Skocz do zawartości
IGNORED

Co za kicz dibesi pomocy

bumkrowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie dzisiaj głośnik na szczęście 1 choć sprzedawca bardzo zachęcał żeby wziąć odrazu 2 wziąłem jeden żeby sprawdzić jak będzie się sprawował. To głośnik nisko-tonowy 30 cm o mocy znamieniowej 120 wat. oglądałem go w sklepie wyglądał dobrze wszystko klejone mocno produkty z jakich jest zrobiony też widać porządne. Jak widać po wymiarach potrzebny był mi do altusów, nigdy wcześniej nie słyszałem tych owianych sławą niesamowitych kolumn. No i usłyszałem - Jezu co za badziew. Moje kolumienki sony 40 wat grają o niebo ładniej niż ten altus. Charczy to buczy pierdzi a perkusji od wokalu rozróżnić nie można. Oczywiście przesadziłem. Czuje się bezsilny może to mój słuch się już popsuł. Pisze tu bo kłuci mi się wszystko w głowie i nie mogę się połapać :-) Zna może ktoś z Was te Dibesi. czy one faktycznie są takie badziewne czy te pudła są tak beznadziejnie wyliczone bo membrana lata ładnie jest sztywna ale dźwięku nie ma takiego jak bym chciał. Co tu z tym zrobić wypchałem kolumnę watą tapicerską ale nie wiele pomogło. Trochę to dziwne bo myślałem że przy tych kolumnach powinny mi szyby latać a to jakoś się nie sprawdza a jeśli chodzi o jakość dźwięku to słychać je jak by grały u sąsiada - beznadzieja. No może to wzmacniacz pierdzi. Tego nie mogę sprawdzić bo na kolumnach 40 wat nie mogę dać tak dużego wzmocnienia bo mi je rozsadzi. przy poziomie głośności powyżej 5 zaczyna pierdzieć. A może ta zwrotnica w Altusie jest przyczyną ?

SprzęT

Wzmacniacz dual 2x20 2x30 watt 4 omy rok produkcji 1976 ale gra bardzo ładnie podłączałem też pod amatora 2x 10 watt ale za słaby

Kolumna altus 140 :

głośnik niskotonowy Debesi 240 watt (120watt) efektywność 91dB, magnes 30oz, 8 omów

głośnik średnio tonowy: dwudrożny współosiowy sony 35 wat 4 omy 92 dB

głośnik wysoko tonowy nie mam, dziura szczelnie zamknięta, piszczałka jest przy średniotonowym

Wszystko podpięte do tej zwrotnicy tonsila.

P.s zaraz sprawdzę bez zwrotnicy jak gra.

Jak macie jakieś pomysły albo pouczenia to piszcie

- Dzięki

Pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19822-co-za-kicz-dibesi-pomocy/

podłączyłem bez zwrotnicy i też pierdzi ale dopiero jak dam głośność powyżej 5. aby sprawdzić czy wzmacniacz to zdjołem niskie i wysokie tony i faktycznie pierdział było słychać.

Da się coś z tym zrobić ?

Dobre, dobre... Ten wpis to chyba największe jaja jakie tu czytałem.

Czy oprócz znaczaka "Altus" na obudowie coś jeszcze zostało z tych kolumn? Jesli w ten sposób chcesz posłuchać "tych owianych sławą niesamowitych kolumn" to na takiej samej zasadzie przyklej znaczek "Altus" na Grand Utopie i usłyszysz jak grają prawdziwe Altusy :)))

witam!!

nie wiem co ty chcesz z tych kolumn zyskac jak tam nie ma zadnych oryginalnych glosnikow!!!i nie pisz ze altsy to scierwo bo ja uzywam altusy 100 i jestem z nich bardzo zadowolony!a napedzam je radmorem 5102te 2*25w i 2*15w i nic mi nie charczy!!nawet jak wezme na maks ale to juz sasiedzi wala w sciany zeby sciszyc!

wiec jedyne co mozesz zrobic to powkladac tam oryginalne glosniki tonsila...

pozdrawiam

one beda graly z radmorem 5100 ktorego dzis kupilem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawda jest taka że grają beznadziejnie. Kupilem już ten głośnik, oddać go nie mogę - dobrze że nie wziąłem dwóch. Co da się zrobić z tym co tu jest. Czy ktoś jeszcze kupił te debejsi czy jak to tam się zwie ;-) Pouczeń starczy, jak zobaczyłem tonsilowskie głośniki w komisie zdzierane membrany i klejone gość chciał za nie 200 zł to nie wziąłem mój błąd. A koleś mówił że jak kupie tego debesi to będzie lipa.

bumkrowiec, dobry jestes!!! Jakby tak do legendarnego porszaka wsadzić silnik od "Bizona" (taki kombajn z czasów Altusa) ale byłby czad!!! FUL WYPAS. Teraz na powaznie. Kup chłopie na rynku wtórnym jakieś kolumny normalne i będziesz miał coś do słuchania. Podaj kwotę albo poczytaj różna wątki na podobne tematy. Kompletnie nie masz pojęcia o tym, co chcesz zrobić. Jest tu kilku gości od kolumn to Ci doradzą. Chyba, że Twój wpis to zgrywa, wtedy odpadam.

Nie wiem dlaczego wszyscy zle mnie zrozumieliście przecież wyraźnie krytykuje głośniki a nie kolumny, nawet tytuł o tym świadczy ale okazało się że i głośnik jest niezły, wadą całego systemu był wzmacniacz z 1976 roku który charczy jak da się głośniej. Kolumny te sony są niezłe naprawdę ładnie grają tylko są trochę za słabe stąd pomysł na te altusy które znalazły się u mnie w piwnicy bez głośników. Cały zabieg wywleczenia ich z piwnicy był motywowany tym że chciałem mieć głębszy bas. ( proszę nie mylić mnie z młodym 17 latkiem który słucha techno czy czegoś w tym stylu) od zawsze wychowywałem się na dobrej muzyce i mam jakieś pojęcie o tym co jest dobre gram na gitarze od 7 lat. Bas chciałbym mieć taki żeby było go bardziej czuć niż słyszeć. Jak gra się na basie przed piecem to jest takie fajne uczucie w klatce piersiowej. no i o to mi właściwie chodzi myśle że to co robie spełni te oczekiwania, konieczne jest jednak wymienienie wzmacniacza. Na coś mocniejszego. Co nie wiem, na razie nie mam na to funduszy, ale licze na waszą pomoc.

Nie chcę być nie miły dla nikogo. Po pierwsze nie uważam się za kogoś lepszego, Lepszy to takie szerokie pojęcie, na pewno mam lepszy gust chociaż lepszy gust to też takie względne pojęcie może bardziej wyrafinowany. Bo widzisz techno z punktu widzenia muzyki to po prostu nie muzyka to tylko rytm w którym od czasu do czasu pojawią się 3 dźwięki i dodam że to uproszczony rytm. Posłuchaj Mozarta, Bacha tam muzyka jest na takim poziomie że nie dasz rady wcisnąć ani jednej nuty. Napisałem żeby nie mylono mnie z 17 latkiem słuchającym techno żeby ktoś nie pomyślał że zależy mi na basie który wprawia w ruch wszystkie szklanki i sopranie który piszczy w uszach że można stracić równowagę

Gość

(Konto usunięte)

>czubekst-ce, 22 Lip 2005, 19:54

>skoro jz tu jest pare osob to mam pytanie

jakie kolumny beda sie nadawac do pokoju 8m2??moge na nie wydac 500zl(prezent dla dziewczyny):):):)

O ile ma tam jeszcze meble i np: wersalke , to mogą się poprostu nie zmieścić , ale zrób jej taki uchwyt przymocowany do góry kolumn ( najlepiej ze skóry) to będzie ich mogła używać jako słuchawek - w końcu w tych 8m2 i tak musiała by siedzieć pomiędzy nimi :)

Jak poczujesz bas w klatce piersiowej, to i na pewno "zagrają" szklanki w kuchni - nie ma cudów...

Nie kombinuj z egzotycznymi głośnikami second hand i przeróbkami Altusów, tylko kup jakieś normalne głośniki.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Ja mam 16 lat. Do techno (potocznie "Łupania") mam tanie 3 drożne kolumny z 20 cm hanssenami. Bas oczywiście potężny. Ale do "normalnej" muzyki mam stare monitory Unitry/Tonsila, (które teraz odnawiam).

Widać, że nie każdemu nastolatkowi zależ tylko na wywołaniu trzęsienia ziemi

Tak to pierdzenie to przesterowanie tylko jest to o tyle dziwne że zaczyna się dopiero wtedy kiedy dam poziom głośności na więcej niż połowę. Czyli nie jest to wina przedwzmacniacza. Może da się tę niedoskonałość jakoś usunąć? W amatorze 3 i 2 też tak się dzieje tyle że tam jak dam poziom głośności na 8 ( skala jest do 10).

Jedno pytanie jak się mostkuje kanały to łączy sięszeregowo czy równolegle ?

Pozdrawiam

>>jacch

>O ile ma tam jeszcze meble i np: wersalke , to mogą się poprostu nie zmieścić , ale zrób jej taki

>uchwyt przymocowany do góry kolumn ( najlepiej ze skóry) to będzie ich mogła używać jako słuchawek -

>w końcu w tych 8m2 i tak musiała by siedzieć pomiędzy nimi :)

rzeczywiscie nie ma tam za duzo miejsca dlatego chcialem jakies dobre monitorki z ktorych by sie wydobywal mily dla ucha dzwiek:)juz napisalem z jakim wzmacniaczem beda mialy wspolpracowac te monitorki.mam nadzieje ze mi cos doradzicie. a moze ktos z was ma do spzredania jakies dobre monitorki??prosze piszcie!!

dzieki

>> Qubric

Ach czepiasz się człowieka ;) Inna sprawa że czytając ten wpis omal z krzesła nie spadłem. ;)))

>> bumkrowiec

Nie dziw się że ludziom szwy na brzuchach pękają. Rozumiem że nie jesteś milionerem i szukasz tanich rozwiażań. Rozumiem to. Zrozum jednak że nie wszystko złoto co się świeci. Tutaj niektórzy ludzie mają sprzęt w cenie dobrego samochodu, więc jak zaczynasz pisać że Altusy są owiane legendą to robi im się wesoło. Od czasów Altusów technika poszła do przodu. Altusy grały jak grały, ale nazywanie ich legendarnymi to zdecydowanie przesada. Posłuchaj jakiegoś zestawu dobrych kolumn w cenie ok. 1200-1500 PLN i wtedy sam zobaczysz różnicę. Jeśli zaczynasz sam kombinować z wymianą głośników zasięgnij rady jakie głośniki kupić. Różnice są duże. Jak coś ma 30 cm średnicy i wygląda ślicznie to nie oznacza od razu że równie dobrze gra. Jak mawiają niektórzy sam wymiar cudów nie uczyni. ;)))

pzdr.

yamen

"dibesi" to wlasnie kicz i oszustwo ! i nie prawda ze oddac niemozna. idz z nim do sklepu i jak ci pan nie bedzie chcial wymienic przynajmniej, to zarzadaj innych modeli do kontroli. wspomnij tez o sadzie konsumenckim. gwarantuje ze kazdy inny model bedzie tak samo charczal w kazdej innej obudowie.

Bumkrowiec chłopie co ty wyczyniasz kupujesz jakas bezwartosciowa chinszczyznę wkładasz to do calkiem porzadnej na tamte czasy niezle wyliczonej skrzynki i chcesz aby z tego sie wydobył jakikolwiek dzwiek Altusy nie sa az tak złe jak nasi cholerni majacy dupe wyzej niz głowe audiofile uwazaja ..dobrze zrobione fabryczne altusy maja w duzych pomieszczeniach całkiem przyzwoity dzwiek ..owszem tubowy wysokoton lekko tnie po uszach ale mimo to na niskich poziomach dzwieku z np wzmakiem lampowym małej mocy który korzysta z dobrodziejstwa ich efektywnosci to nawet fajny dzwiek z tych kolumienek wychodzi...kup orginalne głosniki wstaw do zwrotnicy lepsze kondy MKT wymien wewntrzne kabelki na lepsze wrzuc troche pianki na spod i da to z siebie całkiem przyjazny dzwiek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.