Skocz do zawartości
IGNORED

PROFESIONALIŚCI !! Pomóżcie laikowi! :)

Pawel20053

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Niedługo spodziwam się małego przypływu gotówki (18-tka) ;) I zamierzam zainwestować w sprzęt grający. Posiadam amplituner KENWOOD KR-A4060, oraz kolumny DENON SC1000S. Myślę raczej o zmianie kolumn ponieważ moje są już mocno wyeksploatowane. Mam na uwadze 3 modele:

1) Audiomega -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2) KBRX 350 - aukcja się już skończyła

3) KODA -

Ukryta Zawartość

Doradzcie co kupić. A może macie jakieś inne propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najmniej zła będzie koda, niestety i tak będzie ZŁA...

Za tą kwotę szukaj czegoś małego i z drugiej ręki (np. M3) niestety nie podałeś wymiarów pokoju odsłuchowego ani preferencji muzycznych. Nikt nie potraktuje Cię w tym momencie tutaj powaznie więc uzupełnij swoje "o mnie" napisz czego słuchasz itd.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Już uzupełniłem! Nie musi to być żaden bardzo dobry sprzęt! Wystarczy żeby grało przyzwoicie. Kolumny które posiadam teraz miały spalone gwizdki (wymienione na jakiś szajs), oraz jedna kolumna gra inaczej (strasznie buczący bas). Mój pokój ma jakieś 4m x 2,5m. Czasami słucham głośno więc wolał bym jednak w miare mocne kolumienki. Denony mają 120w/160w.

np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej Paweł.

Kierujesz sie kategoriami - wielki gar -> musi dobrze zagrac. Nic bardziej blednego.

Masz stosunkowo maly pokoj, oddaruj sobie na starcie wszystkie zestawy z jakimis 25cm basowacami i ogolnie duze podlogowki. Po prostu buczacy bas zabije Ci cala muzyke, a w takim pomieszczeniu nic z tym nie zrobisz. Dodatkowo zakladam, ze zestawy beda staly przy scianie, co spoteguje efekt.

Kup tak jak polecali koledzy monitory, swietnym wyborem sa tez Tannoy-e starszej serii M (nie Mx) naprawde zdziwisz sie jak taki glosnik potrafi zagrac. Nie kupuj zadnych Audiomeg ani tego typu zestawow. Sa to zwykle padzierze z tanimi beznadziejnymi dalekowschodnimi przetwornikami. Bedzie z tego duzo huku i za grosz muzyki.

Co do Kody ma ona zestawy lepsze i gorsze, nie ma w tym zadnej prawidlowosci. Po prostu trzeba posluchac.

;) Widzę że miałeś już do czynienia z takimi jak ja! Zgadłeś, szukałem czegoś z średnicą basu min. 25cm ;) Ale chyba spojżę na to inaczej i żeczywiście rozjerzę się za jakimiś monitorami.

Na pewno te monitorki zagrają o niebo lepiej od audiomega. Jeszcze nie słyszałem jak gra coś takiego (znajomi mają jakieś podłogówki, altusy albo mini wieże), ale czy potrafi jak trzeba zagrać w miarę głośno i przenieść niskie tony.

Taki malutki off topic przy okazji. Zastanawia mnie jak podejdą forumowicze do odtwarzania muzyki w formacie mp3. Sam wybierałem ostatnio sprzęt, przeglądałem forum i znajdują się tu nawet rozprawy na temat kabli głośnikowych. Nie wnikam w takie szczegóły dźwięku, może dlatego że dopiero zacząłem i wyprułem się nieco z kaski, ale jak na moje ucho to utwór nawet w super jakości mp3 inaczej brzmi niż oryginalny audio.

Co do głośników. Powtarzane do znudzenia: idź i posłuchaj. Dopiero wtedy złapiesz to przeklęte choróbsko :)

Różnica jest zaj##ista! I do tego nie trzeba być audiofilem! Jeżeli się przesłucha jakiś kawałek z oryginalnej płyty, a potem to samo zciągnięte z netu, widać olbrzymią różnicę. Jednak MP3 jest dużo wygodniejsze i przy nim zostane. Apropo głośników to znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co wy na to?

Ukryta Zawartość

Dla mnie MP3 nie brzmi lecz charczy. Wady: podbite skraje pasma, przesterowanie, brak sceny, ograniczona stereofonia. Do sluchania na jamniku, pleyerze MP3 w autobusie (a i to nie za dlugo) i ew w glosnym samochodzie.

W domu pod warunkiem, ze sluchasz muzyki jako tla do innych prac i to najlepiej jak jestes w inym pokoju niz zestaw.

A poza tm jest OK ;-)

Nie do końca zgodziłbym się co do monitorów. Żeby uzyskać dobry dźwięk będziesz kombinował jak je postawić. Skończy się pewnie na półkach (coś podobnego) blisko ściany a bas reflex jest przeważnie z tyłu. Dlatego obstawałbym przy podłogowych. Ale gara wcale nie muszą mieć wielkiego. Posłuchaj może Wharfedale'i (diamond 8.3, jeśli nie to monitor). Grają według mnie bardzo ciepło i mają dobry bas. Powinny się nadać do muzy której słuchasz.

barni,

p... farmazony i powtarzasz jak papuga przenudzone banaly. Byl juz na forum "Eksperyment Lukar":

Ukryta Zawartość

pewnie nie potrafilbys tez odroznic. Na pocieszenie - panowie ze Stereophile, osluchani, doswiadczeni, tez nie odrozniaja (czasem).

Ukryta Zawartość

Prosze nie porownywac "sciagnietego z netu" do plyty CDbo to nie ma sensu. Zrippowac samemu EAC-em, zakodowac z wysokim bitrate i opcjami gwarantujacymi dobra jakosc i wtedy porownywac. I miec swiadomosc, ze mp3 jako format to nie jest szczyt mozliwosci formatow stratnych, sa lepsze (np. mpc, ogg, aac).

Dudivan, nic nie powtarzam. Po prostu mowie co slysze. Nie jestem wrogiem MP3, ma swoje miejsce wsrod sluchaczy. ja po prostu twierdze, ze oczekiwanie po tym nosniku audiofilskiej jakosci dzwieku to pomylka.

Swietnie barni. To teraz napisz list do Stereophile, ze sa gluchymi pniami, bo nie uslyszeli specjalnej roznicy przy 256 kbps, anuluj subskrypcje i trzasnij dzwiami !

Poza tym pewnie mamy do czynienia z odwiecznym zjawiskiem tak znamiennym przy "slyszeniu" kabli, tyle, ze odwrotnym - mp3 musi byc gorsze, wiec slyszysz, ze jest gorsze.

RM to wiem a MW ? Ja sie modlilem ale wyskoczyl taki czarny, kudlaty, po parkiecie dziwnie stukotal i wrzeszczal jak opetaniec: "kable nie graja, empetrzy ok, kable nie graja, empetrzy, kable nie graja, empetrzy ok.... !!!"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.