Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI MATERIAŁ NA EKRAN DO KINA DOMOWEGO

MACIEJ13

Rekomendowane odpowiedzi

WITAJCIE,

MAM PEWIEN PROBLEM Z KTÓRYM CHCIAŁBYM SIĘ PODZIELIĆ. MIANOWICIE ZAMIERZAM KUPIĆ EKRAN PROJEKCYJNY O WYMIARACH 240 x 200 cm. do KINA DOMOWEGO. EKRANY OFEROWANE W SPRZEDAŻY MAJĄ TAK DUŻĄ ROZPIĘTOŚĆ CENOWĄ, ŻE DO KOŃCA NIE WIADOMO CZY KUPUJĄC EKRAN RĘCZNIE ROZWIJANY ZA 400 ZŁ. NA ALLEGRO I ZA 2500 ZŁ ( TAKI SAM WYMIAR, RĘCZNIE ROZWIJANY ) FIRMY PROJECTA CZŁOWIEK NIE POPEŁNI DUŻEGO BŁĘDU. KONKRETNIE CHODZI MI O MATERIAŁ NA KTÓRYM OGLĄDAMY OBRAZ.

CZY OPIS MATERIAŁU EKRANU ZA 400 ZŁ.:

- " bardzo dobrej jakości materiał : (350g/m2, grubość 0,45mm, g=1,2), bardzo dobra jasność".

ALBO:

- " White Ice g=1,2 , kąt widzenia N 120°, grubość 0,4 mm, bardzo dobry profesjonalny ekran"

...JEST WIARYGODNY ?

CO ZNACZĄ TE "g=1,2 White Ice, Matt White, Matt White S, Glass Beaded" I INNE OPISY ?

NA JAKIM MATERIALE OBRAZ BĘDZIE NAJLEPSZY, CZY PROJECTY RZECZYWIŚCIE SĄ TAK DOBRE JAK ZACHWALAŁ MI JEDEN SPRZEDAWCA ???

AHA...

POSIADAM PROJEKTOR LCD SONY VPL-CX5, O ROZDZIELCZOŚCI XGA I JASNOŚCI 1800 - 2000 ANSI.

ODLEGŁOŚĆ OD EKRANU OKOŁO 7 METRÓW.

POMÓŻCIE

DZIĘKI.

nie sądze aby za 400 był profesjonalny ekran takich rozmiarów. Ja za 230 zł kupiłem roletę w kolorze białym gumowaną z drugiej strony, na początek jest to dobre rozwiązanie, potem planuję zakup profesjonalnego ekranu.

Przy tak dużej jasności projektora (jak na "kino domowe" (- bo jak rozumiem o to pytasz ?) powinieneś raczej szukać ekranu o mniejszym wspóczynniku "gain" - raczej ponizej 1,0 - a nie 1,2 ! ... na Twoim miejscu wybrałbym raczej 0,8 - choć ciężko będzie znaleźć ... i to mimo dość dużej odległości projektora od ekranu ... ale to tylko moje teoretyczne gdybanie ;-)) takiego projektora w akcji nie widziałem ...

I jeszcze jedno - PO CO TAK KRZYCZYSZ ?;-)))

poszukaj na forum troche o tym juz było, najlepiej skorzystaj z wyszukiwarki.

Z tego co pamiętam to mowi się ze g1,1 lub ponizej jest ok. poza tym była opinia ze do kina lepszym materiałem jest mat white a nie Ice. Wazna tez grubosc wprzypadku recznie rozwijanych, im większa tym materiał byędzie sie lepiej układał a to wg mnie najwazniejsze. Jesli chcesz miec ekran o podstawie 240cm to z ręcznie rozwijanych będzie ci cięzko wyszukac cos co nie będzie się fałdowało. Z drugiej strony elektrycznie rozwijane to spora roznica cenowa.

Ja mam ekran o podstawie 200 z czarnymi obwódkami (tez ponoc wazna rzecz). o g 1,1 i mat white, oczywiscie recznie rozwijany. I parametry sa jak dla mnie ok, przy czym nie miałem porównania do innych a to juz musisz testowac w takich samych warunkach projekcyjnych i na tym samym sprzecie (a niestety nie jest to u nas w kraju łatwe). Dla mnie najawiększą bolączką jest własnie fałdowanie się materiały. NIe jest ono duze ale zawsze prowadza pewnien dyskomfort.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.