Jump to content
IGNORED

Problem z NAD-em 514


Music

Recommended Posts

Witam,

 

Problem polega na tym ze nagle w polowie plyty odtwarzacz gubi sciezke i zaczyna jej szukac, po chwili zatrzymuje się, najczesciej 4 lub 5 utwor to koniec jego mozliwosci.

Zdaza się ze chodzi bez problemu przez tydzien, a czasem sa to dwie, trzy plyty, nastepnie to samo...

 

Zauwazylem ze w czasie szukania sciezki zaczynaja mocno nagrzewac się tranzystory w poblizu zlacza z przewodami biegnacymi do silnikow napedu , na PCB ich oznaczenie to Q108 i Q109.

Zastanawiam się czy to jest przyczyna, czy może tylko skutek innego uszkodzenia.

 

Problemem na 100% nie jest laser ani tez żaden z silnikow ( przetestowalem to już dokladnie).

 

Czy ktos może już spotkal się z takim problemem w tym cdp? Niestety nie mam serwisowki, wiec nawet nie mogę pomierzyc napiec.

Będę wdzieczny za pomoc.

 

Pozdrawiam.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Who's Afraid of Music?

Link to comment
Share on other sites

chłopie wal do piotrka 608 moj szwagier z niemiec przywiozł tego klocka w stanie pół-rozkładu i piotrek go odratował- tam poł mechaniki nie było! ..nawet specjalnie do niego serwisówke sprowadzał i grosze to kosztowało!

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

gonzo2, 28 Lip 2005, 00:01

 

>chłopie wal do piotrka 608 moj szwagier z niemiec przywiozł tego klocka w stanie pół-rozkładu i

>piotrek go odratował- tam poł mechaniki nie było! ..nawet specjalnie do niego serwisówke sprowadzał

>i grosze to kosztowało!

 

Tak sie sklada ze Piotrek juz probowal go naprawic, niestety po tygodniu cdp znowu padl...

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Who's Afraid of Music?

Link to comment
Share on other sites
  • 7 months later...

Chciałem odświezyć ten watek.

W moim Nadzie jest problem podobny jak u załozyciela watku. Z tym, że gubi ścieżkę po kilku-kilkunastu sekundach, strasznie przy tym cykając.

Czy ktos wie co to moze być? Nie wiem czy naprawa będzie opłacalna.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Problem z trackingiem, laserem (brudny, padnięty), silnikiem (rozwalone łożyskowanie, szczotki). Może wytarczy przesmarować trybiki i prowadnice, jeśli nie - trzeba szukać dalej usterki.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

a jaki tam jest laser ? w 524 jest sanyo a tu to nie pamietam - ale jak sanyo to tam są te badziewne kabelki, moze one coś są winne, lub lezą tam gdzie nie trzeba przy słabym sygnale z lasera (cyka...soczewka ?czy zgrzyta..zębatki?)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za sugestie co sprawdzić.

Sam się na tym nie znam, więc chodziło mi o to, żeby mnie w razie czego nie oszukali w serwisie.

Kolega do niego zaglądał i mówił, że laser jest czysty. Mrtrwi mni9e to, bo może to byc jakać powazniejsza awaria.

Co do odgłosów jest to wyraźne cykanie, a nie zgrzytanie.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.