Skocz do zawartości
IGNORED

BAAARDZO przyzwoity tuner za 300zł

fryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wlasnie takiego szukam. Czy moglby ktos mi pomoc i przejrzec dostepna oferte (allegro, ogloszenia audio)?

Bylbym ogromnie wdzieczny!

Moj sprzet to CREEK 4300 mk2, CA D500 i Missiony M32i. Sluchamy z zona jazzu, rocka akustycznego, powaznej... Generalnie takie brzmienie - cieple, przestrzenne.

Co udalo mi sie znalezc to DENON TU660 za 350zl oraz kilka SONY na allegro w okolicy 300 z RDS ( w sumie tez nam na nim zalezy, ale jesli mamy wybierac rds/jakosc dzwieku to wybieramy dzwiek!)

POZDRAWIAMY SERDECZNIE!

Poszukaj coś z analogowych klocków z lat 70tych i 80tych, sam zamierzam takiego poszukać. Podobne brzmienie oferują tylko niktóre tunery cyfrowe i też raczej z tych starszych.

Najlepiej napisz w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest tam wielu znawców tematu.

Ukryta Zawartość

Plecam Tuner Denon 1500RT. Wprawdzie to wydatek rzedu 500 zl za uzywany ale warto. Poprawny dzwiek o dobrych efektach 3D. Lekko podbarwia mowe niskimi czestotliwosciami ale to w tego typu sprzecie norma. Doskonala moim zdaniem relacja jakosci do ceny.

pzdrw

soso

-> fryk

Mając budżet do 350 PLN spróbuj ponegocjować cenę tego Denona TU-660, bo nieco zawyzona jest. To przyzwoity, cyfrowy tunerek (chyba nawet z pilotem ;-) ale bez RDS - ale przecież radia się słucha, a nie czyta ;-) Gdzieś na forum przewinął się niedawno wątek o tym TU660 - discomaniak71 pozytywnie się o nim wypowiadał...

Całkiem miłe brzmienie ma tuner Toshiba ST-230. Sam kiedyś kupiłem taki z ciekawości za całe 80zł, od początku grał miło, miękko i z nienajgorszą przestrzenią, kiedy powymieniałem w nim kondensatory elektrolityczne (a niektóre mniejsze 1-4,7uF na MKP) brzmienie zyskało sporo energii i nieco "zadziorności" charakterystycznej dla niektórych instrumentów. Wymieniłem też standardowy przewód CINCH na AQ Copperhead.

Dodam jeszcze, że tunerek jest całkiem ładny ;-) Teraz słucham na zmianę Sony 5ES i Toshiby...

Fryk

czasem pojawia się na Allegro, widziałem w sumie chyba ze 3 szt.

Podobny jest do tego z ebay.de, tylko nieco wyższy, z dwoma wskażnikami dostrojenia i siły sygnału i innym położeniem przełączników

Ukryta Zawartość

Nie jest to raczej 'wysoki' model, ale przy dobrym sygnale z anteny stosunkowo proste konstrukcje potrafią zagrać całkiem "muzykalnie".

Ukryta Zawartość

Mialem kiedys ta Toshibe. Gralo toto normalnie - ot tak sobie, acz byla niegrzebana! Nie wiem, moze po wymianie elektrolitow gra i ladnie :-) Potem wymienilem na Nikko NT 790 i tu juz byla duuuza poprawa, choc nie byl juz tak ladny jak Toshiba - teraz czeka na polce na kupca, bo zakupilem Kenwooda KT-990D i wreszczie przestalem szukac! Jest to dzwiek z gornej polki, z reszta to nie tylko moje zdanie...

Przez ten samozachwyt zapomnialem co chcialem napisac apropos tematu postu;-) Otoz jesli podobaja Ci sie zabawki analogowe to polecam, bo za 300 - 350 mozna na allegro upolowac calkiem niezle grajacy tunerek. A przy tym jaki ladny :-)

Rafko

przez pewien czas miałem Nikko 890 kupionego dla kolegi na Allegro - dźwięk był zdecydowanie gorszy niż z Toshiby przed większością modyfikacji. Z pewnością wiele zależy od własciwego nastrojenia toru FM wewnątrz tunera - rozregulowany Kenwood L-02T zapewne też nie gra najlepiej...

Mam też Kenwooda KT-990SDL (inny niż KT-990D), ale ten biedaczek musiał przeżyć niejedną "naprawę" być może u niejednego właściciela. Gra nieżle, ale pewnie stać go na więcej...

Zate pieniądze to można kupić całkiem fajny tuner z tych już historycznych :D Zarówno zresztą cyfrowy, jak i analogowy. Te analogowe mają przy tym często (choć nie zawsze) ten wygląd. I chyba więcej jest tych udanych analogowych niż cyfrowych. No, nie będę się tu rozpisywał, bo wątek 3620 świadczy, że tych wartych polecenia, o których wypadałoby napisać jest całkiem sporo. A jest tam i o tych polecenia niewartych trochę też.

Z posiadanych do polecenia jest cyfrowy Technics ST-9038 i analogowy Hitachi FT-920. Miałem też Pioneera TX-8500 II ale jak na warunki u mnie był zbyt czuły i trafił do jednego z forumowiczów. Mam jeszcze z niższej półki Universum Dynamic's System Hi-Fi 2500 ale choć jestem też zeń zadowolony, to tu pisać nie ma o nim sensu, bo masz jednak więcej do wydania.

Fryk polecam Ci Kenwooda KT-3050L. Jest z RDS, ładny, tani (widziałem takie ładne na Wolumenie po 250 zł) i naprawdę nieźle gra. Mi tylko on ostał się z całego zestawu Kenwooda i chyba go nie wymienię nadal bo jest OK.

jaro4444, 3 Sie 2005, 15:19

>Fryk polecam Ci Kenwooda KT-3050L. Jest z RDS, ładny, tani (widziałem takie ładne na Wolumenie po

>250 zł) i naprawdę nieźle gra. Mi tylko on ostał się z całego zestawu Kenwooda i chyba go nie

>wymienię nadal bo jest OK.

Co to Wolumen?

PS wlasnie sobie uzmyslowilem ze zona nie zgodzi sie na nic innego niz maly czarny. Czyli tylko cyfry mi pozostaly??

Mały, czarny czyli Naim NAT. Może i nie wygląda na analogowy ale nim jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tyle, że kasy może nań nie wystarczyć :-(

A tak na serio, to może żonie pokazać jakieś ładne zdjęcia z wątku o "ślicznych tunerach". A nuż się da się przekonać?

Ukryta Zawartość

Fryk dla Ciebie załączam zdjęcie legendarnego KT-6040. KT-3050L wygląda optycznie tak samo.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś próbował sprzedać -

Ukryta Zawartość

Więcej nie znalazłem.

Tylko bez pilota... :/

Mógłby ktoś polecić coś z tego CO JEST DOSTĘPNE do kupienia w Polsce z RDS i pilotem?

Może jakieś sony? Ludzie... POMOCY!

Ukryta Zawartość

jaro4444.

Zaintrygowało mnie użycie słowa "legendarny" przy tych kenwoodzikach. Legendarny to jest KT-917...Pozdrowienia

Fryk

Nie wymagaj od nas niemożliwego. Pilot i RDS plus jeszcze tuner, który gra poprawnie ,za max 350 zl, to naprawdę trzeba mieć szczęście.

Dla większości typowych użytkowników komfort obsługi to najważniejsza cecha tunera i dlatego każde pudełko co ma pilota i rds-a ,osiąga dużo wyższą cenę na rynku wtórnym.

Jeżeli zdecydujesz się zrezygnować z tych dwóch warunków, to za taką kwotę mozna trafić naprawdę dobrze grający, starszy tuner o przyzwoitej reputacji.

Też proponuję przejrzeć wątek "śliczne tunery".Znajdziesz tam sporo informacji.

Stefan KT-6040 już obrasta legendą, zobacz na jego ceny na Ebay ;)

A co do pilota to te tunery sterowane są systemem XS Kenwooda czyli z pilota wzmacniacza przez przewód typu "jack".

Witam.

Troszkę się wtrącę. Na ogłoszeniu jest tuner Marantz st 50.Ile lat ma ten klocek i czy cena jego jest dobra? Czy możecie coś napisać o nim?(Zamierzam go kupić).

Dzięki.

Tunerów sterowanych bezpośrednio z pilota nie ma wcale aż tak wiele. Piloty rozpowszechniły chyba się akurat wtedy, gdy tuner zaczęto uważać za zaledwie dodatek do systemów audio i problem ich sterowania pilotem zaczęto rozwiązywać poprzez połączenie ich ze wzmacniaczem i sterowanie pilotem wzmacniacza całego systemu. Pilot jest dziś więc na wyposażeniu tych najdroższych tunerów, a i to nie wszystkich.

Miałem kiedyś Technicsa ST-X902L przystosowanego do sterowania pilotem, tylko nie miałem pilota. Ponoć można było uniwersalnym ale nie sprawdziłem. Na Allegro kończy się wlaśnie aukcja identycznie wyglądającego 302L od którego odróżnić tego mojego można było tylko dotykając. Ten z aukcji ma plastikowy panel przedni, a ten mój miał aluminiowy. Dodatkowo wyposażone było toto w timer i jeszcze kalendarz z dniami tygodnia. Pod względem użytkowym i wyglądu, sądząc po jej wymaganiach, Twoja żona pewnie bylaby tą miniaturką zachwycona. Czy dźwiękowo - nie chcę oceniać. Swojego sprzedałem poprzez ogłoszenia na forum za mniej niż 200 złotych.

To ta aukcja, za chwilę zresztą się i tak zakończy ale możesz obejrzeć zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Model ST-X302L jest dość popularny na aukcjach (widziałem go też kiedyś na Wolumenie) w odróżnieniu od ST-X902L.

Ukryta Zawartość

KT-6040 nie jest legendarnym tunerem. Miałem ten tunerek, porównywałem go bezpośrednio z KT-990D i KT-5020L i moim zdaniem, mimo swojej zaawansowanej budowy jego dźwięk to nie jest klasa starszych braci. Ale jeśli chodzi o czułość i selektywność - duża klasa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.