Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 29 podłączony do kompa

dimmu3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem przed kupnem telewizora. Będzie to 29", bo wiekszy mi sie w pokoju nie zmieści. Żona życzy sobie 4:3, więc taki będzie. Nie chcę jednak kupować odtwarzacza DVD, w zamian za to chciałem na stałe podłączyć komputer do TV. I teraz jestem głupi. Jest szansa na porządną jakość DVD? W jaki sposób i przez jakie wejście powinienem podłączać komputer? Myślałem że najlepsze będzie SVHS(SVIDEO), ale wszystki TV maja z przodu lub z boku, nie spotkałem TV, żeby miał SVHS z tyłu. A może jakieś inne wejście w TV należy wykorzystać? Zastanawiałem się też czy jakieś filtry grzebieniowe i inne cyfrowe poprawiacze jakości obrazu i głosu powinny być w moim telewizorze, żeby obraz z kompa był jak najlepszy. A może w ogóle podłączanie kompa do TV i oglądanie w ten sposób filmów DVD to bezsensowny pomysł? A jeśli sensowny to jaki TV wybrać, żeby sobie poradził najlepiej z obrazem z kompa? Pomóżcie specjaliści, bo jestem w kropce, a panowie ze sklepów RTV wiedzą tyle co ja.

Pozdrawiam!!!

tu masz przykład

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko kup jakiś lepszej jakości, z grubszymi kablami i pozłacanymi końcówkami

Ukryta Zawartość

Witam,

Również radzę kupić grubszy kabel. Posiadam właśnie taki (choć kupiony w sklepie) i niestety jakość sygnału pozostawia dużo życzenia. Spore zakłócenia (pasy, itp.)

Pozdrawiam,

krawosz

Pytałem w Euro AGD i Media Markt i w jeszcze kilku innych sklepach. Mam na karcie svideo, ale nie wykorzystywałem go do tej pory. Stary telewizor podłączałem przez zwykłe wyjście z kompa kablem z przejściem na euro. Ale powiedzcie mi, szanowni forumowicze, czy używając wyjścia z kompa Svideo i stosoując przejście na euro do tv nie stracę jakości? No i ponawiam pytanie, czy filtry cyfrowe w tv poprawią jakość obrazu i dźwięku puszczanego z kompa czy nie? Bo od tego zależy jaki tv wybiorę. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Witam

Mój wuj miał podłączony komp do TV. Kabel miał kilka - kilkanaście m. Obraz był wyraźnie słaby. Poza tym troszkę trzeba było manewrować ustawieniami rozdz. aby ekran był w 100% wypełniony. Ustawiałem mu to wszystko, ale efekt (zwłaszcza na takim dł. kablu) był marny. Więc jeśli chcesz podłączyć komp pod TV to tylko krótkim kablem. Radzę wybrać drogę na skróty, czyli : kup DVD stacjonarne za 199 na allegro a jakość i komfort będzie znacznie wyższy.

moim zdaniem to poroniony pomysl. Jesli pomysle o tym ze w miedzyczasie dostaniesz odtwarzacz DVD ponizej 50EUR gwarantujacy w trybie RGB/EURO wiele lepszy obraz niz PC kombinowany z TV przez S-Video i prostsze rozwiazanie niz startowanie komputera by obejzec DVD...

pamietaj ze oprocz przejsciowki S-Video (PC) -> SCART (TV) musisz jeszcze doprowadzic fonie z PCta -> czyli przejsciowke Minijack -> SCART

xajas

www.jaschiks.com

>>qot

s-video to format przesyłania obrazu a Eurozłącze (SCART) to rodzaj wtyczki. Poprzez SCART można puścić zarówno sygnał RGB, s-video jak i video (w kolejności od najlepszej jakości - ale mi się rymło).

>>dimmu3

Mam komputer (Radeon 9550) oraz DVD (Samsung 945) podłączone do telewizora (Panasonic 29PX20) i obraz z DVD jest zdecydowanie lepszy. Nawet nie miałem zainstalowanego do tej pory odtwarzacza DVD na komputerze - to o czyms świadczy. Aha jak mam podłączoną kablówke do TV to czasami przy ogladaniu Divxów pojawiają mi się wyraźne zakłócenia - musze wyrywać antenę aby to usunąć. Wg mnie podłączenie kompa do TV jest dobre do divx - nie musisz się męczyć z napisami, dziwnymi kodekami itp. a DVD zdecydowanie lepiej oglądać z stacjonarnego odtwarzacza.

Co prawda u mnie bój jest nierówny, bo Samsung leci po componencie z skanowaniem progresywnym (dobrze wyglądającym - ale żadne firmowe cudo ~70 zł w MM), a komp jest podłaczony tańszym kabelkiem.

Zobacz tez wątek na pl.rec.kino-domowe z 18 Cze. 2005 19:45 "Pecet jako DVD/Divx ?"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>xajas

zwykle sa sprzedawane kabelki podwojne - tzn z jednej strony s-video i mały jack a z drugiej EURO

Ale wg mnie masz rację, nie ma sensu oglądac DVD z komputera - lepiej kupic za 200 zł mante czy 500 zł Pioneera i po RGB będzie duużo lepszy obraz (z niezłą obsługa divx bonusowo). Jak to ma być nowo zakupiony telewizor 29' to co najmniej jedno wejście RGB będzie miał. poza tym DVD nie ma wentylatorów i skrzeczących dysków twardych:)

ja bym się spierał czy aby obraz z manty będzie lepszy

tutaj dimmu3 masz już lepszy kabelek

Ukryta Zawartość

w przypadku odtwarzania filmów z kompa ważny jest też playerek, najlepiej zainstaluj wszystkie i wybierz ten który ci odpowiada

Ukryta Zawartość

S-VHS kabel nie da ani kropke lepszy obraz jak kompletny komponent. Operuje sie dzis jescze czesto faktem, ze signaly chrominancji i luminancji sa przesylane oddzielnie - to jednak nie ma wiekszego znaczenia. Znaczenie mial oddzielny zapis koloru i jaskrawoci na taszmie S-VHS. Przy kopiowaniu z tasmy S-VHS na inny magnetowid S-VHS logicznie taky kabel mial uzasadnienie - jednak tylko i wylacznie tam.

>S-VHS kabel nie da ani kropke lepszy obraz jak kompletny komponent

domyslam sie ze masz na mysli Composit (F-BAS) a nie komponent (typu YUV albo RGB).

Niestety nie moge tego zdania potwierdzic -> moj beamer podlaczony do Digi-SAT rownolegle poprzez S-Video i F-BAS oferuje rozna jakosc (F-BAS wiele gorsze)

xajas

www.jaschiks.com

>moze dlugi i o wiele gorzy kabel

nie calkiem, gdyz uzywam wielozylowego coaxa studyjnego firmy Sommer: 1x composit, 2x s-video, 3x yuv, czyli wszystkie sa identyczne

xajas

www.jaschiks.com

Witam. Jadę z kompa na telewizor Philips 29 cali już ze 2 lata, ale właśnie kupuję odtwarzacz Philips DVP 900S bo wreszcie mnie stać. Wkurzałem się często bo chwytało mi na moment obraz, bo jak wiadomo w kompie odtwarzacz DVD czasami się samoistnie rozpędza (nie wiem dlaczego), dzwięk puszczałem dodatkowo przez wieżę dla efektu 5.1, bo jak wiesz telewizory są stereo. Ogólnie radzę kupić jakiś stacjonarny odtwarzacz. Z czasem jakieś kolumny i będzie ok.

Mam podobny problem-podłączony komp daje marna jakość obazu-miga, kolory sie mienia i itd-grafa ATI X600 128-najlepsze jest to że jak podłączam laptopa (dużo gorsze parametry)to jakość obrazu jest idealna-mógłbym oglądać dvd przez laptopa(tak nawet było) ale w kompie mam SB Audigy 2 7.1 - a kupiłem własnie dlatego że myślałem że będe miał obraz bez zakłoceń (tak jak w laptopie).Kto wie czemu tak jest?

Xantofilek, może być tak dlatego, że masz w PC grafikę jakiejś słabej firmy. A tam ładuje się gorsze części, często TV-out jest gorszej jakości. A w laptopie prawdopodobnie jest po prostu lepsza karta i nie ma znaczenia, że ma słąbsze parametry, do oglądania DVD wystarczy Riva z przed 5 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.