Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Magnat Victory 800 - co sądzicie

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poraz pierwszy!

Wykukałem takie oto głośniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie za bardzo wiem, co o tym sądzić. Waży to ok 6kg/szt więc podejrzanie mało. Chciałbym to przesłuchać, wybiorę się do lokalnego sklepu nie dla idiotów, ale przedtem chciałbym zapytać czy warto, czy to kupa jakaś wyjątkowa?

100W znamionowej, całkiem niezła skuteczność jak w tej cenie, ładny design. Zdrada? :)

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To do odsłuchu ruchów płyt tektonicznych :)

I to kolejny argument potwierdzający, że coś z tymi głośnikami (a w zasadzie z ofertą) jest nie tak :) Takie pasmo to chyba nie w tej klasie sprzętu.

Nie no... to tylko dowód na to, jak nierzetelnie firma podchodzi do klienta, wciskając mu kit wileki jak... no właśnie, chociażby płyty tektoniczne :-)))

Ale mimo wszystko może warto posłuchać, porównując z głośnikami z podobnej pólki cenowej (nawet sprzed promocji).

Jak można wyczytać w 'o mnie' posiadam głośniki Magnat Victory 80. I tak na moje oko to są prawie identyczne (tylko, że moje ważą ok. 13kg sztuka) z tymi Victory 800. Zapłaciłem za nie 99euro, czyli cena identyczna.

Kolumny nie wyglądają źle (zwłaszcza bez maskownic, srebrne membrany z szerokim zawieszeniem górnym wyglądają bardzo efektownie). Obudowa jest z cienkiego MDF-u, gniazdo z tyłu badziewne i tandetne sprężynkowe. Głośniki posiadają nawet spore magnesy, brak ekranowania. Zwrotnicę widziałem, ale się kompletnie nie znam, więc nie będe się wypowiadał o jakości użytych elementów. Ale sądząc po cenie, to szału nie ma ;)

Jak to gra? Jak za tę cenę to spoko. Napewno można kupić za 400zł coś używanego, co zagra dużo lepiej. Jednak nie jest źle. Bardzo podoba mi się bas, który schodzi dosyć nisko i ma nawet niezłą kontrolę. Jest go sporo, ale nie zagłusza reszty. Średnica trochę zmiękczona, lekko wycofana. Góra bez blasku, ale nie czuć jej braku czy przyciemnienia dźwięku. Słychać nawet sporo szczegółów. Stereofonia słabiutka, dźwięk nie odrywa się od kolumn. Oczywiście ocena jest w stosunku do ceny nowych kolumn.

Kolumny te ostatecznie wylądowały jako tyły w moim kinie domowym. I tu sprawują się super. Do filmów oczywiście. Bo muzyki wielokanałowo nie słucham.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zagadaj na forum z tymi co się znają, za 600zł można już zrobić(zamówić) lepiej grające monitory od tych Magnatów, czystość będzie na 100 % lepsza, tak mi się wydaje, chociaż nie słuchałem tych magnatów. Jakiś czas temu miałem podobny problem do twojego, za tą cenę w sklepie nie kupisz niczego dobrego. Wcześniej ktoś napisał, że mają dobry bas, ale to nie jest wszystko, bo pewnie jeszcze chciałbyś posłuchać średnich i wysokich. Poza tym zwróć uwagę na jakość wykończenia kolumn oraz z czego została zrobiona zwrotnica.

Na forum dostaniesz dużo lepsze części w zwrotnicy . Efekt końcowy może być taki, że monitory będą ci się bardzo podobać i będą fajnie grać.

Poczytaj w ,,o mnie" tam dowiesz się kto się zna na konstrukcjach DIY. Nie chcę ci polecać nikogo, sam dokonaj wyboru.

Problem będzie tylko wtedy, jeżeli nie chcesz monitorów tylko kolumny podłogowe.

Od niektórych konstruktorów możesz kupić nawet w ciemno, bo i tak będzie fajnie grać. Wiele osób kupuje DIY w ciemno i są zadowoleni, ale te Magnaty to bałbym się kupić.

Napisz jeszcze co napędzać będzie twoje kolumny.

Jest mi obojętne czy będą to kolumny podłogowe, czy na stojakach. Potrzbuje głośników, które dadzą radę przy mocnym rocku, jazzie i muzyce instrumentalnej (np. Oldfield, Vangelis). Miałem kiedyś Unitry 15W, które gadały wyśmienicie jak na moje ucho i byłem z nich bardzo zadowolony.

to zbieraj jeszcze pieniądze i czytaj jak najwięcej na forum o DIYach. Jak kupisz wzmacniacz to zamówisz sobie minitorki i zobaczysz że nie będziesz żałował jak zaczniesz słuchać muzyki na nowym sprzęcie!!. Na tym kończę bo ja ci monitorków nie złożę bo się nie znam. Może coś podpowiem jednak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam szanowne zgromadzenie.

Mam pewien problem badawczy. Kupiłem amplituner Yamahy rxv 590 i chcę do niego dokupic 2 fronty, na więcej tymczasem nie mam kasi.

Narazie biorę pod uwagę kupno nowego Magnata victory 800(380zł) albo tonsil fenix 2(480zł). Granicą dla mnie jest 500zł. Przez chwilę myślałem o Audiomega ale wasze komentarze skutecznie mnie zniechęciły.

Nie mam pomyslu czym to zastąpić używanym sprzętem wyższej klasy ale jestem otwarty na propozycje.

Mieszkam w pokoju 20^2 moja muzyka to pełen przekrój techno, rock, pop, chillout itd.

HELP !!!

Tak myślałem,że zdania będą podzielone.

Ale dzięki za komentarze. Troche już nie mam siły, coś jednak muszę kupić bo bez sensu żeby ampli atał bezczynnie.

Wczoraj byłem na odsłuchu i nic mi to nie pomogło. Co prawda tylko magnata posłuchałem w spokoju. Obsługa w tonsilu trochę mnie olała. Nie kierujmy sie jednak złymi emocjami :). Mam jeszcze jedną opcję - tonsil mistral front.

za 630 para. troche to wykracza poza mój fundusz, jak sądzicie warto? W tym tygodniu już chyba coś kupię. Jeśli macie jakieś sugestie to gorąco zapraszam do wypowiedzenia się, tłamszenie uczuć w sobie prowadzi do nerwicy i innych schorzeń.

Widzę, że jak odłożę więcej kasi to bedę walczył z tematem dalej na wyższych półkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.