Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic dvd s97 czy Philips DVP 900SA?

R2rt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić Panasonic dvd s97 albo Philips DVP 900SA?

Z tego co wyczytałem w naszej prasie wizja obu odtwarzaczy jest bardzo dobra i najprawdopodobniej się nie rózni wiele. (Jeśli się mylę to brdzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu).

Chodzi mi o porównanie brzmienia. Jak narazie i w prasie i na forum pod tym względem philips punktuje, na temat panasonica jest nieco ciszej. Może więc ktoś miał okazję do porównania tych odtwarzaczy pod tym względem?

Zaznaczam,że interesuje mnie brzmienie przede wszystkim w stereo, w kinie domowym dużo mniej.

Jeśli ktoś ma inne typy (dobra wizja + audiofilski/przynajmniej w miarę/ dżwięk stereo) wśród odtwarzaczy dvd tej klasy, proszę o sugestie.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

tutaj masz krotki tescik panasa

sam wlasnie sie zastanawiam nad jakims dvd do 1500zł , w gre wchodzi jeszcze Y1500 ale raczej sklaniam sie ku Philipsie ktory dodatkowo jest wyposazony w Hdmi

link sie zgubił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pienio,

Panasonic posiada interfejs HDMI, nawet Twój link o tym mówi. A co do ceny to można kupic za nieco ponad 1 tys. zł - np. tu

Ukryta Zawartość

Mam właśnie zamiar sobie sprawic Panasonica DVD-97, w cenie mam nadzieję poniżej tysiąca.

Pozdro

Bartas

Ukryta Zawartość

jasne , wymieniajac hdmi mialem na mysli porownanie do Y1500

ciezko chyba bedzie ci dostac ponizej tysiaka

----

zastanawia mnie dosc spora cena Y1500 w porownaniu np: z Philips DVP 900SA ktory ma identyczne bajerki+hdmi czyli juz wlasciwie Y2500 sie robi

witam s

sam jestem od niedawna posiadaczem panasłonica s 97

odnosnie jego toru wizyjnego moge powiedziec że panasonic spisuje sie tu znakomicie

użytkuje go razem z tv JVC 32d25 i ciągle zadziwia mnie jakoscią obrazu

szczególnie w filmie "inni" z n. kidman głębia czerni jest porażająca

na uwage zasługuje cała bateria systemów redukcj szumów z 3D- NR ,mpeg DNR a przedewszystkim Depth enhancer która daje niesamowite wygładzenie 2 planu przy nie naruszeniu ostrosci obrazu co np przydało mi sie już znakomicie w filmie "bunkier" gdzie obraz wydał mi sie nazbyt ziarnisty

jeśli chodzi o dzwiek nie ustępuje on sekcji obrazu znakomicie zwłaszcza sprawdza sie wyostrzenie dialogów przy którym ma sie wrażenie dzwieku kinowego głosy nie rozmywają sie z muzyką ale dzieje sie to w sposób absolutnie naturalny

do tego dochodzą takie systemy jak advenced surround ,digital filter

sam zakupilem ten odtwarzacz z myślą o współpracy w najbliższej przyszłosci ze wzmacniaczem stereo

posiada on system audio only który pamieta jeszcze czasy odtwarzaczy technicsa czy układ wirtualnej baterii mające na celu wyeliminowanie szumów z sekcji video i zasilacza

na specjalna uwagę zasługuje multi re-master

przy odsłuchu niektórych plyt (dvd podłączone do technicsa sceh 550) nie zauważa sie jego pracy ale przy słabych nagraniach różnica niekiedy jest kolosalna

mam nadzieje że naswietliłem choc troche obraz możliwosci s97

pzdr

Dzięki serdeczne za wpis. Całczas myślę który kupić. Myślałem też nad denonem 2910. Chyba jednak kupię panasa a cd mimo wszystko dodatkowo oddzielnie. Chcę mieć super dzwięk i super wizję. A jak widzę z gazet i z wpisów panas jest pod wzlędem wizji the beściak (za tą cenę oczywiście). Muszę jeszcze organoleptycznie zapoznać się z oboma odtwarzaczami i wówczas ostatecznie zadecyduję.

czy w Philipsie jest podobny układ redukcji szumów jak "Depth enhancer" o którym pisze Jonovo ? zdaje sie ze Panas jest raczej "starszym" modelem - ciekaw jestem czy system "Digital Crystal Clear" nie daje podobnych efektów i czy Zwiększanie próbkowania do poziomu DSD w jednym i drugim przypadku sprowadza sie do tych samych parametrów.

Jak naranie nie posiadam projektora i raczej na niego sie nie nastawiam ( ograniczenia przestrzenne ) i zależy mi jak najbardziej na najlepszym z możliwych obrazów na TV i odtwarzaniu dzwięku "bardziej kameralnego" ( Kino kinem ale mam spora kolekcje CD - i juz zaczeły sie kurzyć ) popularność gestych formatów tez ma znaczenie ( juz zaczołem zbierac na dyskografie SACD P. Gabreiela - al ekto wie czy DVD-Audio nie bedzie lepszym rozwiazaniem )

prosze o podpowiedz co do tych "cyfrowych polepszaczy" obrazu i dzwięku...

obawiam się, że po podłączniu S97 do wzmacniacza stereo będziesz srodze zawiedziony. Dźwięk jest naprawdę beznadziejny. Niestety dekodery dźwięku oddtwarzaczu są po prostu KRYTYCZNE!

[email protected] GSM604859145

Obawiasz się czy sprawdziłeś, dekodery dźwięku nie są wcale krytyczne, a sam dźwięk jest nad wyraz przyzwoity jak na tą cenę i nie sądzę by miał się czegoś wstydzić przy cd w podobnej cenie, ja podłączałem do coplanda csa28 i było całkiem ok, największą wadą tego dvd jest jego wygląd jak dla mnie oczywiście.

pozdro, radze sprawdzać samemu zanim się zacznie doradzać innym.Ponadto ten właśnie dvd w zachodniej prasie otrzymuje bardzo wysokie noty również za dźwiek.

• 3 tygodnie później...

Osobiście mam Phila 963 SA, podobny model (poprzedni)

Co do dzwięku to mogę powiedzieć że jest bardzo dobry. Wcześniej używałem CD Yamaha z Pro-bit (dynamika na poziomie 120 dB) więc mogę śmiało porównać (mam jeszcze) że dynamika jest na podobnym poziomie. Co do samego dzwięku to właściwie w porównaniu z Yamahą Phil jest mniej plastyczny, choć szybszy. Oczywiście zależy to od ucha i predyspozycji słuchającego, i nie ominie cię odsłuch obu w sklepie...

postawilem player na stoliku - podpiolem jak nalezalo - wlozylem "powrot krola" do srodka - siadlem w wygodnym fotelu - i wlaczylem ...

teraz juz wiem dlaczego nie kupilem panasonica tylko Philipsa DVP 9000S ...

P O L E C A M ...

Może lepiej PHILIPS Odtwarzacz DVD/SACD DVP 9000S

Ukryta Zawartość

Mieści się do 1500

Ukryta Zawartość

"postawilem player na stoliku - podpiolem jak nalezalo - wlozylem "powrot krola" do srodka - siadlem w wygodnym fotelu - i wlaczylem ..."

got,oczywiscie wychwalasz obraz bo chyba nie dzwiek ze jest lepszy,bo niby jak jak jest podpiete cyfrowo.... no chyba ze jedziesz na analogu:) tylko z Ciekawosci tak pytam,bo dziwnie to Twoje stwierdzenie zabrzmiało.....

-> kolega elfan taki dowcipny co ? :)

napisalem o obrazie i dzwieku ... i oczywiscie ze w KD ( moze kolega juz zapomnial ze w KD preferuje sie łacze cyfrowe a analog słuzy do muzy ) ... i oczywiście w Philipsie ...

dla "odzwyczajonych" od jednoczesnego obrazu i dzwieku przypominam ze "efekciarskich filmów" i dobrze wydanych koncertów słucha sie po coaxialu lub optyku najlepiej w DTS ( jesli takowa sciezke film posiada ) co do muzyki polecam zciemnione swiatlo i wyjscie analogowe na wzmacniacz ( o szczegóły pytac na forum "STEREO" )

w jednym i drugim przypadku Philips sprawdza sie rewelacyjnie ....

Zasdnicze pytanie jest jednak takie jak ma się Philips do Panasonica, nikt nie zarzuca Philipsowi że jest kiepski, z pewnością jest bardzo udanym odtwarzaczem,może nawet lepszym od Panasa,ale można się obiektywnie wypowiedzieć porównując oba jednocześnie i w takich samych warunkach, najlepiej chyba na złączu HDMI, a w Twoim przypadku to wygląda tak" mój jest najlepszy bo go kupiłem" (może być dobry ale nie koniecznie leprzy!!)jest to trochę szukanie poparcia dla własnego wyboru.

Z ogólnie ocen prasowych wynika, że mają porównywalny obraz i funkcjonalnośc, natomiast dźwiękowo lepszy jest Philips.

Ja nie mam zdania - żadnego z nich nie testowałem, posiadam poprzednika Filipka 9000, model 963SA i jestem bardzo zadowolony. Na tyle zadowolony, że nie myślę już o zmianie odtwarzacza wieloformatowego - poczekam na Blue Ray :).

Porównywałem 963SA tylko ze starym budżetowym Panasonikiem S-35 i różnica zarówno w dźwięku jak i w obrazie była oczywiście przepaścista na korzyśc Filipa. Pamiętać jednak trzeba że S-97 jest technicznie nieporównywalny ze starym i prostym S-35.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

-> slud ... masz racje wyglada to baardzo subiektywnie ...

a wiec zeby nie było ze "mojsza lepsza od twojszej" zaczne jak szukalem DVD ...

zaczolem od liczb:

i porownywalem róznice:

Panasonic (Pa) i Philips (Ph)

inne formaty audio: (Ph) SACD (stereo i multichanel) vs (Pa) DVD-Audio (stereo) , HDCD, MPEG4

przetwornik audio: (Ph) 24 bit / 216kHz vs (Pa) 24 bit/192 kHz

przetwornik video: (Ph) 12 bit / 216 MHz vs (Pa) 11 bit /216 MHz

Cyfrowe łącze HDMI: (Ph) jest vs (Pa) brak

potem artykuły:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( caly artukól - w druku )

Ukryta Zawartość

pózniej wypowiedzi na forum,

a na koniec wybralem sie do sklepu i obejrzalem oba ( + Samsunga 945 )

zeby nie przedluzac podlaczylem wpierw sekcej audio ... SACD i CD

panasonic odpadl ....

wiec podlaczylem do 52' plazmy ...

przerzucilem kilka DVD po łaczu HDMI ... spodobal mi sie

ale w domu przy szklaneczce METAXY poczółem ze mam to - co chcialem ...

UWAGA !!!

... Wszelka zbieznosc nazw(isk) i podobienstwo przedstawionych faktów do wydarzen rzeczywistych sa zupelnie przypadkowe i niezamierzone...

prosze traktowac w/w opis jako subiektywne odczucie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qot, 19 Sie 2005, 13:53

>Cyfrowe łącze HDMI: (Ph) jest vs (Pa) brak

Nie, żebym się czepiał ale gwoli sprawiedliwości: nieświadomie wprowadzasz ludzi w błąd. Pan Słonik S-97 na 100% POSIADA HDMI!

Właśnie po to go kupują ludzie, żeby m. in grał w duecie z projektrorem PT-AE700 tej samej firmy po złączu HDMI (efekty ponoć doskonałe).

Oglądając ten model w sklepie musiałeś widzieć interfejs HDMI na tylnej ściance, ale pewno miłośc do Filipka Cię zaślepiła! :)

Żeby było jasne - nie jestem z frakcji skośnookiej i też bym wybrał Filipa :)

"napisalem o obrazie i dzwieku ... "

to moze przed pisaniem takich bajek pasowało by cos poczytac got.. polecam zaznajomic sie w sprawie transportu sygnału cyfrowego z odtwarzacza do ampli KD,i potem nie pisac ze ten dvd x gra lepiej od y,podpowiem Ci,to gra twoje ampli a nie dvd w polaczeniu cyfrowym....albo Twoja wyobraźnia:)bo nawet manta zagra tak jak ten Twój filipek jak bedzie cyfrowym podłączona......i tak samo dvd za 20kzł...I nie zdziw sie potem ze zwracam Ci uwage albo jestem złosiliwy,moze powiesz jeszcze ze zazdrosny o Twojego filipka....jak pisane sa takie za dziwactwa......od razu widac ze zadziałała autosugestia:)

Pozdrawiam

elfan: no właśnie - ja mam Filipa podpiętego do wzmacniacza stereo zwykłymi czinczami. Mogę więc mówić, czy mi się jego dźwięk podoba, czy nie... :)

Natomiast masz rację, że jeśli sygnał jest dostarczany cyfrowo do amplitunera (coax lub optical) to jest on dekodowany już przez układy amplitunera.

Czy jednak Manta zagra wówczas tak samo jak 10x droższe maszyny...? Mam pewne wątpliwości - bo jednak te układy dekodujące w amplitunerze otrzymują z DVD jakiś tam sygnał w postaci nieobrobionej, pobranej z napędu, który może być lepszy lub gorszy. Oczywiście clou dobrego DVD i główna różnica z taniochą - przetworniki, opampy... - wszystko to jest ominięte, jednak śmiem twierdzić, że różnice w zastosowanych napędach i wewnętrznych układach biorących udział w transmisji nieobrobionego sygnału również mogą wpłynąć na końcowy efekt.

Ale mogę się mylić, zresztą nie mam możliwości by to porównać - brak innego DVD do experymentów i wąskie gardło w postaci Yamaszki 430 która świetnie hałasuje przy różnych filmowych rzeźniach ale muzyki raczej nie mam odwagi na niej słuchać a nawet radia... :)

Nadal twierdzę że tylko bezpośrednie porównanie , profesjonalne, w takich samych warunkach ma tylko sęs, to czy ph ma przetwornik 12 bitowy o Pa 11 bitowy nie ma większego znaczenia, i nie tylko to świadczy o jakości obrazu, podejrzewam że cięzko byłoby to sprawdzić na tv, raczej na dobrej plaźmie albo projektorze, i przy zastosowaniu odpoiedniego źródła sygnału(profesjonalne programy)obydwa żródła mają łącze HDMI, więc już mały błąd, ale z kolei można urządzenia testować na drodze analogowej i cyfrowej co może dać zgoła odmienne rezultaty, co do artykułów w tzw. prasie fachowej, to nie jeden z bardziej doświadczonych bywalców tego forum może potwierdzić że często nie mają one zbyt wiele wspólnego z obiektywizmem czy fachowością, ponadto żaden z tych artykułów nie porównuje tych dwóch dvd bezpośrednio. Bardzo często się zdarza że wyśrubowane parametry technicze urządzenia nie mają nic wspólnego z jakością brzmienia czy obrazu , a często jest właśnie na odwrót, zwłaszcza jeśli chodzi o brzmienie.Podsumowując , stwierdzam że wcale nie łatwo jest wydać obiektywną opinię o jakimś urządzeniu, czasem wystarczy zmienić konfigurację reszty toru i może się okazać że to co uważane było za gorsze, teraz sprawuje się znakomicie i na odwrót (tyczy się to bardziej dźwięku). A już zupełnym nieporozumieniem jest wydawanie opini o urządzeniu które jest podpięte do kiepskich tanich wzmacniaczy, amplitunerów, tv czy głośników które mogą ograniczać jego możliwości.

il Dottore,masz racje,transport tez jest wazny,ale jesli sprzet towarzyszacy to nie tanie ampli KD tylko cos bardziej wyszukanego.Na przecietnym ampli do KD za2-3kzł jest to raczej nie mozliwe zeby usłyszec jak sie sprawuje transport,i jaki jitter jest w jednym cz w drugim.Co innego w klockach stereo i czułych układach wejsciowych wzmacniaczy.Wiec w przykadku ampli KD jitter jest raczej traktowany mniej powaznie niz to ma miejsce w stereo:) i połączeniu jakies Thety z transportem za 10kzł:).Ja podłaczałem w domu dvd pioneera,moje sony,kumpla pioneera,komputer,Cd yamahy poprzez cyfrowe do ampli i wszystko grało.... tak samo.

Pozdr

mam zamiar kupic Philips DVP 900SA a posiadam ampli Yamahy2500 , z tego co tu wyczytałem to podlanczajac te dvd z amp. coaxialem(najprawdopodobniej bedzie to RCA PGD4000 Profigold)to przy muzyce nie odczuje roznicy miedzy philem a innym dvd np: z przedzialu 700-1500??(roznice wychwyce jak puszcze po analogu)??

Pienio: no właśnie o tym tu mówimy :).

A nawet, jeśli usłyszysz różnicę, to będzie ona minimalna. Co innego po analogu... wtedy dopiero odczuwasz zysk z Filipa.

Ale tak sobie myślę, że i Panas i Filip to urządzenia, których nie można polecać absolutnie wszystkim a jednynie osobom mogącym w pełni docenić ich możliwości a więc posiadającym jakiś odbiornik wizyjny (projektor, plazma czy LCD) z HDMI i mogącym podpiąć (to IMO dotyczy głównie Filipa) do wzmacniacza stereo lub tez dysponujących drogimi amplitunerami, tak jak prawił nam powyżej szanowny elfan.

Pozdrawiam!

Dziwnie potoczyła się ta dyskusja. Chodziło przecież tylko i wyłącznie o dźwięk, a wszystko zeszło na obraz. Po podłączeniu DVD do ekranu przez HDMI nawet Manta (pewnie model z wyjsciem HDMI jest już w drodze) da kosmiczną jakośc. Troche inaczej sprawy maja się z dźwiękiem. Tu wszystko rozbija się o SACD którego Panas nie ma. dlaczego ? Bo to konkurencja, jednak skoro Matsuchita przełknęła już DVDRW w swoich najnowszych nagrywarkach to i mozliwośc odtwarzania SACD pewnie w następnych modelach się pojawi. A dlaczego mówię o SACD- patrz relacja z tegorocznych targów hiendowych w lipcowym AUDIO. Wbrew hucznym wypowiedziom naszych pismaków (nie wszystkich) bezapelacyjnie świętujacych zwycięstwo CD, na szczęście nikt na zachodzie już sie 16-ma bitami nie zachwyca. Dlatego lepiej darowa sobie te poprawiacze dźwięku mp3, czy nawet CD i uczciwie pomyślec o nowych formatach bo do tego głównie nowe odtwarzacze są budowane. A wiekszoś płyt CD jakie mamy w domach i tak są nagrane z beznadziejna jakością (poza kilkoma XRCD może), wiec w czym problem.

-> elfan

" Ja podłaczałem w domu dvd pioneera,moje sony,kumpla pioneera,komputer,Cd yamahy poprzez cyfrowe do ampli i wszystko grało.... tak samo."

juz były wypowiedzi typu "orginal i przepalana płyta CD to to samo" - no ale teraz juz raczej niema takich odwaznych... to samo jest z 5.1, wizja itp. - ja rozumiem ze skoro nie widac różnicy to poco przeplacac i lepiej kupic "świnie"...

zamiast wydawac fortune na "doprowadzienie 16 bit" zeby zagrały choc troche zblizone do 24 ... nie lepiej odrazu kupic "gęstrzy format" ... a który - to nalezy posłuchac, rozejrzec sie po ofercie płyt i zdecydowac samemu

macie absolutnie racje ze zeby do konca ocenic oba DVD ( wracam do tematu ) nalezy sprawdzic je w najbardziej komfoprtowych dla nich warunkach ( odpowiednie wzmocnienie, kolumny, KABELKI, ect... ) ale to nie znaczy ze aby jezdzic ferrari to przeba jezdzic tylko po Route 66 ...

podejrzewam ze na przecietny budzet 10-12 tys na KD to oba DVD beda sie sprawdzac znakomicie ...

kwestia tego co komu jeszcze przyjdzie do głowy przy kompletowaniu sprzetu ... ( projektory [sorka panas ma HDMI - w opisie tego nie sprawdzilem a wsalonie przeoczylem] , plazmy, THX, HDTV, DVD-audio, SACD, "doskonalenie" 16 bit. )

no ale jesli nie bylo by takich pytan i problemow - nie bylo by forum ... ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.