Skocz do zawartości
IGNORED

kolumna 2.5 drożna na 2xARN150 i ARV104

kociu

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich serdecznie, mam w planie wykonanie kolumn podłogowych na ww przetwornikach, przeczesałem całe archiwum (chyba;) ) i nie znalazłem konkretnie takiego projektu...Obudowa powstanie z MDFu 18mm (podwójny przód). Do zasilania kolumn mam Diore Ws504B, i CD Philipsa 614 (po lekki tjunie) - także sprzet mocno budrzetowy...Kolumny docolowo maja grac w dość małym pomieszczeniu (jakieś 15m^2) .

Teraz niestety zaczynają się schodki, tzn jakiej pojemności paczka pod 2 wooferki , jaka rurka (i gdzie umiejscowiona) a co najważniejsze zwrotnica :( na jakich komponentach i schemat ;/ Byłbym bardzo wdzięczny ze wszelkiego rodzaju rady czy też pomysły (głośników już nie zmienie z prostej przyczyny - już je mam ;) ).

Pozdrawiam amator i z góry dziekuje za każdą pomoc

Poczytaj to forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj dokładnie a na pewno zbudujesz dobre kolumienki.

Jest tam wszystko czego Ci potrzeba.

Pozdro i owocnej pracy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może pomoże

2,5 drogi? nie lepiej 2-drożna z ARN równolegle? mniejsze koszta i może nie będzie trzeba tłumić wysokotonowca

Ukryta Zawartość

Wlasnie zminilem koncepcje na 2 drozna:)

Beda wiec 2 arn 150-03-08 rownoleglr i arv'ka 104-03-04 lub 104-04-04 (a tak przy okazaji to czy one poza wygladem roznia sie jakimis parametrani technicznymi?).

Obudowa Br jeszcze dokladnie nie wiem jakiej pojemnosci (wychodzi mi kolo 20l prz 45Hz), paczka ma 30l minus jakies 1l na glosniki do tego rurka Br i jeszcze wygluszenie i moze nie bedzie tezeba odcinac komory;)

Prosze o rade czym wygluszyc kolumny i czy wszytkie sciany czy tylko jakies wybrane (np. tyl i dol), ew jakies rady co do pojemnosci, dlugosci portu, itd.

Jesli ktos robil tez zwrotki do czegos takiego to prosilbym o pomoc poniewaz nie znalazlem nigdzie projektu zwrotki na 2*arn 8Ohm rownolegle i arv 4Ohm tylko wszyscy maja 2*4Ohm szeregowa i arv 8Ohm, a sam jestem laikiem wiec zwrotki sobie nie zaprojektuje a niestety nie mam funduszy na zbytnie experymentowanie.

Znalazlem kogos kto robil na takich samych komponentach ale on urzyl zwroptnicy gotowej "JANBO" A-150

Ukryta Zawartość

mam w zwiazku z tym pytanie czy warto kupowac taka gotowa zwrotnice czy lepiej zrobic cos samemu i co bedzie kozystniejsze finansowo (koszt zwrotnicy janbo ok 44zl sztuka).

PS. zdjecia surowych paczek zamieszcze jutro gdyz teraz jest za ciemno zeby dobrze wyszly:)

Pozdrawiam wszytkich forumowiczow i z gory dziekuje za odpowiedz na moje pytania.

Ukryta Zawartość

dodaje obiecane fotki i prosze o odpowiedz na powyzsze pytania.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-8666-100004763 1170272597_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

świetne trumienki:)

pomóc mogę chyba niewiele...zwrotnica jak i wytłumienie to sprawa "docierania" kolumn. Muszą trochę pograć i wtedy zabawa w ulepszanie ma sens. Wybierz takie zwrotnice, które odetną ARV na tyle mocno, by przy swoim fs nie był słyszalny (18dB powyżej 2,5kHz). Jak ma być B-R to w sekcję niskotonową daj cewki powietrzne na drucie 1,4mm lub rdzeniowe (nie polecane).

30l na te głośniki to o ile sie nie mylę jakieś 2x za dużo.

Zapomniałem dodać, że wytłumienie bym dał raczej oszczędne, boczne i tylą ściankę za głośnikami

Litrażu możesz się pozbyć "dociążając" kolumny w spodniej części.

Tutaj możesz zobaczyć moje dzieło na ARN-ach.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie je widzialem juz wczesniej i bardzo mi sie podobaly ale nie zamiesciles w tamtym poscie schematu zwrotnic, Ty byles 2 osoba ktora znalazlem urzywajaca takiej samej konfiguracji jak ja (chodzi o glosniki i ich polaczenie)...

Chcialbym Cie w zwiazku z tym prosic o podanie schematu tych zwrotnic i moze pare slow o brzmieniu juz gotowych kolumn.

A tak na marginesie to wyczytalem gdzies ze te arv'ki 4Ohm'owe o wiele mniej kluja w uszy i sprawiaja wrazenie lepszej precyzji na scenie oraz ze nie treznba ich tak tlumic w porownaniu z wersją 8Ohm.

I ponawiam pytanie o sęs kupowania gotowych zwrotnic z janbo za ok 44zl (jaki moze byc przypuszczalny koszt zrobienia wlasnych?) oraz czym sie rozni (chodzi mi raczej o walory dzwiekowe ) poza ksztautem tego plastikowego kolnieza dookola "kopulki" arv'ka 104-03-04 od 104-04-04?

Jesli ktos mialby jakis propozycje co do formy zwrotnic to chetnie obajrze jakies schematy.

Pożądaną objetosc odetne w kolumnach przegroda z MDF'u 22mm czyli takiego jaki zostal wykozystany do ich budowy, jestem poczatkujacy i po raz pirerwszy uzywalem WinISD wiec tez nie do konca wiem jak interpretowac te wszystkie dane, od tych kolumn oczekuje przede wszystkim dynamiki, nie lubie buczacego basu z poglosem z tego co wyczytalem dopuszczalne opoznienie glosnika to 15ms wiec obudowa wyszla mi max 21l choc dla mnie to gole liczby poniewaz to moja pierwsza konstrukcja i nie wiem jak to sie przeklada na praktyke.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

PS dolaczam zdjecie tych SRV'ek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Witam,

Panowie czy robil ktos projekt w/w tzn WTW z elementami 8ohm?

oczywiscie pudelko ~`20l br podobny, jednak tak aby zwrotnica była równolegla i efekt koncowy 4 ohm.

szukałem juz wszedzie tutaj jak i googl , czesi tez sie nie chwala projektem. Gotowe zwrotnice odpadaja bo trzeba by dobierac notch filtr a zielony jestem kompletnie i na odsluch tylko moge wybadac.

Może poradzicie cos ewentualnie jakis link.

arn150-03/8 nie nadają się do B-R. Możesz użyć zwrotnicy na arv/gdwk oraz arn150-0x/4 - wypadkowa 8+8 ohm jest 4 więc powinna pasować. Schematy w wątku "bardzo małe i bardzo tanie kolumny" czy jakoś tak...

swoją drogą dlaczego zależy Ci na 4 ohm, przecież 8 jest lepsze dla wzmaka?

vife zamówie jak bedzie zamowienie w audio i zrobie inne kolumny.

natomiast ARV zagraja jednak przy dobrym przycieciu i szukam wlasnie takiej zwrotnicy.

BreefaN, ja chce 2 x ARN i 4 ohm -mysle ze zagraja lepiej przy moim malym wzmacniaczu 2x30 oczywiscie radmor 5102TE ;)

widze twoja zwrotnice ,jednak przy WTW łaczy sie 2 ARN równolegle i wartosci elementów sie takze zmienią no i jeszcze nieszczesny filtr i jestem w kropce.

chyba ze streszcza sie ludki i zamowienie w audio bedzie szybsze to klopot bedzie z glowy na vifkach jest wiecej projektów ;(

i nastepny projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i nastepna konstrukcja,moze to komus ulatwi robote bo mnie jzu napewno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> i nastepny projekt

>

Ukryta Zawartość

o jestem slawny ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.