Skocz do zawartości
IGNORED

Zapytanie o wkładki

kvs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może mi ktoś napisać jakie typy wkładek Shure, Ortofon pasują do gramofonu Technics SL-DD33 ??? Wiem tyle że na obecnej wkładce którą posiadam (jest to wkładka AKAI PC35 bądź 3S) jest symbol T4P, chciał bym kupić sobie jakąś wkładkę lepszej jakości i nie bardzo wiem czego szukać. Ewentualnie prosił bym o podanie namiarów na jakiś sklep w Warszawie gdzie można zanabyć wkładki.

--

https://www.audiostereo.pl/topic/20330-zapytanie-o-wk%C5%82adki/

Do Twojego gramofonu pasuja tylko wkladki T4P (P-mount).

Wybor nie jest wielki, ale mozna cos wybrac.

Masz do wyboru:

Kilka modeli Audio-Technica, lacznie z topowa AT-440ML w wersji T4P

Seria OMP Ortofona od OMP-3E do OMP-30

Wysokokopoziomowa MC Ortofona - X1-MCP

Oraz seria Grado Prestige w wersji T4P - od Grado Black po Grado Gold.

Z Grado trzeba uwazac, bo sa one bardzo czule na pole elektromagnetyczne (nie maja izolacji) i z Direct Drive zazwyczaj "brumia".

kvs

>Może mi ktoś napisać jakie typy wkładek Shure, Ortofon pasują do gramofonu Technics SL-DD33 ??? Wiem

>tyle że na obecnej wkładce którą posiadam (jest to wkładka AKAI PC35 bądź 3S) jest symbol T4P

Taką wkładkę miałeś od zawsze?

U mnie siedzi oryginalna P30S, nie wiem czym różni się ona od P30 (bez S na końcu), której skróconą specyfikację można odnaleźć na stronie podanej przez kolegę Lenina.

Mam już trochę mętlik, bo spotkałem się z opiniami, że ta wkładka to dziadostwo.

Generalnie używam gramofonu do muzyki italo-disco z lat 80. Jest sens w ogóle wymieniać tą wkładkę P30S na coś innego?

Spotykam też w tej rodzinie gramofonów wkładki P24

Szkoda, że nie ma nigdzie wglądu do konkretnych not aplikacyjnych producenta gdzie by były zebrane wszystkie parametry, zdjęte ch-ki. A może technics gdzieś takowe rzeczy udostępnia? Bo google jakoś milczą na ten temat :(

Tego gramofonu nie posiadam od nowości więc wątpię żeby ta wkładka AKAI była od nowości, pewnie została dokupiona.

A czy jest sens ją wymieniać ?

Zasadniczo skoro gramofon gra to może i nie ;] ale pomyślałem sobie że watro by było na zapas kupić jakąś wkładkę lepszą...

Ciekaw jestem na ile godzin grania jest obliczona igła, z tego co się orientuję we wkładkach piezo igły szafirowe producenci radzili wymieniać co 100h grania, ale we wkładkach magnetycznych raczej igły są diamentowe o ile się nie mylę więc czy ich trwałość jest ograniczona czy są one niezniszczalne ???

• 3 tygodnie później...

Trwałosć igieł z wkładek MM to ok 600 godzin. Podawane sa różne wartości a ta jest na podstawie MF100.ze szlifem sferycznym.Orientacyjnie można przyjąć trochę mniej uwzględniając ochone plyt przed "skrawaniem "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.