Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w rejestracji eKarty w payPalu

basia

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi o ten kod co wysylaja do karty (w kopercie ala pin)

CIv2 czy jakos tak, aha nie wiadomo czemu z odnowiona karta wysylaja potem nowy (raz sie przez to wrobilem bo mysalem ze to byly hasla jednorazowe i nie moglem czegos zamowic )

A takprzy okazji czy ktos juz wysylal i orientuje sie jakie sa prowizje??

z tego co udalo mi sie wyczytac to pobieraja tlyko 2.5% za przewalutowanie. ale zastanawia mnie czemy wszyscy w warunkach platnosci np. przy aukcjach podaja ze w przypadku platnosci PayPal nalezy doliczyc 3%????

czy te 2.5% ktore pobiera PayPal jest odejmowane od kwoty ktora przesylamy?? czy dodatkowo jest pobierane bezposrednio z karty??

tzn czy chcac wyslac komus 100$ mam mu przeslac 100$ + koszty przewalutowania, czy 100$ i to payPal obciaza moja karte???

pozdrawiam

Kod CIV znajduje się na odwrocie karty w "okienku" po zduplikowanym numerze karty wytłoczonym z przodu. PayPal pobiera 2,5 dolara przy rejestracji (kiedyś wszystkim, którzy się rejestrowali dawali upust 5 USD przy pierwszym zakupie ... ale to już przeszłość). Kwota ta jest zwracana przy pierwszej płatności. Przy płaceniu PayPal nie pobiera żadnych prowizji a przewalutowanie następuje w banku, którego konto jest obciążane wg kursu sprzedaży NBP, czeszą Cię jedynie na niskim kursie. Ja się rejestrowałem i płaciłem korzystając z karty Visa Classic, być może z innymi kartami mogą być jakieś problemy.

P.S. Kod, który przysyłają w kopercie to kod PIN i zdecydowanie odradzam wysyłanie go komukolwiek, bo ktoś potrzebujący może sklonować kartę mając wszystkie dane i opędzlować konto do czysta. ŻADNA uczciwa firma, na stronie której dokonuje się transakcji kartą NIGDY nie żąda podania numeru PIN. Pojawiły się klony strony eBay, na które przekierowywane są przez linki w mailach naiwni użytkownicy, którzy są proszeni o podanie WSZYSTKICH danych z karty, łącznie z kodem PIN. Sam dostałem 5-6 takich maili, które zresztą zgłosiłem na stronie eBay'a.

Zapomniałem jeszcze dodać coś na temat 3%. Nie zawsze sprzedający żądają dodania 3% do wylicytowanej kwoty. Jest to prowizja, którą PayPal pobiera jedynie od sprzedających na eBayu za przelew. Na razie nie mamy się czym martwić, bo możemy za pośrednictwem PayPala wysyłać płatności a nie je przyjmować. A takich naciągaczy, którzy żądają dodania 3% do wylicytowanej kwoty radzę unikać, powinni skalkulować cenę wyjściową tak, żeby im się to opłaciło a nie naciągać na dodatkowe koszty.

jaro63,

pisalem tak bo sam posiadam e-karte wiec wiem

Tam w przeciwienstwie do normalnej VISY kod CIV nie jest na karcie tylko przysylany jak PIN i w odroznieniu od niego jest 3-cyfrowy i jak dobrze pamietam do e-karty nei ma PIN-u bo nie zadziala ani w normalnym sklepie ani w bankomacie, a po 2 musza byc na niej srodki ktore sie laduje

I zalecam rozladowanie karty po uzyciu !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.