Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wybraniu i recenzji sprzetu

eXtreman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoje przed trudnym zadaniem, musze wybrać sprzet audio, a dokładniej amplituner do kina domowego.

Chodzi mi na razie o sam amplituer,

Prosze o pomoc wybraniu sprzetu z podanych nizej modeli, staralem sie wybierac sprzet na podobnym poziomie cenowym:

Pioneer VSX 915

Marantz SR4500

Denon 1905

Harman Kardon 130

Chodzi mi o najlepszy sprzet z tych wymienionych, prosze o rotka recnezje do kazdego.

Z góry dziękuj i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/19832-pomoc-w-wybraniu-i-recenzji-sprzetu/

Hi,

Na Twoim miejscu posłuchałbym na spokojnie każdego z nich. Dużo zależy od tego czego słuchasz i jakie brzmienie Ci odpowiada. O Pioneerze powiem tyle. Pioneer VSX 915 podobnie jak pozostałe AV Pioneera ma dźwięk aksamitny, ale średnica, szczegółowość itp. nie tyle pozostawiają wiele do życzenia, co praktycznie ich nie ma (chyba że wsadzisz głowę między kolumny) ;). Ogólnie dźwięk jest mocno zamulony. Miałem Pioneera w domu i przez długi czas wydawało mi się że Pana Boga za nogi chwyciłem. Później przesiadłem się na CA Azur 540R i szczęka mi opadła. Dopiero wtedy zrozumiałem jak wielka może być różnica między klockami w podobnej cenie. Azura 540R pozbywam się po powrocie z urlopu, bo chcę się przesiąść na sprzęt ze zdecydowanie wyższej półki. Jak jesteś zainteresowany (to praktycznie nówka) mój email masz w "o mnie".

powodzenia

Witek-Sławek

Witam.

Problem podobny za mną chodzi od jakiegoś czasu. Sprzęt raczej budżetowy bym powiedział (co to jest za klocek za 1500zł :] ), kolumny JAMO E370 + center + surroundy + sub (wszystko seria JAMO E3), do pokoju ok. 20m2.

I do porównania dorzuciłbym jeszcze napewno klocka ONKYO TX-SR 503, a w tym przedziale cenowym to można Yamaszke RXV 657 nawet dostać, wiec model wyżej od 557 ;)

A który wybrać? Forum to werowałem wiele wiele godzin, w porad i informacji poszukiwaniu;) Bo co innego wiedzieć co klocek potrafi, a co innego gustować w formie dźwieku jaki się z niego wydobywa;)

Dlatego najlepszym chyba rozwiązaniem byłoby wypożyczenie po kolei każdego klocka do domu na 24h chociaż, i takich ich indywidualne porównanie. Bez odsłuchu (też jeszcze się za to nie zabrałem), najbardziej chyba skłaniałbym się ku ONKYO (na podstawie tego co o klockach udało mi się wyczytać i dowiedzieć), aczkolwiek na temat wszystkich można dobre recenzje znaleźć, a design HK to napewno za serce chwyta;)

Takze liczby to moze....20% ampli? Reszta to tylko i wyłącznie słuch;) Jednemu się jedno spodoba, innemu zopełnie nie;)

Pzdr

Mozliwosc odsluchu kazdego ze sprzetow nie jest dla mnie mozliwa.

Jeśli macie takie sprzety, to apiszcie jak graja.

Ja najbardziej jestem za Marantzem SR 4500, co o nim myslicie??

Zakupy chce zrobic albo w niemczech albo na allegro, wiec na odsluch chyba sie nie da kupic.

eXtreman, 24 Lip 2005, 21:48

>Pomyłka

>HK AVR 235 :D

Jakis czas termu porównywałem AVR 235 i Marnatza 4500 . Wydaje mi sie że wyczerpująco podszedłem do tematu ;))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Sorki pomylilem :)

Ukryta Zawartość

teraz jest właściwy

Ukryta Zawartość

Po twoim opisie dochodze do wniosku, ze Ty tez wolisz HK, ale ja juz powoli zmieniam zdanie, poniewaz czesciej slucham mocniezych rytmow, typu dance i techno.

Nie wiem czy bede zadowolony z HK przy takiej muzie.

Jest lepsze rozwiazanie do takiej muzy??

Moze po prostu kolumny inne??

Obecnie mam altusy 300, moze wtedy muza techno bedzie lepiej slyszana ??

Witam !!!

Jako że słucham podobnej muzy to sie dołączę do dyskusji. Poniewaz róznież jestem na etapie wymiany aplitunera (teraz uzywam Yamahy rx-v420).

Własciwie na forum ma miejsce konfrontacja H/K i Yamahy.Zaznacze że yamahy już nie kupię bo poprzednio skuszony świetnym basem i dynamiką wybrałem własnie 420.Teraz po 4 latach może i cos się zmieniło u yamahy ale wiem ze do słuchania techno i mocnych rytmów potrzebuje coś co świetnie kontroluje bas nie dudni i ma porządne końcówki mocy.

Oko moje przykuwa najbardziej marantz sr5400(stara seria), denon 1905lub 2105 i ewentualnie H/K 235.

Muzyki słucham 80% na 2+1 głośnikach(eltax) pozostałe 20% to kino.Brzmienia techno i hip hop słuchane cicho i umiarkowanie cicho.Nie zalezy mi na wielkiej mocy czy przesuwaniu scian ale na jakości i precyzji.Miękkim ciepłym basie i detalicznej niemetalicznej górze.

podsuniecie jakieś propozycje ??

-> Placek

Jeżeli to eltax Discovery zawsze będzie Ci dudnić, a zmianę zacznij od kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu widze ze mnie zle zrozumieliscie.

To wlasnie harman zagra duzo lepiej przy dynamicznej muzyce. Marantz gra bardziesz szczegółowościa. Natomiast zdecydowanie wiekszego "kopa" ma harman. A to ze napisalem ze raczej nie do muzyki techni i dance spowodowane jest wyborem glosników. Tutaj musza sie wypowiedziec osoby które słyszaly harmana z innym sprzetem np JBL E90 . Mysle ze to zagra duzo dynamiczniej.

Jeżeli to eltax Discovery zawsze będzie Ci dudnić, a zmianę zacznij od kolumn.

Ukryta Zawartość

Te głośniki nie sa dobrym rozwiązaniem , bez względu na kryteria jakie przyjmiemy :)

Nie wierzysz ? Posluchaj ! :)

Bo komentarze typu - "kupilem wczoraj te glosniki graja swietnie " sa jakies mało przekonujące

Ukryta Zawartość

Nie no Panowie bez przesady.. Eltaxy to Linear Response 6.6.Nie chodzi mi o wymianę na byle co czy zakup pierwszego amplitunera.Interesuje mnie coś co poprawi brzmienie zagra lepiej od yamahy.nie potrzebuję kinowej zwalistości i "przesuwania ścian" ale przyjemniej ciepłej dynamiki połączonej ze szczegółami góry nie wysuwającej się przed orkiestrę.Kolumny teraz zostają eltaxy a w ciągu 2 miesięcy będa to DIY na vifach(m18) z papierowymi membranami.

Powiedzcie mi tylko jak się ma mała moc na wyjściach u Harmana.Tam jest w kinie 50-60W podczas gdy yamaha czy denon mają 100W a to jest róznica.Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę.??

-> Placek

To spójrz na dane o poborze mocy Yamahy, Denona i Harmana. Dwa pierwsze działają wg nich jak perpetum-mobile, a mianowicie dają więcej, niż biorą (bo ja nazwać sytuację, gdy np. Denon AVR-3805 ma moc 7x160W przy 6 Ohmach, a bierze z sieci 390W? :). Z tego co się orientuję, to tylko Harman podaje prawdziwe dane o mocy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Rozumiem że te liczby sa tylko bujdą a rzeczywistośc prezentuje H/K. Powiedzcie mi w takim razie jeśłi Ktoś z Was ma doświadczenia jakie mieliście osobiste odczucia po odsłuchu H/K i yamahy gdzie leżały podstawowe róznice.Każdy wychwali to co ma ale m,nie interesuje zestawienie H/K i Marantza w konfrontacji z Yamahą.Wiem ciągle śa boje na forum kto lepszy ale mi chodzi o obiektywne wrażenia odsłuchowe. Wiadomo że przed zakupem i tak pójdę sam i posłucham.

pozdrawiam

>>> nedj

Hihi no właśnie ;) Jak najbardziej słuszna uwaga. Azur 540R ciągnie z sieci w szczycie ponad 800 W i ma trafo trioidalne o średnicy niewielkiego talerza, HK podobnie. Jak coś daje 6 x 100 W to musi ciągnąć z sieci dużo więcej. Praw fizyki się nie przeskoczy, w tym temacie nie ma zmiłuj.

yamen

Jeżeli chodzi o porównanie HK i CA Azur 540R, no to jest niewielka róznica.

HK gra na pewno mocniej, CA natomiast gra bardziej naturalnie.

Wybieram jednak Harmana poniewaz jego odsłuch mi sie bardziej podobał.

Miałem ostatnio czyli wczoraj mozliwosc sprawdzenia HK 235 z altusami 300.

No i bylem pod niesamowitym wrazeniem. te 55 watt to jest na prawde duzo, sprzet gra bardzo fajnie.

Polecam HK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.