Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe konstrukcje Audio Academy

Mike152

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzięki uprzejmości p. Michała miałem okazję posłuchać Jego nowych konstrukcji (jeszcze w roboczych skrzyniach) i chciałem podzielić się z Wami moimi uwagami oraz przesłać parę fotek. Niestety fotki są podłej jakości.

Podłogówki chyba będą nazwane Tethys II (na seasie KT 28F i vifie XT 18 WH) i na pewną są dużo lepsze od Hyperionów III, które mam od początku roku.

Natomiast monitory Helen (na scean speaku D 2010 i vifie PL 18 WO), bija na głowę obie konstrukcje praktycznie pod każdym względem.

Tethysów II nie da się tak głośno wysterować, bez żadnych zniekształceń za to monitory można odkręcić prawie na maxa (godzina 15!) i pojawia się wreszcie ta trójwymiarowa scena - no nie taka jak z Enceladusów, ale zawsze to już coś.

Monitory w każdym aspekcie grają lepiej od podłogówek - nawet masa dźwięku jest większa, góra delikatniejsza, ale uwaga, na pierwszy moment nie są tak efektowne. Muszą minąć ze dwa trzy utwory, żeby zorientować się, że kolumny mają w sobie to coś, co powoduje gęsią skórkę, a to jest chyba najlepszy wyznacznik jakości sprzętu.

Niskie częstotliwości z płyty testowej lepiej wypadają na Helen.

Zresztą cały test wypadł lepiej na Helen.

Gdybym nie miał w domu tych monitorów, to samo pewnie bym napisał na temat Tethysów II, w porónaniu do Hyperiona III.

Przekonałem się, że recenzenci nie mają łatwego zadania opisując poszczególne kolumny.

Podsumowując, Tethys II jest wyraźniejszy od Hyperiona III; więcej szczegółów, czytelniejsza i bardziej plastyczna średnica, wysokie tony jeszcze bardziej zróżnicowane i bas, który jest bardziej konturowy. Można zauważyć także, że w Tethysach średni bas ma jak by więcej informacji i jest nieco cieplejszy niż na Hyperionie.

Natomiast monitory Helen są znów bardziej wyraźniejsze od Tethysów.

Mają lepszy atak, bardzo dobrą głębie i zauważalnie lepszą lokalizacje. Góra pasma jest jeszcze bardziej rozdrobniona.

Gdybym był zawodowym recenzentem, może napisałbym to bardziej finezyjnie, ale myślę, że wszystko jest zrozumiałe.

Sprzęt podczas odsłuchu:

- wzmacniacz Baltlab Epoca 2

- odtwarzacz Nad C542

- kable sygnałowe Albedo "Flat-One"

- kable głośnikowe Albedo "Air I"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3656-100004828 1170272508_thumb.jpg

post-3656-100004829 1170272506_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20015-nowe-konstrukcje-audio-academy/
  • Redaktorzy

Gotomik - a słuchałeś Ich wyrobów, porównywałeś z konkurencją w podobnych cenach, żeby się dziwić czemu akurat AA a nie QBA czy inna polska manufaktura ma taka a nie inna opinnie na tym forum? Zresztą Sound&Line też ma bardzo dobrą "prasę" na Lukarze ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gotomik

Bo to dobre produkty sa, dobre, ba wysmienite i za jakie smieszne pieniadze! Sam jestem autorem jednego watku o Hyperionach 3 ( 8 ohm ) gdzie wychwalam je i uwazam ze nalezy im sie to jak najbardziej.

Kolejna "AAfera"? Przerabialiśmy to jakieś dwa lata temu, kiedy na tapecie były Phoebe (pierwsze) i co? I okazało się że to nie kryptoreklama, tylko dobry wyrób. Proponuję najpierw posłuchać, porównać brzmienie i ceny z innymi konstrukcjami i dopiero wtedy wydawać opinie o reklamie/kryptoreklamie.

Pozdrawiam

Zolty - który słuchał wyrobów AA.

Oczywiście, że są lepsze kolumny - ale uważam, że stosunek brzmienie/cena jest conajmniej dobry w przypadku AA. W przedziale finansowym w jakim się poruszałem/poruszam każdy wybór to mniejszy lub większy kompromis. Nawet w przypadku pierwszych Phoebe mógłbym się czepić - lubiły zagrać dosyć głośno - wtedy dopiero oba przetworniki było słychać, przy cichym słuchaniu dominował nisko-średniotonowiec. A może moje pomieszczenie jest zbyt małe do takich kolumn? Tak czy inaczej - chodzilo mi o to, że należy najpierw słuchać potem krytykować. Łatwo rozpętać "aferę" - vide listwa PAL, trudniej zmyć błoto. ;)

Właśnie sie dowiedziałem, że coś sie dzieje o czym nie zdążyłem sie dowiedzieć.

>>Mike, nie tak sie umawialiśmy. Zdjęcia miały być, jak będzie coś w fornirze. No i jak to teraz wygląda?

Ale jak już jest, to trzeba by to uzupełnić.

Po pierwsze zmieniamy politykę cenową. Te podłogówki na początku miały kosztować ok 6000zł a będą 3900 w zwykłych okleinach. W jakiś tam egzotycznych bedzie drożej nawet do 500zł.

Monitory, to już niezła jazda. Będą wyglądać inaczej niż Diony. Obudowa kanapkowa; MDF na zewnątrz, wiórówka w środku. Cokół bedzie miał ok. 57mm wysokości i będzie w lakierze fortepianowym. Kolumny miały kosztować jakieś 7500zł, będą 4900 w zwykłych okleinach i więcej w jakiś egzotycznych.

Pierwsze podłogówki już sa sprzedane a właściwie zamienione. Kolega miał Hyperiona II i pozyczyłem mu do domu na odsłuch Tethysy II. Długo sie nie zastanawiał. Zamówił je w bubindze, także pierwsze zdjątko będzie ładne. Następne będą schodzić pod koniec sierpnia, łącznie z monitorami.

Tak jak napisałem wyżej, kolumny mozna zamieniać. Jak ktoś ma jakieś kolumny niższej klasy, to może je zamienić na cos lepszego.

Przepraszam p. Michale, ale nie można ukrywać tak świetnych produktów.

Mam nadzieję, że szybko wejdą do sprzedaży (te wpisy musza Pana zmobilizować do szybszego działania).

Sam piszę się na wymianę, tylko te terminy - strasznie długo.

>>pawelm

Możesz przyjechać. Do sklepów kolumny trafią pewnie we wrześniu, posłuchać wczesniej nie zaszkodzi, moze zrobimy jakąś wymiane. Zadzwoń wczesniej, żebyśmy byli w domu :)

>>vinyldemon

No, to mniej więcej rozumiem, ale napisz konkretnie, jakie głosniki byś widział, jaki układ (dwu, czy trzydrożny),

jaka obudowa (materiały, wzornictwo) i ile miały by kosztować w detalu.

I ilu klientów znalazło by sie na takie kolumny :)

• Redaktorzy

AA - jeśli dobrze zrozumiałem intencje Vinyldemona to chodzi o stworzenie czegoś w rodzaju ślimaków Bowersa. Nie ma mowy o seryjnej produkcji a jedynie o takim "prestiżowym gadżecie" ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz

wydaje mi się że nie przemyślałeś Swojej wypowiedzi zbyt dobrze,różnica między ślimakami a produktami AA to lata świetlne,chodzi mi o konstrukcje która by zmniejszyła ten dystans troche.

>>vinyl

Bez wykretów, konkrety prosze :) !!!

Wczuj sie w projektanta i marketingowca, jakieś doswiadczenie w audio przecież masz.

Nie chcesz chyba, żeby sie z ciebie śmiali, że jesteś mało konkretny :) Podjąłeś temat, to ciągnij go dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.