Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser hd 520 II

Lasica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ potrzebne mi były słuchawki 300 ohmowe a aktualnie nie mam zbyt wiele kasy, kupiłem te Sennheisery hd 520 II, oczywiście używane, bo ich już nie produkują. I mam pytanko do tych, którzy je mieli bądź mają – co o nich sądzicie? Jak te słuchawki plasują się na tle obecnie produkowanych modeli Sennheisera i do którego z tych obecnie produkowanych są one najbardziej brzmieniowo podobne? Wiadomo, że brzmieniowo nie dorównają one hd 600, ale z drugiej strony hd 520 II to chyba nie jest jeszcze egzemplarz z muzeum techniki (lub ze śmietnika, hehe)? Chodzi mi ogólnie o wasze opinie. Pytam, bo ja nie mam dobrego rozeznania w słuchawkach Sennheisera. O samych słuchaweczkach wiem tylko tyle, że to model z 1990 roku.

https://www.audiostereo.pl/topic/20043-sennheiser-hd-520-ii/

Ja miałem okazje je słyszeć u znajomego. Nie obraź się, weź to jako kontrowersyjną radę - kontrowersyjną bo Sehhnheisery w PL dzieki sprzedajnym reckom maja status 'świetej krowy'. Otóz zamiast dobierać do nich sprzęt w nieskończoności i zastanawiać się czy brzmią ok, sprzedaj je jak najszybciej i kup choćby nauszniki Beyerdynamic'a. Gdy szukałem słuchawek dla siebie, miałem okazje w Audioforte siedziec ponad 6 godzin sluchajac przez Senki i i choć ostatecznie hapnąłem 990PRO to pamiętam że modele o połowę tańsze niewiele gorzej grały. A napewno lepiej niz kupowane 'recenzyjnie' Senki :D

pozdrawiam i życzę radości ze słuchania

Akira.

Sorki zal iterówki, wkleje jeszcze raz by było bardziej 'poprawnie' :)

Hej,

Ja miałem okazje je słyszeć u znajomego. Nie obraź się, weź to jako kontrowersyjną radę - kontrowersyjną bo Sehhnheisery w PL dzieki sprzedajnym reckom maja status 'świetej krowy'. Otóz zamiast dobierać do nich sprzęt w nieskończoności i zastanawiać się czy brzmią ok (jak to ludkowie robią z HD600), sprzedaj je jak najszybciej i kup choćby nauszniki Beyerdynamic'a. Gdy szukałem słuchawek dla siebie, miałem okazje w Audioforte siedziec ponad 6 godzin sluchajac przez Senki i słuchawy Beyerdynamic'a. I choć ostatecznie hapnąłem Beyery 990PRO to pamiętam że modele o połowę tańsze niewiele gorzej grały. A co ważniejsze - naturalnośc barw i hmm... plastycznośći i pewna pastelowośc dzwieku była już osiągalna z wyjścia słuchawkowego np. Sony ES'ki , nie trzeba było w nieskończoność szukać do tego sprzętu towarzyszącego, jak w przypadku pewnego 'high-endu' :/

pozdrawiam i życzę radości ze słuchania

Akira.

Co bys chcail uslyszec? Za te cene fajne sluchawki. Moj szwagier jescze ma. Osobiscie najbardziej lubilem to wzornictwo Senheissera, posiadalem 250ky zamkniete i 530ky i najlepiej pasowali mi na glowe. Moje 656 jak i 600ky bycv moze graja lepiej, lecz komfortem tamtym starym jakos niedorownuja.

Mam senhaisery HD 520 (to są takie szare z czerwonawym wykończeniem) nie wiem czy to edycja II ale grają do bani.Dźwięk jest płaski ze słabym basem i dynamiką.Do starszych modeli Bayerdynamic typu DT 550,880 nawet się nie zbliżają.Gram w tej chwili na AKG K 280 Parabiloc i te mi odpowiadają.

>>> vinyldemon

Tak, też mi się wydaje, że trochę płaski :( I nie ma co ich porównywać z DT 880, bo to tak jakby w jednym szeregu stawiać okręt flagowy (DT 880) z kanonierką (hd 520 II). Ale bas i dynamika są OK.

>>> Akira

Dziś porównywałem je z Beyerami DTX 900 - no to nie jest tak źle; te HD 520 II mają większy porządek na scenie a i z lokalizacją pozornych źródeł dzwięku jest lepiej. Beyery dają bardziej rozmyty obraz (łącznie z basem). No i Beyery sieją sybilantami (dajesz wiarę? sybilanty to moim zdaniem poważna wada), a te Sennki nie. Tak Ci piszę o tych Beyerach, bo DTX 900 to te "o połowę tańsze". Także mój wybór pada na stare Sennki.

>>> IvanM

Twoje HD 600 na pewno grają lepiej :) Powiedz jeszcze, co to za model te 656, bo wydaje mi się, że Sennheiser nigdy czegoś takiego nie produkował.

Właśnie kończę budować słuchawkowy wzmacniacz lampowy, to może za te parę dni podzielę się z wami wrażeniami po podłączeniu ich do lampy, jeśli pozwolicie.

A tak w ogóle to założyłem ten wątek, bo ciekawiło mnie też to, czy przez te parę lat w prezentacji jaką oferują słuchawki zaszła jakaś istotna ewolucja, czy też dźwięk jest na mniej więcej tym samym poziomie (podobnie jak np. ze wzmacniaczami - stary nie znaczy gorszy).

> No i Beyery sieją sybilantami

to zależy mocno od 1. WZMACNIACZA, 2. źródła i 3. płytki więc trochę za bardzo generalizujesz (ale to jest częsty efekt u osób, które całe życie słuchali zbaszonego dziwięku - tzn. z niskiej klasy słuchawek tak do 100 zł., bo jak usłyszą w końcu wysokie tony to wszystko wydaje im się "nienaturalne" bo tego nigdy nie słyszeli - to takie moje spekulacje psychologiczne;) ) , ale fakt mają bardziej wyostrzoną górną część pasma jednak nie wszystkim to przeszkadza - dźwięk niektórych instrumentów (gitara, keybord) jest wg mnie dużo lepszy, nie mówiąc już o kobiecych wokalach np. w piosence Dengerous Roxette (tam jest taki jeden ekstra fragment, gdy instrumenty cichna a kobieta śpiewa na 100% swoich możliwości mmmm). Ponadto moim zdaniem Beyery te bardziej przekazują emocje i są przeznaczone do "żywej" muzyki, a hd 520 to takie do poduszki lub do długieeeego spokojnego grania (odpoczynku) [choć z tym dłuuugim słuchaniem to ostrożnie, mi po 6 minutach zgrzały się uszy więc po 1h pewnie bym nie wytrzymał]- są naturalne ale brak mi tej 'dynamiki' (podobnie jak mojemu przedmówcy). [słuchałem ich niedawno] Ja lubię jedno i drugie przy czym tego pierwszego ('żywej' muzyki) o wiele (90%) częściej słucham.

Nie ulega wątpliwości jednak, że te hd są z wyższej półki i nie którym słuchaczom (o określonych upodobaniach) przypadną do gustu.

Pozdrawiam.

matdb -> zgadzam sie. Nigdy nie zauwazylem, zeby Beyery 'sialy' sybilantami. Mnie brakuje przede wszystkim dynamiki, w niektorych modelach nie odpowiada mi delikatne 'przymglenie' gory. Przeszkadza mi tez przytlaczajacy bas wielu modeli Beyera. Generalnie jdnak 880ki czy 770pro za swoja cene sa dobra propozycja. Spor miedzy milosnikami Beyer'a i Sennheiser'a jest nie do rozstrzygniecia bo i filozofia brzmienia jest rozna :-)

520tek Sennheiser'a nie nalezy na pewno porownywac do DT 880 czy DT770 Pro :-)

Pozdr.

Hej,

Ja jako wieloetni user Beyerów990 także nie zgadzam się ze sieją sylabintami :) Jeśli już ludzie na nie narzekają to z powodu solidnego basiszcza. Natomiast wlasnie miałem takie wrażenie - o męczącym dźwięku odsłuchując Senki, i nie mozna tu nawet zrzucić na reszte toru bo muza szła przez preamp lampowy, potem zmiana na tranzystorowy, z paru róznych źródeł.

Generalnie jednak zgadzam się z przedmóca - wybór Beyery i Senki to nie tylko modele, to dwie różne filozofie dzwięku i chyba nie da się ich wartościować bezwzględnie - więc po prostu - co kto lubi i co komu do reszty toru zapasuje :)

pozdro

Akira

Witam, mam słuchawki 520 w wersji II (vinyldemon: jeśli na nauszniku nie masz tabliczki z napisem HD520 II, to znaczy masz jedynki...). Słuchawki mają bardzo solidny i sprężysty bas, nie ma śladów syczenia w górnej części pasma. Brakuje im nieco subtelności i delikatności, ale za kwotę, którą kosztowały (250DM) to niezłe słuchawki. Z całą pewnością nie grają tak paskudnie ostro i sycząco jak 600. Nie jestem fanatykiem odsłuchu w nausznikach, ale czasem trzeba i wtedy się przydają do wysłuchania jednej, może dwóch płyt, później stają się zbyt męczące. W instrukcji obsługi producent zaleca je do muzyki rockowej i pop i to chyba prawda. Są dość lekkie i wygodne.

"Z całą pewnością nie grają tak paskudnie ostro i sycząco jak 600. "

No i taka odpowiedz tez jest znakiem, za nigdy niedogodzisz kazdemu. Niewiem Alexander na czym sluchasz, lecz jezli brzmia ci 600tky paskudnie ostro i syczaco, to sluchalesz innych jak mam ja, lub paskudna ostrosc pochodzi z twojego sprzetu. Pozatym jezeli dalesz 250DM za 520 II, to mocno przeplacilesz, bo nawet drozsze 530 MKII byly sprzedawane za okolo 180DM.

>>> qb_1, Akira

"nie zgadzam się ze sieją sylabintami" Macie racje panowie, przesadziłem. Ale powiem wam, że w tych beyerach DTX 900 (nie myliś z DT 990 - tych nigdy nie słyszałem), jest coś takiego, że czasami mam wrażenie, że górne pasmo jest za bardzo wyostrzone, co w porywach podpadać może pod sybilanty (a na HD 520 tego nie słyszałem, choć może mi się tylko wydaje...). Ale generalnie te słuchawki są OK (a tak na marginesie, czy wiecie, do kogo beyerdynamic adresuje serię DTX? że niby co to jest za seria?; czy jest to może taki rynkowy odpowiednik sennheisera z serii 4?).

>>> IvanM

A ja dałem za swoje 100 zł. To chyba nie przepłaciłem... :)

>>> matdb

A ja nie twierdzę, ze te HD 520 II są z wyższej półki. Moim zdaniem ani HD 520 II ani Behery DTX 900 to nie są słuchawki HiFi z prawdziwego zdarzenia (przypuszczam, że takimi są Sennheiser licząc od HD 570 (i jeszcze stare 565 Ovation oraz HD 540), Beherdynamic DT xxx, AKG od K 141)

Lasica -> wejdz na

www.beyerdynamic.de

DTX 900 to topowa propozycja z serii, ktora roboczo mozna nazwac 'casual'. Czyli dowolne DT powinny byc spozycjonowane wyzej i drozsze. Nie slyszalem DTX 900 wiec nie moge sie odniesc do problemu sybilantow. W przypadku wszystkich DT jakie odsluchiwalem problemu z drazniacymi sybilantami nie bylo.

Pozdr.

lasica " z wyższej półki " nie oznacza (jak pewnie błędnie pomyślałeś) "z najwyższej półki", chodziło mi tylko o to że są o klase wyżej niż te które kosztują do 100 złotych... i różnica jest widoczna.

• 4 lata później...

Witam ma te senheizery tylko model HD520 bez 2 jak dla mnie grają przepięknie,żadne kpp czy inne słuchawki z tego przedziału im niedorównują,zastanawiam się co mogło by dopiero pobić naturalność dzwięku hd520 czy jeśli bym zakupił HD555 to będą lepsze? czy dopiero na HD600 poczuję wyrażną różnicę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.