpacki to nie powinno być problemów z MJL21193 i MJL21194 ale nie są już tak super liniowe jak wcześniejsze i mają większy rozrzut hfe - tamte prawie były sparowane (na 8 par 6 pasowało jak nic) a tych drugich to może ze 3 pary by się znalazły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 6 miesięcy później...

Sample są za darmo, korzystaj póki możesz bo cholerne polaczki przesadzają. Mam nadzieję, że w końcu zakręcą kórek samplowy do tego kraju, bo większość ludzi ma PRL'owskie nałogi, tzn. kraść ile się da. Jeszcze się tym chwalą... oczywiście nie wszyscy.

Powracając do tematu.

Nie straszcie ludzi takimi przeżytkami jak BD139/140.

Jako tranzystory sterujące tylko MJE15030 i MJE15031.

Stopnie wejściowe BC550/560, zdają egzamin i są tanie jak przysłowiowy barszcz.

Na wyjście można zaproponować masę typów, do basu świetne są MJ15003/MJ15004.

IGBT GT20D101/GT20D201

2SA1216 / 2SC2922 są bardzo mocne.

Pytanie: czy będziesz je w stanie dobrze zaaplikować?

Sam tranzystor nie zagra.

Polecam odwiedzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam na pewno coś się znajdzie.

BD 13xx to przeżytek a poza tym słabe napięciowo.

A na stopień wejściowy 2SA1123 i 2SC2631 to dobra para niskoszumnych tranzystorów małoprądowych.

Ukryta Zawartość

Kopalnia dobrych jakościowo tranzystorów i nie tylko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Z Onsemi mozna dostac MJL1302A i MJL3281A jako probke ,tylko jak ?

Zalozylem konto zalogowalem sie, znalazlem MJL-e i dalem ORDER SAMPLE , a tu masz pisze ze trzeba cos placic , chyba za przesylke 20,88 USD

I jak wy dostaliscie te MJL-e zopewnie za darmo jako probki ?

Bardzo by mi sie przydaly z 4-6 Mjl-i , moglby ktos napisac jak dostac je calkowicie za free ?

Bardzo bym prosil !

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.