Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C541i

RAF

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, mam tego cidika od roku. jest detaliczny, przestrzenny i ma dość mocny bas. czyta wszystki płyty, nie ma problemów z CDR-ami. Problem stanowi dość głośny transport - musisz sam ocenić. do zalet wbudowany filtr hdcd.

przed zakupem porównywałem z CA500, marantzem 6000 i harmanem 750 i nadem 521i. ten był niestety droższy ale postanowiłem dopłacić - jest ostatnią częsćia zestawu, którą ewentualnie chciałbym wymienić.

kiedy go kupowałem miałem już wzmaka nada c350 - tak więc jednolita stylistyka była dodatkowym atutem (szczególnie dla mojej żony):)

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-24903

Parmenides, a z jakimi kolumnami to gra u Ciebie. Ja mam JM Lab i niestety nie gra to z NADem tak, jakbym tego oczekiwal. Czy moglbys w paru slowach opisac swoj proces kompletowania zestawu, chodzi mi tutaj glownie o kolumny. Jacy byli Twoi faworyci ?? Z gory dzieki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-24910

HK to świetna maszyna i jeżeli chodzi o "potęgę" dźwięku i bas jaki dawał to było tak jak u nada. zresztą basu mogło być nawet więcej. niestety średnica była mniej detaliczna, co dla mnie stanowiło problem. co do głośników to szukałem czegoś z mocną podstawą basową i miałem bardzo długo hyperiony - niestety produkowały basu zbyt dużo na mój pokój (a raczej ze względu na układ tego pokoju). zamieniłem z kumplem hyperiony na omegi 509 i problem zbyt mocnego basu znikł (przy min. odległości od tylnej ściany conajmniej 80cm). Generalnie taki zestaw można opisać jako dość uniwersalny sprzęt o bardzo "kulturalnym" dźwięku, którego z przyjemnościa można słuchac bardzo długo. Bez fajerwerków ale bardzo rzetelne przekazuje intencje muzyków i realizatora. mnie brakuje obecnie w nim przestrzeni. Mogę go polecić dla słuchających jazzu (wokale super) w kameralnych składach i muzyki rockowej - ze względu na świetną dynamikę - nad może być chyba wzorem w tym przedziale cenowym. Ze względu na dość ciepłe brzmienie szukałem kabelków szczególowych, które by kontrolowały bas (kosztem nawet obicięcia najniższych jego partii) i które by ukazały bogactwo średnicy jaką nad produkuje. zdecydowałem się na audioquesta (copperhead i type 6).

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-24937

Serdecznie dziękuję ci Parmenides za opis tego CD.Wprawdzie to dla mojego kolegi, ale ja również na tym skożystałem.Niedawno poddałem testowi trzy odtwarzacze CD, były to:ONKYO CD 7711,HK HD750,NAD C 524.

Słuchałem 3 pierwszych utworów z płyty Dire Straits "Brothers in Arms".Na pierwszy ogień poszedł odtwarzacz ONKYO.Zagrał podobnie do NAD-a, tyle, że zdecydowanie słodziej.Miał ładny bas,dobrą stereofonię, a w konsekwencji dobrze oddawał rozmiary sceny dźwiękowej.NAD dogrzał średnicę oraz ukazał lepszy zarys wysokich tonów.W ogóle oba odtwarzacze zagrały bardzo podobnie.Główna różnica polegała na tym, że ONKYO "słodził" a NAD "dogrzewał.Jeśli chodzi o pozostałe aspekty brzmienia, to oba odtwarzacze grały na podobnym poziomie.Największym zaskoczeniem był dla mnie Harman.Zagrał on zupełnie inaczej niż NAD i ONKYO.Nie było to brzmienie złe,ale zupełnie inne, nie pasujące do pozostałych odtwarzaczy.Nawet bezpośrednio po odsłuchu nie byłem w stanie scharakteryzować tego brzmienia,byłem jak porażony.I do tej chwili nie jestem w stanie opisać tego co usłyszałem.Może dłuższy odsłuch w przyszłości pozwoli mi sprecyzować doznania muzyczne.Odsłuch miał miejsce w salonie "melomana" w Lublinie.Niestety trwał tylko ok. godziny z racji tego, że pojawiłem się tam o 12 ,a następny odsłuch(ustalony wcześniej) był zaplanowany na 13.30.Następnym razem zadzwonię zanim wpadnę jak bomba:)) Dodam jeszcze, że odsłuchiwałem odtwarzaczy na następującym sprzęcie: kolumny Audio Pro Ace Bass za 8000zł, wzmacniacz Rega za 3000zł model Mira ale nie jestem pewien,okablowanie głośnikowe Black Rhodium S300 interkonektów niestety nie pamiętam.Godzinny odsłuch mi nie wystarczył więc zaliczyłem jeszcze jeden salon, mianowicie JTP na ul.Plażowej, tam również słuchałem odtwarzaczy, takich jak NAD C321 oraz CA D500SE.pierwszy zagrał Cambridge ze wzmacniaczem NAD 320 i kolumnami Dali 5005(chyba).Grało to całkiem całkiem tyle że mało detalicznie.Zmieniłem wzmacniacz z NAD-a na dzielonego ROTELA, tzn. oddzielnie preamp i końcówka, oraz kolumny na JBL podłogowe z serii XTi nie wiem tylko jaki model (ten miał dwie membrany basowe).Jak to zagrało to, wszystko wokół przestało mieć jakie kolwiek znaczenie.Byłem tylko ja i Eric Clapton usytuowany naprzeciwko mnie i grający tylko dla mnie.To było fantastyczne.Wtedy chyba po raz pierwszy w życiu nie byłem skupiony na słuchaniu sprzętu lecz na słuchaniu muzyki.Wszelkie ewentualne "wady" brzmienia przestały mieć jakie kolwiek znaczenie.I tak upłynęły mi 3 godziny i nawet nie wiedziałem kiedy miało to miejsce:)) Na koniec słuchałem jeszcze NAD-a, ale to było coś zupełnie z innej beczki.Też przyjemnie się go słuchało, ale nie tak jak Cambridge'a.Nie wiem w jakim stopniu udało mi się przekazać dokładnie to co usłyszałem, ale starałem się.W przyszłości planuję test moich Tonsili Soundfinder130.POZDROWIENIA:)

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-24984
  • 4 tygodnie później...

Przy okazji: miałem CA D500 i b. szybko zauważyłem, że nie dorównuje klasą wzmakowi. Po prostu jest cienki. (Zmieniłem, na to, co mam obecnie.)

CA D500SE jest super. Nie powiem złego słowa. Spodobał mi się.

To zupełnie inna bajka.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-31637

Mam C541i, ale już zapomniałem, co o nim tu NADrapałem na forum, więc się wpiszę raz jeszcze. Po pierwsze jest to odtwarzacz, na którym nie robią większego wrażenia podrapane i poniszczone płytki - żre wszystko i nie robi problemów z kilku śladów tygrysich pazurków:-) A tak poważnie - miałem u siebie całkiem sporo cedeków w tej cenie i kiedy NAD odtwarzał, one się cięły, albo nie chciały nawet wyświetlić ilości ścierzek i total time'a. Kwestię głośnego napędu (z czego zresztą nie robiłbym takiego problemu) wspólnie z dźwiękami wydawanymi przez transformator rozwiązałem szybko i łatwo - przykleiłem od środka do górnej pokrywy matę biturmiczną ze sklepu samochodowego i po kłopocie. Jeździ mi już tak z pól roku i jest naprawdę dobrze. Otwierając obudowę stwierdziłem także, że środek jest wykonany perfekcyjnie i jedyną rzeczą, jaką zamierzam w najbliższej przyszłości zmienić, jest kabel sieciowy, który jest zamontowany na stałę, a ja sobie zrobię dwubolcowe gniazdo i dokupię kabel Heliona, czy jakiejś innej power-ściemy:-) W części o śrubkach mogę jeszcze wspomnieć, że C541i jest stosunkowo mało wrażliwy na jakość interkonektów i ma pilota, który jako jedyny jeszcze nigdy nie spadł mi z biurka:-)

Dźwięk - z początku niczym nie zachwyca. Ot, poprawny odtwarzacz. Jeżeli jednak postawicie go w domciu i po tygodniu włączycie coś tańszego - uszy wam zwiędną. Okaże się wtedy, że NAD jest neutralny dynamiczny i przejrzysty. Ma szeroką, w miarę głęboką scenę i trzyma wszystkie zakresy za mordę. Nie będę po kolei komentował wszystkich aspektów brzmienia 541i. Chyba wystarczy to, że go kupiłem i jestem z niego zadowolony:-)

Suma sumarum: Niezawodny, solidny odtwarzacz z bardzo dobrym dźwiękiem. Gdybym miał jeszcze raz wybierać odtwarzacz za 2000zł nie bawiłbym się w nic innego.

Pozdr:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-31672

Dzięki Andrea! Ćwiczę pisanie od jakiegoś czasu i cieszę się że komuś się podoba. Ja też lubię krótko i treściwie, a 541i ma tak wyraźny charakter, że więcej pisać nie trzeba. Zresztą nikt po przeczytaniu mojej opinii na forum nie pójdzie do sklepu i nie kupi NADa w ciemno (mam nadzieję, bo jak zwykło się mówić - de gustibus)

Również pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-31715
  • 3 lata później...

Witam wszystkich.

Pozwalam sobie podłączyć do tematu, ponieważ również mam mały problem z NAD c 541i. Polega on na tym, że po wysunięciu tacki, polożeniu plyty i zamknięciu szuflady płyta nie zostaje wczytana. Słychać, że płyta się kręci, coś tam przez chwilę warczy i nic, na wyświetlaczu migające kreski. Płyta zostaje wczytana dopiero po czasem kilkunastokrotnym otwarciu i zamknięciu szuflady, potem już idzie bez zająknięcia do końca. Problem powtarza się co jakiś czas, np. po przesłuchaniu jednej płyty i włożeniu następnej. Co to może być i czy ktoś z Wrocławia znający się na tym zajrzałby do środka i naprawił ? NAD ma 5 lat i chodził bez zarzutu, eksploatowany mocno nie był. Wydaje mi się, że laser jest w porządku. Problem jest raczej natury mechanicznej. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-637000

Miałem podobny problem ze swoim c541i. Dokładnie takie same objawy. W serwisie dystrybutora powiedziano mi, że jest to najprawdopodobniej problem z paskiem napędu szuflady (tak to chyba się nazywa). Dostałem od nich taki pasek za darmo. Po wymianie starego na nowy objawy ustąpiły. Był spokój przez około 3 miesiące a teraz ponownie od czasu do czasu problem powraca. Wcześniej również zamykałem i otwierałem szufladę wielokrotnie aby płyta była wczytana, a teraz zauważyłem że wystarczy lekko uderzyć w szufladę gdy jak piszesz "coś tam w środku warczy" i mechanizm załąpuje. Rzeczywiście jest to problem raczej natury mechanicznej.

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-637654

W c541i mechanizm pochodzi od Sony więc raczej szukaj w serwisie Sony. Będziesz miał pewność, że jest orginalny. Jeśli nie znasz symbolu to postaram się znaleźć w swoich szpargałach w domu i dam Ci znać jutro. Aby dostać się do paska musisz odkręcić ten plastikowy element w którym jest umieszczony okrągły pierścień z magnesem. Przed kółkami na których jest zamontowany pasek znajduje sie taki mały zatrzask, podnieś go do góry to będziesz miał łatwiejszy dostęp. Ważna sprawa: rób to wszystko przy wysuniętej szufladzie, a po drugie przy składaniu nie zapomnij umieścić zatrzasku na swoim miejscu bo szuflada nie będzie się zamykała. Ja to przeoczyłem i nie wiedziałem za cholerę co się stało. Przy samej wymianie paska jest trochę zabawy, ja to robiłem pincetą. Być może jest jakiś łatwiejszy sposób ale ja dalej już nie próbowałem nic rozkręcać, bo to był pierwszy raz jak wogóle rozkręcałem takie urzadzenie jak cd. Spróbuj bo to nic trudnego! Jeśli dowiesz się coś więcej na temat tej usterki to daj mi znać bo być może wymiana paska to tylko półśrodek a przyczyna jest całkiem inna.

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-638874

Tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-639615

Przepraszam ale jedyne co znalazłem to symbol napędu do c542: kss-213c. W "Audio" piszą, że to bardzo popularny napęd używany w wielu modelach cd. Wg mnie to ten najmniejszy pasek. Ja w serwisie też dostałem komplet trzech pasków, wygląda że taki sam. Skontaktuj się z serwisem, oni powinni znać model jaki jest w c541i a potem kup orginalny w serwisie Sony.

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-639923
  • 4 tygodnie później...

Niestety, nie mogę dostać paska do napędu szuflady w NAD C 541i. Kolega z forum zrobił co mógł, ale problem co jakiś czas się powtarza, pasek jest do wymiany. Trimex nie odpowiedział na maila. Zwracam się z prośbą do osób z Warszawy, czy ktoś z Was nie pomógłby? Chodzi o kupno pasków do tego cd w serwisie Trimexu ( symbol napędu tacki w NAD C 541i to WSL - 2130/V ) i przesłanie na mój adres we Wrocławiu, innego rozwiązania nie widzę. Proszę o ewentualny kontakt. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-656948

Spróbuj za miedzą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/1968-nad-c541i/#findComment-657641
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.