Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny CYRUS 781 - czy ktos je zna ????

lead

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem propozycje zakupu takowych juz nie mlodych (z 8 lat) kolumn podstawkowych. Stad moje pytanie - czy ktos mial z nimi do czynienia albo czy wie co sa warte ? Czy kolumna ktora kiedys byla hi-end teraz nadal wyprzedza wspolczesne konstrukcje z nizszej polki cenowej ?

Jak z zywotnoscia takich kolumn ktore maja juz swoje lata ?

https://www.audiostereo.pl/topic/20203-kolumny-cyrus-781-czy-ktos-je-zna/

Firma Mission (głośnikowa firma mająca tego samego właściciela co Cyrus) produkuje modele serii 78X, gdzie 780 i 781 są kolumnami podstawkowymi. To zdaje się najwyższa seria Mission, ale chyba nigdy nie była określana mianem High-End. Nie przypominam sobie, aby na takim mianem określano również kolumny Cyrusa (pod swoją marką również sprzedawał kiedyś kolumny).

Może wpisz w wyszukiwarkę Mission 781 i sprawdź (choćby po wyglądzie) czy to te same skrzynki, co ów Cyrus 781.

783 bardzo dobrze ocenione przez AUDIO z '01 w towarzystwie KEF Reference coś tam i Castle bodaj Harlech II.

Kiedy 2 lata temu uciekł mi Zoller,przymierzałem się, nie to !

782 - kiedyś best buy w HiFi News

781 - nie słyszałem

• 2 tygodnie później...

Wlasnie mam okazje posluchac tych Cyrrus 781 w Olsztynie. Jakis mily pan je sprzedaje;) Rozmawialem z nim i stwierdzil ze do 5k nie ma bardziej neutralnych/lepszych kolumn?! Ciekawi mnie to bardzo ze tak powiem. Cena 700 zl jest dosc interesujaca chociaz zadna rewelacja jak na 10 letnie kolumny.

• 5 tygodni później...

Wlasnie mam te Cyrrusy w domu u siebie. Szczrze mowiac graja zadzwiajaco dobrze! Ostanio tak dobrze zagraly Hyperiony III za ponad 2k. Zreszta wydajem i sie ze graja podobnie nawet do Hyperionow. Porownuje je teraz do swoich TDLkow modyfikowanych. Kazda z tych konstrukcji ma wady i zalety i nie wiem czy nie zdecyduje sie na zmiane na te Cyrrusy jesli tak to wzgledu na zdziebko lepsze wokale.

Co jest w nich dobrego. Dynamika, rozdzielczosc,wysmienicie wykesponowane wokale. Gleboki acz nie jakos subsonicznie schodzacy bas. Gora dzwieczna i nie klujaca w uszy. Moim zdaniem kolumny wysmienite. Ze wzgledu na te wolake ciut lepsze sklaniam sie ku tym Cyrrusom. Pozatym sa dosc naturalne. Sluchalem klasyki na nich z vinyla i calkiem niezle wypadla. Moje TDLki sa troche "ciemniejsze" i trudniejsze w wysterowaniu ale tez maja swoj urok dlatego sie wacham troche:)

Narazie jestem w trakcie odluchow jeszcze.

lead

Sa warte napewno osluchania. Ja tez nie wierzylem ze to moze dobrze grac. Ale uslyszalem i zmienilem zdanie. Nie maja najnizszego basu ale reszta pasma jest jak najbardziej poprawna. Tak jak wczesniej pisalem. Ostanio lepiej zagraly tylko Hyperiony III od tych Cyrrosow 781. Jesli mieszkasz gdzies kolo Olsztyna to wpadnij posluchac.

Ostatnie konstrukcje jakich sluchalem to

Hyperion III

WHARFEDALE - Diamond 9.5

WHARFEDALE - Pacific Evolution 30

DIY na Weglowce SS i Vifie

Monitor Audio 10

Moje TDLki po tuningu

WHARFEDALE 8.3

Monitor Audio Brozne 1

Z tego wszystkiego najbardziej chyba podobaja mi sie konstrukcje mojego kolegi na SS i Vifie. Reszty bym raczej nie kupil w porownaniu z tymi Cyrusami 781 . Nie bylo w nich nic co uzasadnialo by takie wysokie ceny. Moje TDLki za cene jaka je sprzedaje tez nie ustepuja konkurencji. Wiadomo kazda kolumna w przy roznych gatunkach muzyki gra lepiej albo gorzej. Ja wybralem Cyrrusy ze wzgledu na wysmienite wokale i sposob prezentacji, w zadnej z tych ww konstrukcji wokal mnie tak nie wciagnal. Oczywscie brakuje w nich najnizszego basu ale to nie przeszkadza bo jakoscia i wybrzemiewaniem przebija np WHARFEDALE - Pacific Evolution 30 i moje TDLki tez.Troche brakuje im rosciagniecia sceny na boki ale nie jest to jakos strasznie odczuwalne, wydaje mi sie ze moj pokoj po prostu nie pozwala rozwiac im skrzydel do konca.

Trochę informacji o modelu 781:

Mission 78 Serie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

post-151-100002714 1170275622_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lead

"Te zdjecia akurat nie przedstawiaja cyrus 781 :D"

Na zdjeciu są modele sprzed kilku lat, takze model 781.

Model 781, z roku 1993 wygladał inaczej.

Czy chodzi o model z roku 1993?

W 1993 roku firma Mission, posiadała w ofercie malych kolumn, bardzo dobry model - 751 (Ł300).

Nie mniej ciekawy niż ówczesny 781.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeśli była mowa o tych zestawach,to mogę stwierdzić tylko jedno:

Warto je nabyć-bardzo dobry dzwięk.

Ukryta Zawartość

witam,

kolega pytający pyta o CYRUS 781. Panowie, to jest już staruszek (proszę nie mylić tego z Mission 781). Od jakiegoś czasu Cyrus nie ma już nic wspólnego z Mission. Zdaje się że tu chodzi o głośniki, które jeśli mają 8 lat to znaczy, że są ostatnimi egzemplarzami CYRUS 781. To generalnie średniaczki (stąd cena 700,-). Ja choć gram z przyjemnością na wzmacniaczu Cyrus to tych głośników bym nie wziął za darmo. Mozna znaleźć coś lepszego (i młodszego) za takie pieniądze.

pozdrawiam

jay

Jay

Sluchales ich, czy tylko tak gadasz bez sensu?

Reszta:)

Chodzi o te glosniki ktore sa na tym zdjeciu. Akurat jest to moj system teraz:) hehe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jay

No i oczywscie podaj co mozna kupic za 600 zl ze standami lepszego od tego? Jesli oczywscie slyszales te kolumny ktorych zdjecie zamiescilem. Ja twierdze ze graja one lepiej od Hyperionow 3 ktorymi bylem zachwycony.

To ze maja pare lat to nie ma znaczenia. Wazne jak graja i liczy sie ich stan.

młody2,

1. nikt nie pisał, że za 700,- oferowane są ze standami,

2. zgadzam się z Zildjianem - takie halo i tylko 7 stówek???

3. za taką kasę kupiłbym przynajmnie kilka ciekawszych (DLA MNIE - to ważne!!) głośników,

4. co do słuchania - miałem okazję (przyznaję, że tylko kilka minut) posłuchać tych głośników - mnie nie odpowiadały. Choć mogą się innym podobać. O tym nie zamierzam dyskutować, mnie nie odpowiadają.

5. za taką kasę kupiłbym sobie Tannoye lub choćby TDL i jak podkreślałem - mnie by się ten wybór bardziej podobał.

Generalnie - nie może być tak że coś o czym mówimy że "bije" wszystko do 5 kPLN ktoś sprzedaje za 0,7 kPLN. Takich okazji NIE MA !!

Jeśli Tobie się podobają to OK, każdy lubi co innego i wg mnie nie ma o czym dyskutować

miłego słuchania w każdym razie,

jay

jay

Słyszałem tylko kolumny Mission 781, z roku 1993.

Za darmo, biorę bez wahania :-)

Podłączone nie tylko pod "ezoterykę dla ludzi" (Mission), potrafią zagrać.

Kolumn Cyrus 781, nie słyszałem.

Sądząc po odsłuchach Mission 781 czy Mission 751, nie sądzę żeby model Cyrus 781,

był jakimś bublem.

Za 700 zł, jeśli chodzi o małe (a ciekawe) kolumny, nie kupi się, takich miniaturek, jak (przykładowo):

Spendor, Rogers, JM Lab, JBL, KEF czy Sonus Faber.

Czy Twoja opinia o kolumnach Cyrus 781, to opinia użytkownika?

----------------

mlody2

Wyglaqdają jak model z 1993 roku.

(podobne do modelu 751)

Życzę dużo przyjemności muzycznych :-)

Pozdrawiam

R.u.s.t,

Ja nie twierdzę, że te Cyrusy to barachło. Podkreślam: mnie one (po kilkuminutowym słuchaniu) nie podobały się. Bardziej mi odpowiadają (w tej "klasie cenowej") Tannoye M2 (na przykład). A co do kupieniu za 7 stówek KEF-ów cay innych wymienionych przez Ciebie głośników to jakbyś coś wiedział to piszę się pierwszy na taki zakup ;-)

Mojego krótkiego słuchania proszę nie traktować jako opinii użytkownika. Jeśli chodzi o opinię to z wielką chęcią podzielę się pod warunkiem, że będzie to opinia o sprzęcie słuchanym dłużej i co ważniejsze takim, którego brzmienie mi się będzie podobało.

pozdrawiam,

jay

jay

OK :-)

Okazje się zdarzają, swoje kolumny (te w o mnie), sprzedałem (dawno temu) za dwie tony węgla :-(

Ale odkupiłem :-)

Czasy taniego szrotu audio, się skończyły.

Na niemieckich flohmarkt`ach, bardzo trudno dzisiaj kupić stare (małe) kolumny Duala czy Cantona.

A bywały, nawet za kilkanaście DM.

Dźwięk, nie gorszy niż Tannoy M2 (które posiadam, tak na wszelki wypadek) :-)

Za 700 zł, nie wiem które kolumny bym kupił.

Mission 751, na pewno :-)

Pozdrawiam

Ja nie napisalem ze bije wszystko do 5k. Dla mnie sposrod wymienionych kolumn wyzej ktore napisalem one brzmia najlepiej. Pozatym dalem za nie 600 zl + drewniane standy ten granit na zdjeciu jest moj. Jutro cos skrobne jeszcze dzis mam troche inne zajecie z moja druga polowka:P hehe:)

Stwierdzenie ze sa prezentuja taka klase dzwieku lub lepsza niz duza podlogowka hyperion jest bardzo odwazne i zapewne warto by posluchac tych cyrus.

Chodz jak juz pisalem wczesniej zapytany przeze mnie pewny pan z pewnego czasopisma stwierdzil ze np. do muzyki rock/metal wzialby paradigm monitor anizeli te cyrus :)

lead

To zapraszam do mnie na odsluch:) Napijemy sie dobrego piwa i posluchamy:) Widzisz, a mi dzwiek Paradigm nie odpowiada zupelnie, ten pan tak twierdzil zapewne dlatego ze on woli taki sposob prezetancji, ktory mi nie odpowiada w zadej muzyce. Ja tez slucham rocka, prog rocka, czasem metalu. Nie wziolbym kolum dla siebie ktore w takiej muzyce nie daja sobie rady:) Tym pardziej nie wziolbym do tego celu Paradigm Monitor.

Wszystko jest kwestia;

1.Gustu

2.Pomieszczenia

3.Sprzetu z jakim to gra

Gdyby ktos chcial to zapraszam do mnie na odsluch:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.