Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze z dobrym przedwzmacniaczem

jarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dłuższego czasu poszukuje wzmacniacza z dobrym phono stage. Z tego co sie juz zorientowalem pożądnym wyborem są stare Luxmany z lat 80-tych, oraz Marantze. Nie za bardzo wiem tylko jakie modele? czy szukać takze u innych producentów? Z góry Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/20307-wzmacniacze-z-dobrym-przedwzmacniaczem/

Stare wzmacniacze Naima - Nait 1 i 2 - uchodzą tu za dobre. W każdym razie ja - mam jedynkę - nie narzekam. A tak w ogóle to bardzo sensowny temat. I jeszcze jeden powód, by nie gardzić sprzętem używanym.

Witam !

Temat jak najbardziej OK :)

Przede wszystkim zainteresowałbym się "starymi" soniakami s seri ES - 707,808 ( 10 lat wstecz, około ) - ich phonostage to perełka ( osobny druk, osobne zasilanie - stabilizatory i bardzo łątwe dopasowanie do wkładek MM i MC )

Kolejna integra - revox B250 ( B150 nie miał sekcji MC ) - to, co wyżej z tym, że sekcja MC ma osobny pream dyskretny - miodzio....

A jak sie ma wiecej pieniążków to oczywiście Accuphase i ich rewelacyjny preamp c220 - TYLKO do gramofonów z regulacją wzmocnienia - użwany 1000 euro ( a pochodzi z czasów Gierka :)) - czyli moich szkolnych ). Mam zdjęcia, jakby co :))

Z przedwzmacniaczy "zintegrowanych" trudno dostępne ale bardzo dobre Jadis i Bryston, ten ostatni tylko na wyjściach zbalansowanych

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• 4 tygodnie później...

Witam.

Temat bardzo dobry, ponieważ zamierzam sprawić sobie przyzwoity gramofon, aby poobcować z typowym dźwiękiem analogowym. W tej chwili jako wzmacniacz działa u mnie Radmor 5102-TE po gruntownym remoncie z przełącznikiem na funkcję "gramofon". Czy sądzicie, że dobrze się spisze jako wzmacniacz gramofonowy??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

• 3 miesiące później...

odrzewam wątek, bo mam podobny problem. Bez zbytniego wprowadzania w okoliczności. Kompletuje drugi zestaw, głownie dla analogów i planuję zakup amplitunera z dobrej epoki vintage audio. Które modele charakteryzowały się dobrym wejsciem phono. Chodzi o zakres ok. 500 zł.

• 2 tygodnie później...

Stare Arcamy Alpha od 6plus w górę i Delty jeszcze te czarne bo w tych po liftingu (szarych to nie wiem czy preampy jeszcze były). Miałem u siebie 6plus i grał mniej więcej na poziomie Phonoboxa SE. Przy tym Arcam to dobry wzmak do rocka.

• 4 lata później...

Temat aktualny ciągle, bo ostatni wpis z 2006 r.

Ja właśnie szukam nowego produkowanego wzmacniacza tranzystorowego o mocy 70-100W z jak najlepszym przedwzmacniaczem MM. Cena do 4 tys. zł, może trochę więcej, ale musi być dostępny z odtwarzaczem CD/SACD do niego dedykowanym firmowo.

witaj, jeśli wzmacniacz ma być nowy i mieć dobre phono to do 4tysi nie znajdziesz nic ciekawego. Kiedyś szukałem nowego urządzenia do 7tyś i nic dobrego nie znalazłem.

Może nie z lat 80`tych, ale z początku 90`tych, przedwzmacniacz Sony TA-E1000ESD, używam, sekcja phono naprawdę świetna, czasami może za bardzo ciepła, ale to mi się w nim właśnie podoba :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam,

Zwabiony przez kolegę Savage, chciałbym dodać swoje 3 grosze i podzielić się skromniutkim doświadczeniem.

Jako, że korzystam głównie z drapaka phono stage jest pierwszą i jedną z ważniejszych rzeczy jakie "testuję".

Biorąc pod uwagę przedwzmacniacz gramofonowy:

Z czarnych Yamaha z lat 80-tych moim skromnym zdaniem warta uwagi jest jedynie A-1000. Kolejne jej odpowiedniki modelowe to już "droga do zatracenia" :(

Zdecydowanie bardziej godne uwagi (pod rozpatrywanym względem) modele tego producenta (moim zdaniem) znajdziemy w produktach z lat 70-tych w tym na szczególną uwagę zasługują Amplituner CR-1020 i mój faworyt wzmacniacz CA-1000. (Tu ukłon do SAVAGE - już on wie za co ;))

Oba przywołane powyrzej modele w ogóle są warte uwagi (niestety nie są również tanie :( )

"Odklejając" sięod trzech kamertonów - dla analogowców, godny polecenia jest wzmacniacz Sansui SA-555, pochodzący o ile pamięc nie zawodzi z końca lat 60-tych. Tu jednak uwaga dość istotna dla "wieloformatowców". Z CD-kiem ten wzmacniacz "nie chce" brzmieć w żaden sposób. Czyli do drapaka polecam (do decka i tunera również) do CD-ka, DAT-a, Kompa ZDECYDOWANIE - odradzam.

Jeszcze jedna uwaga - zdaje się, że do sansuja można podpiąć jedynie drapaka z wkładką MM (albo dotąd nie znalazłem przełącznika.

Kolejny model ze wspominanych już powyżej stajni czyli, pochodzący z końca lat 70-tych Accuphase e-303 (znów ukłon w stronę SAVEGE :) )no ale to już trzeba mieć więcej grosza do wydania :(. O ile, poprzednio wymienione można kupić od 0,5 do 1,5kplnów. O tyle celując w Accu trzba sięliczyć z około dwukrotnie większym wydatkiem.

Do tej beczki miodu dodajmy łyżkę dziegciu. Mianowicie Luxman L-400 pod względem pre gramofonowego w porównaniu do WSZYSTKICH wyżej wymienionych nic szczególnego, żeby nie powiedzieć, że jest słabo .......

PS. Te "mądrości" i "odkrycia" to oczywiście wynik moich subiektywnych odczuć i obserwacji i każdy, absolutnie każdy może mieć inne zdanie ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.