Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Denona PMA-1560

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie wszyscy!

>Czas na małe zmiany. Nabyłem ostatnio PMA-1560, CD63SE po tuningu, zrobiłem nowe koumny DIY,

>wcześniej interkonekty na Klotzu LaGrange. Teraz przyszedł czas na kalble głośnikowe... Poszukuję w

>miarę tanich kabli 2x1,5 mb do tego systemu. Zależy mi przede wszystkim na dobrej przestrzeni i

>stereofonii oraz podkreśleniu średnicy. Mam Kolumny do tego Systemu na Vifie D25AG + XT18WH. Więc

>góra i dół są super brakuje mi powietrza, przestrzeni i troszkę środka. Ze środkiem powalczę jeszcze

>na zwrotce ale brak mi głównie przestrzeni na dotychczasowych kablach (4mm2 OFC Nakamichi). Mogą być

>cięte z metra, mogą konfekcjonowane widełkami (co najmniej z jednej strony) i możliwie bez cenowego

>szaleństwa.

>Co polecacie?

jeśli masz system wyrównany tonalnie to polecam Mogami Blue Rocket,kabel świetny z doskonąłą średnicą i stereofonią do którego właściwie nie ma o co się przyczepić.

• 3 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości jaro4444 (bardzo dziękuję - mam nadzieję, że mój Primare Ci się podoba ;-) będzie gościł u mnie przez kilka dni Denon PMA-1560. Wszystko jest OK - jestem już po pierwszych obiecujacych odsluchach, jednak nurtuje mnie pewien szczegół tego wzmacniacza - mianowicie... gniazda głosnikowe ;-) Po raz pierwszy widzę takie "rury", do ktorych nie pasuje nic "cywilizowanego" - ani normalne banany, ani BFA, ani widły, tylko goły kabel lub szpilki... Gdyby nie to, że mam w domu pożyczone MITy Terminator4 z odkręcanymi widłami, to moje odsłuchy w ogóle nie doszłyby do skutku... Może ktoś z was wyjaśni mi, dlaczego Denon zastosował tak nietypowe i nieporęczne gniazda? A może ja nie wiem, jak ich używać i jednak można w nie wpiąć coś "normalnego" ?? ;-D

Problem niby banalny, jednak dość upiedliwy dla człowieka nie przygotowanego na takie "niespodzianki" ;-D Przecież nie będę odcinał firmowych bananów od moich KonTechów ! ;-D

Primare A 20 mk II należący do Krzycha to dziwna maszyna. Niby potężny a spokojny, góry niby nie ma ale wszystko słychac bez sybilantów, tylko cziut mu brak przestrzeni. Poza tym jest ciepły i nie męczący. Do wokali męskich idealny, damskim odbiera troszkę blasku. To takie spostrzeżenia na pierwszy rzut uchem, posłucham dłużej to sobie dopracuję opinię.

-> jaro4444

Bardzo ładna skrócona recenzja Primara A20 mkII ;-)

Co do Twojego Denona - w porównaniu do Primara: przede wszystkim czuć potęgę brzmienia (trzeba uważać z gałką głośności !) Na pewno ma nieco lepsze i bardziej zaznaczone i lepiej wybrzmiewające wysokie tony i lepszą przestrzeń; bas jest głębszy i dobrze kontrolowany. Czuć w tym wzmacniaczu trochę taką "nieokiełznaną dzikość" - Primare to jednak bardziej kulturalny wzmacniacz; Głosów kobiecych nie słuchałem jeszcze - na razie repertuar rockowy w męskim wykonaniu - Dire Straits, Porcupine Tree, Marillion, Talk Talk... Ale mam maly problem - przy glośności tak w okolicach godz. 12 mam wrażenie, że w gęstszych aranżacjach wkrada się bałagan na scenę, tak jakby był jakiś brak kontroli nad kolumnami... Muszę dokladniej to przesluchać...

p.s. I co ?? Nikt nie wie, co to za gniazda głośnikowe w tym PMA-1560 ??

Krzysiek ile masz m2 pokoju? Jeśli poniżej 30 i słuchasz PMA-1560 na 12 godzinie to się nie dziw. Ja nigdy nie przekroczyłem 10 w słuchaniu na 17 m2 i nie brakowało mi głośności. Jak dasz taki power w małym pomieszczeniu to scena rozlatuje się i masz tylko kopresję dźwięku z odbić i i iterferencji. A nie o to przecież chyba chodzi....

Spać mi nie daje cały czas ten 400W pobór mocy z sieci? Skąd się bieże tak duża moc wyjściowa? Kolejne puste dane katalogowe?

Jak mi to ktoś konkretnie wyjaśni jak można podawać moc +- 2x200W 4 ohm przy takim poboże to będzie dobry.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

"Jak mi to ktoś konkretnie wyjaśni jak można podawać moc +- 2x200W 4 ohm przy takim poboże to będzie dobry."

podejrzewam ze to bajki jak w wiekszosci japonskiego popularnego sprzetu który to jest znany z niewydajnosci pradowej.Moc w W to nie wszystko....

Wiem,że nie wszystko bo nieraz słuchałem wzmacniaczy 20W,które zabiły mnie poprostu potęgą brzmienia przy takiej,a nie innej mocy.

Jednak mi tutaj o co innego chodzi.Może zraziłem się Technicsem ale tyle się mówi o tym,że wzmacniacz z małym poborem nie może mieć ogromnych mocy (sam jestem tak uważającą osobą),a tu co rusz opinie o wielkiej mocy tego wzmacniacza, a ma TYLKO 400W poboru, jak?? Sprawdzał ktoś napięcia albo jaki prąd oddaje to trafo?

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Miałem PMA-1080 i znaną Ci Damian Kodę. PMA-1560 nie zabija ich mocą, ale przycichym słuchaniu jednak jego kilka par tranzystorów więcej daje rezultat w postaci wydajności prądowej. Zapytajcie może McGyvera bo wiem, że właśnie ma rozkręconego PMA-1560 i grzebie w jego flaczkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Pioneer A-656.

Inna skarajność - moc 2x80W przy 8 Ohmach a pobiera 650W. Kuźwa prawie jak w klasie A. Ale inkasent się cieszy :)

Damian poza tym sam sprawdzałeś trafo Kody - podane jest chyba 400W poboru a bezpiecznik 4 A... Więc jak trzeba to i 800 W pójdzie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy 4A wychodzi 920W w szczycie. Jestem poprostu ciekawy jak jest w środku zrobiony 1560.Jakie ma tranzystory,trafo itp.Poznać go po swojemu bym chciał:)

Broń Cię Boże go u Krzycha rozkręcać :P

Adam twierdził, że jest naprawdę porządne zasilanie w tym wzmaku. Popytaj go o szczegóły. Przez kratki widać trafo jak garnek do ziemniaków i kondy takie jak pół puszki Red Bula...

-> jaro4444, Dreamer_1, elfan.

Hmmm... ja się na elektronice nie bardzo znam, więc co do poboru prądu i związanego z tym oddawania mocy przez wzmacniacz nie będę się wypowiadał ;-D Nie zamierzam też grzebać w PMA-1560, bo "nie mój on ci jest"...

Fakt, mój pokój odsłuchowy nie jest duży - ok. 17m^2, do tego fatalny pod względem ustawienia stereo (mam tylko ok. 1,8 m bazy i po ok. 30 cm po bokach kolumn, więc i tak mam ścisk i bałagan na scenie ;-) No i do tego podłoga na legarach (dlatego pod kolumnami mam 7-cm płyty granitu, żeby nie drgała mi podłoga przy słuchaniu ;-) Więc chyba to wszystko wpływa na ten opisany wyżej przeze mnie nieporządek przy glośnym słuchaniu. Raczej nie jest to wina Denona 1560 ;-) No i rzeczywiście - nawet przy bardzo cichym słuchaniu pasmo jest wyrównane i niczego nie brakuje, a to oczymś świadczy ;-)

p.s. Dreamer - nie byłem dziś na Skrze, bo obudziłem się o... 13 ;-D

Pożądne zasilanie to jest np Krellu KSA-50 który ma 2x50 W i waży ponad trzydzieści kg.Ten Denon ze swoimi 13czy 15 kg i tej mocy to nie jest nic dobrego.Pobór prądu był już kiedyś dyskutowany,to że pisze 400 W na tylnej ściance nic nie znaczy,zależy przy jakiej mocy wyjściowej był określany.Nikt przecież tam nie napisał że przy pełnej,dopiero po zakupie serwisówki jest szansa że się dowiesz o te dane.

no i podejrzewam oczywiscie ze mój wzmak z poborem 300W ale nie japońskich denonowych tylko duńskich,albo primare krzycha szwecke tez chyba o ile sie nie myle z 300W,sa nawet mocniejsze;) ale nie odbierajcie tego jako wychwalanie mego klocka czy tez nawet krzycha.Poprostu tak przewaznie jest w japonskich masówkach,chociaz z pewnoscią ten denon to mocaz,ale jak na japonca.

Trafo jest wielkości garnka.

Na końcówce po dwie pary SANKENÓW 2SC3856/2SA1492.

2 X 200W to napewno nie ma. Te 200W to raczej moc każdego kanału z osobna , ale nie naraz.

Perpetum mobile to Denon nie jest.

Trzeba przyznać że wykop ma :-))

Co do gniazd głośnikowych, to faktycznie są okropne i niewątpliwie są słabą stroną rego wzmaka.

Dodatkowo połączone są z płytką wewnętrzną za pomocą (chyba) stalowych blach .

Warto je wymienić a łącza zrobić z miedzi.

jaro4444

Masz rację , aby słuchać Denona na godz. 12 trzeba mieć wiele odwagi lub mocno przytępiony słuch.

No chyba że przy włączonym tłumieniu 20 dB. Jest tam taki przełącznik.

Widzę pewne pomieszanie faktów. 920 W to była maksymalna możliwa w szczycie moc, którą pobiera Koda KD261. Fabrycznie podawane jest 400 W.

Co do Denona nikt nie twierdzi, że jest to ósmy cud świata, ale naprawdę pożądny wzmacniacz.

Waży gwoli ścisłości 17,6 kg. Nie wiem ile ma par tranzystorów na kanał ale Discomaniak pisał o 4 parach na kanał (albo go źle zrozumiałem) bo PMA - 1080 miał dwie pary na kanał. Na moje wyczucie ten Denon ma pewnie ok 100-120W przy 8 Ohmach i ok 160-180 W przy 4.

Co do głośnego słuchania - moje DIY kolumny na Vifie XT18WH+D25AG wymagają położenia potencjometa od godz. 8 do 10 w 17 m2. Nic więcej nie jest potrzebne. Wzmak ma ładne pasmo już przycichym słuchaniu ale ok 9 dostaje skrzydeł, dopiero wówczas ma naprawdę wykop. Nigdy nie słuchałem z Loudnesem dłużej niż 30 sek (tak z ciekawości) ale mocno podbija on skraje pasma już przy minimalnej głośności i nawet o 2 w nocy ze śpiącymi z sąsiednim pokoju domownikami da się spokojnie posłuchać muzyki.

Denon jest naprawdę ok, ale za ok dwa tygodnie dotrze do mnie PM-75 Marantza i porównam oba te wzmaki w sparingu na żywo ;)

A to końcówki mocy PMA-1080R i "chamskie" luty oryginału.

Ukryta Zawartość

post-5574-100004061 1170273634_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś mi tu nie wygląda na oryginalne luty. Obok tranzystora mocy też dwa wystające druty są dolutowywane.

Na środku płytki też jakaś kalafonia nie usunięta.

Niestety oryginały. Porównywałem jak są polutowane końcówki w PMA-980 ale tamte też tak chamsko były nie doczyszczone i oblane kalafonią. Jak wróci do mnie mój PMA-1560 to zrobię zdjęcie tamtym końcówkom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam Gregin pokazał PMA-980.

post-5574-100004059 1170273637_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.