Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Klan - triangle celius es

piotr_lass

Rekomendowane odpowiedzi

Po krótkim odłsuchu w Top HiFi w Poznaniu, zdecydowałem się kupić Triangle Celius ES. Po poprzednich LICZNYCH odsłuchach Celiusów, szybko doszedlem do wniosku, ze to dźwiek, na który czekałem cale życie. Wkrótce napiszę recenzję, jak juz poznam swoje kolumny bliżej. Pomimo, ze wczesniej miałem pewne obawy przed zakupami w Top HiFi, na wskutek pewnych niekoniecznie zachecajacych doswiadzceń, których doznałem od nie pracujacych juz sprzedawców, musze obiektywnie przyznać, że obsługa była doskonala, pomocna acz nie narzująca się. Sam jestem osobą, którą chetnie by wypomniała to i owo, ale w tym przypadku naprawde nie mam sie do czego przyczepić. I do tego dostałem znaczący rabat, który przewyższyl moje oczekiwania :)

https://www.audiostereo.pl/topic/19627-audio-klan-triangle-celius-es/

gratuluję zakupu; napisz, czy po przywiezieniu do domu zmieniła się optyka, czy nadal się bardzo podobają; słuchałeś tylko tego modelu, czy też np. mniejszych antali, ew. większych z linii stratos?, jaki sprzęt podłączyli do odłuchów w AK ?; jakoś chodzą też za mną triangle, ale jest dużo opinii negatywnych

Nowe triangle graja naprawdę ładnie i negatywne opinie o ostrej górze itp nie mają moim zdaniem uzasadnienia - bardziej pokutuje stara opinia, która dotyczyła raczej starszych modeli. Jednak trzeba przyznać, że dopiero antale w góre dają podstawe basową, która sprawia, że mamy spójny dźwięk - trochę mięska czuję sie w całym paśmie. Bez tego faktycznie Triangle grałyby zbyt lekko. Antali nowych nie słuchałem, tylko poprzednia wersję - generalnie wydaję mi się, że Celiusy są faktycznie bardziej autorytatywne w basie, a jednocześnie mają piękną, detaliczną ale wcale nie ostrą górę. Mój wzmacniacz (lampa) 50 W na kanał. Efektywność nowych Celiusów - 92db, impedancja nominalna 8ohm, ale potrafia zejść maksymalnie do 4. Napiszę jeszcze więcej potem, bo ponoć nowe grają inaczej niz wygrzane - mówi sie nawet o minimum 200 godzin by pokazały na co je stac.

Moze tylko jeszcze dodam, że mj post nie mial na celu powiedzieć, że Antale są gorsze w znaczącym stopniu od Celiusów. po prostu Celiusy to moim zdaniem naprawde hi end, z tym, że im lepszy wzmacniacz tym lepiej - banał, ale tu wyjątkowo się sprawdza. Jak dać im wzmacniacz o dobrej kontroli basu (tak jak mój :) to są to kolumny, które z powodzeniem grają w 18m - przez moment nie wydają się za duże - choć jak juz wkręciłem nózke to sie trochę zdziwiłem jakie to wysokie.. :)

Tylko jeszcze dodam, ze tak kopułka, a włąściwie tubka(taka sama zreszta jak w Antalach) jest naprawde szczegółowa. Pisałem że ważny jest sprzęt towarzyszący, by sam nie miał jakichś cech pewnej ostrości, które ona mogłaby uwypuklić - moze tu właśnie jest ten pies pogrzebany.

I może jeszcze jedna tylko uwaga - pomimo swojej wielkości nie są to wcale kolumny do wielkich pomieszczeń, ani takich co to mają wytłumienie na każdej ścianie - piszę to dlatego, bo trzeba uważać przy odsłuchu. W bardzo wytłumionym pomieszczeniu nie grają szczególnie - slychać klase, ale pokoje odsłuchowe w sklepach są chyba czasem za mocno wytłumione, pewnie bo to by odłuchiwać w nich tez różne monstra za kilkadziesiąt tysiecy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.