Skocz do zawartości
IGNORED

czy diora ws704 zagra w systemie bi-wire

sony

Rekomendowane odpowiedzi

od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem wzmacniacza diora ws 704 model bardzo dobrze zachowany

orginalne końcówki i kondziory ale niewiem czy diora jest przystosowana do połaczenia kolumn w systemie bi-wire tyle czytałem ze nie pociagnie kolumn 4 ohm altusy maja 8 ohms ale czy da sie je tak połączyć prosze o pomoc znawców tego sprzętu pozd :)

Zdecydowanie NIE! diora łączy zestawy A i B szeregowo!!!

Nie jeżeli chcesz podłączyć pod zaciski A i B. Jeżeli chcesz użyć podwójnego okablowania musisz spiąć je razem od strony wzmacniacza, a bi-wire od strony kolumn. Problemem może być tylko fakt, że ciężko będzie podłączyć po dwa komplety przewodów w jednym gnieździe sprężynkowym (jeżeli możesz to je wymień).

to znakiem tego ze nie da sie pociagnąc 2 pary kabli głosikowych dokłanie mi chodzi o to zeby kanał a grał jako sredie i wysokie a kanał b jako basyyyyyy czy pomoze jak podłacze kabelki do wzmacniacza razem a do kolum osobno to przeciez nic nie da

Możesz śmiało podłączyć do tego wzmacniacza każde zestawy o impedancji 8 ohm lub wyższej , w sposób , jaki Cię interesuje.Dla końcówki mocy nie ma to żadnego znaczenia , gdyż nadal będzie ona "widziała" kolumny jako jeden zestaw 8-ohmowy.Problem byłby wtedy , gdybyś chciał podłączyć dwa zestawy 8 lub 4 ohmowe i odsłuchiwać równocześnie , gdyż wtedy końcówki mogłyby potraktować takie podłączenie jako zwarcie , choć w praktyce wiele osób tak robiło i nie załączał się nawet układ zabezpieczający ale nie polecam.Gdybyś miał jeszcze wątpliwości , to dodam , że miałem podłączone bi-wire do mojej WS 504B zestaw maestro 130 przez 4 lata i nic złego się nie stało.Pozdr.

ale jest jeszcze jeden problem czy moge połaczyc zestaw głosików w systemie kanał a 2 kolumny srednie gwizdek a kanał b tylko bas??????? prosze o pomoc czy od wzmacniacza od jednego wyjscia 2 połaczone kable a na kolumach osobno wi wiring?????????

sony: "... jak podłacze kabelki do wzmacniacza razem a do kolum osobno to przeciez nic nie da"

A myślisz, że jak jest w prawie wszystkich wzmacniaczach? Wyjścia A i B wewnątrz wzmacniacza i tak są połączone równolegle. Ewentualnie poprzez jakiś wyłącznik, ale i tak z wyjścia tej samej końcówki wzm. mocy.

A czy kable są połączone razem w zacisku wzmacniacza, czy w jego wnętrzu, to dla zachowania bi-wiringu, to jest to samo.

Napisałem ... PRAWIE wszystkich..., bo jeżeli jest tak, jak napisał javo, to w Twoim wzmaku wyjścia te są podłączone szeregowo. Ale i tak z tej samej końcówki wzmacniacza.

Janusz z Torunia

sony, 4 Sie 2005, 02:12

>czy diora ws704 zagra w systemie bi-wire<

Oczywiście że zagra w systemie bi-wire... Jezeli te Twoje Altusy są przystosowane do grania w systemie bi-wire.

Poza tym bi-wire to nie syetem tylko sposób podłaczenia kolumn ze wzmacniaczem. Impedancja nie ma znaczenia bo róznica między połaczeniem jednokablowym a dwukablowym jest tylko taką że w tym drugim wejścia gałęzi zwrotnicy połączone sa kablem przy zaciskach wzmacniacza a nie zworą przy zasickach kolumny.

--> javo

Od kiedy WS704 łączy wyjścia szeregowo?!

Oczywiście można podłączyć do wyjśc A i B, połączenie jest równoległe i gniazdka będą połączone tak jak zworami przy kolumnach. Tyle, że we wzmacniaczu, a kabla będzie więcej, co jest ponoć korzystne. Choć w tej cenie chyba nie bardezo to słychać, ja osobiście wole single wire, ale na lepszym kablu, niż bi wire na dwóch tanich. No chyba, że chodzi o wygładzenie góry w altusach jakimś łagodnym kablem, to tylko może pomóc (swoją drogą altusy nie są takie złe, jak o nich tu niektórzy piszą, przy odrobinie starań można osiągnąć całkiem fajne rezultaty - miałem kiedyś właśnie 704 z altusami 75 i wcale mnie nie wkurzały. Teraz mam do niej podłączone Maestro 70 i mnie wkurzają - grają marnie i notorycznie trzeba coś w gwizdku poprawiać, bo brzęczy - kwestia tragicznej konstrukcji tego "tytana". Altus rulez :))

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.