Skocz do zawartości
IGNORED

zalanie transformatora

stmaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się złożyło, że miałem okazję w ciągu ostatnich kilku dni brać udział osobiście w procesie zalewania trafa i ocenić jego skutki.

Oto jego przebieg:

1. należy odwinąć trafo z folii, w którą jest zawinięte przez producenta.

- jeśli trafo ma rdzeń, należy uciąć folię jak najbliżej rdzenia, aby odkryć jak największą powierzchnię zwojów

-jeśli nie ma rdzenia, oczywiście usunąć wszelką izolację (folię), aby zapewnić dostęp do zwojów na wszystkich powierzchniach trafa

2. kupujemy plastikowe naczynie w rodzaju miski, garnka czy wiaderka o średnicy około 1 cm większej od średnicy trafa. Nie może być za duże, bo ostatecznie to naczynie pozostanie na trwałe związane z trafem.

3. kupujemy w sklepie chemicznym żywicę epoksydową i utwardzacz.

4. umieszczamy trafo w naczyniu w taki sposób, aby pomiędzy brzegami trafa a ściankami naczynia było kilka do kilkunastu milimetrów. Pod trafo można podłożyć jakąś podkładkę gumową np. gumkę myszkę, aby od spodu także była przestrzeń na wypełnienie żywicą.

5. zalewamy trafo żywicą (wg instrukcji jej stosowania) w całości z 1 cm zapasem nad trafem, pamiętając oczywiście o wcześniejszym wyprowadzeniu uzwojeń poza obszar zalania i utwardzamy utwardzaczem.

6. po wyschnięciu obcinamy tę część naczynia plastikowego, która wystaje poza powierzchnię zastygłej żywicy, naczynie jest już na stałe przez żywicę zespolone z trafem.

7. wygładzamy ostre krawędzie, zalewanie trafa jest zakończone

Wpływ na dźwięk.

Jestem przeciwnikiem voodoo w audio i nie wierzyłem do końca w efekty zalania trafa, ale muszę przyznać, że po zalaniu wzmacniacz (w tym przypadku lampowy Phoenix SE na triodzie 300B 2x30W) zagrał o klasę lepiej: lepsze uporządkowanie sceny, separacja, głębia, czystość i przejrzystość. Zyskała też barwa i bas. Właściwie pod każdym względem zagrał wyraźnie lepiej.

Wydaje mi się, że hi-end nie lubi drgań. Drgania trafa, rezystorów w zwrotnicy, kondensatorów- wszystko to wpływa na degradację dźwięku.

Jednym słowem - polecam zalewanie trafa żywicą.

Advocat - czy zalanie trafa mocno zmniejszyło jego "brzęczenie" ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo,

w tym przypadku w ogóle nie brzęczało przed zalaniem.

mimo to po zalaniu w żywicy różnica w dźwięku była wyraźna pod każdym względem. Oznaczo to, że zawsze warto zalewać trafa, i te które brumią i te pozornie "doskonałe" - eliminacja mikrodrgań w każdym przypadku daje poprawę brzmienia.

Mam pytanie, mi tez brumi trafo (nie jest to toroid) i chciałbym go zalać, ale... W klasie A trafo osiąga temp około 70-80 stopni, co sie będzie działo jak go dodatkowo jeszcze "ocieplę" taka przeciez warstwę nalezy po czesci traktować jak izolację termiczną? Tylko to mnie powstrzymuje przed zabiegiem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>>Opteron . Oile to niejest toroid i dotego się nagrzewa a i buczy to najlepiej nasonczyć go w lakieże do silników elektrysznych, w przewijalniach mają kadzie do impregnacji uzwojeń silników . lakier jest termoutwardzalny więc po nasączeniu jest wygżewany w piecu Ewentualnie popróbowac z żadkim lakierem chemiutwardzalnym . Rozrobić lakier zatopić trafo i poczekać az dobrze naśąknie , potem wyjąć by opciekło i stwardniał lakier można też urzyć lakieru nitro rozrzedzonego do nasąsczenia trafa , tylko on długo schnie i dość długo nitro capi , zreszta capi kazdy lakier i żywica

Należy do nasączania urzyć naczynia o jak najbardziej zbliżonych gabarytach do trafa by nietrzeba było kupować 5 l lakieru, trao musi być zanurzone w lakierze.

Zastanawiam się cały czas nad zalewaniem i myślę, że teraz to chyba lakier nie przesiąknie przez uzwojenia , tym bardziej że są one izolowane fabrycznie dość szczelnie nawiniętą folią. Tyle zmnieni się, że trafo po takiej operacji będzie w żywicy :). Może zmniejszą się drgania i mam nadzieję buczenie w dużych trafach w wersji "nie audio".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 tygodnie później...

jak to "są izolowane dość szczelnie nawiniętą folią"?

nie można jej odwinąć? naprawde nie jest szkoda tej folii, bo żywica jest dużo lepszym absorberem drgań i daję kolosalną poprawę. Zalanie żywicą na folię moim zdaniem trochę mija się z celem, a zalewać naprawdę warto; ostatnio zalałem nawet cewki w zwrotnicy kolumn głośnikowych, różnica jest na tyle oczywista że myśle nad zalaniem całej zwrotnicy, tylko że wtedy wszelkie dalsze roszady w zwrotnicy wykluczone.

Z tego co wiem, firma RCM z Katowic zalewa trafa w puszkach w swoim wzmacniaczu lampowym "Bonasus" specjalną (drogą zresztą) żywicą, która po zastygnięciu jest lekko sprężysta (nie zastyga na kamień jak w przypadku epoksydu), dzięki czemu drgania są lepiej tłumione.

Nie znam nazwy tej żywicy, może ktoś wie?

R

widzialem w jednym z artykułów jak była właśnie zwrotnica zalewana cała. zwrotnica była wsadzona do pudełka i cała była zalewana właśnie albo .,żywicą albo czyś innym.

P.S. kopalniane części radiowęzłu lub elektroniki są właśnie zalewane i bardzo później trudne do serwisówki

mam jakiegoś indela co buczy niemiłosiernie i chcę go zalać celem eksperymentu i nie tylko, ale problem mam z jakimś naczyniem (puszką) plastikową czy cóś, by to wsadzić. Jakieś sugestie, gdzie to nabyć (fi=130), tylko jakieś ładne, bo estetą jestem ;))

Dębica robiła żywicę silikonową z utwardzaczem w 1l puszkach. Po zalaniu całość jest lekko elastyczna. Od biedy można użyć silikonu dla budowlańców lub uszczelniania instalacji sanitarnych. Lampy przy głośniejszych dźwiękach mikrofonują, więc zalewanie ma pewien sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.