Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapka rezonansowa dla 44Hz...jak ??

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Przedwczoraj wprowadziłęm siedo mojego nowego pokoju odsłuchowego. Wszystko super, cacy, zaje*** tylko jest to "ale". Otuż to "ale" polega na tym że podczas gdy głośnik basowy emituje w otoczenie 44Hz i okolice tej częstotliwości w pokoju jest jak w komorze rezonansowej.... głowe rozsadza a słuchacza wgniata z sofe. Skutkiem tego jest całkowity brak melodyczności basu, jest on jednolity, kopiący a nie grający. Słucha siego nie jak z Home Hi-Fi lecz jak z estradowych odwrotek, a tak nie może być. Te dudnienie, bo jest to poprostu dudnienie zagniata praktycznie całe pasmo. Głowa boli i nie da się słuchać.

Słyszałem kiedyśo czymś takim jak pułapki rezonansowe. Otużo miała by to być skrzynia, jak pod suba z tą różnicą że bez głośnika a z bass reflexem...skrzynia i rura strojona właśnie na daną częstotliwość ktora chcemy "wyciąć" z pokoju, wewnątrz której znajdować by się miał jakiś materiał tłumiący. I wszystko było by fajnie gdyby nie kolejne"ale". Nie wiem jak sie oblicza objętość i dostrojenie skrzynie w której nie ma głośnika.

Moja prośba zawiera się w tym, abyście mi powiedzieli lub obliczyli litraż takiej skrzynki, lub zaproponowali inne , skuteczne rozwiazanie wycięcia tej częstotliwości i częstotliwości przylegających włąśnei do 44Hz.

Mulenie nie jest winą głośnika ponieważ jest to 20cm głośnik chodzący w 35 litrach w obudowie zamkniętej...jego impuls nie wykracza ponad 9ms. Wzmacniacz również nie ma prawa mulić przy mocy wyjściowej 2x70W a zasilacz to trafo 400VA i po 40 000 uF na kanał kondensatorów Rubycona ( baterie z kondensatorów o pojemności 4700uF, dofiltrowywane od indykcyjności 100nF WIMA ).

Rozwiazaniem nie będzie równierz zastosowanie korektora rezonansu w zwrotnicy sekcji basowych, ponieważ gdy wstawie inne kolumny do tego pokoju problem powróci, a wstawie inne na pewno.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/20288-pu%C5%82apka-rezonansowa-dla-44hzjak/

Na forum na ten temat jest duzo informacji, polecam wyszukiwarke. Kiedys byl taki temat:

Buduję bass trap - proszę o uwagi (zakladka DIY nr watku 17798), a to cos z niego:

Polecam prosty programik ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktory uwzglednia korekcje dlugosci wylotu (pozorne zwiększenie długości szyjki w wyniku współdrgającej masy ośrodka na zewnątrz wylotu szyjki) - troche teorii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a wzor powinien byc taki:

f = 54.61 × sqrt(pi × R²/(V × (l + (pi/2 × R))))

R - promien rury [m]

l - dlugosc rury (rzeczywista) [m]

V - objetosc rezonatora [m3]

54.61=c/(2*pi), c - predkosc dzwieku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wovo:

Z tego co mi wiadomo w tym temacie (sam za bardzo do tej pory nie potrzebowałem bass-trap'u więc nie budowałem niczego takiego):

1. Być może zmieniając położenie kolumn w pomieszczeniu da się coś zrobić w celu usunięcia / zmniejszenia w.w. rezonansu.

2. Zwykła pułapka RLC (równolegle do głośnika) w zwrotnicy nic nie pomoże - chyba że będzie to układ rezonansu równoległego włączony w szereg z głośnikiem - ale tak czy siak 44Hz oznacza wartości elementów po zbóju (elektrolity i cewki rdzeniowe) a rezonans samego głośnika w jego obudowie może niekorzystnie wpływać na działanie takiego filtru.

3. Objętość skrzyni liczy się tak samo jak przy skrzyni z głośnikiem. To ma być po prostu rezonator Helmholza dostrojony do odpowiedniego f. Np. 100dm3 (objętość portów należy dodać do tej wartości), rura 20cm średnicy i 32cm długości (albo 4 rury 10cm średnicy i 40 cm długości każda). Do dokładnego dostrojenia można chwilowo wsadzić do pudła jakiś głośnik i zobaczyć dla jakiej f występuje charakterystyczne dla obudowy BR "minimum amplitudy membrany". Potem dziurę po głośniku zaszpuntować.

4. Ilość i rodzaj wytłumienia (samej skrzyni a może i również portów) niestety musiałbyś dobrać eksperymentalnie - i niestety za każdą zmianą może być konieczne lekkie przestrajanie portów (z pomiarami przy użyciu głośnika) - dlatego porty warto wykonać z dwóch rur o minimalnie różniących się średnicach, jedna wsuwana w drugą celem zmian długości. To wszystko dlatego że wytłumienie (w zależności od rodzaju) potrafi zmieniać "efektywną objętość" pudła.

5. Wylot(y) rury (rur) takiego ustrojstwa powinny znaleźć się blisko rogu pomieszczenia - gdzie występuje maximum ciśnienia akustycznego fal stojących. Można podwiesić pod sufitem żeby nie zajmowało powierzchni podłogi.

A tak w ogóle, to radziłbym:

Ukryta Zawartość

PS. mi samemu grozi konieczność słuchania w pomieszczeniu prawie kwadratowym, dlatego dzięki za zwrócenie uwagi - być może sam niedługo zacznę budować dwa bass-trapy.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

jak sensownie rozplanować pułapki basowe (całe pomieszczenie przecież nie moze sie składać z pułapek :) )

w dwóch naroznikach bedą dwa obudowane rogi pojemnosc nie mniej niz 100 litrów moze maksymalnie 150 litrów ale wtedy to jest juz trójkat 40 X 40 X 60 cm :(

paskudne rezonansy (najmocniejszy ) ~ 40 hz i pozniej ~ 80 hz i 60 hz

1. jak doradzicie jak rozplanować pojemnosc ~ 2 X 100 litrów na trzy pułapki ?? (ewentualnie dojdzie jeszcze jedna (2) w formie skrzynki - ale to bedzie dodatek

2. ile proponujecie portów basrefleks do kazdej czestotliwosci

3. czy w róznych rogach robic na rózne czestotliwosci czy rozplanowac miedzy 3 rezonanse

4. do ilu pułapek jest sens rozbudowywać wiadomo wszystkich rezonansów sie nie pozbedziemy tylko tych najgorszych

5. czy powiekszanie litrażu pułapek i ilosci basrefleksów ma jakieś maksimum powyzej którego nie ma sensu juz powiekszać

pytania proste ale jezeli pułapki sie stawia z cementu - pozniej odwrotu nie ma a doswiadczenie osób które juz robiły strasznie sie liczy, aby pózniej nie rozwalać tego spowrotem

PANOWIE

dużo z tych pytań było już na forum więc... --> wyszukiwarka

>>djedryk

>w dwóch naroznikach bedą dwa obudowane rogi pojemnosc nie mniej niz 100 litrów moze maksymalnie 150

>litrów ale wtedy to jest juz trójkat 40 X 40 X 60 cm :(

to ile litrów na co chcesz przeznaczyć nie zależy od takiego widzi mi się, wszystko trzeba wyliczyć

>1. jak doradzicie jak rozplanować pojemnosc ~ 2 X 100 litrów na trzy pułapki ?? (ewentualnie

>dojdzie jeszcze jedna (2) w formie skrzynki - ale to bedzie dodatek

j/w

>2. ile proponujecie portów basrefleks do kazdej czestotliwosci

myślę że po 1 wystarczy, ale najpierw w ogóle to wypadałoby zrobić pomiary akustyki pokoju. To, jak to zrobić i jakimi narzędziami to dobre pytanie. Póki co sam się nad tym zastanawiam

>3. czy w róznych rogach robic na rózne czestotliwosci czy rozplanowac miedzy 3 rezonanse

jeśli w rogach to wypadałoby robić na te same częstotliwości. Tak mi się wydaje.

>4. do ilu pułapek jest sens rozbudowywać wiadomo wszystkich rezonansów sie nie pozbedziemy tylko

>tych najgorszych

Mierzyć, mierzyć, mierzyć? Najpierw postawić chyba sobie jakiś cel - co się chce osiągnąć

>pytania proste ale jezeli pułapki sie stawia z cementu - pozniej odwrotu nie ma a doswiadczenie osób

>które juz robiły strasznie sie liczy, aby pózniej nie rozwalać tego spowrotem

a czemu z cementu?

generator podłaczyc do wzmacniacza i jechać od dołu napewno usłyszysz a z obliczen wyjdzie to samo

na niskich czestotliwosciach to fr= 344/2Xdługosc sciany

czyli 344/2X4metry=43Hz

pózniej sa jeszcze harmoniczne tej czestotliwosci czyli 86 hz (ale znacznie słabsze)

>>djedryk

problem nie tkwi tylko w pierwszych rezonansach, ale i pogłosie. Jeśli chcieć to dobrze zrobić trzeba by mieć odpowiednie narzędzia. Wydaje mi sie że na dobry początek źródło (którym może być malutki monitorek) + mikrofon + oprogramowanie wystarczy w zupełności. Wiedza z netu na początek no i przede wszystkim próby..

z cementu czy betonu bedzie to czesc konstrukcyjna pokoju murowane

z wyliczeniami nie ma problemu

podałem 3 podstawowe rezonansy ( z jednym najwiekszym 40 hz)

i jak dobrać to sensownie

przeciez jak mam 4 rogi nie postawie cztery 100 litrowe skrzynki dla 40 hz + cztery 50 litrowe skrzynki dla 60 hz

i cztery 40 litrowe skrzynki dla 80 hz bo pokój bedzie składał sie tylko z samych pułapek a wymiary sa ograniczone

czyli np. 60 -70 % wszystkich skrzynek przydzielic na tłumienie 40 hz (najwiekszy)

a pozostałe zostawic na 60 hz i 80 hz lub cos w tym stylu

>>djedryk

No widzisz i nagle jest problem. Bez pomiarów można tylko debatować. Najlepiej było by (wg mnie) zbudować (nie wiem czy da się to wyliczyć, chociąż jakoś powinno) o ile dB zmniejszył się rezonans dla danej częstotliwości przy jednym ustroju. Potem brać się za następne..

podstawa to pozbyc sie najmocniejszego rezonansu

i tych do 100 hz gdyz to bedą rezonatory w formie skrzynek wkomponowane w scianę

i wiadomo jak dwa rogi poswiece na tłumienie rezonansu 40 hz 2 X100 litrów na pozostałe nie bedzie miejsca

wiec trzeba to sensownie podzielic + dwie dodatkowe skrzynki ewentualnie

jezeli maja byc pomiary

wystarczy zamówic firme i ci zrobią tylko jezeli nie sprzedadza ci pułapek albo nie beda ci adaptować pomieszczenie

usługa za to bedzie kosmiczna a pomiary bede nie adekwatne do pózniejszego pomieszczenia

najlepiej to pewnie zrobic pokój odsłuchowy 5 X 4 X 3 a we wszystkich pomieszczeniach przylegających zrobić pułapki

czyli po bokach w piwnicy i na dachu i z domu o powierzchni 150 m2 robi sie jeden pokój odsłuchowy

za takie rady to dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.